«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора

—офи€

ћнени€: 4 334
Ќеобходими продукти:


9 €йца
1 чаена чаша захар
около 2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сода за хл€б
2 супени лъжици какао
1 литър пр€сно мл€ко
2 прахчета ванили€
1/2 литър течна сладкарска сметана
1 чаена чаша сироп
1 чаша смлени или счукани орехи



«а блатовете

- 4 €йца се разбиват и се смесват с 1 чаена чаша захар

- отделно се смесват 1 чаша брашно с 1/2 чаена лъжичка сода за хл€б + 2 супени лъжици какао

- смесват се и се разбъркват добре с €йцата и захарта

—места може да се изпече в една тавичка и след това да се разреже на пластове, но може и да се пече на части - всеки блат по отделно.

“авичката тр€бва да е намазана с масло и поръсена с брашно.
ѕече се в предварително затоплена фурна, на 150 градуса.
јко блатът се надуе - покрива се с фолио и се допича.

јко не се пекат отделно блатовете, то след опичането тр€бва да се нарежат отделните блатове преди да изстине.


«а крема

- 7 супени лъжици брашно се размиват в чаена чаша пр€сно мл€ко и се разбърква да стане гладка гъста каша.
- прибав€т се 5 жълтъка
- разбива се добре
јко сместа е много гъста - добав€ се още мл€ко. —места тр€бва да стане като боза..

ќстатъкът от мл€кото се кипва и се добав€ 1 чаена чаша захар
Ќа много слаб огън към мл€кото се добав€ от сместа с брашното и жълтъците бавно и се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
 огато започне да се сгъст€ва се добав€т 2 прахчета ванили€.

 ремът тр€бва да е гъст.
јко е на бучки се отнема от огън€ и се бърка много или се прекарва през цедка, за да е съвсем гладък.

 ремът се остав€ да изстине на стайна температура, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.

—лед като се охлади се добав€т 5 белтъка разбити на сн€г + 1/2 литър течна сладкарска сметана.

ќформ€не на тортата

–еди се блат, поръсва се леко със сироп, намазва се с крем -> следващи€ блат.

¬секи блат се поръсва със сироп.
«а ц€лата торта - около 1 чаена чаша сироп.
—иропът може да е от компот или от сладко (2 супени лъжици сладко се размиват в чаена чаша вода, кипва се на огън и се прецежда)
—окът, с който се поръсват блатовете, не тр€бва да е топъл.
“р€бва добре да се поръс€т крайчетата на блатовете, за да не изсъхнат.

—лед като се наред€т всички блатове, разделени с пластове крем, тортата се обмазва добре от горе и отстрани с остатъка от крема.

“ортата се поръсва със счукани или смл€ни орехи.

ћоже да се украси по желание с цветни или шоколадови пръчици, стърган шоколад, целувки, плодове от компоти и т.н.

÷итирай

Turku, Finland

ћнени€: 3 634
ћммм... като € гледам таз торта и това сладурче на снимката и ми идва да си изпрос€ парче... от тортата де!

ћамма, ами какъв сироп тр€бва? „е нещо не мога да измисл€ какъв може да е...
÷итирай

Sofia

ћнени€: 703
Mamma,само не разбрах колко блата се прав€т? Ѕлагодар€!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 334
÷итат на: ћама от ‘инланди€
ћммм... като € гледам таз торта и това сладурче на снимката и ми идва да си изпрос€ парче... от тортата де!

ћамма, ами какъв сироп тр€бва? „е нещо не мога да измисл€ какъв може да е...


јз да си призна€, не съм правила никога тази торта - специалитетът е на свекърва ми.

«а сироп т€ използва сок от компот (дюл€, вишна, череши, круши) или размива във вода по гореописани€ начин сладко (от €годи, боровинки, сливи, череши, вишни и т.н.)
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 334
÷итат на: Fun
Mamma,само не разбрах колко блата се прав€т? Ѕлагодар€!


јми колкото си прецениш, зависи и от големината на тавичката.
ћоже да ги направиш и различни (както е тортата на снимката), н€колко по-малки и н€колко по-големи.

ћоже да изпечеш и само 1 блат и после да го разрежеш да колкото искаш пласта.
÷итирай

Sofia

ћнени€: 703
ј сока от компот направо ли се сипва или се вари допълнително със захар(че аз съм чувала подобен сироп с варене!)
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 334
÷итат на: Fun
ј сока от компот направо ли се сипва или се вари допълнително със захар(че аз съм чувала подобен сироп с варене!)


Ќе, не му се слага допълнително захар и не се вари.
Ќо може пък да експериментираш...  Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 6 317
ѕотичат ми слюнките като € гледам тази торта  Wink .

ћисл€ скоро да € пробвам!
÷итирай


ћнени€: 1 498
ћмммм и аз ще ч опитам. Ќищо, че не си € правила, аз обичам да събирам специалитетите на хора, които знам, че н€ма да сбъркам като се опитам да ги направ€.
÷итирай
Mamma, прочетох рецептата ти и искам да опитам.
»маме празник у дома, но утре ми е ограничено времето.

Ѕи ли ми написала, колко време приблизително ще ми е нужно за торатата?
÷итирай

Ѕукурещ

ћнени€: 7 136
аз вече направих упешно 2 пъти тортата на ћамма. ѕо-вкусна торта н€ма да този св€т!!!

—лед като се направи е добре да се €де след 24ч. ѕоне 24 ч. е добре да стои в хладилник или на студено.

јз лично си раздел€м работата на 2 (дни), иначе е доста работа.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 8 769
÷итат на: Liorena


јз лично си раздел€м работата на 2 (дни), иначе е доста работа.

 ак на 2,мила Ћио?јз и на 3 да € раздел€, пак н€ма да € скопосам тази торта-много сложно изглежда, а пък и много вкусно,беее..... Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad — готвенето съм на ти, ама сладкарството хич не ми е вътрешно....Embarassed  Embarassed »иии, защо не продават такива хубави домашни торти, толкова ги обичам!!! Ќаистина колко време отнема това чудо?
÷итирай

¬арна до морето

ћнени€: 2 617
Mamma,
“ќ–“ј“ј “» ≈ —“–ј’ќ“Ќј. cook

»махме семеен празник снощи. Ѕеше гол€мата изненада на вечерта, защото € б€х скрила.
¬ече не ме питат от къде съм взела рецептата. «на€т.
—ега докото ¬и пиша сто€ пред ѕ— и хапвам от не€. ƒори на ритащото човече в мен много му хареса. Laughing  Laughing  Laughing


 Arrow «а информаци€ на всички, които ще опитат:  Rolling Eyes  Rolling Eyes  Rolling Eyes
¬ремето необходимо за приготв€не на тортата е 2:30 часа.
–азделих сместа за блатовете в два отделни съда и ги пекох едновременно. ƒокато те се печаха приготв€х крема и мелих орехите. — нищо друго не съм се занимавала през това време.

ѕропорциите дадени от Mamma, са много точни. “р€бва само малко смелост да опитате.


«абравих най - важното:
MAMMA ЅЋј√ќƒј–я “»! flower2  flower2  flower2  flower2  flower2  flower2  flower2
÷итирай

Ѕукурещ

ћнени€: 7 136
вкусно нали? не съм € правила от 2 март, но скоро имаме годишнина от сватбата и ще € направ€ отново.

’айде “уфи пробвай супер е!!!!

“уфи, лично на мен ми харесва когато престои 1 ден в хладилник, всичко да се хомогенизира добре, ако € €м в същи€т ден не ми толкова харесва.

«а мен е много да € направ€ в един ден, имам 100 неща на главата и затова си раздел€м работата на 2 дни, 1-ви ден прав€ блатовете и после кремовете.



ама е много много вкусно
÷итирай

с/у ќколоћръс“ното

ћнени€: 17 422
Lio--и аз скоро имам годишнина от свадбата!  Cool
Ѕи ли "забъркала" и за мен една!  Very Happy
—игурна съм,че е много вкусна-ама си е мнооооого работа!
Ќе мога да печа блатове  Crying or Very sad , но с кремовете съм на “». «а това не се захващам да € прав€!  Confused
» да ви кажа,при такова разнообразие и изобилие е направо немислимо да се 'мъча'.  Wink
’одили ли сте в сладкарница "–оманс"-кв.ƒрагалевци  Question   Question   Question
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора