Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 окт. 2006, 15:18 ч.

Трета сливица

 • 1 617
 • 15
 •   1
Отговори
 • добрич
 • Мнения: 377
Здравейте искам да се обърна към вас за съвет-откреха на Гого трета сливица и ни съветват да я махнем.Вие ако сте изпадали в такава ситуация какво ще ме посъветвате?А не е ли много малък- докторът твърди че не е ама на мен ми се струва обратното.Благодаря

# 1
 • Варна
 • Мнения: 603
Доколкото знам се маха след 3 год. възраст, ако има показания за това.
Най-добре се консултирай с поне още един специалист /някой, за който има добри отзиви за работа с деца/
И ние имаме подобен проблем. За сега се борим по други начини - все още безуспешно.

# 2
 • Мнения: 7 474
И аз знам , че е след 3 г., освен , ако няма сериозен проблем. Отиди и при друг Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 259
И мен ме вълнува темата.
Какви са оплакванията на детето, за да ви предлагат махане?
Недейте да бързате, прочети в сайта http://lolov.com/frames/info.htm има много информация, пействам от там отрязък като отговор:

"Кога се “маха” третата сливица и наложително ли е това?
Има три основни причини за “махане” на назофарингеалната сливица, като при отделни пациенти те могат да се комбинират:

Голяма трета сливица затруднява носното дишане.
Проблемът се изразява в това, че:

-детето спи с отворена уста и хърка по време на сън;
-недостатъчното снабдяване на организма с кислород води до нощно изпотяване, неспокоен сън – през деня детето е сънливо, раздразнително, разсеяно;
-дишането през устата води до изсъхване на лигавиците – зачестяват инфекциите на горните дихателни пътища;
-може да насъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката.

Голямата и/или инфектирана трета сливица води до застой на носния секрет.
Носът непрекъснато отделя секрет, който при здраво състояние минава покрай назофарингеалната сливица в гълтача и се преглъща. Когато това е трудно детето периодично или постоянно има задръжка на секрет в носа – лигавицата на носа и синусите не може да изпълнява правилно функциите си и се инфектира – възниква честа или постоянна хрема и/или синузит.

Голямата и/или инфектирана трета сливица води до нарушена функция на Естахиевите тръби.
Това състояние води до остро възпаление на средното ухо и/или постоянна задръжка на секрет в него – вж. среден отит при децата.

Това са най-честите причини (индикации) за операция. Назофарингеалната сливица първа застава на пътя на инфекцията и често първа се “увеличава”. Обикновено след правилно медикаментозно лечение сливицата се “свива” и оперативното и махане не е необходимо. Когато, обаче обемът на сливицата не намалее проблемите постепенно се задълбочават и оперативното отстраняване на назофарингеалната сливица е обсолютно необходимо."

# 4
 • usa
 • Мнения: 3 491
Според мене потърси и второ мнение. Големият ми син (на 6г.) беше заподозрян за трета сливица, като беше на 2г. Тогавашният ни педиатър, когото много уважавах, ме посъветва обаче да не се занимаваме на тоя етап с уши-нос-гърло, защото ще предложат веднага операция. А той смяташе операцията за нещо по-неприемливо от сополи и нощно хъркане, освен ако не е крайно наложителна.
За този 4 и повече годишен период все още не сме ходили на уши-нос-гърло. Да чукна, не ми се е случвало да се притесня чак толкова.
Но всеки случай е частен.

# 5
 • Мнения: 3 838
И аз знам , че е след 3 г., освен , ако няма сериозен проблем. Отиди и при друг Peace
При кой лекар си ходила? За пръв път чувам лекар да препоръча махане на 3-та сливица в такава ранна възраст. Обикновенно се търсят варианти да се закрепи положението, докато детето навърши поне три години.

# 6
 • добрич
 • Мнения: 377
другата седмица ще ходим при още двама други доктори.И ще се опитаме после с лекарства-хомеопатични да се справим до колкото е възможно.Нашата педиатърка е също против ранното опериране т.к. ако е првите 2 фази е възможно да се появи пак тая трета сливица след време.Тя дори се съмнява че е възможно и да е възпалена само лигавицата а да няма такова нещо.абе тоя лекър  ни каза решавайте и да го оперираме.незнам как го каза ей така.

# 7
 • Мнения: 4 950
Потърси и друго мнение.Много често при ранното махане на третата сливица, след това тя израства наново.

# 8
 • Мнения: 8 505
Това за махането след третата година е абсурдно.Маха се,когато се наложи.Не може да се остави едно например двегодишно дете цяла година да чака,защото трябвало да стане на 3.В това време ноже да си докара куп усложнения.

# 9
 • Мнения: 2 264
Ако може и аз да се изкажа по темата.Аз нямам дете,но съм едно ,такова голямо.Знам,че и моята майка е имала много големи проблеми с мен.На 4 години ми е махната 3 сливица,но проблемите не са се решили изцяло.Имало ги е,но вече в по-лека форма.Въпреки това антибиотиците ми бяха зимните бонбони с леки паузи. #2gunfireМоже би и от тях,сега ще се посмеете, първият ми млечен зъб падна в 4 клас. Laughing
Така се стигна до 25 -та ми година,когато реших  да махна и останалите 2 сливици.Решението ми помогна да взема един зъболекар.При първо посещение при него,последва едно връщане назад в детството ми.Каза ми,че от многото прием на антибиотици и най вече на пиницилин,зъбите ми нямат изград емайл и са в лошо състояние.Каза ,че и в него момент имам гнойни тапи по сливиците и е най добре да ги махна,дори и че е по сложно, че вече съм на 25.От това гнойно огнище страда сърцето,бъбреците и др.Реших си и ги махнах,с цената на много болка и страх.Не съжалявам.От тогава 3-4 ръти съм се разболявала по сериозно.Не мисля,че е вярно твърдението,че се отваря пътя към белите дробове за по сериозни настинки.Е,пазя се разбира се,но и преди се пазех.Успех в решението,каквото и да е то.  newsm78

# 10
 • Мнения: 380
Аз  също съм на мнение да се махне , моят син беше на 6г, когато я махнахме, и на нас ни бяха казали ,че ако се махне по-рано може пак да израсне, но лекарите ни казаха точно обратно,  И сега три години след това /да чукна на дърво/ той се чувства добре.  Съжалявам за тези години през които той се мъчи с тази трета сливица просто не искам да се връщам в тези години.  smile3520

# 11
 • Мнения: 2 033
Мога ли в тази тема да задам малко тъп въпрос, с предварително извинение за невежеството: третата сливица може ли да причини забавено умствено развитие?

# 12
 • Мнения: 4 395
Здравейте искам да се обърна към вас за съвет-откреха на Гого трета сливица и ни съветват да я махнем.Вие ако сте изпадали в такава ситуация какво ще ме посъветвате?А не е ли много малък- докторът твърди че не е ама на мен ми се струва обратното.Благодаря
другата седмица ще ходим при още двама други доктори.И ще се опитаме после с лекарства-хомеопатични да се справим до колкото е възможно.Нашата педиатърка е също против ранното опериране т.к. ако е првите 2 фази е възможно да се появи пак тая трета сливица след време.Тя дори се съмнява че е възможно и да е възпалена само лигавицата а да няма такова нещо.абе тоя лекър  ни каза решавайте и да го оперираме.незнам как го каза ей така.

gabriel2, лично аз за нищо на света и по никакъв повод не мога да се съглася, че "ножът" трабва да бъде първият вариант за лечение! Тези лекари всеки ден ме изумяват. #Crazy
Аз не разбрах, детето има ли някакви оплаквания? newsm78
Това, че с лека ръка искат да режат е ясно> повечето са касапи, не лекари. ooooh!
Съмнявала се докторката, че е възпалена сливицата...Въз основа на какво се съмнява?
За хомеопатичните лекарства> Номерът е не просто да се купят някакви хомеопатични от аптеката, които се продават за определени болки,  а да се проведе среща с класически хомеопат, който да назначи индивидуално лечение!
Успех!  bouquet

# 13
 • Мнения: 143
Габи, ще те посъветвам да се убедиш дали наистина става въпрос за трета сливица.Наистина е добре да потърсиш още едно мнение.На моя син преди една година/сега е на 6г/, един "доктор", за когото специално в Пловдив ходих, му "откри" трета сливица. Действал е в комбина с една алерголожка също от Пловдив, при която водих детето защото е алергично.Още щом погледна детето, отсече, че се касае за трета сливица. Аз в шок, и естествено неадекватна в момента, той използва случая да назначи след два дни операция, като наблегна на това, че няма много време за губене, защото детето се мъчило. ДОБРЕ, че потърсих още едно мнение.Детето се оказа без уголемена трета сливица, проблемите просто идвали от алегрията която има от прах. Така че, действайте предпазливо...
 Въпросната алерголожка като разбра че не съм се хванала на въдицата, въобще неискаше повече да знае за нас! Разочарована съм и много ме е яд, как ги не е срам, и не е ги жал за тези дечица, не ми се ще да си и помисля, какво е да извадят здрави сливици на едно дете, за няколко лева повече в джоба.
 ЩЕ ДОБАВЯ ВЪПРОСНИТЕ ЛЕКАРИ В ЧЕРНИЯ СПИСЪК!

# 14
 • добрич
 • Мнения: 377
Вчера ходихме и при друг д-р завеждащ тук в нашата болница и човекът каза че изобщо не може да се разбере дали има такова нещопреди най-малко 2 години и половина.Каза още че за да види дали има трябва да му бръкне в гърлото с пръст но Гого е още малък.Гледа му захапката и каза че всичко при него е наред.Направо се изсмя на решението на колегата си че ще оперира нещо което дори не се знае дали го има и каза че е за пари .Поуспокоих се но другата седмица ще отидем и при трети за по сигурно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт