Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Там край гората

Мнения: 202
Пробвах, но не ми се получи. Спомням си ,че е проста работа, но ............. и простата като не се сещам-полза няма. Ще Ви бъда благодарна да ме подсетите!
Цитирай
Кипваш млякото, изчакваш да изстине до нужната температура (аз проверявам на пръстче- да е горещо, но да издържа) и добавяш закваската. Увиваш в одеало за да съхраниш температурата по-дълго и проверяваш след няколко часа до една нощ.

"Философията" при заквасването на млякото е в температурата и в закваската. Не всяко кис. мляко става за закваска, а също различните видове изискват различно количество- трябва да си свикнеш на собствената закваска. Ако си в чужбина е особенно сложно да намериш мляко, което а послужи за закваска.
Цитирай

София

Мнения: 23
Официалното мнение в момента е че само Елби са с този лакто бацилус булгарикус, така че или си вземи от това мляко или някое от по-евтините. Най-добре е от някоя баба дето си кваси. Съдът в който си сложила млякото и закваската трябва да е увит с нещо като одеяло за да престои около 3 часа на топличко. Ако не се получи много гъсто от първия път не се отчайвай и си закваси повторно с твойто си кисело мляко. Самата закваска се изражда и с времето става страхотна. А ако си в района на младост аз ще ти дам.
Цитирай

на 30 мин. път от "голямата локва"

Мнения: 114
Аз ползвам за закваска купено мляко (гледам да е 3,6%) и винаги се получава -без проблем .Сварявам пр. мляко ,чакам да изстине (проверявам с пръст-трябва да може да се търпи топлината на млякото) в отделна чаша разбърквам киселото мляко(на един буркан -1.5 супени лъжици) с малко пр.мляко , и сипвам по малко в бурканите .След това доливам с прясното мляко .Слагам бурканите в найлонова торба  и завивам с одеало .Оставям да престои около 3-4 часа .
Цитирай

София

Мнения: 6 957
Аз отдавна исках да се пробвам да направя кисело мляко и преди малко се пробвах. Very HappyСъмнявам се обаче да стане,защото използвам купено и прясното мляко ,и закваската,а съм чула че купеното прясно мляко е прекалено рядко за подквасване.Но това не пречи да опитам,де Wink.
Цитирай

Там край гората

Мнения: 202
В чужбина съм. Явно това е проблема. А аз си мислех,че нещо пропускам в рецептта.
Цитирай
В чужбина съм. Явно това е проблема. А аз си мислех,че нещо пропускам в рецептта.

Най-вероятно в закваската ти е проблема. Къде си по-точно? Гледай на киселото ти мляко да пише, че е натурално и съдържа живи бактерии лактобацилус булгарикус!

Може и в прясното мляко да е проблема- в някои има добавки за да не се скисват. Използвай прясно мляко не от картонени кутии, а по възможност най-натурално -често те са в полиетиленови пакети (поне при мен).
Цитирай

Там край гората

Мнения: 202
От кутия беше прясното мляко. Ясно. Там е проблема. Благодаря на всички!
Цитирай
От кутия беше прясното мляко. Ясно. Там е проблема. Благодаря на всички!

Може и от там, но може и в закваската също. newsm78 Кажи къде е това "край гората"- може да сме край една и съща гора и да ти кажа точно какво мляко да купиш. Mr. Green Mr. GreenМожеш и на лични.
Цитирай
813 Здравей
Снощи подквасвах. Свари млякото. Напълни компотените бурканите до половината с прясно мляко. изчакай да изстинат до 37 градуса или с кутрето пробвай да ти е топло. На всеки буркан  се полага по 3 супени лъжици с връх предварително разбито кисело мляко . Изсипи го в буркана и допълни прясно мляко също така умерено топло като в буркана. Затвори го с капачка и така останалите. Увий ги в одеяло и на топло 3 часа. След това в хладилника и да престоят 1 нощ. Когато ги сложиш в хладилника те се стягат и едновременно спира тяхната топлообработка. Трябва да купиш кисело мляко но не на баба ,дядо или данон.
Цитирай

България

Мнения: 333
Аз кваса със Натурална Активия на Данон, това е единственото млако на Данон със жива бактерия. Изчаквам млякото да изтине до състояние да си държа пръста. Аз кваса в буркани от 800 гр. Слагам една супена лъжица активия и малко прясно мляко, разбърквам добре, след това напълвам буркана и пак разбърквам. Слагам бурканите на едно легло и ги завивам с две-три вълнени одеяло. Ако искаш да си направиш масло. Събираш каймаци в 300 гр. буркан., не пълниш до горе, слагаш малко вода, затваряш буркана и разбиваш от 15-25 минути.
Успех
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Допълвам още един вариант - аз го квася във фурната. Сварявам, слагам закваска, разпределям по кофички - както е описано по-горе. Загрявам фурната на 50 С за 2-3 мин., изключвам и нареждам кофичките вътре за няколко часа - докато се сгъсти.
Цитирай

Там край гората

Мнения: 202
Съветите Ви са ценни. Благодаря Ви от сърце!
Цитирай


Мнения: 7 809
проблема не е в тетрапака  Peace има прясно мля в тетрапак с трайност няколко дни и такова с няколко месеца. ясно е, че едното не става за квасене. при нас иам българско кисело мляко, но и с всяко друго ми е стало  Rolling Eyes просто другите са с друга бактерия и вкуса е различен
самам разбираш, че ако го претоплиш бактериите умират и ефект няма  Peace може да си вземеш и машинка за кисело мляко. аз съм доволна
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.