Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

софия, но от скоро; иначе от перник

Мнения: 29
 
Моля Ви, кажете ми Вие как правите пиле с прясно зеле, защото на мене никога не ми е ставало такова каквото съм яла на други места, и си мисля че може би нещо бъркам. Благодаря! Embarassed
Цитирай

Бургас

Мнения: 125
Намерих тази рецепта в един сайт за българското село надявам се да ти хареса:

Пиле с прясно зеле
Сезонът на зелето е септември и октомври. През есента може да се насладите на българското зеле, което сладко и хрупкаво. Може разбира се да приготвяте гозбата и през другите сезони, но през есента с нашенското си зеле става най-вкусна.
Нужни са една голяма зелка – 1,5 кг. , едно пиле, глава лук, 5-6 домата, няколко скилидки чесън, олио и миришки.
Нарязва се пилето на порции, зелето на ситно и се настъргват доматите и лука.

Задушава се пилето в две дървени лъжици олио, посолява се и се изважда. Задушава се в същата мазнина зелето, лукът, чесънът и доматите. Преди да омекне на пълно се прибавя червен и черен пипер.Така ври тихо, докато остане само на мазнина.
Цитирай

София

Мнения: 122
Ето и моята рецепта за пиле с прясно зеле.
Нарязвам зелето и го осолявам със сол и малко лимонтозу. Намачквам и оставям да престои около 30 мин.
През това време в тенджера с малко мазнина задушавам парчетата пиле и когато си променят цвета ги изваждам в друг съд и слагам да поомекне и зелето. Добавям парчетата пиле, слагам малко червен пипер, вода и сол на вкус и оставям да поври на слаб огън. Малко преди да приключа с готвенето слагам домат и копър. След като поври около 5-10 мин така го махам от котлона.
Цитирай


Мнения: 6 984
аз го правя още по-лесно и става много вкусно
нарязвам зелето, задушавам го с повечко олио и малко водичка докато омекне /разбирай намали си обема в тенджерата/, след това му слагам супена лъжица сол и супена лъжица червен пипер. след около 15 мин го прехвърлям в тава, ръся чер пипер, нареждам парчетата пиле /сурови/ и пека в загрята фурна около 45 мин.
забелязала съм, че най-вкусно готвеното зеле става ако е хубав червения пипер
Цитирай


Мнения: 423
аз го правя още по-лесно и става много вкусно
нарязвам зелето, задушавам го с повечко олио и малко водичка докато омекне /разбирай намали си обема в тенджерата/, след това му слагам супена лъжица сол и супена лъжица червен пипер. след около 15 мин го прехвърлям в тава, ръся чер пипер, нареждам парчетата пиле /сурови/ и пека в загрята фурна около 45 мин.
забелязала съм, че най-вкусно готвеното зеле става ако е хубав червения пипер

Така ми е най-вкусно, но слагам и малко чубрица.И като се запече отгоре, потекоха ми лигите........
Цитирай

софия, но от скоро; иначе от перник

Мнения: 29
Страхотни сте! Много сте мили! Напътствате една млада и неуверена домакиня. Благодаря Ви!!!  bouquet
Цитирай

Бургас

Мнения: 997
Аз знам, че на прясно зеле лук не се слага. А като подправки - само сол и червен пипер. Пиперът е важно да е хубав. Зелето поема доста олио. Накрая се слагат доматите. Може да не се пече на фурна, а само да се вари, като предварително се задушава месото в малко вода и олиото, после се прибавя нарязаното зеле, сол, като омекне - черв. пипер.
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Аз предварително сварявам пилето, после бухам всичко наведнъж (зеле, домати, сол, червен пипер, месото и малко олио) с малко от бульона, където е вряло пилето и оставям да ври. Става супер лесно и вкусно. Накрая само нарязвам пресен магданоз или копър.
Цитирай

дето и гарга не каца

Мнения: 450
Нарязвам зелето и го осолявам.Запържвам нарязаното пиле,изваждам го и в същата мазнина пържа малко лук,и след това слагам зелето.Като се слегне,слагам червен пипер и след малко настъргани домати.Като поври, добавям и пилето.След 20-тина минути премествам всичко в тава,наръсвам чер.пипер и малко ориз,ако е извряла водата,наливам една чаша вода и лимонтозу,запичам. Peace
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 212
Аз предварително сварявам пилето, после бухам всичко наведнъж (зеле, домати, сол, червен пипер, месото и малко олио) с малко от бульона, където е вряло пилето и оставям да ври. Става супер лесно и вкусно. Накрая само нарязвам пресен магданоз или копър.
И аз го правя така! Става много вкусно!
Цитирай

В.Търново

Мнения: 369
Аз предварително сварявам пилето, после бухам всичко наведнъж (зеле, домати, сол, червен пипер, месото и малко олио) с малко от бульона, където е вряло пилето и оставям да ври. Става супер лесно и вкусно. Накрая само нарязвам пресен магданоз или копър.
и аз така, но след като е леко сварено го прехвърлям в тава и запичам
Цитирай

София

Мнения: 525
А пък аз първо пържа зелето и месото и така става една вечеря (примерно), а на следващия ден слагам допълнително пиле и ориз към останалото зеле, засипвам с малко вода, затварям тавичката с фолио (или йената) и пъхам във фурната.
Цитирай

Las Vegas

Мнения: 804
  А дали ще стане с прясно изцеден лимон? Много му отива кисело на зелето. Една баба, слага оцет накрая, ама аз не смея Confused
Цитирай

Душата ми е там, сърцето ми тук!

Мнения: 1 190
Нарязвам зелето, пилето на порции.
Осолявам ги и ги слагам в тенджера под налягане. Слагам повечко олио, 1к.л. червен пипер, 3 с.л. домятено пюре и една малка чашка вода.
Като заври намалям котлона на минимум и оставм да ври 40 мин. След това го прехвърлям в тава и в предварително загрята фурна го запичам малко.

п.п. И аз знам, че лук в зеле не се слага

Успех Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 299
И аз, като Тоничка, правя тази гозба в тенджера под налягане, но после не запичам във фурна. Правя го така:
Нарязвам предварително зелето и мръвката, а също и 1-2 пресни домата /или ползвам смлени от буркан/. Слагам малко зехтин на дъното на тенждерата, след което - ред зеле. Ръсвам чаена лъжичка сол и малко доматче. После - месцето, дафинов лист и мъничко целина. Продължавам в този ред, докато изчерпя продуктите. Заливам с топла вода и слагам да ври под налягане. Ако е със свинско месо, достатъчни са 20-25 мин. /прясното зеле увира за 8/, а ако е пилешко - 15-20. имайте предвид, че след изключване на котлона, дори тенджерата да бъде отстранена от него, гозбата продължава да ври, докато налягането спадне /5-10 мин./.
Ако готвя с пилешко месо, преди да сложа вода, добавям още мазнина отгоре, така че водата после да я разпредели равномерно. Ако готвя със свинско - не - самото то е достатъчно мазно.
Ако в крайна сметка, при готово вече ястие, се окаже, че водата му е дошла в повече, мога и да я префасонирам , като добавя 1 ч. ч. ризон и сложа тенджерата да заври, но вече не под налягане. След това отстранявам от огъня и затварям плътно. До 20-тина минути ризонът е поел излишното количество вода и се е сварил.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора