Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 окт. 2006, 21:32 ч.

Вашето мнение.....

 • 922
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 338
Родителите на момче на 2 години и 10 месеца го изпращат на детска градина. Всички са напрегнати, защото преди около година са опитали да го социализират в детска ясла, но детето е плакало много в продължение на месец и те са преустановили ипита. Говорят за градината и какво да очаква от нея седмици преди началото, като го подготвят. Допълнителен факт е, че по - големия му брат посещава същата детска градина, така че те ходят заедно сутрин и детето не е самотно.
Въпреки това, детето плаче много и не желае да ходи в градината. Сутрин се буди и първите му думи са : "Не искам да ходя, там не е хубаво". През втората седмица се разболява и остава една седмица вкъщи.
Родителите се двуомят дали да продължават или да се откажат. Решават да проучат какви са причините за отказа и разговарят с момчето и учителките му. Разбират, че момчето страда, защото не е с майка си. От учителите получават информация, че тъгува заради това, че майка му остава вкъщи заедно със сестричката му, която е бебе на два месеца. Момчето иска и то да бъде гушкано както бебето.
Какво бихте препоръчали на родителите, така че автономността и социализацията на детето да се насърчат по най-благоприятния начин?

# 1
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Бих направила всичко възможно детето да свикне с градината.Пример е моето дете, което е постоянно с мен и за голямо съжаление рядко се събира с други деца.Като ги види ме държи за ръката, ако сега не взема мерки ще иска и на срещи да ходи с мен.Ревността е нормална, 2г и 8м.е било единственното, от съвсем скоро има бебе в къщата и него едва ли не го гонят от там.Може би бих изчакала още 1-2 месеца за да свикне с бебето, но колкото по-рано му хареса градината, толкова по-добре.

# 2
 • Мнения: 34 803
Ако видя, че детето страда и не минава след месец посещения и ако имам възможност, ще отложа с 1 година.

И моето дете, като на Биляна е постоянно с мен, но е страшно общителна и не ме търси въобще, всеки ден я събирам с други деца, затова не бързам да я давам  Tired

# 3
 • на Север
 • Мнения: 503
Мился, че на тази възраст детето има нужда повече от майка си, отколкото от социални контакти(естествено едното не изключва другото).
Защо тогава за всички други неща казвате, "води се по детето", "детето само ще си покаже", а в този случай , това да не важи. Не мисля, че ще стане асоциално, ако започне да ходи на ясла по-късно. Точно когато се почувства сигурно в себе си, в любовта на мама(която в момента все още е неговият свят) ще може да се изгражда като личност и да се социализира.
оф, май много сложно го обясних ooooh!

# 4
 • Самоков
 • Мнения: 1 818
За мен не е полезно детето да бъде подложено на такова страдание - това оставя отпечатък завинаги. Сигурна съм, че това дете си има приятелчета по градинките или роднини, т.е. то общува с деца. ДГ не е начинът едно дете да стане общително. Пък и има голяма разлика от това да общуваш с някого и това да живееш с него, както на практика става в ДГ. Ако родителите настоят, в един момент детето ще свикне, но заслужава ли си този силен стрес и това силно страдание. И в името на какво? Дъщеря ми не е ходила на детска градина, сега е предучилищна и е много общителна, много добре понася ходенето на училище, чувства се чудесно там и има много приятелчета.

# 5
 • Мнения: 5 373
Ще отложа. По-важно за детето е неговото психическо здраве и крехки нерви, отколкото да се водя по някакви "правила".
Предполагам, че ще и е тежко на мамата-има ли начин близък член от семейството да и помага?
Или да наема почасово някого?
П.С. Аз като дете изобщо не съм ходила на градина-първо, адски боледувах, стигала съм до пневмонии и бронхити е така, от нищото.
второ, съм била по-чувствително и крехко емоционално дете.
Пак тръгнах на училище, пак се социализирах, а преди това бях една година на предучилищна, която посещавах с огромно желание.

# 6
 • Мнения: 2 292
Аz бих предвидила поне 1 седмичан период в който майката да ходи в яслата с детето и да му покаже, че не иска д аго остави просто надалече, а колко е интересно да си играе с другите деца и колко´мнго оповече играчки и интересни неща има в яслата ...
Ако детето бъде оставено в яслата само още от първия ден, то ще се чувства zле и иzоставено. Ако майка му е с него докато свикне и раzбере , ще е друго.

# 7
 • Мнения: 375
Защо не не му харесва? има причина явно.Проучете причината или сменет градината. Децата не се дърпат ако е хубаво !

# 8
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Нека стане поне на 3г. Може на три и половина дори.
Това е огромен стрес за детето, така че родителите по-добре да се съобразят с чувствителността на детето си.

# 9
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
На детето му се събират два стреса наведнъж - бебето и детската градина. Бебето е новост и то още не успява да го постави правилно в картинката. Ревнува. Това чувство може само да се изостри с пускането на градина  Naughty Да се чувства отхвърлено и изгонено, отделено от майка си заради бебето.
Най-добре е детската градина да се отложи, поне докато детето свикне с появата на нов член в семейството.

# 10
 • Мнения: 7 615
Няма да свикне.....все ще се чувства пренебрегнато.няма да пострада социализацията, ако детето си остане вкъщи......това за мен е най- доброто решение

# 11
 • Мнения: 5 876
Аз я пуснах на 3г. и половина.
Ако имах малко бебе, още повече бих се замислила дали да избързвам, нали така и така ще съм вкъщи.

# 12
 • Мнения: 6 338
Момичета,много ви благодаря за отговорите.Ставаше въпрос за един казус,който трябваше да напиша във връзка с един изпит по педагогическа социология.Трудно ми беше да измисля казуса,а когато го направих ми идваха само няколко варианта за решаването му.Вие определено обогатихте гледните точки,като вече настоящи майки,а и ми помогнахте да си взема изпита(надявам се).Ако ви интересува след като мине ще каже оценката.Simple SmileИначе ако имате още варианти ги споделяйте.Проекта още е в процес на разработване!
И пак едно голямо БЛАГОДАРЯ

# 13
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 604
Тъкмо щях да пиша отговор! А то било за изпит!
Аз съм любопитна да видя какво ще са казали академичните хора Mr. Green

# 14
 • Мнения: 6 338
Като си кажат тежката дума ще ви съобщя.Но вие може още да си давате мнението:) Засега всички мнения съм ги синтезирала и стигнах до 7 основни .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт