Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 14 отговора
Спомням си на времето баба ми правеше едни невероятни соленки - бяха във формата на триъгълник, със сирене вътре, а отвън намазани с жълтък. За съжаление не знам рецептата, а вече няма кой да ми я каже Sad Ако някой знае рецептата, нека ми я напише. Предварително благодаря!
Цитирай


Ще ти напиша няколко рецепти, но следобед ще имам време, страхотни са, много обичам да готвя тестени и сладки ястия...
Цитирай


dizzy и аз ще те чакам.Много обичам им а аз да се занимавам
 Very Happy
Цитирай


Соленки-1 вид
продукти:
200 гр.масло
450 гр.брашно
15 гр.сол
4 бр.жълтъци
10 гр.мая
100 мл.прясно мляко
сол,ким,черв. пипер за поръсване и 1 жълтък за намазване.

Соленки -2 вид
продукти:
1 пак .маргарин-500гр.
1 ч.л. сол
щипка захар
400 гр. брашно/да не лепне тестото/
9 с.л вода
1 бакпулвер.
Поръсват се с подправки по избор.

Соленки-3 вид
продукти:
1ч.ч. олио
1ч.ч. мас
1ч.ч. кис.мляко
1ч л. сол
1 бакпулвер
1ч.ч. натрошено сирене
Кашкавал,ким,черв. и чер. пипер за поръсване.

Соленки-4 вид
продукти:
3 ч.ч. брашно
250 гр.сирене натрошено или подсолена извара
1 пак. майонеза-може и от овкусената с чесън,копър и др.вид
щипка сол
1 яйце- в тестото се използва само белтъка,а жълтъка е за намазване.
поръсват се по избор с подправки.
Правила съм всичките,но тези с маргарина -2-рия вид и 3-тия са най-крехки.да ви е сладко! Love
Цитирай


Не се стърпях и пак ще си похваля кифличките  Embarassed
ето рецептата
Цитирай


Цитат на: tedi_b
Не се стърпях и пак ще си похваля кифличките  Embarassed
ето рецептата

МНого са готени. Изпробвах ти рецептата и си облизахме пръстите, а и са лесни Very Happy  Love
Цитирай


ЗДРАВЕЙТЕ,
ЕТО И РЕЦЕПТИТЕ, КОИТО ОБЕЩАХ. МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА СЪМ ГИ ИЗПРОБВАЛА  И НАИСТИНА СТАВАТ ЧУДНИ, СЕГА МИ ОСТАВА ДА ТЕСТВАМ И ОСТАНАЛАТА ПОЛОВИНА... НАЙ-МНОГО МИ СЕНРАВЯТ СОЛЕНИТЕ КЕФЛИЧКИ, С ЧАЙ ОТ ЛАЙКА СА НЕПОВТОРИМА СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА

Соленки - I вид

Продукти:
300 г брашно, 150 г краве масло, 1 1/2 чаени лъжички сол, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 яйце, около 1/2 чаена чаша прясно мляко, ким

Брашното се пресява 2 -3 пъти с бакпулвера и солта и се стрива с маслото, докато стане на трохи. Прибавя се разбитото яйце (от което е отделена 1 чаена лъжичка за намазване), а след това постепенно се прибавя прясното мляко, докато се замеси средно твърдо тесто. Тестото се разточва на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, която се нарязва на тънки ленти с дължина 10-12 см и широчина 0,5 см. Лентите се намазват с отделеното яйце, наръсват се с ким и се нареждат в ненамазана с мазнина тава и се пекат 20 мин (до зачервяване) в умерена фурна.

Соленки - II вид

Продукти:
500 г брашно, 200 г краве масло, 2 чаени лъжички сол,
1   1/2 чаени лъжички бакпулвер, 3/4 чаена чаша прясно мляко,
2 яйца, 2 супени лъжици настърган кашкавал, ким

Брашното, пресято предварително 2 - 3 пъти заедно с бакпулвера и солта, се стрива с маслото, докато стане на трохи. Прибавят се яйцата (от които е отделена 1 чаена лъжичка за намазване), а след това се сипва по малко от млякото, докато се замеси средно твърдо тесто. Разточва се правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, която се намазва с отделеното яйце, наръсва се с настъргания кашкавал и ким и се нарязва на ленти, дълги 10-12 см и широки 0,5 см. Лентите се нареждат на неголямо разстояние една от друга в ненамазана с мазнина тава и се пекат в умерено загрята фурна до леко зачервяване.

Солени пръчици

Продукти:
250 г брашно, 2 яйца, 125 г краве масло, 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, 1 супена лъжица прясно мляко, 1 чаена лъжичка едра сол, ким
От брашното, маслото, яйцата (от които е отделено малко за намазване), и солта (без едрата), червения пипер и млякото се прави твърдо тесто, което се оставя да отлежи в хладилника поне 2 - 3 часа. Разточва се на кора с дебелина 0,5 см, нарязва се на ленти, широки около 10 см, а те - на пръчици с широчина 1 см. Намазват се с отделеното разбито яйце и се наръсват с едрата сол и ким. Пекат се върху ненамазана с мазнина тава в умерено загрята фурна до леко зачервяване.
Поднасят се като закуска към силни напитки или бира.

Соленки със сирене (солен фур-сек)

Продукти:
100 г краве сирене, 100 г краве масло, 100 г брашно, по 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, сол и червен пипер, 1 яйце, ким

Брашното се пресява с бакпулвера, солта и червения пипер и се стрива с маслото, за да стане на трохи. Прибавят се настърганото сирене и яйцето, от което е отделена 1 чаена лъжичка за намазване. Омесва се средно твърдо тесто, което се разделя на две и от всяка половина се прави руло с диаметър 4 см. Оставят се в хладилника най-малко 2-3 часа, а може и 1 нощ. От тях с остър набрашнен нож се отрязват малки питки с дебелина около 3 мм. Намазват се с отделеното яйце и се чзръсват с малко ким, счукан със сол. Нареждат се върху ненамазана тава на разстояние една от друга и се пекат в умерена фурна около 15 мин.
Поднасят се като закуска за силни напитки или бира.

Соленки със сирене — II вид

Продукти:
300 г брашно, 150 г краве масло, 150 г настъргано краве сирене, 1 яйце, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, 1 непълна чаена лъжичка сол, 1 непълна чаена лъжичка бакпулвер, ким на зърна

Приготвя се както е описано в предходната рецепта Соленки със сирене (солен фур-сек).

Соленки със сирене - III вид

Продукти:
за тестото - 250 г краве масло, 1/2 чаена чаша изцедено кисело мляко, 3 чаени чаши брашно, 1 1/2 чаени лъжички сол, 3 яйца, 5 супени лъжици нишесте, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 супена лъжица смлени корени за супа, 1/2 малка глава кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, 1/2 чаена чаша прясно мляко;
за плънката - 6 супени лъжици настъргано сирене, 5 супени лъжици настърган кашкавал, 125 г краве масло, 1 супена лъжица доматено пюре (кечуп или лютеница), сол

Смлените корени за супа и лукът се задушават в растителното масло с щипка сол до омекване. Прецеждат се. Гъстата част се прибавя към плънката, течната - към тестото.
Маслото за тестото се разбива на крем прибавят се един по един жълтъците, след това се добавя киселото мляко и течностга от задушените корени за супа. Сместа се разбива много добре, като постепенно се прибавят и белтъците, разбити на твърд сняг. Брашното, нишестето, червеният пипер и солта се пресяват 2 - 3 пъти и се прибавят на части към масления крем. Замесва се тесто (ако е твърдо, се добавя малко прясно мляко) и се оставя да отлежи около 10 мин. Разстила се върху намазана с мазнина и набрашнена тава. Маркират се еднакви по широчина ленти и се пече до зачервяване. Като поизстине малко, тестото се нарязва по отбелязаните линии и се гарнира с плънката, приготвена от разбитото на крем масло със сиренето, кашкавала, доматеното пюре и щипка сол. Украсява се с мариновани гъби, доматени филии, листенца магданоз и ивички лук.

Соленки - кашкавалки

Продукти:  
150 г настърган кашкавал, 1 1/2 чаени чаши брашно, 90 г краве масло, 1 яйце, 4 супени лъжици сметана, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 щипка червен пипер, ким

От посочените продукти (без яйцето и кима) се омесва гладко тесто, което се разточва на кора с дебелина 0,5 см. Нарязва се на лентички, които се навиват винтообразно, намазват се с разбитото яйце, наръсват се с ким и се пекат в умерено загрята фурна до леко зачервяване.

Соленки - кашкавалени пръчици

Продукти:
80 г кашкавал, 80 г брашно, 50 г краве масло, 2 - 3 супени лъжици сметана, щипка сол, 50 г настъргано сирене, малко прясно мляко

От посочените продукти (без сиренето и млякото) се омесва гладко тесто, което се оставя в хладилник 30 мин. Разточва се на тънка правоъгълна кора, която се нарязва на ленти с дължина 6 см и широчина 1 см. Намазват се с мляко и се наръсват с настърганото сирене. Нареждат се върху тънко намазана тава и се пекат в умерена фурна до леко зачервяване.

Бисквитени соленки с плънка

Продукти:
за тестото - 150 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка сол, 30 г краве масло, 1/2 чаена чаша прясно мляко;
плънка (по избор) — от пилешко месо, задушено със ситно нарязани гъби и подправено с щипка сол и черен пипер; от задушени черен дроб и ябълка, подправени със сол и индийско орехче; от рибена или друга смес; от смлени колбаси, смесени с 1 супена лъжица майонеза и др.

От посочените продукти се замесва сравнително твърдо тесто, което се разточва на кора с дебелина 0,3 см, наръсва се с малко масло и се прегъва. От двата слепени пласта се изрязват с чаша кръгчета, които се пекат върху намазана тава в гореща фурна около 12 мин. Докато са топли, се намазват с разтопено масло. Оставят се да се охладят и се слепват две по две с избраната плънка.

Фини соленки

Продукти:
250 г краве масло, 250 г краве сирене, 250 г брашно, 1/2 чаена лъжичка сол, разбит белтък

Сиренето, отцедено добре, се настъргва на ренде и след това се стрива с дървена лъжица. Добавят се маслото и солта и сместа се разбива на пухкав крем. Прибавя се брашното и се замесва средно меко тесто (обработва се, колкото да поеме брашното). Разточва се на кора с дебелина 0,2 см, от която с ракиена чашка или с малки формички се изрязват полумесеци или други форми. Соленките се намазват внимателно с разбития белтък (да не потече отстрани) и пекат върху ненамазана тава, повдигната на решетката в силна рурна около 12 мин до леко зачервяване.

Пикантни солени пръчици

Продукти:
300 г брашно, непълна чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка червен пипер, 50 г краве сирене, 1 яйце, 125 г краве масло, 2 - 3 супени лъжици прясно мляко, ким

Брашното се пресява 2 - 3 пъти с бакпулвера, червения пипер и солта. В средата му се прави вдлъбнатина, в която се слагат настърганото на ситно ренде сирене и надробеното масло. Сместа се стрива с ръка, докато стане на трохи. Добавят се разбитото яйце, от което е отделена 1 чаена лъжичка за намазване, и млякото. Омесва се средно меко тесто, разделя се на половина и се разточват две правоъгълни кори. Нарязват се на пръчици с широчина 0,5 см и дължина 8-10 см. Остатъците от тестото се замесват и разточват отново по същия начин. Пръчиците се намазват с отделеното яйце, наръсват
се със зърна ким и се пекат до зачервяване (около 12 - 15 мин) в умерена фурна.

Соленки с маргарин

Продукти:  
400 г брашно, 1 непълна чаена лъжичка бакпулвер, 1   1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка стрита суха чубрица (по желание), 200 г маргарин, 2 пакетчета сирене "Крема", 1 яйце, 1 супена лъжица прясно мляко, ким

Брашното се пресява с бакпулвера и се размесва добре със солта и чубрицата в дълбок съд. Прибавят се надробеният маргарин и сиренето "Крема" и сместа се стрива с ръка, докато стане на тестена топка (ако е необходимо, се добавя млякото). Тестото се изважда върху набрашнена плоскост и се меси 4-5 мин. Разделя се на 3 парчета, които последователно се разточват на правоъгълни кори. Едната кора се нарязва на ленти с широчина 0,5 см и дължина 8 - 10 см, от втората лентите се усукват като шнур и се оформят на буква "В", а от третата усуканите ленти се прегъват на две и се ( усукват още веднъж. Намазват се с разбитото с 1 чаена лъжичка прясно мляко яйце и се наръсват с ким (ако не са правени с чубрица). Пекат се върху ненамазана тава, в която се нареждат на разстояние, до леко зачервяване.

ЕТО ГИ И МОИТЕ ФАВОРИТИ - Солени кифлички - ТАЗИ РЕЦЕПТА НАЙ-МНОГО МИ ХАРЕСВА, ХЕМ Е С ПО-МАЛКО И НЕСКЪПИ ПРОДУКТИ, ХЕМ СТАВАТ СТРАХОТНИ, ПО МНЕНИЕТО НА МНОГО ПРИЯТЕЛИ...

Солени кифлички

Продукти:
200 г маргарин, 500 г брашно, 1 1/2 чаена лъжичка сол, 150 г краве сирене, 150 г кашкавал "Витоша", 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 яйце, 1 чаена лъжичка прясно мляко

Брашното се пресява и се размесва със солта и настърганите на ситно ренде сирене и кашкавал. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипват стопеният (но не горещ) маргарин и разбитото със содата кисело мляко. Замесва се тесто, което, след като се омеси добре, се разделя на 8 топки и се оставя в хладилник 2 часа. От всяка топка се разточва кора с големината на плоска чиния, която се разрязва на 8 триъгълни парчета. От всеки триъгълник се увива кифличка (като се почва от основата). Кифличките се намазват с разбитото с млякото яйце и се пекат върху ненамазана тава в умерена фурна до зачервяване.

Печени тестени пликчета с плънка

Продукти:
за тестото - 250 г брашно, 60 г краве масло, 150 г диетична извара, 1 яйце, 1 щипка сол, 1/4 чаена лъжичка червен пипер;
за плънката - 200 г смляно месо (смес), 1/4 глава кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, черен пипер;
за намазване -1 яйце, 2-3 супени лъжици прясно мляко

От посочените продукти се приготвя тесто, което се оставя да отлежи около 30 мин. Месото се задушава заедно със ситно нарязания лук в растителното масло и се наръсва със сол и черен пипер на вкус. Тестото се разточва на кора с дебелина 0,5 см и се нарязва на квадратчета със страна 5-6 см. Във всяко квадратче се слага по малко плънка. Единият ъгъл на квадратчетата се намазва с разбитото яйце. Прегъват се на две или по диагонал и се притискат по края. Получените пликчета или триъгълници се нареждат в намазана с мазнина тава, намазват се с разбитото с прясно мляко яйце и се пекат в умерена фурна до зачервяване.
Разновидност:
Плънката може да бъде от колбас, риба, шунка, ситно нарязано печено месо или друга смес по избор.

Ако проявите интерес мога да пусна и няколко рецепти за качамак и за гарнитури...може би в отделна тема, или ако има вече такава - в нея  Laughing  
Дано ви харесат!
Bon appétit!
Цитирай


олелел няколко дни подред трябва да стоим в кухнята Smile Smile Smile
много благодаря
Цитирай


Нина,
сутринта метнах набързо твоите соленки вариация N4, станаха супер, само тестото носи още на сол, че иначе са си чисти изваренки Wink
мерси за идеята и то почти здравословна Smile
Цитирай


Правих кифличките на tedi_b.

Чудесни са. Много лесно се правят. Евтини са и стават бързо. Може да видите, как изглеждат в темата  "Прощъпулник - трапеза". Рецептата е много точна.

Мерси Теди.
Цитирай


Теди,
Правих солените кифлички, невероятни са! Поръсих ги с чубричка преди печене и мъжете ги излапаха още топли. Сега забърквам двойна доза.
Който не ги е опитал, задължително да си ги направи. Благодаря за превъзходната рецепта.
Цитирай


Цитат на: tedi_b
Не се стърпях и пак ще си похваля кифличките  Embarassed
ето рецептата
аз ништо не разбирам от мерки и ако може за мен по-подробно да обясниш Embarassed и да ми кажеш втасват ли тези кифлички Embarassed иначе изглеждат супер. Very Happy
Цитирай


Цитат на: tedi_b
Не се стърпях и пак ще си похваля кифличките  Embarassed
ето рецептата


Туй са кифличките на Ана-Мария Тонкова, нали?!
Поне при мен рецептата съвпада на 99% Wink .....брашното ми е дадено като 500 гр., маята е 1/2 кубче или 1  пакетче.

Убийствени са, верно Smile
Цитирай


Цитат на: Anonymous
Туй са кифличките на Ана-Мария Тонкова, нали?
Да  Very Happy . Гостуваше при Иван Звездев преди... не помня кога беше  Embarassed
Цитирай


Цитат на: bubolina
аз ништо не разбирам от мерки и ако може за мен по-подробно да обясниш Embarassed и да ми кажеш втасват ли тези кифлички....
Не се оставят да втасват. Навиват се и се слагат във фурната, там си втасват.
Кое от мерките да обясня по-подробно? Ако искаш, пиши ми на лични, за да не разводняваме темата  Wink
Цитирай


1-14 от 14 отговора