Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 258
Момичета,бременна съм отскоро за втори път.В началото на първата ми бременност имах отлепване на плацентата,придружено от серии кръвоизливи и т.н.Сега,при втората ми бременност /да отбележа,че и двата пъти зачевам почти на една и съща дата/,отново прокървих в 8г.с.На какво се дължи това и дали всичко ще бъде О.К?Може би се нуждая просто от успокоение....

Вторият ми въпрос е свързан с кръвните групи.Аз съм с кръвна група RH"-",а мъжът ми е с RH"+".Какъв е рискът  и как се процедира в такива случаи?Има ли сред вас същите случаи и всичко ли беше наред до последно?

Много въпроси зададох,но предполагам всички разбират притесненията ми в този момент.

# 1
 • Мнения: 4 321
Здравей,
Дано кървенето вече да е изчезнало и да няма проблеми при теб! Искренно ти го пожелавам. Лекарите какво казват за това кървене?

За RH-тата. Би трябвало след първата бременност да са ти били инжекция (не помня сега точно името и). Сега трябва да ти направят и тест на Кумбс, за да се види какво е положението при теб и има ли опасност за бебчето. Обсъди с лекаря си този въпрос, той трябва да знае за RH-тата. В случая ще те следят много внимателно.

Успех и късмет!

# 2
 • София
 • Мнения: 7 718
Трябва да са ти слагали инжекция анти-Д-гамаглобулин до 72 часа след раждането. По време на бременност се следят антителата. Непременно го обсъди с лекаря си.


Резус фактор

Всеки човек принадлежи към определена кръвна група. Кръвната група от своя страна се характеризира с наличието на две вещества – аглутиноген и аглутинин.

Аглутиногена се съдържа в червените кръвни клетки. Именно той дава името на кръвните групи. Те са четири - A, B, AB, 0. В групата AB има два аглутиногена, а в нулевата няма нито един. Другото вещество аглутинин се съдържа в кръвната плазма. То е антитяло и има свойството да разрушава червените кръвни клетки. Индивид от една кръвна група притежава аглутинин, който не отговаря на неговия аглутиноген.

Разпределението на кръвните групи в населението зависи от расата. В Западна Европа например 45 на сто от населението е с нулева кръвна група, а най-често срещаната сред евреите е кръвната група B.

Независимо че се е спазвало правилото за съвместимост между кръвната група на дарителя и получателя, години наред са се получавали необясними несъвместимости, водещи до усложнения или дори до смърт . Тези произшествия намерили своето обяснение през 1940 година, когато бил открит фактора резус. Оказало се че хората се делят на две групи - такива, които имат в червените си кръвни клетки допълнителен аглутиноген, наречен фактор резус (получава името си от маймуните Macaca Rhesus, върху които са правени опитите). Те са по голямата част от населението на земята – 85 на сто. Останалите 15 процента не притежават аглутиногена резус. Те се наричат резус отрицателни. Следователно всеки човек се характеризира със своята кръвна група и своя положителен или отрицателен резус фактор.

Важно е да се отбележи, че аглутинини могат да се появят, когато резус отрицателна кръв влезе в досег с резус положителна, тоест кръв, която притежава резус аглутиноген. Тогава резус отрицателната кръв реагира и произвежда аглутинини антирезус. В такъв случай се казва, че резус отрицателният индивид се имунизира против резус положителните кръвни клетки. Точно това е причината за появата на усложнения и инциденти.

Ако една жена притежава в кръвта си аглутинини антирезус, това не пречи по никакъв начин на организма й. Ако обаче е бременна, аглутинините, които са в кръвта й преминават през плацентата, проникват в кръвта на плода и разрушават резус положителните кръвни клетки на бебето. В последствие настъпват различни по тежест увреждания на детето.

Затова е задължително всяка бременна жена да знае своя резус фактор и да провери възможностите за имунизация. За жена, която е резус отрицателна и забременее от резус положителен мъж, възможността да роди увредено дете е едно към две. Ако обаче и той като майката е с резус отрицателен фактор, детето ще бъде резус отрицателно, следователно не съществува никаква опасност за него.

За да има основания за тревога е необходимо да са налице следните условия:

Жената трябва да е резус отрицателна –15 на сто вероятност.
Бащата трябва да е резус положителен и да е предал положителния резус фактор на детето. Процентът на тези случаи е 50 на сто.


Относно кървенето казват, че организмът има памет и повтаря проблемите.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 258
Благодаря за отговорите,момичета.Всъщност притеснението ми е породено от факта,че първото ми дете не е от настоящият ми съпруг.Съответно с първата си бременност не съм имала проблем,тъй като и двамата с бащата на Деница бяхме с резус фактор отрицателен.Това е проблемът...

# 4
 • Мнения: 4 321
Значи сега, просто ще те следят по - стриктно.

В моя случай правиха тест на Кумбс още в 10-11 седмица. Разбрах че преди, практиката е била този тест да се прави на по-късен ета от бременността, но вече се практикува друг подход. Обсъди го с лекаря си. Той си знае работата

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 7 021
Благодаря за отговорите,момичета.Всъщност притеснението ми е породено от факта,че първото ми дете не е от настоящият ми съпруг.Съответно с първата си бременност не съм имала проблем,тъй като и двамата с бащата на Деница бяхме с резус фактор отрицателен.Това е проблемът...
А сегашния ти съпруг с положителна кръвна група ли е?
Аз съм с - а мъжо с +...през бремеността ми изследваха антителата три пъти..в 10-11г.с..в 20-21 и 28-30г.с Нямах завишени антитела и всечко мина добре. След раждането ми взеха кръв и на Слави също и се оказа, че той е О/+/ и ми биха антигамаглоболин.
Успех и лека и безаварийна бременност Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 168
здравей мамче
аз също съм с - rh, а мъжът ми с +  през бременноста ми следяха антителата 3 иследвания 3м, 6м, 9м. Надявам се след първото раждане да са ти сложили анти-Д  за твоя сигурност, но надявам се лекарите си знаят работата.След раждането ми сложиха инжекцията която беше около 170лв.внос , защото нямало българско .  Няколко месеца по -късно направих аборт след които задължително трябваше да се сложи пак анти-Д, лекарят при които го направих беше достатъчно свестен да ми обясни , че има българско лекарство което е доста по-евтино , но ние българите нали сме си племе.Намерих адреса оказа се , че струва 25лв
БУЛМАР софия 1612 ул.Костенец №1  тел.02  9532461 /  0899102109 това е адреса надявам се да е все още актуален.
На теб пожелавам успех дано всичко е наред!  СТИСКАМ ПАЛЦИ!!! newsm10

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
Ей честито. Извинявам се за спама по темата - честито и пак честито!
Много се радвам за теб.
иначе за антителата са ти писали, а за кървенето - само да ти препоръчам да си хванеш някой доктор от МД - защото там е най-добра патологията, а и после неонатологията.
Лично мое мнение.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 258
Catnadeen,благодаря за поздравленията HugБлагодаря на всички за отзивчивостта.Днес ходих на контролен преглед.Плацентата се е залепила и всичко е наред.За кръвните групи ме увериха да не се притеснявам.Ще следят нивото на антитела.
Още веднъж благодаря,момичета!  bouquetЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт