Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 окт. 2006, 10:29 ч.

Новини за кърменето

 • 2 754
 • 26
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
Отварям тази тема за новини от света, свързани с кърменето. Някои сме ги обсъждали по-рано, но не пречи пак да ги видим  Grinning Долните три са от Здраве.бг

Ако знаете други интересни новини, публикувани в сайтове на български, публикувайте ги в тази тема.

********************************************************************************
Нови нормативи за теглото и ръста на малките деца установи СЗО

Световната здравна организация намалява показателите за развитие на новородените, установени преди 20 години.
25 април 2006, здраве.bg

СЗО сменя таблицата за ръста и теглото на малките деца, в рамките на които тяхното развитие се смята за нормално, бе съобщено на сайта на самата организация. С това се подмененят предишните показатели, публикувани преди над 20 г. и основаващи се най-вече на статистически данни от деца, хранени предимно със сухо мляко.
Децата, захранвани по естествен начин – чрез майчино мляко, добавят тегло по-бавно и по мнение на експертите от СЗО завишените досега нормативи често са водели до погрешни препоръки някои деца да бъдат дохранвани.
Новата таблица е създадена според резултатите от измерването на 8440 деца – всички на майчина кърма, от 6 страни.
Според получените резултати, старите данни са били завишени с 15-20%. Така например, по старата таблица нормалното тегло на едногодишно дете е било 10,2-12,93 кг, докато по новата за такова се счита показател от 9,53-11,79 кг.
Същевременно СЗО препоръчва малките деца да бъдат максимално дълго хранени с майчино мляко, тъй като то има оптимален състав, усвоява се добре и съдържа вещества, укрепващи имунната система на детето.
Освен това статистиката отчита, че децата, хранени по-дълго с майчина кърма, в бъдеще по-рядко страдат от наднормено тегло, хипертония и захарен диабет.

*************************************************************************

Кърменето повишава устойчивостта на детето срещу стрес

Естественото захранване предпазва и от много други инфекции и алергични реакции.

7 август 2006, здраве.bg

Децата, хранени с кърма, по-леко понасят стрeса и се характеризират с по-ниско ниво на тревожност, съобщава списание Archieves of Disease in Childhood.
До този извод са достигнали учените от Каролинския институт (Karolinska Institute ) в Стокхолм след анализ на резултатите от изследвания, в които са участвали над 9000 деца.
Те са били наблюдавани още от тяхното раждане, като е било отбелязвано кои от тях са на кърма и кои - на изкуствено хранене.
На 5 и 10-годишна възраст са били определяни нивата на тяхната тревожност и устойчивост срещу стреса.
Учените са анкетирали също родителите за психологическата ситуация в семейството, например развод или отделно живеещи родители.
Резултатите от изследването показват, че най-голямо ниво на тревожност се наблюдава при децата, които са преживели развода на родителите си. Но тези деца, които са били кърмени, понасят по-леко ситуацията, отколкото тези, които са били на изкуствено хранене, информира Скот Монтгомъри (Scott Montgomery), ръководител на изследването.
Причината за тази зависимост засега не е известна. Според една от хипотезите, майчиното мляко влияе върху развитието на нервната система на детето, но кърменето може да бъде индикатор и на други фактори, в частност на физическия контакт на майката с детето.
Специалистите напомнят, че кърмата съдържа много хранителни вещества, хормони, ферменти, фактори на растежа и антитела. Според тях, естественото хранене предпазва детето от респираторни и чревни инфекции, а също намалява риска от развитието на алергични заболявания.

*****************************************************************************

Майчиното мляко не влияе върху интелекта на детето


10 октомври 2006, здраве.bg

Кърмата не влияе върху бъдещите таланти и способности на детето, твърдят учените от Университета на Единбург (University of Edinburgh), Великобритания, цитирани от BBC.
Те са анализирали данните за 5475 деца и 3161 майки, като са отчитани факторите кърмене, домашна среда, социално-икономически статус и ниво на интелигентност на майката, раса и образование.
В продължение на 80 години се смяташе, че децата, които са били кърмени от своите майки, имат по-високо ниво на интелектуално развитие.
Специалистите смятат, че единственото обяснение за тази догма е, че кърменето е по-разпространено сред икономически слабите слоеве от населението, където потенциално нивото на интелекта на детето е по-високо.

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 243
Ей тази последната новина е поредното изсмукано от пръстите изследване. В него под `кърмено дете` се разбира дете, което изобщо е слагано някога на гърда, дори това да е било веднъж в родилния дом за 1ч.л. коластра. Съответно данните няма как да са представителни - ефектът върху интелекта е забележим при продължително хранене с кърма. Или - както чудесно беше перифразиран извода от изследването - не кърменето не оказва влияние върху бъдещите интелект и способности на детето, а храненето с някакво количество кърма не оказва съществено влияние за подобряване на интелекта и способностите на хранените с АМ деца Laughing
Имаше още една новина наскоро - за подобряване на моторното развитие - ако намеря линка, ще го пусна.

# 2
 • Мнения: 1 20210 октомври 2006, здраве.bg

Кърмата не влияе върху бъдещите таланти и способности на детето, твърдят учените от Университета на Единбург (University of Edinburgh), Великобритания, цитирани от BBC.
Те са анализирали данните за 5475 деца и 3161 майки, като са отчитани факторите кърмене, домашна среда, социално-икономически статус и ниво на интелигентност на майката, раса и образование.
В продължение на 80 години се смяташе, че децата, които са били кърмени от своите майки, имат по-високо ниво на интелектуално развитие.
Специалистите смятат, че единственото обяснение за тази догма е, че кърменето е по-разпространено сред икономически слабите слоеве от населението, където потенциално нивото на интелекта на детето е по-високо.
Това последното, освен, че звучи абсурдно и глупаво, не е споменато никъде в изследването.
Точно напротив - ето как е обяснен този ''феномен''  Laughing
But the new study suggests the reason could be simpler: breast-fed babies are smarter because their mothers are more intelligent. Higher levels of education and stimulating home environments also have an effect.
Ето и  цялата статията:
http://www.guardian.co.uk/science/story/0,,1887080,00.html

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
ЛайвДжаз, много благодаря за оригиналната статия! Дали ще има доброволци да я преведат за народа?
Е сега ни изядоха с парцалите Laughing

# 4
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
"Ако вярвате, че кърменето е най- доброто за вашето бебе, помислете си отново", казват учените

-Изследване показва, че майчиното мляко има малък или никакъв ефект върху коефициента на интелигентност (IQ).
-Умствения капацитет на бебето е повече въпрос на наследяване.

от Сара Хол, здравен кореспондент на Гардиън,
4 октомври 2006г.      Кърменето на бебето ви е с малко или без никакво значение за неговата интелегентност, твърди най- голямото изследване провеждано до днес по този въпрос.

      Изследвания, правени вече почти 80 години, показват, че децата, които са били кърмени имат по- висок коефициент на интелигентност в сравнение с тези, които са били хранени с формула или краве мляко, което водеше до вярването, че кърмата дава интелигентност. Но едно ново изследване предполага, че причината за това би могла да е по- обикновена: кърмените бебета са по- умни, защото майките им са по- интелигентни. По- високата степен на образование и стимулативната домашна среда също имат значение.

     Изследването, проведено от Медицинския изследователски институт (Medical Research Council) и Едингбургския университет (University of Edingburg), анализира данни от 5475 деца и 3161 майки от САЩ. Учените вземат предвид различни фактори, включително дали детето е било кърмено, домашната среда, социално- икономическия статус и интелигентността по майчина линия, расата и образованието.

    Резултатите показват, че кърменето има полза за интелигентността на детето, когато се разглежда в изолирани случаи. Но щом се включат фактори като майчината интелигентност, домашната среда, коефициента на интелигентност, мнението е, че кърменето носи по- малко от половин точка за интелигентостта на детето. Според учените тази разлика е толкова малка, че не трябва да се взема предвид. " Това е абсолютно миниатюрно" казва Джев Дер, стастистик от Медицинския изследователски институт, който проведе изследването.

    Друго изследване, сравняващо данните от деца от една майка- като едното е било кърмено, а другото не- подкрепя откритието като показва, че няма разлика в интелигентността на двете деца. "Кърменето има много малко или никакво значение за интелигентността при децата", показва изследването, публикувано онлайн от Британския медицински журнал. " Кърменето има много предимства за детето и майката, но е малко вероятно подобряването на интелигентността да е сред тях".

     Обаче учените са открили директна връзка между интелигентността на майката и вероятността тя да  кърми. Покачването на резултата от коефициента на интелигентност на майката с 15 IQ точки повишава над два пъти шанса й да кърми- има се предвид, че една майка с коефициент на интелигентност 115 има двойно по- голяма вероятност да кърми в сравнение с майка, чието средно ниво на IQ е 100. Образованието също играе почти толкова голяма роля при решаването дали една майка да кърми. Освен това е вероятно кърмачките да са по- възрастни, по- образовани, по- финансово осигурени и да предоставят по- стимулираща домашна среда.

     В Британия 76% от жените започват да кърмят, но само 28% продължават, докато децата им навършат 4 месеца- въпреки че Министерството на здравеопазването съветва жените да се въздържат от даването на мляко от формула до навършването на 6 месечна възраст на бебето. По- младите, по- ниско образовани и по- бедни жени е по- малко вероятно да кърмят.

     Г-н Дер казва:"Доказан факт е, че има големи разлики между жените, които кърмят и тези, които не го правят. Това, което не беше ясно е дали произходът/образованието и семейната среда е достатъчно обяснение за съществуващите разлики в коефициентите на интелигентност на майките. Ние открихме, че това е така.  Интелигентостта се определя от фактори, различни от кърменето. Кърмените бебета са по- умни, защото и техните майки са такива".

     Но Роси Додс, политически изследовател в National Childbirth Trust и консултант по кърмене каза, че в изследване, публикувано миналата година във Филипините, където тези, които кърмят са по- бедните майки, се предполага връзка между майчиното мляко и интелигентността. Деца, които са били кърмени по- дълго получават по- голям резултат при тестове за интелигентност, когато навършат 8 -11 години.

     Друго изследване на University College London, публикувано миналия месец, твърди че, бебета, които никога не са кърмени е 50% по- вероятно да достигнат по- късно до значителен етап в развититето си (developmental milestones ), в сравнение с тези, които са били кърмени изключително до 4-я месец и приписва това по- скоро на "някои компоненти в съдържанието на кърмата или на особеност на кърменето", отколкото на фактора "по- умни майки". В друго изследване се твърдеше, че преждевременно родените бебета- които имат различни хранителни изисквания от доносените, биха увеличили коефициента си на интелигентност с 5 точки, ако получават кърма. Такива бебета не са включени в новото изследване. Г-н Дер каза, че учените не са целели омаловажаване на кърменето, което определено е "най- доброто нещо, което може да направи една майка за своето бебе".

      Ян Диъри, психолог от University of Edinburgh, каза, че и други изследвания са вземали предвид образованието на майката, но новото изследване набляга на изследване на коефициента на интелигентност.

      Често задавани въпроси за кърменето:

Защо е най- добре да се кърми?
Кърменето улеснява преходът на бебето в света, помага за привързването един към друг на майка и дете и повишава имунитета. Другите ползи включват: намаляване риска от респираторни (дихателни) инфекции наполовина до навършването на 7 годишна възраст; намалява риска от диария,астма, екзема и алергии, бактериален менингит, инсулино- зависим диабет и ушни инфекции. Кърмените бебета също така е по- малко вероятно да бъдат прехранени, защото те сами определят от колко храна се нуждаят - и бебетата, които са били кърмени по- дълго е по- малко вероятно да страдат от затлъстяване. Кърменето предоставя на майката и известна защита от рак на гърдата и яйчниците.


Защо тогава не го правят всички?
Срам; липса на подкрепа от семейството или акушерките; и болката ако бебето не се поставя правилно на гърдата или ако се развие мастит - възпалението на гърдите може да наложи прием на антибиотици. Тръгването на работа често означава спиране на кърменето.

Кой кърми?
Въпреки че 76% от майките започват да кърмят, по- възрастните с по- добро икономическо положение са тези, за които е по- вероятно да продължат да кърмят: 88% от жените с професия започват в сравнение с 65% от тези, които извършват ръчен труд.

Какво е официалното становище?
Министерството на здравеопазването съветва жените да кърмят изключително- да не дават на бебетата си мляко от формула или друга храна, докато станат на 6 месечна възраст. СЗО препоръчва кърменето да продължи над 2 години и повече.


Последна редакция: вт, 24 окт 2006, 13:01 от lilfi

# 5
 • София
 • Мнения: 422
Много благодаря за инфото и оригиналната статия! Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 629
Търсейки съвсем други неща из нета попаднах на доста новини от 2004  Laughing. Взети са от gbg.bg.


Какви са специфичните хранителни потребности при жените по време на кърмене?
28.6.2004 г.

Кърменето поставя специални изисквания пред организма на жената. За да може да посрещне тези изисквания, тя трябва да мисли какво да яде и пие. Чрез кърмата майката осигурява най-доброто хранене за своето бебе. Значителна част от хранителните вещества в кърмата, обаче се повлияват от храненето на майката и затова нейната хранителна консумация в голяма степен повлиява не само собственото й здраве и жизнен тонус, но е от голямо значение за нормалното развитие и здравето на бебето, на което е дала живот.

Кърменето - най-естественият начин за хранене на детето от раждането до едногодишната му възраст


28.6.2004 г.

Майчината кърма остава най-подходящата и здравословна храна за бебето в първите месеци от живота. Тя е най-адекватният източник на хранителни вещества до шестия месец след раждането. Тя е идеален начин за хранене в ранната възраст, поради това, че е отлично адаптирана към потребностите на бебето, но също и към ограничените му физиологични възможности. Тя съдържа необходимите количества качествени белтъци, мазнини и въглехидрати, доставя храносмилателни ензими, минерали, витамини и хормони. Чрез кърмата бебето получава и антитела образувани в организма на майката, които улесняват справянето му с инфекции в първите месеци на живота, когато неговата имунна система е много незряла. Предимствата на майчината кърма за новороденото са несъмнени. Естествено хранените деца боледуват по-рядко от стомашно-чревни инфекции и ушни инфекции, кожни екземи, алергии, желязо-дефицитна анемия. Те имат по-малък риск от храносмилателни проблеми - запек или диария. Установено е, че когато пораснат, децата които са хранени естествено страдат по-рядко от затлъстяване, високо кръвно налягане зъбен кариес.

От какви количества хранителни вещества се нуждае жената по време на кърмене?

28.6.2004 г.

Хранителните потребности на жената по време на кърмене са значително по-големи от тези при бременност. Основният фактор, който ги определя е количеството на секретираната кърма. През първите 4-6 месеца отделяната кърма е 750-800 мл средно дневно, а през следващите 6 месеца намалява до около 600 мл. Енергийното съдържание на майчиното мляко е 70 ккал на 100 мл, а ефективността на трансформиране на енергията на майката като енергийна стойност на кърмата е средно 80%. Това означава, че кърмещата жена се нуждае от около 700 ккал дневно през първите 6 месеца и 525 ккал през вторите 6 месеца за секретирането на нормално количество кърма.

Кърменето - най-ефикасният и здравословен начин за намаляване на теглото натрупано по време на бременност

28.6.2004 г.

След бременността, Вие вероятно сте натрупали 3-4 кг към Вашето тегло преди забременяването. Чрез кърменето и при положение, че се храните правилно, Вие ще намалите натрупаните мазнини по време на бременността бързо и сигурно - по 0.6-1 кг месечно. Не се опитвайте да ускорите този естествен процес на отслабване чрез специални диети. По-бързото спадане на тегло, над 2 кг месечно, може да доведе не само до намаляване на количеството на кърмата, но и до Вашето изтощение и по-голяма уморяемост, намаляване на имунитета или най-общо казано, няма да се отрази добре върху здравето Ви. Мазнините, натрупани в мастните депа по време на бременността се използват от организма за покриване на част от увеличените при кърменето енергийни потребности. През първите 6 месеца на кърменето ежедневно 100-150 ккал се осигуряват за сметка на разграждането на мастите в организма на майката, поради което кърмещата жена успешно и бързо намалява теглото си, увеличено по време на бременността. Няма по-ефикасен начин от кърменето за достигане на първоначалното Ви тегло преди забременяване.

Хранителни вещества в кърмата, зависими от майчиния прием

28.6.2004 г.

Количеството на някои витамини и минерали в кърмата се повлиява от приема им с храната на майката и от запасите им в нейния организъм и така въздействат върху развитието и здравето на кърмачето. Хранителните вещества в кърмата, зависими от майчиния прием включват: йод, селен, витамин В1, В2, В6, В12, А и С. Техният нисък или недостатъчен прием от страна на майката, предизвиква ниски концентрации на тези хранителни вещества в кърмата, а запасите на кърмачето от тях са ниски и много лесно се изчерпват. Увеличаването на майчиния прием на тези хранителни вещества обаче, може лесно да възстанови концентрациите им в кърмата.

Хранителни вещества в кърмата, които не зависят от майчиния прием

28.6.2004 г.

Енергийната стойност на храната на майката, както и приемът или дефицитът на някои хранителни вещества като белтък, калций, желязо, цинк, мед, фолиева киселина и витамин Д, оказват малко влияние или нямат ефект върху концентрациите им в кърмата. Майките с дефицит от тези хранителни вещества са с риск при кърмене за по-нататъшно изчерпване в организма им. Обогатяването на диетата на майката с тези хранителни вещества или приемът им като хранителни добавки оказва благоприятен ефект, по-скоро върху организма на майката, отколкото върху кърмачето. Повишаващите се с възрастта хранителни потребности на кърмачето от енергия и хранителни вещества трябва да се задоволят чрез захранване на бебето допълнително със зърнени храни, зеленчуци, месо, жълтък, сирене и други храни.

    Какво трябва да се избягва по време на кърмене?

28.6.2004 г.

Алкохолът може да премине в кърмата. Затова не пийте или силно ограничавайте консумацията на алкохолни напитки в периода на кърмене. Не пушете в периода на кърмене! Тютюнопушенето намалява способността да образувате кърма, както и съдържанието на витамин С в кърмата. Кофеинът може да премине в кърмата и да предизвика хиперактивност и проблеми със заспиването на бебето ви. Избягвайте да пиете големи количества кафе, чай и кола съдържащи напитки.
   
Имат ли нужда кърмещите жени от прием на хранителни добавки?

28.6.2004 г.

Ако направим подходящия и здравословен избор на храни можем да посрещнем потребностите си от хранителни вещества и да приемем други биологично активни съставки от храната, така че да поддържаме добро здраве и работоспособност. Има състояния като бременност и кърмене, големи физически и психически натоварвания, работа при вредни условия на труд, тежки заболявания, когато се нуждаем от повече биологично активни вещества и най-много от тези, които не можем да образуваме сами в организма си като витамини, минерали, някои аминокиселини и полиненаситени мастни киселини. В повечето случаи, добре построената диета може да посрещне по-големите ни потребности. На практика, обаче се оказва много по-лесно да вземем няколко таблетки. Това обуславя и големия бум в производството на хранителни добавки във всички страни в света.
   
Подходяща ли е употребата на краве мляко като заместител на кърмата?
28.6.2004 г.

За разлика от майчината кърма, кравето мляко е неподходящо за хранене на деца в първите 12 месеца от живота. То може да доведе до развитие на алергии към млечен белтък. Независимо, че то съдържа същите основни хранителни вещества като майчината кърма, то не доставя имунните фактори, наречени антитела, които защитават новороденото до момента, в който неговата имунна система се развие напълно. Белтъчното му съдържание е три пъти по-високо и белтъкът е по-трудно смилаем и усвояем от този на майчината кърма. Известна алтернатива за балансирано хранене са детските млека за кърмачета, чийто състав е адаптиран количествено и качествено към спецификата на кърмаческата възраст. Те се разработват на база обезмаслено краве мляко, суроватъчен или соев белтък. Обогатяват се с въглехидрати, мазнини, минерали и витамини. Антителата, съдържащи се в майчината кърма никога не могат да се добавят към тези млека. Препоръчва се всяко новородено да бъде кърмено, дори за съвсем кратък период от живота си, ако няма друга възможност.
   
Практически препоръки за хранене по време на кърмене


28.6.2004 г.

Принципите на здравословното хранене са валидни и важни за кърмещата жена: разнообразие на храните, което се постига чрез ежедневна консумация на поне един представител от основните групи храни (зърнени храни; зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти; риба, яйца и месо; бобови храни и ядки); ограничаване на мазнините, особено на животинските; достатъчна консумация на плодове и зеленчуци; достатъчна консумация на храни, източници на калций - мляко и млечни продукти, за предпочитане по-ниско маслени; достатъчен прием на продукти, източници на белтъци – риба, яйца, месо (постно), бобови храни и ядки.
   
Потребности от прием на течности по време на кърмене
28.6.2004 г.

Необходимо е да се пият много течности – от 6 до 8 чаши дневно. Кърмещата жена трябва да приема достатъчно течности за утоляване на жаждата, която се появява поради големия разход на вода при образуването на кърмата. Вода, айрян и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор. Избягвайте напитките със захар, особено ако сте наддали много на тегло.
   
Енциклопедия на билките - ЗЛАТОВРЪХ (Rhodiola rosea, Sedum rhodiola, Sedum roseum)

28.6.2004 г.

Основни представители: златовръх (Rhodiola rosea) многогодишно тревисто растение. Използвани части от растението: коренище и корени. Основни биологично-активни съставки: етерично масло, гликозиди, танини, флавоноиди, захари. Здравни ефекти: общотонизиращо, подобрява работоспособността и възстановяването, меко успокоително действие, повишава защитните сили на организма (подобно на жен-шен). Приложение: за укрепване на организма. Начин на приложение: влиза в добавки към храната, билков чай, освежителни напитки. Противопоказания: при употреба на някои лекарства. Да не се взима от бременни и лактиращи жени.

# 7
 • при Arctic Monkeys
 • Мнения: 1 234
ТОВА за теглото при кърмачетата ние хубаво си го знаем и си го четем тука, ама да го научант и педиатрите!! моята беба е слабичка - на 3 месеца беше 5 кила и ми беше казано, че детето е ужасно слабо и ако мине вирус покрай него няма да издържи. беше ми препоръчано и да спра да кърмя, за да наддава повече Shocked

# 8
 • София
 • Мнения: 1 559
   Аничка, колко тежеше бебка като се роди (като се отчете и физиологичния спад на тегло след раждането)? Как е наддавала през тези 3 месеца - по колко на месец (съответно за всеки месец), с колко см се е издължила? Ти и таткото високи и едри хора ли сте?
   
    Малко офф, ама не се стърпях да цитирам (понеже през последните няколко дни срещам подобно изказване за не знам кой път вече):

Кърменето - най-естественият начин за хранене на детето от раждането до едногодишната му възраст
Цитат

   Отивам да гушкам моето противоестествено хранено кърмаче Laughing Дара, мерси за материалите, като цяло ми беше полезно да се светна какво ново из гбг.бг Grinning


# 9
 • София
 • Мнения: 747
Възможно ли е на някого да даде линк към таблиците с новите референтни стойности за тегло /и ръст/?
Предварително благодаря!
И моето бебче изглежда слабичко- на 3 мес- 5,5 кг, но засега го отчитат като добре наддаващо. За първия месец-900, за втория -900, за третия- 800 гр. Само на кърма сме.

# 10
 • София
 • Мнения: 277
Възможно ли е на някого да даде линк към таблиците с новите референтни стойности за тегло /и ръст/?
Предварително благодаря!
И моето бебче изглежда слабичко- на 3 мес- 5,5 кг, но засега го отчитат като добре наддаващо. За първия месец-900, за втория -900, за третия- 800 гр. Само на кърма сме.

Прасчо, таблиците по-добри или по-лоши съдържат само ориентировъчни данни, изведени статистически. В определени случаи могат само да стресират майката. Моята бебка е по-малка в смисъл по-лека и наддава мноого по-малко от вас за месец, но нашето педи отчете, че се развива много добре. Каза ми, че при кърмените бебета е важно да се наблюдава ДАЛИ растат и психо-емоционалното им развитие, а не КОЛКО наддават. Препоръча, ако това ще ме направи по-спокойна, да я слагам по-често на гърдата. А моята педка особено напоследък (запалих я! Mr. Green) много се интересува и чете за кърмене и късно захранване, предполага се, че е наясно.
Тъй че не се тревожи излишно! Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 747
IvelinaM, благодаря! Hug Надявам се достатъчно време и отделям за кърмене- на практика- винаги, когато пожелае. Така стават поне 5 часа на денонощие. Престанала съм да мисля за часови интервали, количества и пр.
Lilfi, признателна съм за превода и търпението да го сториш!

# 12
 • София
 • Мнения: 893
Храненето с майчино мляко помага на жената да отслабне бързо след раждането
Ако искате да имате умно и здраво дете, трябва да го кърмите редовно. Това каза доц. Ваня Недкова, председател на Националния комитет по кърмене. Хлапетата, които се хранят с майчино мляко, са по-спокойни, имат по-здрава нервна система и по-висок коефициент на интелигентност, когато пораснат.
Те боледуват много по-рядко, грипът и стомашните разстройства почти винаги ги подминават. Ако се разболеят пък, кърмата им помага да оздравеят по-бързо. Тя държи алергиите далеч от бебетата. Освен всички предимства майчиното мляко има едно много съществено преимущество - пести пари.
Майки от портала bg-mamma.com изчисляват, че родителите пестят между 850 и 1500 лв. на година, ако хранят рожбите си с кърма.
Малчуганите трябва да се хранят само с майчина кърма до шестия месец. В такъв случай не е нужно детето да пие допълнително вода, съветват педиатрите. Едва на седмия месец се въвежда постепенно захранване с други видове храна.
Кърменето е полезно не само за хлапетата, но и за майките. Доказано е, че то помага за бързото сваляне на килограми след раждането. При всяко кърмене, майката губи по 500 калории. Процесът на образуване на млякото пък е свързан с отделяне на желязо и калций в организма. Това помага за предпазване от анемия, остеопороза, рак на гърдата. Кърменето помага и срещу рака на матката, като забързва свиването й след раждането.
Юлияна Узаничева
02.08.2006
от: http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-02&article=155124

А това не е пряко свързано ... но любопитно:
Хормонът окситоцин, играещ важна роля в процесите на раждане и кърмене, е способен да успокоява мъжете и жените, пише Zdrave.bg
28.06.2006
Ще лекуват семейни кавги с назален спрей?
Хормонът окситоцин, играещ важна роля в процесите на раждане и кърмене, е способен да успокоява мъжете и жените по време на кавги, установили учени от университета "Емъри" в САЩ.

Те открили, че нивата на хормона на стреса кортизол значително намаляват след вдишване на доза окситоцин.
Специалистите не смятат този хормон за средство, което може да осигури хармония в семейния живот, но се надяват, че новият метод на лечение може да помогне на съпрузите да се справят със стреса и да намали броя на конфликтите.
Учените и техни колеги от университета в Цюрих, Швейцария, провели експеримент, по време на който участващите съпружески двойки обсъждали въпроси, предизвикващи разногласие.
На половината от мъжете и жените с помощта на назален спрей бил даван окситоцин, а на останалите плацебо.
При първата група разногласия възниквали над два пъти по-рядко, отколкото във втората.
Авторите на изследването отчитат, че конфликтът при експериментални условия се различава от реалния конфликт, но смятат, че съществените изменения в нивото на кортизола заслужават внимание и се нуждаят от задълбочено изучаване, тъй като могат да открият път към нов метод на справяне със стреса.

# 13
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Това за окситоцина  е интересно. Знаех си аз, че окситоцина ми е бил малко.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 559
Храненето с майчино мляко помага на жената да отслабне бързо след раждането. При всяко кърмене, майката губи по 500 калории.
 
Само в това изчисление навярно има печатна грешка (чаак пък толкова бързо Rolling Eyes) . 500те калории дневно се отнасят към доста кърмения  (при изключително кърмене например), а не към всяко едно, то иначе ехее LaughingЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт