Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бургас

Мнения: 997
Ако майката се разболее / т.е. не може да гледа и детето си/ - какво става с отпуска за отглеждане на дете - временно се прехвърля на бащата или бабата ли, а майката излиза в болнични?
Цитирай


Мнения: 974
Нещо не те разбрах newsm78
Ако имаш предвид когато майката се е върнала на работа ...то тогава тя прекъсва отпускът си за гледане на малко дете, получава половината от обезщетението и си ползва нормален болничен...
Или ако майката е в отпуск за отглеждане на малко дете и се разболее...тогава не се издава болничен....просто си търси някой да и помогне за детето, ако тя не може да се грижи за него

Това е от мен newsm78
Цитирай

Бургас

Мнения: 997
Имам предвид, че когато майката си отглежда детето до 2 г възраст, но се разболее и не е в състояние да го гледа какво става с отпускът за отглеждане на дете и с болничните?
Цитирай

Варна

Мнения: 942
И аз бях задавала скоро този въпрос.Ето отговора на the sun"№ 94-М-37 от 14.02.2001 г. относно обезщетенията за майчинство

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ"

чл. 155, чл. 162 - 164 КТ, чл. 54 КЗОО

1. Обезщетението за отглеждане на малко дете в размер половината от минималната работна заплата за страната се изплаща на основание чл. 54, ал. 1 от Кодекса за задължително обществено осигуряване (ДВ, бр. 110 от 1999 г.) във връзка с чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда (1986 г.).
Разпоредбата на чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда се прилага, когато майката се завърне на работа преди детето да е навършило 2-годишна възраст, без да е предоставила отглеждането му на някое от лицата по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда и при условие че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
В този случай, както и в случаите, когато по време на ползването на допълнителен платен отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда на майката бъде разрешен друг вид отпуск (платен годишен отпуск по чл. 155 от Кодекса на труда, отпуск при временна неработоспособност по чл. 162 от Кодекса на труда и отпуск поради бременност, раждане и осиновяване по чл. 163 от Кодекса на труда), е налице прекъсване на ползването на първия отпуск по смисъла на чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда.
На основание гореизложеното към полагащото се парично обезщетение за временна неработоспособност за времето от 2 октомври до 4 декември 2000 г. осигурителят следва да изплати и парично обезщетение в размер 50 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. За целта освен писмената молба за прекратяване на отпуска по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда е необходимо да се представи и декларация, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка и че лицето не е дало съгласие за ползването на отпуска от лицата по чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда.
2. В случай, че по време на ползването на платения отпуск за отглеждане на първото дете се представят болнични листове поради бременност и раждане за второ дете в размер 135 календарни дни и ако са изпълнени посочените по-горе изисквания, освен паричното обезщетение при бременност и раждане лицето има право и на парично обезщетение в размер 50 на сто от минималната работна заплата, установена за страната.
След използването на отпуска поради бременност и раждане лицето има право на допълнителен отпуск за отглеждане на второ дете по реда на чл. 164 от Кодекса на труда до навършване на 2-годишната му възраст.
Когато майката през време на ползването на допълнителния отпуск по чл. 164 от Кодекса на труда придобие право на друг такъв отпуск за гледане на новородено дете, тъй като двете отпуски се застъпват, тя ползва само този отпуск, който изтича по-късно.

Според мен - изплащас е болничният лист +50% от майчинството за този период "
Цитирай

В полите на Пирин планина

Мнения: 13 904
Yvonne е абсолютно права. Едновременнос не могат да се ползват два вида отпуск. Peace

Друг вариант е да се прехвърли майчинството на друг осигурен член от семейството.
Цитирай


Мнения: 974
Уффф надявам се, не говориш за влизане в болница или лечение за дълъг период Embarassed тогава съм съгласна ....болничният+ 50% от обещетението
Но ако е нещо от сорта на грип с болничен за 2-3 дни ....не си заслужава да се взима болничен
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.