Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 260
Имате ли представа на какво се дължи?
Причини поради които да не се образуват хориални въси?

Има ли вариант на профилактика или лечение при които да се предотврати не образуването следващ път?

Последна редакция: ср, 25 окт 2006, 16:03 от лоша,грозна

# 1
Аз имам една приятелка която след 7 год сетерилитет и категорична диагноза от Щерев-ИКСИ, забременя по естествен път ,но за съжаление направи спонтанен аборт.От болницата са и роставили същата диагноза и ще ми е много интересно да науча нещо повече.Мисля, че по този начин ще съм и полезна.На нея никой не и е обяснил нищо , а аз също въобще не знам за какво става дума.
МОЛЯ ако някой знае да разкаже по-подробно!
Благодаря предварително.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 718
Това е лошо стечение на обстоятелствата, нещо като генетичен дефект и се предполага, че втори път не би се случило.

# 3
 • Мнения: 4 321
лоша,грозна - много съжалявам Sad

lyd_radulova от хориалните въсе се "храни" бебето

# 4
 • София
 • Мнения: 260
Tаня ,не се отнася за мен ,но е за мой близък човек.

# 5
 • Пазарджик
 • Мнения: 134
Копирам ти един постинг, написан преди доста време от Dafna в отговор на подобен въпрос - мисля, че ще ти даде яснота.

"Здрасти! Така, както разбрах, тези въси си се образуват от плода, а не от майката. Общо взето, всичко след оплождането си зависи от бъдещото бебе. Имам една книга, която горещо препоръчвам на всички – "Аз чакам дете" на Лоранс Прену, където нещата са описани доста добре. Ще цитирам от нея :
"Период на организация (периодът след простото делене на клетките) – до осмата седмица.
Централните клетки вътре в яйцето стават много по-едри, съединяват се в малка маса, която се нарича зародишна пъпка, защото от нея ще произлезе зародишът (ембрион) – название, което бъдещото бебе ще носи до третия си месец. (След това, чак до раждането бебето ще бъде наричано плод). Най-външните клетки се сплескват и биват изтласквани в периферията на яйцето. Празнина разделя зародишната пъпка от външния пласт с изключение на една точка, където двете части остават свързани. Кухината скоро ще се увеличи и ще се изпълни с течност. От зародишната пъпка ще се появи зародишът, а от външните клетки – обвивката, която ще и пази този зародиш. Външната обвивка се нарича трофобласт. Част от трофобласта ще участва в образуването на плацентата. За да се поддържа активността на жълтото тяло, трофобластът отделя хормона хориален гонадотропин, особено в първите седмици от бременността (наличието на този хормон в урината и в кръвта дава положителния отговор в тестовете за бременност). След вгнездяването на яйцето (прескачам вгнездяването): Яйцето трябва да се храни. От трофобласта, който вече се нарича хорион, излизат малки влакна, които се впиват в маточната лигавица, както корените на растенията се забиват в плодородна почва. Тези влакна разкъсват малките кръвоносни съдове, унищожават клетките, жадно поемат хранителни вещества и ги изпращат на зародиша, чиито нужди непрекъснато растат. За няколко седмици влакната надебеляват, обединяват се и образуват така наречените “въси” на плацентата. Можете да си ги представите, като дървета, чийто дънер се разделя на главно клони, а те, от своя страна, на второстепенни. Последните се покриват с многобройни пъпки, в които въсите завършват на десетки кичури. Дебелите дънери са от 15 до 33. Чрез последователни деления те ще достигнат до хиляди крайни въси. Именно чрез тези въси ще се осъществява обмяната между майката и детето. В матката тези въси се “къпят” в нещо, като малко езеро от кръв, това е майчината част от плацентата (плацетнарното езеро, наричано още пространство между въсите, в действителност представлява капилярна цепка). В това езеро циркулира кръвта на майката. Във въсите циркулира кръвта на детето, пренасяна от пъпната връв. Така кръвта на детето и кръвта на майката се срещат в плацентата, но никога не се смесват, защото са разделени от стената на въсите, през които стават обмените майка-дете. По време на бременността тази стена постепенно изтънява, сякаш да улесни обмяната на веществата, съответно растящите нужди на плода."
Нарочно го написах малко по-разширено, за да стане по-ясно и интересно. Надявам се, че е горе-долу достатъчно. Книгата е много полезна за момичета като нас, които са преживели мисед. Там е описано седмица по седмица и то доста подробно. Така поне малко се разбира механизмът и откъде е дошъл проблемът в конкретната седмица на аборта. "

А това е една статия за случаи на повторяема загуба на бременността - Риск от повтаряема загуба на бременност поради тромбоза на плацентарни капиляри.
Но не смятай, че това се отнася за теб - просто е инфо.

Отново цитат (от лекар, който разбира от тези неща) - "Има десетки причини, които водят до спонтанни аборти, а само по патохистологичната картина (промените в хориалните въси и т.н.) нищо конкретно не може да се каже."

И накрая съветът - за собствено успокоение е добре да се направят основните предконцепционни изследвания.
# 6
И накрая съветът - за собствено успокоение е добре да се направят основните предконцепционни изследвания.

Стефанива, а какви по-точно изследвания трябва да се направят. И аз имах същия резултат в епикризата - атрофия на трофобласта и оточни въси.

# 7
 • Русе
 • Мнения: 526
   Мили момичета, преди 3 години и аз имах такова заключение от хистологичния анализ-не са се образували хориални въси. Лекарят ми обясни, че няма конкретна причина да стане така-Лали го е написала много точно-генетичен дефект и да вторият път всичко беше наред! Втората ми бременност беше напълно нормална и завърши по най-добрия начин-с раждането на моята дъщеря Heart Eyes
   Не мислете сега как и защо е станало, а погледнете смело напред!

# 8
 • Мнения: 3 271
И при мен случаят беше същият. Точно в 8-ма седмица, просто си е ключова за създаването на малкото човече. Дефект е, толкова. За мен беше начина да го възприема и да опитам да спря обвиненията, въпросите и мъката и да погледна напред. Това беше през 2000-ната. Сега си имам момче на 5.5 и момиче на 3.5
Успех, късмет и поглед напред!

# 9
 • Варна
 • Мнения: 386
Аз така приех нещата:Природна му работа. И следващия път си имаше всичко, що е необходимо.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт