Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София-до езерото

Мнения: 1 919
Ха, сега де!Току що сложих да пека кекс.Взех рецептата от една приятелка, но не пише на колко градуса и колко време се пече. newsm78 Помагайте!Знам ,че не трябва да се отваря фурната.
Цитирай


Мнения: 6 026
към 220 , за 30 - 40 минути......така мисля, не че съм пекла кексове  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 5 808
Задължително в нагрята на около 200гр. фурна, а времето зависи от типа кекс, пандишпановия ми става по-бързо, а обикновенния по-бавно... общо м/у 30-45мин.
Цитирай

София-до езерото

Мнения: 1 919
Задължително в нагрята на около 200гр. фурна, а времето зависи от типа кекс, пандишпановия ми става по-бързо, а обикновенния по-бавно... общо м/у 30-45мин.
Лошо ,фурната не беше нагрята. newsm70Не обичам да правя кекс.Все нещо не ми харесва после.А мъжо много обича да си ги похапва.
Виж  на еклерите, тулумбите и палачинките съм царица.
Другият път ще е в нагрята фурна и ако не стане се отказвам. Ще докладвам как се  е опекъл.
Цитирай

София

Мнения: 3 550
На 180-200 градуса, за около 40 мин.
Не е тук мястото, но можеш ли да споделиш как и по какви рецепти правиш еклери и тулумбички?
Цитирай

София

Мнения: 1 063
Задължително трябва да е силно загрята фурната предварително!
Свеки даде добра идея и сега само така процедирам вече с кекса - нагрявам и отгоре и отдолу фурната и като стане време да слагам тавата изключвам отгоре и оставям само отдолу. Така се надига доста, разпуква се и като видя, че се е разпукал и позапекъл отдолу (при силно загрята фурна след около 15тина минути), включвам и отгоре да се зачерви и готово.
Иначе хваща коричка отгоре и се запечатва и има опасност да стане глетав, да не се изпече в средата.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 108
В повечето случаи на 180 за около 40 мин. и максимум на 200 по-рядко.
« Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 12:29 от Morena »
Цитирай

София-до езерото

Мнения: 1 919
ТУЛУМБИ И ЕКЛЕРИ

0.500гр. вода                      0.250гр. брашно
125гр. масло                        7 яйца
щипка сол
щипка лимонтозу
 Във врящата вода се слага маслото,солта и лимонтозуто. Пресятото брашно се слага постепенно, като непрекъснато се бърка(  това е така нареченото варено тесто ).В охладената смес се слагат едно по едно яйцата,като сместа трябва хубаво да се бърка с дървена лъжица след всяко яйце
 С пош се правят тулумби(  аз ги режа направо в тенджерата с нож )   и  се пържат в олио ,във висок съд.Олиото трябва да е повечко, около 3-4 пръста.Обръщат се и се пържат до златисто кафяво.
Студените тулумби се заливат с хладък сироп.

СИРОП
0.700 гр.вода
1кг. захар
малко сок от лимон
От това тесто се правят и еклерите.В намазана тава с чаена лъж.се гребва от сместа и се нареждат в тавичка.Пекат се на слаба фурна, 150гр. -180 гр,като не се отварят поне 20 мин. Като се изпекат и изстинат  еклерите, отдолу се образува  нещо като подложка, която с остро ножче се отрязва половината и се пълни с крем по избор ( аз използвам кремове на д-р Йоткер, готовите  )Отгоре се поръсват с  пудра захар или се намазват с течен шоколад.

Някои забележки:
Не използвайте много големи яйца, защото тестото става мн. течно.
От тази доза аз правя и еклери и тулумби, защото количеството е голямо.
Пека ги повече от 20мин.Около 40 мин.Номера е след като се надуят и изпекат, фурната да се изключи и да не се вадят, защото спадат и се слепват и след това не могат да се напълнят.Еклерите стават сухи отгоре и от долу,затова трябва и стените да се изпекат,за да не спаднат.Ако имате фурна с вентилатор, сигурно ще се изпичат равномерно.Моята печка е стара и няма такива екстри.Хубаво е да престоят преди да се консумират,но при нас се изяждат светкавично.

Ако нещо не е ясно ,питайте.
« Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 00:12 от Vela »
Цитирай

София-до езерото

Мнения: 1 919
Кекса се опече и половината се изяде.Пак имам някои забележки.Все ми се струва ,че не е достатъчно пухкав.
Мерси за съветите.  bouquetПак ще се пробвам.
Цитирай


Мнения: 701
Аз го пека на 180 градуса,става много хубав!То си зависи от сместа!
Цитирай

Левият бряг на Арда

Мнения: 157
 LaughingОт години слагам кекс  да се пече в студена фурна. Формичката е над дъното, на първо ниво. Включвам само долно нагряване на 200 градуса. След 45-50 мин. включвам да се пече и отгоре. Very Happy
Досега не е оставал суров и не е изгарял.
Цитирай

София

Мнения: 3 550
Благодаря за рецептата! А какво е пош? И как така ги режеш с нож в тенджерата? Тази смес за тулумбичките не става ли твърде течна?
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 108
Пош е торбичка от непромокаема материя с подвижен накрайник, с различна форма, както са шприцовете. ...тестото за толумбички/еклери не е толкова течно и затова се реже.
Цитирай


Мнения: 1 427
Задължително трябва да е силно загрята фурната предварително!
Свеки даде добра идея и сега само така процедирам вече с кекса - нагрявам и отгоре и отдолу фурната и като стане време да слагам тавата изключвам отгоре и оставям само отдолу. Така се надига доста, разпуква се и като видя, че се е разпукал и позапекъл отдолу (при силно загрята фурна след около 15тина минути), включвам и отгоре да се зачерви и готово.
Иначе хваща коричка отгоре и се запечатва и има опасност да стане глетав, да не се изпече в средата.

Аз го пека по същия начин и става много надут и е винаги изпечен и пухкав.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.