Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 740 отговора

Балчик

Мнения: 7 058
Английски коледен кекс

източник : Bella's Cookbook




Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
 малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.



На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.



Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.



Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.



Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см




Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко  Wink  (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).



Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.



Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.Very Happy

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.



След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.



След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.

А ето и клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=6WSiRdZgbWo&feature=youtu.be

« Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 23:17 от Джемма »
Цитирай

София

Мнения: 4 812
време е! до коледа не остана...

аз преди много години имах рецепта за английски коледен кекс, който се готвеше на водна баня мноооого часове и ставаше невероятно вкусен, ама съм я затрила... ако някой може да помогне  Praynig
Цитирай

София

Мнения: 1 312
И аз си мисля за Коледа последните дни. Искам да попитам колко голяма е тази кутия на снимката (диаметър и височина)? И от тези кутии от бисквити и бонбони ли е? Имам няколко такива, но не съм сигурна, че е безопасно да се ползват във фурна... И освен това ме интересува, ако събера смелост да се пробвам да приготвя този сладкиш за какво да внимавам при съхранението, за да не се развали до Коледа.

Много питам, знам, но от съвсем скоро готвя и ми изглежда доста сложничко Embarassed
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Уаау, чак на мен ми замириса, като гледам съставките  smile3521.
Чакам с нетърпение крайният резултат, в който изобщо не се съмнявам.
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
Ами кутията е от Панетоне от Метро. Доста е висока, двойно по- висока от кутиите за бисквити, диаметърът е долу- горе колкото на тази за бисквити. 
Нищо и няма на кутията, все пак се пече само при 150 гр, ето виж снимката . А и кексът няма пряк контакт с нея, отвсякъде е с пекарска хартия.



За съхранението- ромът действа като консервант. Държи се на студено, в затворен метален или керамичен съд. Миналата година издържа без проблем, но го правих малко по- късно от сега, в руския форум обаче ми писаха, че и сега не е рано. Колкото повече стои, толкова по-ароматен и вкусен става.
« Последна редакция: пн, 30 окт 2006, 16:10 от Джемма »
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Ех, не мога да си преборя предрасъдъците и да опека сладкиш, който ще консумираме два месеца по-късно  Shocked
Но пък рецептата звучи доста апетитно и петнайсетина дни преди Коледа ще взема да я пробвам, надявам се да не е късно и да става все пак за ядене  Thinking
Миналата година, май Stryper, беше пуснала нещо подобно и пак си я бях набелязала, но не ми остана време да я пробвам. А и много други сладки се събраха.
Джемма, защо използваш такава висока кутия, толкова висок ли става кекса  Shocked
В по-нисък съд ще стане ли?
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
Кексът става около 10-12 см. Не мога да прикача снимката, нещо сървърът дава грешка, малко по- късно ще я прикача към рецептата в първия постинг , а украсата му очаквайте чак за Коледа. Laughing
Цитирай


Мнения: 7 468
Jemma, това много искам да го пробвам, но май е сложничко за начинаещи кулинари Sad Как мислиш...
Ако трябва ще направя поне 2 репетиции преди Коледа Wink

Още нещо - може ли да се направи само с кафява захар? А сушените череши могат ли да се заменят с череши от компот или нещо друго?
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
Никак не е сложно, но не се лъжи да правиш 1/2 доза- миналата година направих така и стана много тънък и леко суховат. Сега мисля, че ще се запази по- сочен. Затова дадох стъпка по стъпка, за да видите, че не е толкова сложен , а е страшно ароматен и вкусен. Може и само с кафява захар, но аз реших да сложа  смесена. А колкото до сушените рлодове, стафидите трябва да преобладават, а другите може по желание. Аз миналата година сложих ананас, манго, важното е да са сухи, за да не стане рядка сместта. Успех, ако решиш да го правиш- важното е формата да не е голям диаметър - около 23 см и да е висока.
Цитирай


Мнения: 6 051
леле това е страхотно!!!благодаря за рецептатаbouquet
Цитирай

Paris

Мнения: 1 712
Сложничка ми се вижда рецептата на първо четене, но пък много вкусна. Малко лаишки да попитам, защо толкова дълго трябва да престои кекса, каква е целта? То е ясно че става по-вкусен, ама защо така се получава?
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
Ами, незнам Embarassed. Западно влияние, така правят хората, германците също със прословутите им щолени.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Ох, много добре изглежда този кекс. И не е сложен според мен.
Ноооо - мъж ми току що го видя и каза, че рискувам, ако го направя сега, на Коледа да няма кекс. И съм сигурна, че така ще стане. Няма къде да го скрия.  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Джемма,благодаря за страхотната рецепта!  bouquetА някоя рецепта за изпитани коледни сладки? Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 4 812
хайде сега някой да извади миналогодишната тема за сладките. аз като ви казвам, че е време....

малееей, какво ме чака - миналата година преброих към 300 опечени сладки, ако не се лъжа...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 740 отговора