Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 3 271
Ето това не го бях чувала до сега Close - току що го съобщиха по Нова ТВ.
Голям репортаж дадоха - изключили детенцето, защото боледувало, а майката като се опитала да занесе бележки за отсъствията се оказало, че учителките ги няма - болнични били и нямало учител титуляр  Shocked.

Дадоха и интервю с родители , които негодуват срещу т.нар. "Спонсорство" на детските градини - за дюшеци  и т.н.

Призива на репортерката бе - да не си говорим (ние майките) скрито по градинките за тези спонсорства , а дадем гласност и да спрат да ни изнудват!

Последна редакция: вт, 24 окт 2006, 12:43 от Jujka

# 1
 • Мнения: 3 047
Изключено дете - голяма глупост!
Вярно е, няма полза от приказките между родителите. Когато има проблем, трябва да се търси решението. Хората, на които оставяме децата си, трябва да усещат, че има контрол.

# 2
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 425
Изключено,защото много боледува така ли?Правилно ли разбрах............ ShockedДа няма някаква друга причина newsm78

# 3
 • Варна
 • Мнения: 446
Синът ми навремето така го "изключиха" от ОДЗ "Петър Берон". Направи два бронхита един след друг, след което педиатърката ни каза, че трябва да се възстановява поне два месеца. Питахме изрично сестрата какво трябва да занесем предварително - бележка от педито, или от нас и т.н., но тя ни каза, че няма нужда, а пък като наближало да ходи пак на градина да направим чревните изследвания. И като отидохме напролет с чревните изследвания се оказа, че го били изключили, защото не сме казали колко време няма да го има, пък не можело да блокира бройката и т.н. Да не говорим как не успяхме да си получим обратно нито пижамата, нито пантофите ...

# 4
 • Мнения: 4 966
В нашата градина казаха, че не може децата да отсъстват повече от месец, но без уважителни причини (т.е. само с молба до директорката). Ако става въпрос за болест и периодично се представят епикризи (за по-дълго зъболяване) и медицински бележки не би трябвало да е проблем. Въпросът е в градината наистина да бъдат уведомявани регулярно, защото така наистина се замразява едно място, а реално има много майки, които записват уж детето на ясла и го пускат за по 1-2 дни в месеца, за да му пазят мястото за градината, а през другото време си намират бележки.
Въпросът е, че щом наистина се налага детето да се лекува по-продължително, би трябвало да му се запазва мястото (или, примерно, да се взема временно друго дете, но после първото да има право да се върне в градината). В противен случай е абсолютна дискриминация и мисля, че е подсъдно - все пак всеки човек (бил той и дете) има право да боледува. (По тази логика, би трябвало и възрастните, когато боледуват продължително, да ги гонят от работа, което също става за съжаление, но тогава работодателят може да бъде съден и т.н.)

# 5
 • София
 • Мнения: 3 271
Изключено,защото много боледува така ли?Правилно ли разбрах............ ShockedДа няма някаква друга причина newsm78

ДА - по болест - много боледувало и т.н., както съм го описала. Въпросът е стигнал до Инспектората във Варна.
Довечера в емисията им в 19.15 ч сигурно пак ще покажат този репортаж .

# 6
 • Варна
 • Мнения: 5 212
Боооже, Боже!
Ще си замълча писмено.

# 7
 • sofia
 • Мнения: 2 534
В детската ясла или градина нещата стоят точно както в училище .
Не извиниш лш отсъствията на детето с бележка от педиатър , не предупредиш ли , че ще отсъства продължително време по домашни причини - изключват .
Могат да изключат детето и ако преценят , че не може да се адаптира , това след като се съберат на съвет .
Смятам че , ако едно дете действително отсъства продължително  време от яслата или градината  , в повечето случаи и без уважителна причина ( пратили го на село ) , мястото му трябва да се освободи за друго дете .

Да добавя , че обикновено родителите сами си спират децата , ако причината е чести заболявания .

# 8
 • Мнения: 3 009
Това за "спонсорството" не можах да го разбера добре. По родителска инициатива  ние също сме събирали пари за килим, бойлер, боядисване и др.подобни, но за общинските ДГ средства все не достигат. Таксата ни беше 30лв. миналата година. Не мисля, че е изнудване да дадеш, за да може детето ти да е в прилична обстановка.
 Това дето държавата е длъжна и директора на ДГ да е добър мениджър са мечти.

# 9
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
В нашата дори един ден да отсъства детето трябва да се обадим по телефона поне.
Намирам това за съвсем нормално.

"Спонсорството" за облагородяване на обстановката на децата ни - също.

# 10
 • Мнения: 13 834
В нашата дори един ден да отсъства детето трябва да се обадим по телефона поне.
Намирам това за съвсем нормално.

"Спонсорството" за облагородяване на обстановката на децата ни - също.
Peace

# 11
 • Мнения: 9 990
В нашата дори един ден да отсъства детето трябва да се обадим по телефона поне.
Намирам това за съвсем нормално.

"Спонсорството" за облагородяване на обстановката на децата ни - също.

Подкрепям.Дадоха майка, която се жалваше, че им събирали пари за дюшеци.Аз също бих апелирала да се събират за подобно нещо в нашата градина-за да спят децата нормално, защото сега са им изтърбушени.Да, ама родителките се дърпат и децата продължават да се кривят. TiredДа не говорим, колко са опиквани тези дюшеци-нормално е да се сменят от време на време, ако ние не ги купим-кой-Общината ли?Не вярвам....
Друго, което се сетих-на всички ни се чете правилник и той е-изключване след отсъствие един месец.Майката колкото и да ходи да се обяснява, детето го няма дълго време и е редно друго да заеме мястото му, при все, че има много чакащи.Тя не е знаела колко ще отсъства детето, управата-също, затова се е получило разминаване според мен.

# 12
 • Мнения: 13 834
Има обаче и друг тънък момент. При по-сериозно заболяване на детето едва ли някой може с точност да предвиди за колко време точно ще оздравее.  Може би след като причината за отсъствието му е основателна и в градината са предупредени, трябва да подхождат с повече разбиране.

# 13
 • Мнения: 4 966
Има обаче и друг тънък момент. При по-сериозно заболяване на детето едва ли някой може с точност да предвиди за колко време точно ще оздравее.  Може би след като причината за отсъствието му е основателна и в градината са предупредени, трябва да подхождат с повече разбиране.

Да, това също е вярно.
Примерно, една шарка или един хепатит (не дай Боже) се лекуват продължително време и според състоянието и организма (преди 15-тина г. карах шпрее-хепатит и ме лекуваха близо 3 месеца - добре, че беше лятната ваканция и не губих от училище, но помня, че над 20 дни бях в болница и после още 1 месец на легло).
Вярвам, обаче, че в подобни случаи (когато видят епикризата на детето и това, че наистина е болно, а не е на село, при баба, при леля или някъде другаде), няма начин да не проявят разбиране.
Пак повтарям - във вътрешния правилник, който ни прочетоха на родителската, изрично пише, че "детето се изключва при отсъствие повече от 1 месец без уважителна причина" - т.е. без медицинска бележка (има се предвид, че само с молба от родителя до директора, детето може да отсъства точно 1 месец).
Надявам се да не ми се налага да изпробвам как стоят нещата реално.
Но... съгласна съм, че трябва да важат правилата от училище - 1.това гарантира на другите деца, че детето е било болно и вече е оздравяло (наличието на медицинска бележка - стига да е взета реално след преглед, а не от близък лекар); 2.предварителното предупреждаване освобождава персонала от ангажимента да чака детето, да приготвя за него храна, (дори ако щете) да носи отговорност за него и да може спокойно да работи; 3.ако детето има възможност да си стои с месеци вкъщи, тогава защо изобщо да заема мястото на друго дете, чиито родители работят, няма баби и бавачки и реално разчитат само на градината; 4. вече и в много ясли имат различни занимания с педагог и детето трябва "да върви в крак" с останалите от групата, вместо  постоянно наново да трябва да се адаптира и така да разстройва останалите деца (всяко едно тръгване, спиране и пак тръгване на градина е съпроводено с рев, трудно свикване и т.н., което определено се отразява на другите дечица).

# 14
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 425
Гледах снощи репортажа и доколкото разбрах,майката е отишла да носи някъква бележка,но като е видяла,че титулярната госпожа отсъствала се прибрала в къщи.Без да се поинтересува,да отиде при сестрата,домакинката,директорката.Ами за мен това си е пълно безхаберие и изобщо не разбирам защо тръби чак толкова, тази майка,след като тя не си е направила труда да прочете дори правилника на градината. Naughty И че им събирили пари???????????? Ами хайде някой да каже в коя градина не се събират пари??????? Thinking
Пък и всичко е доброволно,никой не ни кара на сила да купуваме това и онова за групите............Не е ли така? Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт