Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 окт. 2006, 14:45 ч.

Помощ за текст на жалба!

 • 24 962
 • 11
 •   2
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 245
Здравейте! Моля ви за малко помощ - искам да съставя жалба по повод липсата на всякакво осветление в квартала ни от няколко месеца. Обърнахме се към полицията (в лицето на мой добър приятел следовател) и той написа предписание до общината. Ефект няма! По негов съвет сега ще пусна жалба и ако пак нищо - ще пиша до няколко медии. Преди това обаче искам да напиша грамотна жалба, която да пусна до Столична голяма община с копие до нашата. Та бихте ли дали малко акъл, моля!

Идеята ми е следната:

До: Столична голяма община
Копие до: Община Надежда
тук трябва ли да се обърна към съответните кметове или това е достатъчно?  newsm78

ЖАЛБА
от собствениците и живущите в квартал "Триъгълника" на община "Надежда"

Уважаеми господа,
Обръщаме се към Вас с молба за съдействие и спешна намеса по проблема с уличното осветление в квартала, който вече няколко месеца не намира разрешение. Липсата на всякаква светлина в районите на улици X и Y, както и оскъдното осветление в останалите части на квартала, намиращи се в непосредствена близост до парка, застрашават сигурността на домовете ни и нашата собствена вече няколко месеца. Зачестяват случаите на неправомерен достъп в мазетата и дворовете ни и е въпрос на време това да стане и в домовете ни. Идва зимен период, през който се стъмва рано, а децата и семействата ни се чувстват абсолютно незащитени, прибирайки се в пълен мрак! Вярвам, че ще направите нужното да разрешите този неприятен проблем на данъкоплатците си от квартал "Триъгълника" и да възстановите уличното осветкение в най-кратък срок.

С уважение:

тук следват имената, адресите и подписите на съответните съседи. Смятате ли, че трябва да се напишат и ЕГН-тата или може и без тях?  newsm78[/i]

Приемам всякакви идеи и коментари, тъй като аз съм се заела с цялата разправия и мисля утре да съм готова с текста, мъжът ми да го принтне в офиса, уикенда да събера подписи и в понеделник да съм в общината, че ми писна вече.

Благодаря предварително на всяка помощ и идея по тескта и не само.

# 1
 • Самоков
 • Мнения: 1 818
Добре си формулирала молбата. Горе можеш да пишеш: До кмета на Столична голяма община (ако знаеш името на кмета, можеш да го добавиш, в противен случай така е добре). Може и с ЕГН-та, но не е задължително.

И още нещо: за обръщението - трябва да бъде в единствено число, например Уважаеми г-н Кмет (или името на кмета), а не Уважаеми господа (нали в началото го адресираш до кмета на Столична голяма община - т.е. един човек. Това, че има копие и до други личности, няма значение - адресира се до първия).

# 2
Прецизирай стилистично първото изречение: "Обръщаме се към Вас с молба за съдействие и спешна намеса по проблема с уличното осветление в квартала, който вече няколко месеца не намира разрешение. Така подредено, това "който" се отнася до "квартал", а не до "проблем". Може да стане така: "Обръщаме се към Вас с молба за съдействие......... в квартал "надежда". Този проблем не е решен в продължение вече на няколко месеца."
Колкото до ЕГН-тата, не трябва да се пишат, иначе се нарушава законът за достъп до личните данни.
Успех!

# 3
Още нещо - Маги ДС е абсолютно права за адресата.

# 4
 • Мнения: 8 469
моето мнение е да не се пишат ЕГН-та. това са лични данни и никой не ви ги изисква. като се напишат имената и се подпишат съседите ви никой не би следвало да се усъмни че жалбата е от измислени хора.
моят съвет е /тъй като честно да ти кажа не мисля че ще има голяма полза от това че жалите/ да изискате по закона за достъп до обществена информация, информация за последните например 5 години възлагана ли е обществена поръчка за доставка и монтаж на улично осветление, предвидени ли са средства по бюджета /или инвестиционна програма/ и т.н.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 245
Благодаря много за конструктивните идеи и предложения!

УРИЕЛ, вероятността да не се случи нищо след жалбата, така както не се е случило нищо след предписнието на полицията, е голяма. Но смятам, че трябва да започнем така и в последствие въз основа на несвършената рабора, да продължим да изискваме информация. Защото иначе ние си роптаем, ама само по съседски и никой не предприема конкретни действия. После като влязат у дома и като ида да рева, те с право ще кажат, че не са знаели.

Още веднъж благодаря много!

ПП - Някой има ли идея като депозирам жалбата в деловодството на общината, какъв е законният срок за отговор, ако изобщо има такъв?

# 6
 • София
 • Мнения: 1 516
Майко писах, писах и ми се цъкна нета.

За ЕГН-тата - без тях, но адресите на подписалите се трябва да са точни.
Горе в дясно е редно да им пишеш и имената До г-н ББ - кмет на СО, Копие до: г-н .... - кмет на район Надежда.
-
Стилистично този участък: "Зачестяват случаите на неправомерен достъп в мазетата и дворовете ни и е въпрос на време това да стане и в домовете ни. Идва зимен период, през който се стъмва рано, а децата и семействата ни се чувстват абсолютно незащитени, прибирайки се в пълен мрак!" Някак звучи жалостливо, а това няма да ги трогне малко или повече. Мисля малко в по-делови стил ще е по-добре.

А и съвсем началото, мисля че не е нужно да се разделят собственици и живущи. Няма значение кой плаща наем, кой не - всички сте заинтересовани.

И сега като се замисля това, което е посочила УРИЕЛ е по-скоро да го изискате чрез Молба, а не чрез Жалба. Но нищо не ти пречи да депозираш в общината и двете.
Няма смисъл предполагам да казвам да я подадеш лично и да изискваш входящ номер. А може и да се поинтересувате за приемното време на зам.кмета, който отговаря по тези въпроси и да отидете няколко съседи и на лична среща. Ето на този адрес е изнесено приемното им време. Така като си мисля май към дирекция "Архитектура, градоустройство, благоустройство, инфраструктура" се насочва жалбата.
http://sofia.bg/display.asp?ime=whois_adm-0307&title=%20& … 20%EA%EE%E9%20%E5
Изискайте и среща с кмета на район Надежда. Неговото приемно време е на тази страница: http://sofia.bg/display.asp?ime=whois_km-0307&title=%20& … 20%EA%EE%E9%20%E5
Ако не обърнат внимание на сигнала ви, може да се жалите и пред омбудсмана.

Но е права и УРИЕЛ, едва ли ще има голяма файда от всички усилия, но евала, че сте се заели. Това е пътя.  Simple Smile

Законният срок  е 30 дни ако не ме лъже паметта.

Последна редакция: чт, 26 окт 2006, 16:34 от SmaRt

# 7
 • Мнения: 8 469
информацията се изисква от самата община - в случая община Надежда, или столична голяма община, може и от двете.общините са задължени субекти по ЗДОИ, ако пишете до едната и у нея няма информация, задължена е да я препрати на другата община, където се съхранява тази информация.

# 8
Непременно вземи входящ номер. Законоустановеният срок за отговор е 1 месец. Не е необходимо да се пишат имената на кметовете, ти се обръщаш към институцията, а не към личността.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 547
Браво, Ним!

Кажи къде да дойда да се подпиша, защото съвсем скоро ще бъдем съседи!

# 10
 • София
 • Мнения: 3 245
Още веднъж искам да благодаря на всички за конструктивните идеи! Промених малко текста, че верно беше доста емоционален, но основният тон е запазен. Връчих го на една оправна съседка, че аз повечето хора в квартала не ги познавам и тя днес ми върна жалбата подписана. Желаещите да се подпишат били повече от местата, които оставих за подпис.  Laughing Утре се занасям с тумбака да я депозирам и се надявам да не остане глас в пустиня! Поне въз основа на нея смятам след това да роптая.
Благодаря отново!   bouquet

# 11
 • Виена
 • Мнения: 1 247
Ако позволиш и аз да се включа с една-две препоръки. Освен жалба, другият депозиран документ (ако има такъв) непременно го наречете "ЗАЯВЛЕНИЕ". Дори ми се струва, че "ЖАЛБА" е някак по-неподходящо за случая... Айде стига сме им се молили да си свършат работата все пак! Крайно време е да ИЗИСКВАМЕ чрез ЗАЯВАВАНЕ. Срокът за отговор от администрацията е 14 дни, достатъчно е да се вземе вход. номер, няма какво да висите в приемното време на кмета. И непременно посочете предписанието от следователя. Дори е хубаво да приложите копие, ако имате.
Успех!  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт