Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 окт. 2006, 18:09 ч.

Яслата в Пловдив?

 • 387
 • 9
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 283
Здравейте на всички!
Все отлагам даването на ясла на Вальо от разни там "препоръки" от страна на родата - много болести имало в яслите, бил много малък, можело да го гледам докато стане поне време за градина и т.н.  А Вальо е много жизнено, палаво и общително дете! Все си мисля, че в яслата ще му е много по-забавно, отколкото с мен! А и аз ще мога да върша по-спокойно ежедневните си задължения! Ще мога и пълноценно да започна работа! Моля, да споделите:
1. На каква възраст дадохте децата си на ясла?
2. Коя възраст смятате за най-подходяща за постъпване в ясла?
3. Боледуват ли повече децата ви от яслата?
4. В коя ясла е детенцето ви и какви са мненията ви за това заведение?
5. Посъветвайте ме евентуално къде е най-подходящата (като база и  персонал) ясла за живущи на центъра ( Джумаята)?

# 1
 • Мнения: 488
Направо по същество:

1. на 1г и 1 месец
2. точно същата възраст или поне до година и половина. Причини - децата много по-лесно се адаптират и преживяват стреса от смяната на обстановката. След като минат година и половина, а даже и около 2, е много трудно да свикнат, поне по моите наблюдения. В момента в групата на сина ми има нови деца, които са на неговата възраст приблизително (2ги 3м е той) и сутрин е пълен кошмар....реееев, рев, направо ми е жал за децата! Те вече твърде ясно и болезнено осъзнават липсата на мама, не могат толкова бързо да свикнат с групата и общуването с толкова много други деца... нещо, което става много по-лесно на по-малка възраст.
3. Не бих казала, говоря конкретно за моето дете. Много майки тук и по принцип смятат, че яслата е причина за боледуване, но срещата с вируси е нормален етап от развитието на детето според мен. Не мога да го гледам в саксия докато стане на 7... В началото естествено има повече хреми, понякога преминават в по-сериозни настинки, но след няколко месеца нещата се нормализират.
4. Боян ходи в ясла №1, "Весела", в Кършияка, на бул. "Дунав" се намира. Доволна съм, като цяло, естествено, има много неща, които биха могли да бъдат по-добре, но при дадените обстоятелства, няма как. Например, това че децата са на различна възраст във всички ясли, не позволява на персонала, който е крайно недостатъчен да се справя еднакво добре с всички. Например, ако има малки деца, които още не са свикнали, няма да изведат цялата група навън, защото не могат да наглеждат всички едновременно... Но иначе откъм хигиена, храна, обстановка, отношение нещата са добре.
5. Не мога да ти кажа, не знам къде наоколо има ясли, сещам се само за градини....

Щом мислиш, че детето ти ще се чувства добре в ясла, значи твоето усещане е най-правилно. Нищо не ти пречи да пробваш, но не се отказвай на първата седмица, дай му време да свикне и ще се изненадаш като започне да тича към вратата и забрави за теб ... Laughing

# 2
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Здравейте на всички!
Все отлагам даването на ясла на Вальо от разни там "препоръки" от страна на родата - много болести имало в яслите, бил много малък, можело да го гледам докато стане поне време за градина и т.н.  А Вальо е много жизнено, палаво и общително дете! Все си мисля, че в яслата ще му е много по-забавно, отколкото с мен! А и аз ще мога да върша по-спокойно ежедневните си задължения! Ще мога и пълноценно да започна работа! Моля, да споделите:
1. На каква възраст дадохте децата си на ясла?
2. Коя възраст смятате за най-подходяща за постъпване в ясла?
3. Боледуват ли повече децата ви от яслата?
4. В коя ясла е детенцето ви и какви са мненията ви за това заведение?
5. Посъветвайте ме евентуално къде е най-подходящата (като база и  персонал) ясла за живущи на центъра ( Джумаята)?

Трябва да имаш много яки връзки или от преди половин година да си го записала, щом така смело се чудиш.  Simple Smile
По въпросите:
1. Дадох го точно на две.
2. Въобще не ми е ясна подходящата възраст - но тази, на която го дадох ми се видя ОК.
3. Не, не ми е боледувал досега - 5 месеца - един път, но не е късно на стари години да се изложи.
4.Първи блок в жк Тракия - много, много съм доволна. Доволно дете, познава си и си уважава лелките, яде си, спокоен е, здрав е, през ден ме умилява с някое абсурдно арт произведение. Проговори, е верно бие се, но затова подозирам има друг вина.
5. Не знам яслите в центъра.

# 3
 • Мнения: 416
Здравей,

точно в центъра ясли няма. Моят трябваше да тръгва вдругиден на ясла, защото е записан, но аз ще го отложа, когато стане на две. Сега ми се вижда абсурдно да го дам, виждам, че адаптацията ще е невъзможна, ще видим напролет.

Най-подходяща възраст - има деца, за които никоя възраст не е подходяща, а за други няма никакво значение - все се адаптират. Имам чувството, че синът ми е от първите.

Записала съм го в 18-та ясла - до ВХВП - много я хвалят от целия град. Утре ще отида да подам нова молба. Има една до моста на Герджика - тъм също съм го записала като резервен вариант, но яслата е много мъничка - май са само две групи, или даже една.

Чух, че има и ясла до Водната палата, но за там нямам отзиви и впечатления. Настройвам се, че може да го дам направо на детска градина - избрах си тази до Енергото.

Дано да съм ти била полезна с нещо.

# 4
 • Мнения: 1 263
1. На каква възраст дадохте децата си на ясла? - 1година и 8 месеца. Преди това не беше много нормално - все пак беше все още зима  Wink
2. Коя възраст смятате за най-подходяща за постъпване в ясла? - От 1г 5-6м до 2г. Поне според мен това е най подходящата възраст. И колкото е по-близо до долната граница - толкова по-добре.
3. Боледуват ли повече децата ви от яслата? - от тръгването на ясла - т.е. от преди половин година - 2 по-сериозни разболявания в началото. Това с болестите за мен не е сериозен аргумент против яслата. Нормално е - общува с повече деца. Много ясно, че ще има такъв период. Ако не е в яслите- ще е в градината - все тая.
4. В коя ясла е детенцето ви и какви са мненията ви за това заведение? - яслата в маалата Laughing - не е елитна, просто е най-близката до нас ясла. Чиста е, персонала явно е мил и добър, защото дъщеря ми ходи с удоволствие. Много съм доволна и съм приятно изненадана от промяната, която забелязх в дъщеря ми още след първия месец.
5. Посъветвайте ме евентуално къде е най-подходящата (като база и  персонал) ясла за живущи на центъра ( Джумаята)?-ами май ясли в центъра много-много няма...

# 5
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 169
Мия тръгна на ясли на 1,4 м. Флора смятам да я пусна като стане на 2 г.
Най-подходяща възраст няма според мен. Зависи от детето колко бързо ще се адаптира.
Мия много боледуваше, но това също е индивидуално.
Живеем до 18-ти ясли. Флора също ще я запиша там.
Както са ти казали вече в центъра точно ясли няма.

# 6
 • Мнения: 550
Моето дете тръгна на ясла  ,когато навърши 2г.Всяко начало е трудно,но така или иначе му се наложи да свиква.Непрекъснато е болен,това е проблема!

# 7
 • Мнения: 587
Елица тръгна на ясла на 1г и 8 месеца. Исках да тръгне в началото на лятото, заради болестите и затова не я пуснах по-рано.
Не знам коя възраст е най-подходяща. Всяко дете е различно и различно се адаптира или не спрямо яслите.  При Ели беше ужасно дълго адаптирането, но се получи без никаква травма за нея. 
Боледува по - често, но тя и преди боледуваше доста.
Посещава ясли #18. Чисто е,  сменят я, загрижени са за диетата и от плодове и хляб на обед (манчи не ика) и й дават допълнително Wink  Засега съм доволна.
Ясли в центъра май няма. На този адрес има всички ясли в Пловдив http://www.zadecata.com/index.php?page=0_1_1_3
Обади се и виж къде какво и как... Щото в 18ти ясли например за пролетта чакат 40 деца, а в 30ти ясли например има моменти, когато взимат от днес за утре и така навсякъде е различно.

# 8
 • Мнения: 830
Аз нямах добър опит с яслата . Конкретно става въпрос за яслата "Славей" . Детето ми ( Бояна ) така и не успя да се адаптира , но и персонала не положи никакви усилия за това. Колкото пъти съм отишла по-рано , лелите стоят на дивана , деца са на килима и кое реве , кое дърпа играчки и удря другите , не им пука. Никога не чух да са пели песничка , да са играли на "балона се надува" или нещо подобно. А детето ми знаеше от вкъщи вече тези игри , и стихчета и песнички занеше . Да , разболя се веднъж доста сериозно , най-сериозното и разболяване всъщност досега. Появи се и някаква шарка , и аз я спрях , защото бях бременна и не ми трябваха разни болести в къщи. Мисля че едно , не беше готова самата тя да се отдели от нас , и тежко го изживяваше , а и персонала НИКАК не ми хареса.
Тръгна на градина на 3 - никакъв проблем , един ден не е ревала. Просто беше готова за това . Също така и не боледуваше. Мисля че стреса , а и не само излагането на повече вируси и прочие , има голяма роля . Едно стресирано , нещастно дете, е много по-лесно да се разболее.
Малката изобщо не я пуснах на ясла . Направо на градина е от 2 седмици , и след трудна първа седмица , 4 дена болна , сега вече е добре там .     

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Мнението ми се покрива с това на Мяу и Надя... микс от двете. Мая ходеше в яслата, където сега е Боян на Мяу. Уж добра, уж не знам си какво... много трудно свикна - на 1г 11м. Мисля, че до голяма степен персонала носеше вина за това. Впоследствие свикна, но... нито игри като игри, нито някоя песничка-стихче да научи... за година ходене дали 2 знаеше - пак берекет версин. Като ходех да я взимам 80/100 случаите бяха както Надя ги описва. Започна да боледува много по-често - а и вечно имаше сополиви деца. Разбрали сме се, че сопол не е равно на болест, но тя се разболяваше страшно често (сравнено с преди яслата, когато практически не боледуваше), а и често виждах родители, носещи лекарство за даване...

Като тръгна на градина, разликата беше ОГРОМНА. Свикна много бързо (не се съмнявам, че това, че е ходела на ясла преди това също е от значение, но предвид останалия ми опит с градината си мисля, че и да не беше, щеше да се адаптира много-много лесно и бързо). Веднага започна да ме изненадва всеки ден - песнички, стихчета, нови игри... просто страшно голям скок направи за дни. Което ми показва, че в яслата просто са ги 'гледали' в буквалния смисъл, докато в градината наистина ги занимават.

Та така...родата ти е права. Да, яслите са облекчение за майката, но не - не са оптимален вариант, даже добри ясли (каквато се води тази, в която ходеше Мая). В градината е друго като че ли, особено ако случиш на градина. Като цяло...не съм недоволна от яслата, която посещаваше детето. Но със следващото - дали гледачка, дали ще работя от вкъщи - директно на градина ще го пускам, никакви ясли, живот и здраве.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт