«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 ърмене
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 21 164
 ърмене след цезарово сечение (секцио)


 ¬ —јў почти една четвърт от раждани€та са със цезарово сечение (според една анкета от форумите този процеент тук достига над 40, бел. мо€). ћного от т€х са неочаквани, така че е добра иде€ за бъдещата майка да се информира и да разучи за процедурите преди да се роди бебето.

ќперативното родоразрешение противопоставено на вагиналното раждане може да окаже вли€ние на кърменето по н€колко начина. ћайки, които нетърпеливо са очаквали вагиналното раждане, може да се чувстват разочаровани и неадекватни, защото очаквани€та им не са се сбъднали, и дори може да се страхуват, че тъй като са се УпровалилиФ при раждането, може да се Упровал€тФ и при кърменето. “ези грижи са неоснователни, защото н€ма причина кърменето да не е успешно за майка, родила със секцио.  ърменето може да помогне да се нормализира прежив€ването на оперативно раждане.

     Ќачалото на кърменето често е отложено, защото майки, родили със секцио често имат нужда от допълнително време да се възстанов€т, преди физически да са готови да държат и кърм€т новото си бебе. ¬еднага, щом са напълно в съзнание и будни и могат да държат бебето, могат да започнат да кърм€т. ћайки, които са раждали с епидурална упойка вместо с пълна, обикновено могат да държат бебето по-скоро и да го кърм€т по-дълги периоди от време в началото.

 ърменето колкото се може по-скоро след раждането има предимства за майките, родили със секцио точно, както и за майките, родили вагинално. “о помага на изграждане на връзката между двамата, осигур€ва стимулаци€ за по-скорошно идване на мл€кото, освобождава хормона окситоцин за да помогне на матката да контрахира, осигур€ва на бебето имунологичните предимства на коластрата и напълно се възползва от факта, че сукателните нужди на новороденото са най-силни през първите н€колко часа след раждане. »ма и допълнително предимство за майките, раждащи със секцио: кърменето за кратък период от време, докато местната упойка спре да действа осигур€ва време на безболезнено, по-комфортно кърмене през първите хранени€ на бебето на гърдата.

Ѕебетата, родени със секцио могат да са дон€къде по-поспаливи и летаргични, особено ако на майката са давани анестетици по-дълго време по време на раждането. “ова не означава, че кърменето н€ма да е успешно, но може да означава, че мл€кото може малко да забави идването си, отколкото при вагинално раждане. Ѕебето може да има нужда от допълнително окуражаване и стимулаци€, за да остане будно по време на хранене (вижУ—ъбуждане на сънливо бебеФ), но този период на летарги€ обикновено трае само кратко време.

ћного майки се тревожат, че лекарствата, предписани им след раждането ще повли€€т на бебетата им негативно.  акто антибиотиците, така и обезбол€ващите обикновено не създават проблем и са рутинно давани на майки с новородени бебета. ¬ъпреки че тези лекарства преминават в кърмата в много малки количества, количеството коластра или мл€ко, произвеждани през първите н€колко дни на кърменето са малки, така че погълнатото от бебето (лекарство) е минимално. ћайките тр€бва да бъдат окуражавани да приемат най-малките количества обезбол€ващи, от които имат нужда, за да бъдат толкова спокойни, колкото е възможно в следоперативни€ период, но н€ма нужда да се опитвате да бъдете мъченица и да не приемате никакви лекарства. “ова н€ма да навреди на бебето и майките, които са преживели хирургическо раждане често имат нужда от допълнителната почивка, ко€то ще получат, когато са се погрижили за болката. ƒокато мл€кото напълно слезе, те често откриват, че не се нужда€т от толкова много лекарства, отколкото са имали в самото начало.

ћайките, родили със секцио тр€бва да зна€т, че антибиотиците, рутинно давани след цезарово сечение могат да предизвикат повишен растеж на гъбички, които могат да предизвикат не само вагинална гъбична инфекци€, но и млечница (соор) в устата на бебето или по дупето, също както и по зърната на майката. ћайките тр€бва да са запознати с признаците, симптомите и лечението на гъбичките (млечницата), така че ако проблемът се по€ви, да могат навреме да го третират и да го спрат в зародиш.

ћайките, родили оперативно, често откриват, че им е трудно да намер€т удобна поза, в ко€то да кърм€т без да притискат разреза. јко е използвана епидурална упойка, обикновено са будни по време на раждането и могат да кърм€т на родилната маса в родилната зала. ¬ този случай ще се нужда€т от помощ при наглас€нето на бебето, защото ще кърм€т по гръб, и едната или и двете им ръце ще бъдат ограничени, тъй като ще бъдат на системи.

ѕозата на една  страна често е предпочитана през първите дни след операци€та. ћайката тр€бва бавно да се обърне на страна, и да сложи навита кърпа до разреза, в случай, че бебето ритне. Ѕебето тр€бва да се сложи на една страна, обърнато към т€лото на майката, с гърди опрени в нейните. ¬инаги тр€бва да е директно обърнато към гърдата, за да не тр€бва да извива главата си, за да суче. Ќавита хавли€, сложена зад бебето, може да помогне да не се отдръпва от гърдата, докато си почива по време на €дене. јко майката има сложена възглавница под коленете си, може да се намали опъването на стомашните мускули и да се подкрепи гърбът й. ћоже да използва страничните прегради на болничното легло (ако има такива, бел. мо€), за да й помогнат да се наклони, когато е готова да предложи другата гърда. Ѕолничната сестра може да е от гол€ма помощ по време на тези ранни хранени€, защото може да е ц€ло предизвикателство да се намери удобна поза в ранните дни след операци€та.

‘утболната поза може също да е по-удобна алтернатива на традиционната поза-люлка (в скута на майката, бел. мо€). Ѕебето тр€бва да лежи на възглавница и да се държи отстрани под мишницата на майката. јко се използва поза-люлка, бебето може да лежи на възглавница, ко€то да покрива деликатното м€сто на раната. ћного майки откриват, че поза-люлка е най-удобна след първите н€колко дни на възстанов€ване от операци€та, но не и в самото начало.

—ъщо толкова важно е да се уверите, че бебето е сложено на гърдата правилно след раждане със секцио, също както и след вагинално раждане. ”верете се, че бебето отвар€ широко уста и добре налапва ареолата зад зърното, а не само върха на гърдата, за да се избегне разран€ване на гърдата и да се улесни ефективното поемане на мл€кото.

јко майката знае, че ще ражда със секцио предварително, може да направи избор от по-рано, който да й улесни кърменето. ћоже да избере болница, ко€то е с политика, насърчаваща кърменето, например да не се дават рутинно биберон-залъгалки и шишета и да настан€ват майката и бебето заедно. “р€бва да узнае колко време ще й бъде разрешено да прекарва с бебето си. Ќастан€ването в една ста€ има н€колко предимства. ўе има нужда от допълнителна помощ в обгрижването на бебето, затова е добра иде€ да се разбере предварително дали има възможност за вип-ста€, ко€то позвол€ва бащата или друг роднина да стои с майката и бебето непрекъснато.

Ќ€кои болници имат политика, ко€то изисква бебетата, родени със секцио да прекарват първите 24 часа в детска ста€ под наблюдение, макар че напоследък в повечето болници през последните н€колко години се стара€т да раздел€т майката от бебето възможно най-малко. јко болницата има такава политика, и бебето е здраво, майката може да обсъди възможността да не се спазва това изискване с доктора си. јко бебето има медицински проблеми, които изискват наблюдение след раждането, т€ тр€бва да попита за налична електрическа помпа за кърма в отделението за родилки  и да се изцеди скоро след раждането и на всеки н€колко часа след това (в —јў има такива болнични помпи на разположение на родилките; в нашите услови€ Ц ако изцеждането на ръка не помага дори след консултаци€ с акушерка, може да пробвате да се цедите със собствена ръчна или електрическа помпа, донесена от н€кой от близките ви). »зцеждането ще помогне да се стимулира производството на мл€ко, ще предодврати подуването и ще осигури ценна коластра, ко€то може да се дава на бебето в детската ста€, докато майката и бебето могат да са заедно отново.

ѕрепоръчва се майката да обсъди възможностите за пълна упойка противопоставено на местна анестези€ преди операци€та. „есто при секцио с право на избор регионалната упойка е опци€ и майките могат да кърм€т по-скоро. ƒори да е използвана пълна упойка и слагането на бебето на гърда да е отложено, н€ма причина кърмещата двойка да не може да навакса изгубеното време, щом отново се събере.

Ѕолнични€т престой ще е по-дълъг след цезарово сечение, отколкото при вагинално раждане. ћайката тр€бва да използва това допълнително време, за да потърси помощ при намиране на удобна поза за кърмене, и да си почине колкото се може повече. ўом се върне у дома, тр€бва да си направи м€сто за кърмене (виж стати€та УЌачало на кърменето: да започнеш правилноФ). “ъй като т€ се възстанов€ва от операци€ и също така се нагажда към живот с новото бебе, има смисъл да кара по-полека, да ограничи посетителите, и да се възползва от роднини и при€тели, които искат да помогнат.

Ќ€ма причина майките да не кърм€т бебетата си успешно и толкова дълго, колкото пожела€т, дори да им се наложи да преодоле€т н€кои допълнителни преп€тстви€ в началото след раждане с цезарово сечение.

Anne Smith, BA, IBCLC
превод от www.breastfeedingbasics.com
÷итирай

Ѕанк€

ћнени€: 2 352
"јко е използвана епидурална упойка, обикновено са будни по време на раждането и могат да кърм€т на родилната маса в родилната зала. ¬ този случай ще се нужда€т от помощ при наглас€нето на бебето, защото ще кърм€т по гръб, и едната или и двете им ръце ще бъдат ограничени, тъй като ще бъдат на системи. "

јко н€кой ми об€сни как точно ще стане това, ще съм много благодарна.

–одилите със секцио майки могат да си кърм€т точно толкова успешно, колкото и родилите нормално.  ƒоста сме примерите във форума, а съм убедена, че нито една от нас не е започнала да кърми на операционната маса Shocked
¬ъобще аз лично нещо не разбирам защо след като  коластрата и кърмата си слизат нормално (даже със страшна сила) при 99% жени, бебето тр€бва да стимулира гърдите още първите минути след раждането Thinking ќсвен това самото бебе в повечето случаи все още има стомашно съдържимо и запаси от утробата, така че не се нуждае веднага от храна. ѕо-скоро може да се сложи на гърдата или до майката за негово успокоение Smile
÷итирай

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 21 164
–анното слагане на гърдата си има сериозни основани€ както при майки, родили вагинално, така и при тези със секцио (и епидурална). “о помага за по-успешно кърмене, помага за приемане на коластра от бебето възможно най-скоро след излизане в нестерилната среда, успоко€ва го, "ражда" плацентата по-лесно (при нормално раждане естествено) и много други. ƒругата седмица ще препиша един много интересен материал по въпроса.
÷итирай

Ѕанк€

ћнени€: 2 352
Boo, какво стана с материала? Very Happy
÷итирай

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 21 164
Ќе съм се вид€ла с моите хора още, да ми го дадат. ”тре!
÷итирай

Ѕанк€

ћнени€: 2 352
ћерси Love
÷итирай

—офи€ - в последната оцел€ла къща зад блока

ћнени€: 3 824
 ики, докато чакаме материала, не мога да не кажа, че искрено ви се радвам колко сте пораснали и колко е хубав ≈мчо!!


ѕоздрави
 Very Happy
÷итирай

Ѕанк€

ћнени€: 2 352
Ѕлагодар€, ћиле! Very Happy

Ќацелувай куклата и се над€вам да те виждаме по-често тук!
÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 40
«дравейте. »зключително много благодар€ за този материал. ¬дъхна ми много кураж в момента. » см€там, че ще е полезен и на други "пресни" мами.  bouquet Hug Hug Hug
÷итирай ѕубликувано от: моб. устройство
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора