Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 22 окт. 2006, 17:03 ч.
  • Преглеждания  1 361  Мнения  27  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 978
Здравейте момичета!

Имам няколко въпросчета към тези, чийто бебчета са вече на детска кухня:
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?
- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?

Предварително ви благодаря!

Реклама
# 1
  • пред компютъра
  • Мнения: 3 042
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?

С храната от кухнята захранвах, така както и с всяка нова храна - постепенно..
И двамата още в самото начало харесаха храната от детската кухня.

- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?

В библиотеката на форума ще намериш линкове към сайтове с рецепти.
 
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?

В някои кухни застройват супите, в други - не.

- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?

За кремчетата се ползва сухи или прясно мляко /в различните кухни е различно/. В нашата кухня кисело мляко ползват само за фрикасето.

# 2
  • Мнения: 2 823
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?

Захраних след 6 месеца много внимателно. Взех от частна кухня на 1 г. и 1 ден. Изяде си всичко без проблем. Принципно никога не сме имали проблем с храненето и нямам отказана храна.

- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?

Има одобрени от ХЕИ рецептурници за детската градина този, а тази книжка на мен ми хареса повече.
 
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?

Аз съм помолила да ми носят супите без застройка.

- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?

Знам, че се използва прясно и кисело мляко. Доскоро не слагаха никакво мляко.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 978
- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?

Има одобрени от ХЕИ рецептурници за детската градина този, а тази книжка на мен ми хареса повече.

Може би не съм се изразила достатъчно ясно - става въпрос за това, дали в детските кухни (за бебета и малки деца до 2 г.) се работи по задължителни и одобрени от съответна институция (МЗ) и/или ХЕИ рецептури. И ако да, къде мога да ги намеря, за да прочета какво всъщност слагат в храната на децата.

# 4
  • По света и у нас!
  • Мнения: 1 656
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
Като всяка друга храна постепенно я въведохме
b]- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?[/b]
Или смао жълтък или никаква застройка
- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?
Аз доколкото знам се слага само сухо мляко!

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 9 313
Ние пък доста трудно свикваме с кухнята.Вече мина месец и все още е борба храненето.Питах за застройката и ми казаха че лятото не слагат яйца,но зимата слагали.Всъщност на другите въпроси не мога да отговоря.

# 6
  • Мнения: 2 823
Може би не съм се изразила достатъчно ясно - става въпрос за това, дали в детските кухни (за бебета и малки деца до 2 г.) се работи по задължителни и одобрени от съответна институция (МЗ) и/или ХЕИ рецептури. И ако да, къде мога да ги намеря, за да прочета какво всъщност слагат в храната на децата.

За да не пиша наново едно и също, просто променям последният си постинг след разговор с управител на детска кухня в София.

Така...Значи аз съм ти подала правилно линка към одобреният рецептурник от ХЕИ за детските кухни за деца от 1 до 3 години.
Изданието е от 2005 г, но всъщност е само препечатка. По него работят двете частни кухни в София.
Няма грешка, рецептурника е за деца от 3 до 7 г, но се готви в кухни от 1 до 3 г. /пак павтарям, ако няма неразбрали Wink/
Абсурдистан, луда работа, ама как така???? Ми на - така! Нямало написан и одобрен от ХЕИ рецептурник за деца от 1 до 3 г.
Не може да работи една детска кухня, ако няма одобрен рецептурник от ХЕИ. Както споменах ХЕИ одобрява дори почистващите препарати.
Т.е. в двете частни детски кухни се работи по ЧАСТ от книгата с рецепти, подходящи за деца от 1 до 3 г.
В същата книга има ястия с кюфтета и кремвирши. В едната кухня не се правят такива ястия, а в другата се правят /имаше майки, които се оплакваха/..
Значи, в крайна сметка аз правилно съм разбрала....Мдам.

Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 14:05 от немирница

# 7
  • София
  • Мнения: 4 978
Момичета, само немирница, margo71, Kremi_m и rubi ли са ползвали услугите на детските кухни?

Моля ви, споделете (дори незнанието си), ще ми бъде много полезно.

Благодаря!

На отзовалите се   bouquet

# 8
  • софия
  • Мнения: 7 282
ами какво повече да се напише newsm78

Адаптация нямаше-просто отначало мелех храната с блендера.

Продуктите- НЯМА забранени продукти, храната е практически ОБЩА. Нали затова ти искат бележка от педиатъра, че детето няма алергии.

Млякото е прясно.

# 9
  • София
  • Мнения: 11 555
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
Да, имаше известен период на адаптация. Беше ял само домашни пюрета и супи, но въпреки всичко, в кухнята храната беше по-различна на вкус (нормално, на 2 съседни печки 2 жени да готвят с едни исъщи продукти, пак храната ще е различна). Трябваше му малко време да свикне. В началото пасирах всичко, иначе не искаше да яде.

-има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?-
Техноложката в нашата кухня е издала книга с рецептите, по които готвят в кухнята-майка в "Западен парк". Вероятно са одобрени от ХЕИ, но не съм се интересувала по този въпрос.

супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?
При нас супите се застройват с яйчен меланж.

- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?
Сухо.

От кухня до кухна има голяма разлика-имай го предвид. Провери как стои въпросът в кухнята, в която искаш да се запишеш. Може да се окаже, че нищо от написаното от мен не важи при вас.

# 10
  • София
  • Мнения: 4 978
Vivi, PolarFox, благодаря!!!

От кухня до кухна има голяма разлика-имай го предвид. Провери как стои въпросът в кухнята, в която искаш да се запишеш. Може да се окаже, че нищо от написаното от мен не важи при вас.

Точно в това е въпросът - няма ли единен и задължителен стандарт за храните в детските кухни.

Затова ме интересуват мненията на колкото се може повече момичета.


П.С. Тайничко се надявам и Никол да вземе отношение по темата.

# 11
  • софия
  • Мнения: 7 282
на мен ми се струва, че Никол не взема от кухня.

Иначе- аз съм супердоволна от нашата- храната е много разнообразна и вкусна, забележки към нея не съм имала.
Вярно е, че понякога правят какаови кремчете и бисквитена торта с орехово-шоколадови бисквити, ама не ги давам и толкоз.

# 12
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 535
Рецептурниците се съставят от екип от експерти (лекари, диетолози, алерголози и др.) свикан от МЗ за тази цел. После този рецептурник се одобрява от ХЕИ. Рецетурниците са два за деца в ясла и градина (този от 3 до 7 год) и за деца в ученическа възраст (над 7год).

- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
Записах я на 1г 5 м. Тя вече ядеше домашната обща храна и много бързо свикна с кухнята.
- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?
Застройват се в нашата кухня, но с какво точно не зная.
- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?
Прясно (кремове, грис, ориз, и др) и кисело( фрикасе, мляко с бисквити и др).

Забележка към нашата кухня е недоварен боб и грах - доста редовно се случваше.

П.П. Ине, добре,че пусна линк. Иначе аз тук не влизам

Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 20:15 от Томасе

# 13
  • София
  • Мнения: 4 978
Рецептурниците се съставят от екип от експерти (лекари, диетолози, алерголози и др.) свикан от МЗ за тази цел. После този рецептурник се одобрява от ХЕИ. Рецетурниците са два за деца в ясла и градина (този от 3 до 7 год) и за деца в ученическа възраст (над 7год).

Томасе, къде да ги намеря?
За това иде реч - като се създават такива рецептури, кухните не се ли задължават да работят по тях. И ако - да, тогава защо в повечето кухни има свободни съчинения по темата хранене на бебета и малки деца?

# 14
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 535
Не знам къде може да се намери. Можеш да питаш в кухнята да ти го покажат и да го търсиш. Може да е този който е казала немирницата, чувала съм, че ги има за свободна продажба.
Разбира се, че кухните трябва да работят по тях. Но въпроса е дали тези рецептурници са съобразени с новите изисквания. В МЗ не можеха да ми кажат кога за последно е съставян нов рецептурник, предполагам че са минали поне 15-20 год. Миналата година само е преиздаден. В тези рецептурници има и пържени мекици и филии, шоколадови изделия, кремвирши, кайма (купена) и т.н.
Затова и имах идея да се предложи на МЗ съставяне на нов рецептурник. Да се разделят децата под 3год и деца над 3год. по отношение на препоръчваните храни. Ясно да се разграничат кои храни са непрепоръчвани за деца под 3год.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт