Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 074
Не знам какво знаете за зелника. Аз съм яла два-три пъти през живота си, много е вкусно. Освен, когато го правят с козе сирене.  Sick
Иска ми се и аз да се науча да го правя, но нямам рецепта.
Зелник по Шопско казват на баница с много тънки кори, със сирене и яйца. Навива се в кръгла тава, а в средата слагат пържен праз (зелено, затова му казвали зелник, не защото е със зеле, поне така ми обясниха преди 100 години).
Номерът е в точенето на корите, да станат ненормално тънки. Знам, че няма да ги докарам, но търся оригиналната рецепта за тестото на самата баница, за да правя опити.  Laughing
Надявам се, че все нечия баба ще я знае.
П.П. На всичкото отгоре, зелникът се пече в огнище.  Mr. Green
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 072
АдреЗя да си дам за малко колетче зелник? Рецепта не знам, ама поне да опитам, че така цветно го описа, приплюнчи ме по нощите...
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 9 421
Хайде, който знае - да казва...
Цитирай

София

Мнения: 525
Баба ми прави страхотен зелник, но рецептата за самото тесно не зная (ще я попитам).
Това което ми е правило впечатление е, че след като разточи корите с точилка ги мята от едната на другата ръка като ги върти. Не зная дали ме разбрахте, но това прави корите тънки като вестник. За тестото ще попитам.
Цитирай

ВАРНА

Мнения: 66
Ето тук има рецепта от pep-4o
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=719.msg7651#msg7651
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Зелник по самоковски
Продукти
кори за баница
500 гр сирене
6 яйца
250 гр маргарин
125 гр масло
4 големи стръка праз
100 гр брашно
половин кофичка кисело мляко

Празът се нарязва на ситно и се задушава. Изцежда се добре и се разбърква с киселото мляко, 2 яйца, брашното и малко от сиренето. Останалото сирене се натрошава и се разбърква с 4 яйца. Маслото и маргарина се разтопяват в тенджерка.
Тавата се намазва с разтопената маслена смес. Нарежда се един ред кори, така че част от тях да висят извън тавата. Наръсват се с маслото и плънката от сирене. Нарежда се следващия ред, отново се ръси с масло и сирене. Изсипва се плънката с праза и отново се редят кори, масло и сирене. Краищата, които остават извън тавата, се завиват на руло, за да направят бордюр. В средата се слага последната кора и се намазва с масло.
Пече се 35-40 мин. на 150 С. Готовият зелник се поръсва с вода и се завива с кърпа за 10-15 мин. да се задуши.

Цитирай

BG

Мнения: 4 546
аз зелник знам, че се прави със спанак или лапад  newsm78
Цитирай


Мнения: 1 356
Моята баба, Бог да я прости, правеше страхотен зелник. С домашно приготвени, тънко точени кори и с кисело зеле. Без праз, сирене и т.н., както сте го описали. Трябва да ви кажа, че този зелник беше най-вкусното нещо, което някога съм яла. За съжаление тогава бях на такава възраст, че не ме вълнуваха много готварските рецепти. Аз понякога се пробвам да си правя зелник като на баба ми, но с кори от магазина. Пак е вкусен, но не става същия.
Много ще се радвам, ако някой е чувал нещо за този вид зелник и има рецепта!


Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 016
Да се включа с една рецепта за празеник-така го нарича моята съседка,от която е и рецептата.
Продукти:
1мая+1ч.ч вода
1ч.ч кисело мляко
1ч.ч. вода 2 яйца сол1с.л.
Брашно-колкото поеме
Замесва се тесто.Оставя се да втаса.Разделя се тестото на 2 и се разточва на кори като първата е по-голяма от тавата,в която ще се пече празеника.изрязва се по формата на тавата като обхваща и стеничките.Изрязаното тесто се оставя за ленти отгоре.
Запържват се 4 стръка,нарязан на ситно праз,овкусява се с черен пипер ,сол,добавя се малко сирене.Задължително оставете да се охлади плънката.След това се слага върху първата кора,върху плънката слагаме и втората кора,която е по размера на тавичката и "запечатваме" краищата.Надупчва се с вилица,намазва се с жълтък,правят се ленти от останалото тесто и се поръсва със сусам.Изпича се в загрята на 200 градуса фурна.
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Аз също съм яла зелник с кисело зеле - страхотен е Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 015
Майка ми прави страшен зелник...освен с кисело зеле, прави и с праз и тиква...И трите варианта са супер. Ще я помоля да даде рецептата и ще  я пусна тук...Толкова е вкусно chef
Цитирай

weltweit

Мнения: 4 818
Ейййй как ми потече слюнка от този зелник Flutter бтв баба ми правеше разкошен зелник, но вече я няма милата и никой не се е сетил да записва рецепти  Crying or Very sad та нямаме тя го правеше с кисело зеле, праз и ориз и ставаше супер вкусен, помня че и яйца имаше, ама каква точно е косистенцията никой незнае  Crying or Very sad
ще следя темата с интерес, може пък някой да знае рецепта за зелник с кисело зеле  Praynig  Praynig
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 074
Реших, че ще си остана самотна без отговор, пък я колко народ се точи на зелника... Laughing
С готови кори съм правила, не става, номерът е в домашно приготвената кора.
Благодаря за рецептите, но не е това, не е...
Бу ще си остане без колетче.
Надявам се, все някоя баба да даде рецептата, за която аз си спомням.
Абе, беше много лесна, ама кой да ти помни такива работи, когато набива и му плющят ушите... Blush
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Бабите са в една друга тема, чедоооо newsm27
Баба ми прави баница с праз с домашни кори - вярно, не по шопска, а по родопска рецепта, но ако искаш, мога да я питам тия дни как я прави. Също става много вкусна, умирам си за нея Smile
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Моята баба прави зелника с кисело зеле, картофи и праз, да не е това?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора