Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Plovdiv-Sofia

Мнения: 131
Как мислите? Дали мога да й дам фино пасирано домашно пюре от кестени. А с какво мога да го комбинирам?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Уж знаем всичко за кестените, пък бързо откриваме, че непретенциозният плод несправедливо е подценяван. Правило ли ви е впечатление например, че кафявия деликатес е една от най-калоричните храни 200кал на 100г! Знаете ли, че той е истински естествен резервоар на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций и то във вида , в който тези елементи най-пълноценно се усвояват от човешкия организъм ? И накрая подозирали ли сте, че твърдият кестен съдържа толкова витамин  С в единица тегло, колкото има само в лимона.

   В страни като Франция, където кестените са на особена почит, отглеждането на плодоносните дървета се наблюдава от сладкарската гилдия. Защо ли ? Защото кестените имат изключително висока захарност и от тях се правят повече от 50 вида сладкиши.

   Лекарите са единодушни с природо лечителите - кестенът е чудесно естествено лекарство, което няма вредни странични действия. Препоръчват го на болните от малокръвие (анемия)-тогава кестените трябва да се консумират всекидневно през есента и началото на зимата.

   Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки. Варените или печени кестени имат антидиарично действие поради богатството на танин и пектин в тях .


На 6 месеца може би е рано, не рискувай или питай педи. След годинка - да  Peace
Цитирай

при любовта

Мнения: 878
еййй,Блонди пак си изчерпателна  Very Happy
И аз знам ,че са полезни ,но пък и образуват доста газове....май ви е раничко на 6 месеца.
А иначе май най-добре ще се вържат с някакъв плод....трябва да пробваш.  bouquet
Цитирай

пред компютъра

Мнения: 3 042
Блонди много полезна информация!  bouquet

Аз на дребният още не съм давала, но не съм и купувала отдавна. Щом са толкова полезни, а и имат доста витамини ще  купя, дано ги хареса. На щерката отдавна съм давала, но съм забравила как ги възприе. Rolling Eyes

И аз мисля, че на 6м е още рано да се дадат кестени.
Цитирай


Мнения: 7 809
дадох кестен към 10 месеца
малко офф, дайте рецепти с кестени  Rolling Eyes
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
малко офф, дайте рецепти с кестени  Rolling Eyes

Заповядай:

Конфитюр от кестени

ПРОДУКТИ:
1 кг кестени
1 ч.л. сол
1 ч.л. семена резене
800 гр. захар
160 гр. вода
2 ванилии
1 к.ч. ром

ПРИГОТВЯНЕ:
Поставете кестените в голяма тенджера. Залейте ги със студена вода, добавете солта и семената от резене и варете около 1 час (или до пълното омекване на кестените). Свалете от огъня, отцедете и оставате леко да се охладят. Обелете кората на кестените, прекарайте ги през сито или смелете с пасатор. Поставете захарта и водата в тенджера и поставете на огъня. След като се разтопи захарта, добавете смлените кестени, разбъркайте добре и варете 30 – 40 минути. Добавете ванилията и рома и разбъркайте добре. Изсипете горещ в сух буркан и го затворете добре.


Крем от кестени

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
1/2 л. прясно мляко
100 г захар
1 ч.ч сварени смлени кестени
колкото орех чисто нетопено масло

ПРИГОТВЯНЕ:
Млякото се смесва с жълтъците и захарта и се вари на слаб огън, докато се сгъсти. Прибавя се тогава маслото и кестените. Подава се студен, насипан в чиния. Да е умерено гъст, за което може да се поразреди с още мляко, или, ако е нужно да се сгъсти с още кестени. 


Сладкиш с кестени

ПРОДУКТИ:
500 г кестени
200 г пудра захар
4 яйца
180 г краве масло
100 г бадеми, обелени, леко запечени и смлени
1 ч.л. анасон
пудра захар, смесена с ванилия за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:
Кестените се попарват и обелват. Смилат се заедно с анасона и се прибавят към разбитото със захарта масло и се разбиват на пюре. Един по един се прибавят жълтъците, смлените бадеми и разбитите с щипка сол на гъст сняг белтъци. Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене и намазана с масло форма. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна 35–40 минути.(Не отваряйте вратата на фурната през първите 20 минути). Сладкишът се оставя да изстине във формата. Отгоре се поръсва със пудра захар, смесена с ванилията. 

Топчета с ябълки и кестени

ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
настърганата кора на 1 лимон
30 г краве масло
110 г галета
1 с.л. (15 г) ситно нарязан пресен магданоз
2 големи ябълки, обелени, изчистени и нарязани на ситно
50 г кедрови ядки(пиния) (може да замените с бадеми или орехи)
100 г кестени от консерва, нарязани на ситно (или предварително сварени)
2 яйца, разбити
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
ябълките, ядките, кестените, магданоза, маслото, подправките и леко разбитите яйца. Разбъркайте много добре. От получената смес оформете топчета с големина на орех. Наредете в предварително намазана с олио тавичка (или покрита с хартия за печене). Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или докато станат златистокафяви. Поднесете като гарнитура към печена пуйка или кокошка. 


Печена пуйка с кестени

ПРОДУКТИ:
1 пуйка
500 г кайма
1 пакетче (125) г краве масло
100 г ориз
150 г сушени сини сливи, предврително накиснати за около 1 час във вода
1 голяма кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
200 г кестени, опечени, обелени и нарязани на ситно
100 мл олио
1 с.л. ситно нарязана мащерка
1 с.л. чубрица
1 дафинов лист
10-15 зърна черен пипер
3 с.л. брашно
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете, измийте и отцедете пуйката. Натрийте я с брашно от вътрешната страна. Измийте я отново и я намажете със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица. Задушете в олио ситно нарязания лук, заедно с каймата и почистеният и зимит ориз. Нарежете на ситно сините сливи и ги добавете към сместа. Залейте с 1 ч.ч. вода, добавете черен пипер и сол, даф. лист и мащерката. Варете на умерен огън десетина минути. Прибавете опечените и обелени кестени и нарязаната на ситно яблка. Разбъркайте добре и наапълнете уйката със тази смес и я зашийте. Поставете в намазана с олио тавичка, облейте с предварително разтопеното краве масло и печете на умерен огън. За да сте сигурни, че пуйката е опечена бучнете с дървена клечка в свивката между бута и тялото. Ако изтече бистър месен сок, пуйката е готова. 

Цитирай


Мнения: 7 809
ехааа мерси много  Hug
Цитирай

Бургас

Мнения: 948
Блонди, благодаря ти, че сподели толкова ценна информация.  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 349
ах, колко много обичам кестени!!!!!!!!!!!!!

а дали някъде продават или правят разни такива деликатеси от кестени...че аз едва ли бих имала време да правя, а с удоволствие бих си хапнала!!!!!!!!!

живи и здрави!!!
Цитирай


Мнения: 7 809
за бебоци съм виждала само 1 пюре са се продава пиле с кестени май  Rolling Eyes
Цитирай

при любовта

Мнения: 878
еее къде го това пюре и на коя марка?Аз не съм виждала досега ,ама и толкова гледам де  Sick
Цитирай


Мнения: 7 809
някаква чешка фирма май беше  Rolling Eyes като не помня  Embarassed ще питам сестра ми, ако ходи към магазина да го погледне, но тази фирма има по-изчанчени пюрета. има пиле с ябълки например  Flutter
Цитирай


Мнения: 6 395
Много обичам кестени, но са тежка храна, не бих дала на бебе  Rolling Eyes
След годинката  - най - рано
Цитирай


Мнения: 6 461
Много обичам кестени, но са тежка храна, не бих дала на бебе  Rolling Eyes
След годинката  - най - рано
Това мисля и аз. Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.