Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 окт. 2006, 12:20 ч.

Откъде идва качамакът?

  • 827
  • 14
  •   1
Отговори
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Темата е малко ОФФ, но незнам защо всеки път взимам присърце този спор с мъжа ми.

Аз съм от северна България. Майка ми често правеше качамак и от нея знам, че това е румънско ястие, което румънците наричат мамалига. Мъжът ми е от Родопите и твърди, че качамакът е родопско ястие. Хайде сега кажете кой прав, кой крив.

# 1
  • София
  • Мнения: 3 447
Италианците, те пък му викат "полента" Simple Smile

# 2
  • Мнения: 974
До колкото знам качамакът е румънско национално ястие....както за нас е боба Hug

# 3
  • Мнения: 1 356
Румънско е, и аз така знам.На румънците им казват мамалигари. Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 2 700
Не знам от къде идва, но споменът ми от детството, от една книжка за Христофор Колумб е, че бидейки от бедно семейство ежедневната му храна била качамак. Дотогава аз не знаех какво означава думата. Embarassed Предвид, че е роден в Генуа, вероятно е да е по-скоро италианско.

# 5
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Благодаря ви момичета, знам си аз, че винаги съм права Wink.

# 6
  • София
  • Мнения: 337
и моят мъж е от североизточна България и аз от него се научих да ям качамак или както той го нарича мамалига  Laughing според мен е румънска манджа

# 7
  • София
  • Мнения: 3 447
Е... аз съм от Родопите и мога да твърдя, че е родопска, но както казах по-горе, италианците също го имат Simple Smile

# 8
  • Мнения: 502
тъй като ястието се приготвя с малко продукти/ а навсякъде е имало гладни години/ на много места хората са си го приготвяли и смятат че е тяхна рецептата.. Hug

# 9
  • София
  • Мнения: 727
Румънците го смятат за свое изобретение. Те често го сервират за гарнитура. В ресторантите в Румъния се предлага качамак. Готвят го по същия начин като в Родопите.

# 10
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 162
Царевицата е донесена през 17 век от моряците на Колумб. Родината й е Мексико. След това много бързо се разпространява из цяла Европа, вкл. и на Балканите. Така че, най-вероятно качамакът е всеевропейско ястие Joy, аз знам, че и в Португалия много го тачат.
А румънците си присвояват разни рецепти, като на ракията например.  Mr. Green

# 11
  • USA
  • Мнения: 7 091
И аз знам , че италианската полента е прародителя на бг качамак Simple Smile Предвид, 1е сме заедно с румънците едва ли са го открили много по-рано от нас  Peace

# 12
  • Мнения: 472
Май Василиса е най-близо до моята истина по въпроса.
Помня, че баба ми е разказвала как е отрасла с качамак. Дори не точно смляна царевица, тя е била лукс, а нещо което в нашия край наричат "малай". Това са си смески които сега дават на животните. Били са бедни и са яли почти само това. Ненавиждаше го. На стари години не искаше и да го погледне.

# 13
  • София
  • Мнения: 22 360
Румънско е, и аз така знам.На румънците им казват мамалигари. Peace
Peace и аз така мисля - нашият идва от там, а полентата си  е полента  Wink

# 14
  • Мнения: 194
незнам коя е родината Naughtyно бьлгарския е много вкусен .в чепеларе сме хапвали и го помним още Laughing

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт