Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Деца от 1 до 6 г.
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора


Мнения: 9
Вчера отиваме да питаме в най-близката ни детска градина (от Варна сме) кога ще се подават документи и какви точно и ми отговориха, че "екшъна" ще става на първия работен ден от новата год. и задължително трябва да се носи копие от трудовия договор на майката и бащата. Редно ли е това? От др. майки научавам, че от години процедират така. Но как една майка, при условие, че не е могла да се вреди за ясла да си намери работа, че и трудов договор да им носи?!? Мисля, че не е редно, но не знам къде да се оплача! Споделете...
Цитирай

Русе

Мнения: 4 406
а по каква причина ти искат трудов договор?
Цитирай

София

Мнения: 1 492
Искаш да кажеш, че ако не работиш, няма да ти приемат детето?  #Crazy
Ненормална работа. Не съм чувала такова нещо досега.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 893
Такава е практиката т.е. такива са изискванията в детските градини. Редно или не всеки си преценява, не е незаконно обаче.
Можеш да си подадеш документите и без да носиш трудов договор, той не е задължителен естествено. Но при разглеждането на молбите, предимство имат децата с вече работещи родители.
Цитирай

Варна

Мнения: 5 312
За първи път чувам за трудов договор.... Подавала съм молба в 2 градини- искаха ми служебни бележки, не договори.
Цитирай


Мнения: 9
Служебни бележки или труд. договор все тая. Завърта се един порочен кръг - ако нямаш работа, не можеш да си дадеш детето на градина, ако не го дадеш - не можеш да почнеш да работиш. Не мисля че е честно....
Цитирай

Sofia

Мнения: 823
И на мен не са ми искали трудов договор.Само ми беше чудно,защо когато Ели постъпи вече в детската градина и попълвах данните за родителите,част от тях бяха какви доходи получават.Вие как мислите?
Аз също не мисля,че е редно да се изисква такъв договор.Kakво от това,че родителя не работи.Всяко дете има право да постъпи в детско заведение и да общува с връстниците си.Това за мен си е вид дескриминация.
Цитирай

при децата

Мнения: 3 405
Искаш да кажеш, че ако не работиш, няма да ти приемат детето?  #Crazy

Има такова нещо, не важи за предучилищната, защото тя е задължителна.
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 734
Мисля, че не е редно, но не знам къде точно трябва да се провери това... в нормативните уредби може би  newsm78
Цитирай

Му Кинд Оф Плаце

Мнения: 4 033
Всяка ясла или градина сама си определя изискванията, които да поставя за класиране и преди това кандидатстване. Така знам от директорката на яслата, дето е Фелипе. И тя заиска, моля ви трудов договор, пък аз й обясних, че сме подписали Декларация за конфиденциалност на заплатата, та кандиса на служебна бележка, за къв й е трудовият договор.

За мен това не е справедливо, защото така майката няма да си намери работа, от друга страна, обаче, ако няма места за моето, пък на друго майка му го дава, за да има свободно време за домакинска работа, ще се накривя силно. За съжаление правилата не са ясни, не са добре обмислени и формулирани и накрая се ядосват майките за нещо, което може да бъде коригирано  Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 11 020
Според мен не е редно! Въпреки, че много майки, които не работят си дават на ясла децата, а работещите не могат да се вредят.. На мен никой не ми е искал такъв документ, а детето ми тръгна на ясла преди да е изтекло майчинството ми.
Цитирай

София

Мнения: 2 332
Много странно ми звучи... На мен не са ми искали такива неща.
Цитирай


Мнения: 6 395
Искаш да кажеш, че ако не работиш, няма да ти приемат детето?  #Crazy

Има такова нещо, не важи за предучилищната, защото тя е задължителна.
Да, и мисля че е редно децата на работещите родители да са с предимство в яслите или градините
Цитирай


Мнения: 4 966
1. Трудовият договор се сключва между работодателя и работника и трети лица (ако не са оторизирани за това) нямат право да го изискват - моят, примерно, е конфиденциален.
2. Родителите могат да са на свободна практика или на граждански договор - т.е. пак работят, а не си клатят краката (ами, ако като мен имат 1 трудов и 2 граждански, всички ли трябва да си ги занеса).
3. Може майката да е студентка и да учи, а не да работи, но също да няма право да отсъства от лекции след изтичане на майчинството.
4. Може тепърва да започва да си търси работа.
5... има много точки, които няма да изреждам и според мен е напълно нередно.

По изискване се подава само молба за кандидатстване и копие от акта за раждане на детето. Вероятно всяка община има и право нанякакви допълнителни изисквания, но не съм сигурна.
Попитай в МОН.
На мен не са ми искали нищо. Дори при записването се опитах да обясня, че, докато децата свикнат, ще си ползвам част от неплатената отпуска, а ще работя от вкъщи по граждански договор. Директорката ясно и точно каза, че това няма значение, защото тях ги интересуват децата, а не работата на родителите (т.е. не е тяхна работа да знаят за тази част от личния живот на родителите, която не касае пряко децата).

Същото важи и за доходите. Щом човекът е преценил и може да си плаща яслата, това е достатъчно. Нима тези с по-големи доходи задължително трябва да стават спонсори (защото май това е идеята).

А и май в нашата група само една майка не работи и няма намерение (поне само тя го заявява открито, докато другите или вече работят, или предстои всеки момент да започнат).
Цитирай


Мнения: 12 410
Мисля, че не е редно, но не знам къде точно трябва да се провери това... в нормативните уредби може би  newsm78
На мен не са ми искали нищо друго освен копие от акта за раждане на дечко.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора