Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 529
Как се приготвя прочутата френска флагра?  newsm78
Ох, дано някой да знае... Sad
Цитирай

София

Мнения: 3 447
А какво е флагра Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 529
ами френски деликатес от патешки или гъши дроб, нещо като пастет...
Даже във Франция са го обявили за част от културното им наследство...френска му работа Crazy
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Ааааа Very Happy

Фоа гра натюр
Продукти: един цял гъши дроб (около 800 г), 150 г гъша мас, половин ч.л. сол.
Гъшият дроб предварително се накисва за 10-12 часа в студена вода, след това се отцежда и внимателно се подсушава. С остър нож се почиства от всички жили, ако това не е направено от производителя. След това дробът се поставя в огнеупорен съд заедно с мазнината, покрива се с дебела намаслена хартия и се пече в гореща фурна (240 градуса), като през 2-3 минути се полива с горещата мазнина. След десет минути се посолява и се оставя още десет минути във фурната. След това се изважда, оставя се да изстине и преди сервиране се почиства от мазнината, която го покрива. Може да се поднесе с леко препечен бял хляб, с круши в червено вино или с печени белени дюли.

Фоа гра с лешници
Продукти: 400 г суров патешки дроб, почистен от жилите и изкиснат в студена вода, 50 г едро счукани печени лешници, 8 филийки бял хляб, бял пипер, едра сол.
Дробът се оставя в хладилник за 8-10 часа между парчета лед, така че да стане твърд, но без да замръзва. Хлябът леко се препича. С остър нож, натопен във вряла вода, се режат тънки филийки от дроба и се слагат върху препечения хляб. Отгоре се наръсват лешниците, едра сол и малко бял пипер. Поднася се веднага.

оттук
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=697&sectionid=9&id=00013
Цитирай

Варна

Мнения: 446
О-о-о, ти питаш за фоа гра /гъши дроб/. Не е много лесно, но пък ако имаш самия дроб ... Част от него се смила или смачква, друга се нарязва на парчета, овкусява се с чер пипер и коняк, може и с трюфели /от онези дето бяха по 8 бона килото/, слага се в глинена форма /терин а патЕ/ с капак и се пече на водна баня, докато след бодване не изтича кръвениста течност. Отгоре за разкош можеш да желираш след като изстине. Не бих си сготвила, жал ми е за гъсетата, освен това не го харесвам.
Цитирай

София

Мнения: 529
Безкрайно благодаря за отговорите. Smile Утре смятам да правя фоа гра  chef после ще споделя Mr. Green
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Айде, чакаме мнението!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Леле, откъде си купувате патешки дроб? Колко струва? Вчера видях тук и исках да взема, ама един средно голям дроб струва 30 евро  Shocked

И аз обожавам foie gras, ама истински, без примесите, но е ужасно скъпо  Sad
Цитирай

София

Мнения: 529
Леле, откъде си купувате патешки дроб? Колко струва? Вчера видях тук и исках да взема, ама един средно голям дроб струва 30 евро  Shocked

И аз обожавам foie gras, ама истински, без примесите, но е ужасно скъпо  Sad

патешки дроб взех от Метро, 30 лв/кг...
Доста време ми отне приготвянето, а и продуктите не са евтини ooooh!  но пък си заслужаваше   Peace
да споделя как го приготвих:
дробът се размразява на стайна температура; с много остър  се махат жилките, като се внимава да не се нарушава целостта;
слагаме го в хладко прясно мляко за около час; след това в керамичен съд или йенска тенджера се овкусява с пипер/ аз лично сложих бял пипер/, сол и щипка индийско орехче и Арманяк /тъй като в Бг трудно се намира, а е и доста скъпо, може да се използва коняк или Порто, аз използвах Порто/ за около 1кг дроб се слага 20-30 грама;
нарежда се плътно в съда, в който ще се приготвя...идеални за целта са форми от алуминиево фолио, слага се капачето и се остава да престои 12 часа в хладилника...
след това се изважда и се изчаква да се темперира на стайна температура/около2-3 часа/
следва водна баня-слага се в тава с два пръста вода и в предварително загрята на 75 градуса фурна се пече 40 мин
след това изстива пак на стайна температура и се слага в хладилника за около 2 часа
ами май е това Mr. Green
след това мажеш върху препечени филийки и консумираш с конфитюр по избор  Peace
естествено и с бутилка качествено вино Naughty

Така го приготвих аз, а ето и други варианти  http://foie.gras.free.fr/

Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Еха, браво  Peace Мерси за описанието, ще опитам някой път.

Знам, че виното трябва да е бяло и сладко (полусухо). Ядат го със сладко от лук, червено или бяло вино, но на мен сладката от вина не ми допадат. От лук е супер  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.