Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 988
Рано ни е още за темата ама аз по принцип искам всичко да си знам отрано, та затова да питам. Извинявам се че е дискутирана доста пъти, ама явно аз не схващам нещата така добре, както си мислех.

Съвсем се ошашках с това (не)заместване на млечно хранене (кърмене при нас). Педиатърката всеки път подскача като чуе за безмлечна каша и всеки път припомням, че не съм заместила кърмене и кърмя малко преди/след кашата. Но почвам да се замислям сериозно. Малката има щур апетит за всякакви храни. В момента хапва пюре или каша два или три пъти на ден, но в малко количество, давам ги около час след кърмене, изяжда си ги и час след това пак с кърмим. Т.е. нямаме разрежданена кърменията още. Общо за деня и се събират обаче към 100 гр. твърда храна, това не значи ли че изсуква 100гр по-малко кърма, т.е. тя може пак да суче често, но дали не суче по-малко? Т.е. ефекта пак да е заместено кърмене? да не говорим че апетита и се увеличава, някои манджиджки ихаресват повече от други и аз едва ли не насилствено задържам количествата, но се чудя трябва ли? Обаче ако я оставя, има случаи в които забавя доста следващото кърмене, т.е. вървим си към замесване. Но пък нали в крайна сметка това е логиката на процеса - захранване с перспектива някога, когато му дойде времето, отбиване? Как плавно да се стигне от точка А до точка Б?

И се замислих още повече: СЗО препоръчва кърмата да е основната храна до годинката. На сайта на СЗО пише също - между 6 и 9 месеца твърдата храна е два или три пъти на ден, до 160мл  за всяко хранене; след 9 месеца еди-колко си... "плюс често кърмене". Никъде не пише да се цеди жената и да добавя кърма в храните, да не говорим да добавя АМ в кашата на кърмено бебе. Не съм чела в английски източници (които основно ползвам) нищо за добавяне на мляко в пюретата.

Аз ли пропускам нещо  newsm78 Или е невъзможно да не се измести част от кърменето от друга храна пред игодинката, дори да си кърмиш редовно през деня, или - очевидно - нещо аз не схващам правилно цялата концепция  Sad искам беба да се храни разнообразно, но ме е страх да не намали неусетно за мен приема на кърма, тя бездруго си е дребничка, не знам...

Моля някой да обясни, сигурна съм че и на други майки ще им е полезно, нека майките кърмещи и след годинката (на което лично се надявам и аз) да споделят как е вървяло храненето и кърменето при тях.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 432
Никога не съм слагала кърма или адапте в кашите/пюретата й(само в първата й каша сложих). Аз ги рабирам нещата така: до годинката кърмиш преди хранене, после дава6 манджата и колкото изяде, след годинката първо слага6 масата, а после ако реши, 4е иска да си дояде-даваш. Аз слагах ограни4ения в коли4ествата само в самото на4ало, после взех да се водя по нея-яде колкото иска манджа или кърма.
В момента се кърмим отново на поискване, понеже зъбките ни мъ4ат, но доскоро се кърмихме сутрин и ве4ер само(близо месец) и не съм имала 4увството , 4е кърмата не й стига. За да компенсирам слагам сирене, извара, кашкавал по4ти във всяка манджа и поне през ден и предлагам кисело мляко.

# 2
  • Германия
  • Мнения: 7 606
Ани, то4но това ми е мътно, 4е в БГ се дава храната ей тъй, zа раzнообраzие, беz да се zамества. По немската схема процеса върви по следния на4ин.
6 месеца кърмене на поискване, беz води, сокове и други екстри.
След 6тия месец се zамества обедното хранене със zелен4уково пюре. Първите дни се дават няколко лъжи4ки, след което се кърми. Коли4еството се увели4ава постепенно, докато стигнеШ 190гр. Ние zапо4нахме на 8.10. и в4ера ударихме 190грама и тогава zа първи път не я кърмих "zа десерт", беШе се наяла, 4ак 2.5 4аса по късно си поиска. 10 дена се дава един zелен4ук, след това в комбинация с картоф (днес го въвеждам), пак 10 дена, след това следваШия zелен4ук. Кърма не се слага.
Един месец по късно се zамества ве4ерята с мле4на каШа. Според акуШерката ми тя може да се приготви с краве мляко, което ме Шокира  Shocked  но действително немските асоциации на педиатрите и института zа хранене го препоръ4ват (но само толкова краве мляко, не пове4е). Аz ли4но няма да го спаzвам, но това е друга тема.
ОЩе един месец по късно се въвежда беzмле4ната каШа, т.е. плодовете. Дава се или след обяд, или преди обяд. По тоzи на4ин остават 2 дневни кърмения плюц н брой ноЩни. Като се брои мле4ната каШа, млякото си остава основната храна.

Аz ли4но смятам да спаzвам таzи схема. Гърдите ми бърzо реагират на промяна в търсенето (капиталисти са  Mr. Green ) и от таzи гледна то4ка нямам проблем.

# 3
  • Мнения: 6 461
Аз ги рабирам нещата така: до годинката кърмиш преди хранене, после дава6 манджата и колкото изяде, след годинката първо слага6 масата, а после ако реши, 4е иска да си дояде-даваш.
Това не съм го знаела.Мисля че така трябва да бъде. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт