Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 окт. 2006, 07:53 ч.

Вагинално раждане след секцио

 • 34 931
 • 318
 •   1
Отговори

Анкета

Бихте ли опитали вагинално раждане след секцио?

Опции:

 • Мнения: 3 161
Темата е за всички, които са го преживели или биха искали да го преживеят (след като са имали първо секцио). Не е за или против повторното секцио.

Родих преди 3 години, секцио по спешност (не мисля, че имаше сериозни показания впрочем, а и самото гледане на монитор понякога по-скоро презастраховане от страна на докторката - бях платено; даже и тя на прегледа след 40-я ден каза "Абе трябваше ти да родиш вагинално..."). Имам ужасни спомени (макар че се грижиха добре за мен). Денят след раждането ми беше кошмарен - болки, не мога да мръдна, не мога да си видя детенцето чак до следващия на обяд, лежа с поглед в тавана и чакам да мине денят... Ставането и раздвижването беше истинска агония. Цял месец след това не бях на себе си, чувствах се като инвалид, гадно ми беше. И сега бих искала да родя нормално. Зная, че в много страни на това се гледа с добро око, процентът успешни вагинални след секцио е доста висок (има си и термин това: VBAC, vaginal birth after cesarian). Има групи за взаимопомощ на майки, които искат VBAC. Има болници, които толерират това и създават нужните условия за успешно нормално родоразрешение.

Затова пускам темата, да си вдъхнем кураж и да си дадем малко подкрепа - нека тези, които са минали по този път, да споделят опит; тези, на които им предстои, да споделят прочетеното, да си помогнем и разсеем страховете си заедно...

# 1
 • Мнения: 416
Не знам защо си мислиш, че като родиш нормално и възстановяването ще е по-бързо. Има и такъв вариант, разбира се, но вариантът да те режат отдолу може да е доста по-страшен от секциото, защото възстановяването може да отнеме няколко месеца.

Имам познати, които нормалното раждане ги е отказало въобще да  мислят за повече деца.
Моето първо раждане беше също секцио, сега също не мисля за нормално раждане, като основният ми мотив е, че е абсолютно безопасно за бебето. Може би и аз малко параноясвам, и че има малък риск от увреждането на бебето при раждане /всъщност е незначителен/, но аз искам да го избегна.

Първият ден и за мен беше кошмарен, но за това си има лекарства. На седмия ден след операцията препусках из града, чистех и готвех без проблеми, гледах си детето без никакъв проблем, и въобще не виждам нищо страшно в секциото.

Но, ако имаш желание за нормално раждане, не виждам проблем това, пожелавам ти да бъде леко!

# 2
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 181
emem в момента не съм бременна, но планирам второ бебе възможно най-скоро и темата ще ми бъде много интерсна. Скоро бях на преглед при гинеколога ми, който следеше предишната ми бременност, приключила със секцио, по "медицински причини" / но не съвсем /. Имам късогледство и на двете очи / -7.00 диоптъра / и живея в провинцията. Явно това е достатъчна причина тук да се практикува секцио. Другата причина беше презастраховка от страна на моя лекара - имам първа бременност, завършила с раждане ан мъртъв плод в 34 г.с. Според моят лекар секциото е по-щадящо за бебето - макар, че и това е спорен въпрос ...Та като бях на преглед преди няколко седмици го попитах конкретно за вагинално раждане след секцио - той каза, че е възможно, но е голяма доза стрес за провеждащия го лекар и евентуални усложнения. Каза, че скоро е провел подобно вагинално раждане след секцио - успешно. Но някак не му се рискува - жената била много настоятелан и твърдо убедена, че второто раждане иска да е "нормално".
Да добавя, че аз нямам лоши спомени от раждането секцио. Единственият проблем е дългото лежене - аз се бях подготвила с книга,а имах и компания в Интензивно, но пак ми е гадно да лежа толкова. Като ме вдигнаха се раздвижих почти веднага. След шест дни ме изписаха със сина ми, а два дни след това бях на бизнес среща  Crazy Но това е друга тема - споменавам го само, за да ти докажа, че наистина не съм имала проблем с възстановяването.
Пожелавам ти  / знам, че ти престои скоро / да реализираш намеренията си и да родиш вагинално и без проблеми. Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 124
аз също родих секцио първи път и държа така да е и сега,но уважавам и подкрепям желанието на майката за избор на начина на раждане,защото както всички казват след това /раждането/е било най-важния момент в живота им,затова нека то да бъде така както ние се чувстваме най-спокойни,нека бъде достойно и нека наистина да бъде най-прекрасния момент в живота ни.

# 4
 • Мнения: 3 405
Аз присъствах на една лекция за раждането и там обясниха, че ако първато е било със секцио и за второто ще се наложи. Защото веднъж направен разрез на матката може да доведе до травма на същото място.

А епизиотомията не е по-страшна от секциото, възстановяването е по-бързо, т.като секциото си е коремна операция.

emem, дали в България е така?

И сега бих искала да родя нормално. Зная, че в много страни на това се гледа с добро око, процентът успешни вагинални след секцио е доста висок (има си и термин това: VBAC, vaginal birth after cesarian). Има групи за взаимопомощ на майки, които искат VBAC. Има болници, които толерират това и създават нужните условия за успешно нормално родоразрешение.

Аз родих нормално, с епизиотомия (разрез отдолу). Наистина не можех да седя нормално доста време и все още ми  придърпва зашитото място. Сега се колебая, дори се замислям за секцио, но ако бебето се разположи нормално ще родя нормално. Дори се оказва, че може да не се наложи отново епизиотомия.

Ще следя мненията на майките, понеже темата ме интересува.

# 5
 • Мнения: 3 078
на училището з абременни в св. софия един лекар каза, че са малко лекарите в бг, които биха поели риска да израждат вагинално майка, която вече е раждала секцио. той би го направил. не помня името. беше дебел, шумен и леко циничен. лично на мен не ми допадна.

Имам познати, които нормалното раждане ги е отказало въобще да  мислят за повече деца.
аз имам точно 2 такива Simple Smile

иначе за себе си мога да кажа, че 10 месеца след първото секцио пак съм бременна (абсолютно планирано, между другото) и дори не си и помислям да пробвам вагинално раждане. при това не само заради малкия период.

ако имаш доверие на лекаря си и той каже, че е възможно ваг. раждане след секцио, то о.к., но не мисля, че ще се намерят много такива куражлии. в бг на такива лекари се глада като на екстремисти.

# 6
 • Мнения: 468
Ами личен опит не мога да споделя - аз съм спешно секцио след нормално. Но имам 2 познати с вагинално раждане след първо секцио. Даже при по - голямата /35 г./ са близнаци, родени в 36 г. с. вагинално, след секцио преди 8 години. И двечките твърдят, че са се възстановили по - бързо след нормалното раждане, и двете не са ползвали епидурална /то в дълбоката провинция кой ли ползва де/.
Знам, че психичната позитивна нагласа е половината от успеха - явно я имаш - така, че ти пожелавам пълен успех и едно леко нормално раждане!

И за още нещо се сетих - много близка на семейството ми роди нормално само година след 2 тежки коремни операции следствие на извънматочна бременност и раждането си е протекло съвсем нормално, с 2 шева. Още в деня на изписването хукна по задачи като шофираше сама! - да кажа, че и се възхищавам за волята и самодисциплинираноста

Стискам ти всички налични палци, независимо какво ще избереш!

Последна редакция: пт, 20 окт 2006, 09:38 от aneta lolova

# 7
 • София
 • Мнения: 652
Второто ми раждане беше секцио. За третото исках да бъде нормално, защото съм раждала и по двата начина! Съответно си намерих лекар, който да се съгласи да поеме този риск. Проблемът беше, че бебето се въртеше до последния ден. Беше много вероятно точно, когато започне раждането да заеме седалищно положение и тогава вече става доста опасно. По тази причина, два дни преди термина ме оперираха отново. По думите на лекарите, по време и след операцията, матката около цикатрикса била много изтъняла - направо прозрачна. Едва ме зашиха. Имало е голяма вероятност да се разкъса и доста по-рано, те се чудеха как е оцеляла до края на бременността. Какво е можело да стане не ми се мисли...
Ето това според мен е най-важният аргумент "против" секциото. Зная, че темата не е за това, но за мен това беше най-важният мотив да искам нормално раждане макар и след секцио! Аз не бива повече дори да забременявам, камо ли да раждам, защото е много опасно! Не че на мен три деца са ми малко, но никой не знае какво ще му поднесе живота... А ако първото, а не второто ми раждане беше секцио, сега нямаше да имам три деца!!!
Така че мисля, че трябва да се пробва нормално раждане, но задължително да се наблюдава от добър лекар!

# 8
 • София
 • Мнения: 503
И аз ще се включа в темата въпреки, че нямам опит с второ нормално раждане след секцио, а само желание за такова!

Първото ми раждане беше секцио по спешност - бях получила почти пълно разкритие, но в последния момент доктора каза, че бебето се е извъртяло и е тръгнало с рамото, и така - спешно секцио! Бях с уговорка и предварително бяхме коментирали с доктора, че искам нормално раждане без използване на упойка.
Възстановяването ми беше леко и бързо, но в мен остана едно голямо разочарование и една доза съмнение!

За сега втората ми бременност върви добре, не усещам никакъв дискомфорт, придърпване или каквото и да е на мястото на операцията, и имам голямо желание да родя нормално, но... Ходя на консултация при двама доктори и двамата са на мнение, че и второто раждане трябва пак да е с операция - единият изражда, а другият не. Според единият "защо съм се натискала да ме режат и отдолу"! За сега съм се примирила за второ секцио, но още имам малка надежда - все още не съм говорила с доктора направил ми първото секцио.
Общо взето впечатленията ми са, че след първо секцио и уговорка с лекар за второто раждане на никой не му стиска да пробва нормално - аз лично не знам за такъв случай! Може би ако отида без уговорка в последния момент /контракции, голямо разкритие, изтекли води.../ никой няма да ме пита как съм раждала първия път и ще ме оставят да си родя нормално, но аз така не смея!

Искам и трето дете, а трето секцио направо ме плаши и може би ще ме откаже от плановете ми!

# 9
 • Мнения: 6 306
Аз съм фен на секциото, защото ми бяха наговорили какво ли не, а за мен мина учудващо леко и се възстанових много, ама много бъзо и лесно. Познатите ми и тези, които видях в болницата, родили вагинално се мъкнеха превити на две, оплакваха се с месеци не можеха да сядат сума ти време, мислех че грешката е в моя телевизор, ама май не е точно така.

Истината е, че всичко си е до жена - ето аз съм с тесен таз, цяла нощ с разкритие и бебето не слиза и не слиза, е как да го напъвам да го раждам нормално, като то изобщо не ще да слезе в таза, камо ли да мине от там. И какво - трябва да се правя не знам и аз какво и да настоявам за нормално, ако ще това да струва и моя и на детето живота, ли?

Мисля, че е много важно всяка жена да е добре информирана за рисковете и от едното и от другото раждане, да се следи от компетентен лекар и той да и даде препоръки, съобразени точно с нейната физиология, а не с това и онова правило/принцип.

Но е хубаво, че всяка майка може да направи избор как да роди, мисля, че това е много, много важно.

# 10
 • Мнения: 1 877
Аз също раждах първото си дете със секцио и ми се искаше второто да го родя нормално,но здравия разум ми подсказа,че е по-добре да не рискувам и отново родих чрез секцио.Вярно,че възстановяването(след повторната операция )мина по-бавно,но за бебето е по-добре...

# 11
 • Мнения: 36 946
emem, ако е само заради възстановяването- не си струва да рискуваш. Жената, с която раждахме заедно се възстанови за месец и половина след нормално раждане, а аз за 8 дни след секциото, при това се водеше, че нейното раждане е било много леко и с 1 шев  Crazy индивидуално е и дори 2 раждания при една и съща жена пак са различни  Grinning второто може да е по-лесно  Hug

Аз минах през контракциите преди да вземат решение за секцио и никога не бих се навила да ги мина втори път  Tired

# 12
 • Мнения: 1 117
И аз преди четири години родих спешно със секцио. След това докторът каза,че матката е била изтъняла и добре ,че предлежанието е било причина за секциото , иначе при една силна родова дейност е имало опасност от разкъсване на матката.
През февруари ми предстои живот и здраве раждане, което исках да е нормално, но препоръките и на двама доктори е отново секцио.  Wink

# 13
 • Мнения: 229
И аz родих първото бебе със секцио и пак така искам....Мен ме мъчиха по какъв ли не начин да получа раzкритие,zа6тото имах инфекция в околоплодните води и бебето трябва6е да се роди насила по рано...Слагаха ме на системи,пих гхапчета ,впръскваха ми гелове zа омекотяване на 6ийката на матката...и ни6то  Sad Три дена адски болки и 1см раzкритие......Накрая ми спукаха и околоплодните води...пак ни6то...бях се zаковала на тоzи 1см и не мърдах....Така че секцио..Докторът каzа,че аz по чудо не мога да родя нормално....сега е о6те рано,но пак искам секцио...като си спомням какви болки бяха на 1см не искам да zнам какви 6те са на 10 Peace

# 14
 • Мнения: 7 807
Аз съм фен на секциото, защото ми бяха наговорили какво ли не, а за мен мина учудващо леко и се възстанових много, ама много бъзо и лесно. Познатите ми и тези, които видях в болницата, родили вагинално се мъкнеха превити на две, оплакваха се с месеци не можеха да сядат сума ти време, мислех че грешката е в моя телевизор, ама май не е точно така.

Истината е, че всичко си е до жена

Мисля, че е много важно всяка жена да е добре информирана за рисковете и от едното и от другото раждане, да се следи от компетентен лекар и той да и даде препоръки, съобразени точно с нейната физиология, а не с това и онова правило/принцип.

Но е хубаво, че всяка майка може да направи избор как да роди, мисля, че това е много, много важно.
как само ме бяха наплашили с това секцио  Cry не е за разказване. направо се чудех как ще се оправям с двете бебета после, като е толкова тежко възстановяването и не мога да си вдигам собствените бебета заради него. е оказа се, че няма такива глупости. 5 часа след операцията се къпах самичка, а на третия ден почти бях забравила за случилото се. не съм се консултира при втора бременност какво препоръчват, но ако мога да избирам пак искам секцио  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт