Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 окт. 2006, 20:33 ч.

хемолитична анемия

  • 702
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте и от мен!Имам бебе на два месеца с хемолитична анемия-нисък хемоглобин 82,но нормално желязо.Правиха и веднъж кръвопреливане но положениято пак се влуши.Ако някой е запознат с това заболяване нека ми помогне като ми даде информация и някой специалист при когото да отида.

# 1
  • Мнения: 2 008
намерих само това:            Хемолитична анемия
След завършване на своя биологичен и функционален цикъл от 120 дни еритроцитите се разграждат от клетките на ретикуло-ендотелната система /РЕС/ в черния дроб и костния мозък /хемолиза/. От разградения хемоглобин се получават аминокиселини и желязо, които се използуват за изграждане на нови еритроцити. При хемолитична анемия разграждането на еритороцитите е ускорено и техният живот е значително скъсен.

Това се дължи на различни причини:

1. Вътрееритроцитни - при на личие на генитични дефекти;

2. Извънеритроцитни - при които са налице редица външни фактори. В групата извънеритроцитни причини и фактори се включват различни видове антитела, които причиняват имунна хемолитична анемия, химични, физични, инфекциозни и други болестни причини и фактори.

Имунната хемолитична анемия се предизвиква от разпад на еритроцитите, предизвикан от антитела срещу тях /антиеритроцитни антитела/. Имунохимолитична анемия е, например, хемолитичната болест на новороденото, при което съществува несъвместимост на еритроцитните антигени на плода с тези на майката. Извънеритороцитни причини са някои медикаменти, които предизвикват хемолитична анемия /пеницилини, сулфонамиди, амидофен/. В някои случаи обаче хемолитичната анемия има автоимунен характер.

Лечението се състои в отстраняване на причинните фактори, особено на тези с извънеритроцитен характер. В редица случаи с тежко протичаща хемолитична анемия, особено у новородено, се извършва обменно кръвоприливане.

При хемолитична анемия от автоимунно и имунно естество се предприема лечение с кортикостероиди и цитостатици едновременно със субституиращи и противохемолизни лекарства.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт