Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 окт. 2006, 17:03 ч.

Детскя кухня - въпроси за продуктите и не само

  • 1 399
  • 27
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 978
Здравейте момичета!

Имам няколко въпросчета към тези, чийто бебчета са вече на детска кухня:
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?
- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?

Предварително ви благодаря!

# 1
  • пред компютъра
  • Мнения: 3 042
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?

С храната от кухнята захранвах, така както и с всяка нова храна - постепенно..
И двамата още в самото начало харесаха храната от детската кухня.

- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?

В библиотеката на форума ще намериш линкове към сайтове с рецепти.
 
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?

В някои кухни застройват супите, в други - не.

- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?

За кремчетата се ползва сухи или прясно мляко /в различните кухни е различно/. В нашата кухня кисело мляко ползват само за фрикасето.

# 2
  • Мнения: 2 864
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?

Захраних след 6 месеца много внимателно. Взех от частна кухня на 1 г. и 1 ден. Изяде си всичко без проблем. Принципно никога не сме имали проблем с храненето и нямам отказана храна.

- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?

Има одобрени от ХЕИ рецептурници за детската градина този, а тази книжка на мен ми хареса повече.
 
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?

Аз съм помолила да ми носят супите без застройка.

- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?

Знам, че се използва прясно и кисело мляко. Доскоро не слагаха никакво мляко.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 978
- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?

Има одобрени от ХЕИ рецептурници за детската градина този, а тази книжка на мен ми хареса повече.

Може би не съм се изразила достатъчно ясно - става въпрос за това, дали в детските кухни (за бебета и малки деца до 2 г.) се работи по задължителни и одобрени от съответна институция (МЗ) и/или ХЕИ рецептури. И ако да, къде мога да ги намеря, за да прочета какво всъщност слагат в храната на децата.

# 4
  • По света и у нас!
  • Мнения: 1 656
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
Като всяка друга храна постепенно я въведохме
b]- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?[/b]
Или смао жълтък или никаква застройка
- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?
Аз доколкото знам се слага само сухо мляко!

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 9 531
Ние пък доста трудно свикваме с кухнята.Вече мина месец и все още е борба храненето.Питах за застройката и ми казаха че лятото не слагат яйца,но зимата слагали.Всъщност на другите въпроси не мога да отговоря.

# 6
  • Мнения: 2 864
Може би не съм се изразила достатъчно ясно - става въпрос за това, дали в детските кухни (за бебета и малки деца до 2 г.) се работи по задължителни и одобрени от съответна институция (МЗ) и/или ХЕИ рецептури. И ако да, къде мога да ги намеря, за да прочета какво всъщност слагат в храната на децата.

За да не пиша наново едно и също, просто променям последният си постинг след разговор с управител на детска кухня в София.

Така...Значи аз съм ти подала правилно линка към одобреният рецептурник от ХЕИ за детските кухни за деца от 1 до 3 години.
Изданието е от 2005 г, но всъщност е само препечатка. По него работят двете частни кухни в София.
Няма грешка, рецептурника е за деца от 3 до 7 г, но се готви в кухни от 1 до 3 г. /пак павтарям, ако няма неразбрали Wink/
Абсурдистан, луда работа, ама как така???? Ми на - така! Нямало написан и одобрен от ХЕИ рецептурник за деца от 1 до 3 г.
Не може да работи една детска кухня, ако няма одобрен рецептурник от ХЕИ. Както споменах ХЕИ одобрява дори почистващите препарати.
Т.е. в двете частни детски кухни се работи по ЧАСТ от книгата с рецепти, подходящи за деца от 1 до 3 г.
В същата книга има ястия с кюфтета и кремвирши. В едната кухня не се правят такива ястия, а в другата се правят /имаше майки, които се оплакваха/..
Значи, в крайна сметка аз правилно съм разбрала....Мдам.

Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 14:05 от немирница

# 7
  • София
  • Мнения: 4 978
Момичета, само немирница, margo71, Kremi_m и rubi ли са ползвали услугите на детските кухни?

Моля ви, споделете (дори незнанието си), ще ми бъде много полезно.

Благодаря!

На отзовалите се   bouquet

# 8
  • софия
  • Мнения: 7 282
ами какво повече да се напише newsm78

Адаптация нямаше-просто отначало мелех храната с блендера.

Продуктите- НЯМА забранени продукти, храната е практически ОБЩА. Нали затова ти искат бележка от педиатъра, че детето няма алергии.

Млякото е прясно.

# 9
  • София
  • Мнения: 11 790
- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
Да, имаше известен период на адаптация. Беше ял само домашни пюрета и супи, но въпреки всичко, в кухнята храната беше по-различна на вкус (нормално, на 2 съседни печки 2 жени да готвят с едни исъщи продукти, пак храната ще е различна). Трябваше му малко време да свикне. В началото пасирах всичко, иначе не искаше да яде.

-има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?-
Техноложката в нашата кухня е издала книга с рецептите, по които готвят в кухнята-майка в "Западен парк". Вероятно са одобрени от ХЕИ, но не съм се интересувала по този въпрос.

супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?
При нас супите се застройват с яйчен меланж.

- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?
Сухо.

От кухня до кухна има голяма разлика-имай го предвид. Провери как стои въпросът в кухнята, в която искаш да се запишеш. Може да се окаже, че нищо от написаното от мен не важи при вас.

# 10
  • София
  • Мнения: 4 978
Vivi, PolarFox, благодаря!!!

От кухня до кухна има голяма разлика-имай го предвид. Провери как стои въпросът в кухнята, в която искаш да се запишеш. Може да се окаже, че нищо от написаното от мен не важи при вас.

Точно в това е въпросът - няма ли единен и задължителен стандарт за храните в детските кухни.

Затова ме интересуват мненията на колкото се може повече момичета.


П.С. Тайничко се надявам и Никол да вземе отношение по темата.

# 11
  • софия
  • Мнения: 7 282
на мен ми се струва, че Никол не взема от кухня.

Иначе- аз съм супердоволна от нашата- храната е много разнообразна и вкусна, забележки към нея не съм имала.
Вярно е, че понякога правят какаови кремчете и бисквитена торта с орехово-шоколадови бисквити, ама не ги давам и толкоз.

# 12
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 549
Рецептурниците се съставят от екип от експерти (лекари, диетолози, алерголози и др.) свикан от МЗ за тази цел. После този рецептурник се одобрява от ХЕИ. Рецетурниците са два за деца в ясла и градина (този от 3 до 7 год) и за деца в ученическа възраст (над 7год).

- имаше ли период на адаптация към храната от кухнята?
Записах я на 1г 5 м. Тя вече ядеше домашната обща храна и много бързо свикна с кухнята.
- има ли някъде рецептури и/или списък на продуктите, които могат да се използват?
- супите застройват ли се с яйце (ако да - само жълтък или белтък се слага)?
Застройват се в нашата кухня, но с какво точно не зная.
- какво мляко се слага - прясно, кисело, сухо или АМ?
Прясно (кремове, грис, ориз, и др) и кисело( фрикасе, мляко с бисквити и др).

Забележка към нашата кухня е недоварен боб и грах - доста редовно се случваше.

П.П. Ине, добре,че пусна линк. Иначе аз тук не влизам

Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 20:15 от Томасе

# 13
  • София
  • Мнения: 4 978
Рецептурниците се съставят от екип от експерти (лекари, диетолози, алерголози и др.) свикан от МЗ за тази цел. После този рецептурник се одобрява от ХЕИ. Рецетурниците са два за деца в ясла и градина (този от 3 до 7 год) и за деца в ученическа възраст (над 7год).

Томасе, къде да ги намеря?
За това иде реч - като се създават такива рецептури, кухните не се ли задължават да работят по тях. И ако - да, тогава защо в повечето кухни има свободни съчинения по темата хранене на бебета и малки деца?

# 14
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 549
Не знам къде може да се намери. Можеш да питаш в кухнята да ти го покажат и да го търсиш. Може да е този който е казала немирницата, чувала съм, че ги има за свободна продажба.
Разбира се, че кухните трябва да работят по тях. Но въпроса е дали тези рецептурници са съобразени с новите изисквания. В МЗ не можеха да ми кажат кога за последно е съставян нов рецептурник, предполагам че са минали поне 15-20 год. Миналата година само е преиздаден. В тези рецептурници има и пържени мекици и филии, шоколадови изделия, кремвирши, кайма (купена) и т.н.
Затова и имах идея да се предложи на МЗ съставяне на нов рецептурник. Да се разделят децата под 3год и деца над 3год. по отношение на препоръчваните храни. Ясно да се разграничат кои храни са непрепоръчвани за деца под 3год.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт