Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Темата е малко ОФФ, но незнам защо всеки път взимам присърце този спор с мъжа ми.

Аз съм от северна България. Майка ми често правеше качамак и от нея знам, че това е румънско ястие, което румънците наричат мамалига. Мъжът ми е от Родопите и твърди, че качамакът е родопско ястие. Хайде сега кажете кой прав, кой крив.
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Италианците, те пък му викат "полента" Smile
Цитирай


Мнения: 974
До колкото знам качамакът е румънско национално ястие....както за нас е боба Hug
Цитирай


Мнения: 1 351
Румънско е, и аз така знам.На румънците им казват мамалигари. Peace
Цитирай

София

Мнения: 2 700
Не знам от къде идва, но споменът ми от детството, от една книжка за Христофор Колумб е, че бидейки от бедно семейство ежедневната му храна била качамак. Дотогава аз не знаех какво означава думата. Embarassed Предвид, че е роден в Генуа, вероятно е да е по-скоро италианско.
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Благодаря ви момичета, знам си аз, че винаги съм права Wink.
Цитирай

София

Мнения: 337
и моят мъж е от североизточна България и аз от него се научих да ям качамак или както той го нарича мамалига  Laughing според мен е румънска манджа
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Е... аз съм от Родопите и мога да твърдя, че е родопска, но както казах по-горе, италианците също го имат Smile
Цитирай


Мнения: 502
тъй като ястието се приготвя с малко продукти/ а навсякъде е имало гладни години/ на много места хората са си го приготвяли и смятат че е тяхна рецептата.. Hug
Цитирай

София

Мнения: 686
Румънците го смятат за свое изобретение. Те често го сервират за гарнитура. В ресторантите в Румъния се предлага качамак. Готвят го по същия начин като в Родопите.
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 130
Царевицата е донесена през 17 век от моряците на Колумб. Родината й е Мексико. След това много бързо се разпространява из цяла Европа, вкл. и на Балканите. Така че, най-вероятно качамакът е всеевропейско ястие 35, аз знам, че и в Португалия много го тачат.
А румънците си присвояват разни рецепти, като на ракията например.  Mr. Green
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
И аз знам , че италианската полента е прародителя на бг качамак Smile Предвид, 1е сме заедно с румънците едва ли са го открили много по-рано от нас  Peace
Цитирай


Мнения: 470
Май Василиса е най-близо до моята истина по въпроса.
Помня, че баба ми е разказвала как е отрасла с качамак. Дори не точно смляна царевица, тя е била лукс, а нещо което в нашия край наричат "малай". Това са си смески които сега дават на животните. Били са бедни и са яли почти само това. Ненавиждаше го. На стари години не искаше и да го погледне.
Цитирай

София

Мнения: 19 792
Румънско е, и аз така знам.На румънците им казват мамалигари. Peace
Peace и аз така мисля - нашият идва от там, а полентата си  е полента  Wink
Цитирай


Мнения: 192
незнам коя е родината Naughtyно бьлгарския е много вкусен .в чепеларе сме хапвали и го помним още Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.