«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 14 отговора

ѕловдив

ћнени€: 397
—помн€м си на времето баба ми правеше едни неверо€тни соленки - б€ха във формата на триъгълник, със сирене вътре, а отвън намазани с жълтък. «а съжаление не знам рецептата, а вече н€ма кой да ми € каже Sad јко н€кой знае рецептата, нека ми € напише. ѕредварително благодар€!
÷итирай


ћнени€: 146
ўе ти напиша н€колко рецепти, но следобед ще имам време, страхотни са, много обичам да готв€ тестени и сладки €сти€...
÷итирай

Plovdiv

ћнени€: 306
dizzy и аз ще те чакам.ћного обичам им а аз да се занимавам
 Very Happy
÷итирай

в Ѕургас

ћнени€: 3 251
—оленки-1 вид
продукти:
200 гр.масло
450 гр.брашно
15 гр.сол
4 бр.жълтъци
10 гр.ма€
100 мл.пр€сно мл€ко
сол,ким,черв. пипер за поръсване и 1 жълтък за намазване.

—оленки -2 вид
продукти:
1 пак .маргарин-500гр.
1 ч.л. сол
щипка захар
400 гр. брашно/да не лепне тестото/
9 с.л вода
1 бакпулвер.
ѕоръсват се с подправки по избор.

—оленки-3 вид
продукти:
1ч.ч. олио
1ч.ч. мас
1ч.ч. кис.мл€ко
1ч л. сол
1 бакпулвер
1ч.ч. натрошено сирене
 ашкавал,ким,черв. и чер. пипер за поръсване.

—оленки-4 вид
продукти:
3 ч.ч. брашно
250 гр.сирене натрошено или подсолена извара
1 пак. майонеза-може и от овкусената с чесън,копър и др.вид
щипка сол
1 €йце- в тестото се използва само белтъка,а жълтъка е за намазване.
поръсват се по избор с подправки.
ѕравила съм всичките,но тези с маргарина -2-ри€ вид и 3-ти€ са най-крехки.да ви е сладко! Love
÷итирай


ћнени€: 4 358
Ќе се стърп€х и пак ще си похвал€ кифличките  Embarassed
ето рецептата
÷итирай
÷итат на: tedi_b
Ќе се стърп€х и пак ще си похвал€ кифличките  Embarassed
ето рецептата

ћЌого са готени. »зпробвах ти рецептата и си облизахме пръстите, а и са лесни Very Happy  Love
÷итирай


ћнени€: 146
«ƒ–ј¬≈…“≈,
≈“ќ » –≈÷≈ѕ“»“≈,  ќ»“ќ ќЅ≈ўј’. ћјЋ ќ ѕќ¬≈„≈ ќ“ ѕќЋќ¬»Ќј“ј —Џћ √» »«ѕ–ќЅ¬јЋј  » Ќј»—“»Ќј —“ј¬ј“ „”ƒЌ», —≈√ј ћ» ќ—“ј¬ј ƒј “≈—“¬јћ » ќ—“јЌјЋј“ј ѕќЋќ¬»Ќј... Ќј…-ћЌќ√ќ ћ» —≈Ќ–ј¬я“ —ќЋ≈Ќ»“≈  ≈‘Ћ»„ », — „ј… ќ“ Ћј… ј —ј Ќ≈ѕќ¬“ќ–»ћј —Ћ≈ƒќЅ≈ƒЌј «ј ”— ј

—оленки - I вид

ѕродукти:
300 г брашно, 150 г краве масло, 1 1/2 чаени лъжички сол, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 €йце, около 1/2 чаена чаша пр€сно мл€ко, ким

Ѕрашното се прес€ва 2 -3 пъти с бакпулвера и солта и се стрива с маслото, докато стане на трохи. ѕрибав€ се разбитото €йце (от което е отделена 1 чаена лъжичка за намазване), а след това постепенно се прибав€ пр€сното мл€ко, докато се замеси средно твърдо тесто. “естото се разточва на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, ко€то се нар€зва на тънки ленти с дължина 10-12 см и широчина 0,5 см. Ћентите се намазват с отделеното €йце, наръсват се с ким и се нареждат в ненамазана с мазнина тава и се пекат 20 мин (до зачерв€ване) в умерена фурна.

—оленки - II вид

ѕродукти:
500 г брашно, 200 г краве масло, 2 чаени лъжички сол,
1   1/2 чаени лъжички бакпулвер, 3/4 чаена чаша пр€сно мл€ко,
2 €йца, 2 супени лъжици настърган кашкавал, ким

Ѕрашното, прес€то предварително 2 - 3 пъти заедно с бакпулвера и солта, се стрива с маслото, докато стане на трохи. ѕрибав€т се €йцата (от които е отделена 1 чаена лъжичка за намазване), а след това се сипва по малко от мл€кото, докато се замеси средно твърдо тесто. –азточва се правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, ко€то се намазва с отделеното €йце, наръсва се с настъргани€ кашкавал и ким и се нар€зва на ленти, дълги 10-12 см и широки 0,5 см. Ћентите се нареждат на негол€мо разсто€ние една от друга в ненамазана с мазнина тава и се пекат в умерено загр€та фурна до леко зачерв€ване.

—олени пръчици

ѕродукти:
250 г брашно, 2 €йца, 125 г краве масло, 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, 1 супена лъжица пр€сно мл€ко, 1 чаена лъжичка едра сол, ким
ќт брашното, маслото, €йцата (от които е отделено малко за намазване), и солта (без едрата), червени€ пипер и мл€кото се прави твърдо тесто, което се остав€ да отлежи в хладилника поне 2 - 3 часа. –азточва се на кора с дебелина 0,5 см, нар€зва се на ленти, широки около 10 см, а те - на пръчици с широчина 1 см. Ќамазват се с отделеното разбито €йце и се наръсват с едрата сол и ким. ѕекат се върху ненамазана с мазнина тава в умерено загр€та фурна до леко зачерв€ване.
ѕоднас€т се като закуска към силни напитки или бира.

—оленки със сирене (солен фур-сек)

ѕродукти:
100 г краве сирене, 100 г краве масло, 100 г брашно, по 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, сол и червен пипер, 1 €йце, ким

Ѕрашното се прес€ва с бакпулвера, солта и червени€ пипер и се стрива с маслото, за да стане на трохи. ѕрибав€т се настърганото сирене и €йцето, от което е отделена 1 чаена лъжичка за намазване. ќмесва се средно твърдо тесто, което се раздел€ на две и от вс€ка половина се прави руло с диаметър 4 см. ќстав€т се в хладилника най-малко 2-3 часа, а може и 1 нощ. ќт т€х с остър набрашнен нож се отр€зват малки питки с дебелина около 3 мм. Ќамазват се с отделеното €йце и се чзръсват с малко ким, счукан със сол. Ќареждат се върху ненамазана тава на разсто€ние една от друга и се пекат в умерена фурна около 15 мин.
ѕоднас€т се като закуска за силни напитки или бира.

—оленки със сирене Ч II вид

ѕродукти:
300 г брашно, 150 г краве масло, 150 г настъргано краве сирене, 1 €йце, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, 1 непълна чаена лъжичка сол, 1 непълна чаена лъжичка бакпулвер, ким на зърна

ѕриготв€ се както е описано в предходната рецепта —оленки със сирене (солен фур-сек).

—оленки със сирене - III вид

ѕродукти:
за тестото - 250 г краве масло, 1/2 чаена чаша изцедено кисело мл€ко, 3 чаени чаши брашно, 1 1/2 чаени лъжички сол, 3 €йца, 5 супени лъжици нишесте, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 супена лъжица смлени корени за супа, 1/2 малка глава кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, 1/2 чаена чаша пр€сно мл€ко;
за плънката - 6 супени лъжици настъргано сирене, 5 супени лъжици настърган кашкавал, 125 г краве масло, 1 супена лъжица доматено пюре (кечуп или лютеница), сол

—млените корени за супа и лукът се задушават в растителното масло с щипка сол до омекване. ѕрецеждат се. √ъстата част се прибав€ към плънката, течната - към тестото.
ћаслото за тестото се разбива на крем прибав€т се един по един жълтъците, след това се добав€ киселото мл€ко и течностга от задушените корени за супа. —места се разбива много добре, като постепенно се прибав€т и белтъците, разбити на твърд сн€г. Ѕрашното, нишестето, червени€т пипер и солта се прес€ват 2 - 3 пъти и се прибав€т на части към маслени€ крем. «амесва се тесто (ако е твърдо, се добав€ малко пр€сно мл€ко) и се остав€ да отлежи около 10 мин. –азстила се върху намазана с мазнина и набрашнена тава. ћаркират се еднакви по широчина ленти и се пече до зачерв€ване.  ато поизстине малко, тестото се нар€зва по отбел€заните линии и се гарнира с плънката, приготвена от разбитото на крем масло със сиренето, кашкавала, доматеното пюре и щипка сол. ”крас€ва се с мариновани гъби, доматени филии, листенца магданоз и ивички лук.

—оленки - кашкавалки

ѕродукти:  
150 г настърган кашкавал, 1 1/2 чаени чаши брашно, 90 г краве масло, 1 €йце, 4 супени лъжици сметана, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 щипка червен пипер, ким

ќт посочените продукти (без €йцето и кима) се омесва гладко тесто, което се разточва на кора с дебелина 0,5 см. Ќар€зва се на лентички, които се навиват винтообразно, намазват се с разбитото €йце, наръсват се с ким и се пекат в умерено загр€та фурна до леко зачерв€ване.

—оленки - кашкавалени пръчици

ѕродукти:
80 г кашкавал, 80 г брашно, 50 г краве масло, 2 - 3 супени лъжици сметана, щипка сол, 50 г настъргано сирене, малко пр€сно мл€ко

ќт посочените продукти (без сиренето и мл€кото) се омесва гладко тесто, което се остав€ в хладилник 30 мин. –азточва се на тънка правоъгълна кора, ко€то се нар€зва на ленти с дължина 6 см и широчина 1 см. Ќамазват се с мл€ко и се наръсват с настърганото сирене. Ќареждат се върху тънко намазана тава и се пекат в умерена фурна до леко зачерв€ване.

Ѕисквитени соленки с плънка

ѕродукти:
за тестото - 150 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка сол, 30 г краве масло, 1/2 чаена чаша пр€сно мл€ко;
плънка (по избор) Ч от пилешко месо, задушено със ситно нар€зани гъби и подправено с щипка сол и черен пипер; от задушени черен дроб и €бълка, подправени със сол и индийско орехче; от рибена или друга смес; от смлени колбаси, смесени с 1 супена лъжица майонеза и др.

ќт посочените продукти се замесва сравнително твърдо тесто, което се разточва на кора с дебелина 0,3 см, наръсва се с малко масло и се прегъва. ќт двата слепени пласта се изр€зват с чаша кръгчета, които се пекат върху намазана тава в гореща фурна около 12 мин. ƒокато са топли, се намазват с разтопено масло. ќстав€т се да се охлад€т и се слепват две по две с избраната плънка.

‘ини соленки

ѕродукти:
250 г краве масло, 250 г краве сирене, 250 г брашно, 1/2 чаена лъжичка сол, разбит белтък

—иренето, отцедено добре, се настъргва на ренде и след това се стрива с дървена лъжица. ƒобав€т се маслото и солта и сместа се разбива на пухкав крем. ѕрибав€ се брашното и се замесва средно меко тесто (обработва се, колкото да поеме брашното). –азточва се на кора с дебелина 0,2 см, от ко€то с ракиена чашка или с малки формички се изр€зват полумесеци или други форми. —оленките се намазват внимателно с разбити€ белтък (да не потече отстрани) и пекат върху ненамазана тава, повдигната на решетката в силна рурна около 12 мин до леко зачерв€ване.

ѕикантни солени пръчици

ѕродукти:
300 г брашно, непълна чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка червен пипер, 50 г краве сирене, 1 €йце, 125 г краве масло, 2 - 3 супени лъжици пр€сно мл€ко, ким

Ѕрашното се прес€ва 2 - 3 пъти с бакпулвера, червени€ пипер и солта. ¬ средата му се прави вдлъбнатина, в ко€то се слагат настърганото на ситно ренде сирене и надробеното масло. —места се стрива с ръка, докато стане на трохи. ƒобав€т се разбитото €йце, от което е отделена 1 чаена лъжичка за намазване, и мл€кото. ќмесва се средно меко тесто, раздел€ се на половина и се разточват две правоъгълни кори. Ќар€зват се на пръчици с широчина 0,5 см и дължина 8-10 см. ќстатъците от тестото се замесват и разточват отново по същи€ начин. ѕръчиците се намазват с отделеното €йце, наръсват
се със зърна ким и се пекат до зачерв€ване (около 12 - 15 мин) в умерена фурна.

—оленки с маргарин

ѕродукти:  
400 г брашно, 1 непълна чаена лъжичка бакпулвер, 1   1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка стрита суха чубрица (по желание), 200 г маргарин, 2 пакетчета сирене " рема", 1 €йце, 1 супена лъжица пр€сно мл€ко, ким

Ѕрашното се прес€ва с бакпулвера и се размесва добре със солта и чубрицата в дълбок съд. ѕрибав€т се надробени€т маргарин и сиренето " рема" и сместа се стрива с ръка, докато стане на тестена топка (ако е необходимо, се добав€ мл€кото). “естото се изважда върху набрашнена плоскост и се меси 4-5 мин. –аздел€ се на 3 парчета, които последователно се разточват на правоъгълни кори. ≈дната кора се нар€зва на ленти с широчина 0,5 см и дължина 8 - 10 см, от втората лентите се усукват като шнур и се оформ€т на буква "¬", а от третата усуканите ленти се прегъват на две и се ( усукват още веднъж. Ќамазват се с разбитото с 1 чаена лъжичка пр€сно мл€ко €йце и се наръсват с ким (ако не са правени с чубрица). ѕекат се върху ненамазана тава, в ко€то се нареждат на разсто€ние, до леко зачерв€ване.

≈“ќ √» » ћќ»“≈ ‘ј¬ќ–»“» - —олени кифлички - “ј«» –≈÷≈ѕ“ј Ќј…-ћЌќ√ќ ћ» ’ј–≈—¬ј, ’≈ћ ≈ — ѕќ-ћјЋ ќ » Ќ≈— Џѕ» ѕ–ќƒ” “», ’≈ћ —“ј¬ј“ —“–ј’ќ“Ќ», ѕќ ћЌ≈Ќ»≈“ќ Ќј ћЌќ√ќ ѕ–»я“≈Ћ»...

—олени кифлички

ѕродукти:
200 г маргарин, 500 г брашно, 1 1/2 чаена лъжичка сол, 150 г краве сирене, 150 г кашкавал "¬итоша", 1 чаена чаша кисело мл€ко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 €йце, 1 чаена лъжичка пр€сно мл€ко

Ѕрашното се прес€ва и се размесва със солта и настърганите на ситно ренде сирене и кашкавал. ¬ средата се прави вдлъбнатина, в ко€то се изсипват стопени€т (но не горещ) маргарин и разбитото със содата кисело мл€ко. «амесва се тесто, което, след като се омеси добре, се раздел€ на 8 топки и се остав€ в хладилник 2 часа. ќт вс€ка топка се разточва кора с големината на плоска чини€, ко€то се разр€зва на 8 триъгълни парчета. ќт всеки триъгълник се увива кифличка (като се почва от основата).  ифличките се намазват с разбитото с мл€кото €йце и се пекат върху ненамазана тава в умерена фурна до зачерв€ване.

ѕечени тестени пликчета с плънка

ѕродукти:
за тестото - 250 г брашно, 60 г краве масло, 150 г диетична извара, 1 €йце, 1 щипка сол, 1/4 чаена лъжичка червен пипер;
за плънката - 200 г смл€но месо (смес), 1/4 глава кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, черен пипер;
за намазване -1 €йце, 2-3 супени лъжици пр€сно мл€ко

ќт посочените продукти се приготв€ тесто, което се остав€ да отлежи около 30 мин. ћесото се задушава заедно със ситно нар€зани€ лук в растителното масло и се наръсва със сол и черен пипер на вкус. “естото се разточва на кора с дебелина 0,5 см и се нар€зва на квадратчета със страна 5-6 см. ¬ъв вс€ко квадратче се слага по малко плънка. ≈дини€т ъгъл на квадратчетата се намазва с разбитото €йце. ѕрегъват се на две или по диагонал и се притискат по кра€. ѕолучените пликчета или триъгълници се нареждат в намазана с мазнина тава, намазват се с разбитото с пр€сно мл€ко €йце и се пекат в умерена фурна до зачерв€ване.
–азновидност:
ѕлънката може да бъде от колбас, риба, шунка, ситно нар€зано печено месо или друга смес по избор.

јко про€вите интерес мога да пусна и н€колко рецепти за качамак и за гарнитури...може би в отделна тема, или ако има вече такава - в не€  Laughing  
ƒано ви харесат!
Bon appétit!
÷итирай


ћнени€: 180
олелел н€колко дни подред тр€бва да стоим в кухн€та Smile Smile Smile
много благодар€
÷итирай


ћнени€: 3 350
Ќина,
сутринта метнах набързо твоите соленки вариаци€ N4, станаха супер, само тестото носи още на сол, че иначе са си чисти изваренки Wink
мерси за иде€та и то почти здравословна Smile
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 854
ѕравих кифличките на tedi_b.

„удесни са. ћного лесно се прав€т. ≈втини са и стават бързо. ћоже да видите, как изглеждат в темата  "ѕрощъпулник - трапеза". –ецептата е много точна.

ћерси “еди.
÷итирай


ћнени€: 486
“еди,
ѕравих солените кифлички, неверо€тни са! ѕоръсих ги с чубричка преди печене и мъжете ги излапаха още топли. —ега забърквам двойна доза.
 ойто не ги е опитал, задължително да си ги направи. Ѕлагодар€ за превъзходната рецепта.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 423
÷итат на: tedi_b
Ќе се стърп€х и пак ще си похвал€ кифличките  Embarassed
ето рецептата
аз ништо не разбирам от мерки и ако може за мен по-подробно да об€сниш Embarassed и да ми кажеш втасват ли тези кифлички Embarassed иначе изглеждат супер. Very Happy
÷итирай
÷итат на: tedi_b
Ќе се стърп€х и пак ще си похвал€ кифличките  Embarassed
ето рецептата


“уй са кифличките на јна-ћари€ “онкова, нали?!
ѕоне при мен рецептата съвпада на 99% Wink .....брашното ми е дадено като 500 гр., ма€та е 1/2 кубче или 1  пакетче.

”бийствени са, верно Smile
÷итирай


ћнени€: 4 358
÷итат на: Anonymous
“уй са кифличките на јна-ћари€ “онкова, нали?
ƒа  Very Happy . √остуваше при »ван «вездев преди... не помн€ кога беше  Embarassed
÷итирай


ћнени€: 4 358
÷итат на: bubolina
аз ништо не разбирам от мерки и ако може за мен по-подробно да об€сниш Embarassed и да ми кажеш втасват ли тези кифлички....
Ќе се остав€т да втасват. Ќавиват се и се слагат във фурната, там си втасват.
 ое от мерките да об€сн€ по-подробно? јко искаш, пиши ми на лични, за да не разводн€ваме темата  Wink
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 14 отговора