Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Снощи имах доста неприятен разговор с госпожата в ДГ на Кейти.
Малко предисловие, обаче.
От две седмици сменихме ДГ по ред причини, т.е. Кейти е в съвсем различна обстановка, с нови деца и госпожи. Все още преживява загубата на приятелките си от предишната група и снощният разговор с госпожата съвсем ме затормози, че съм направила грешка със смяната на ДГ.
Та по въпроса. За две седмици госпожата, не без помощта на една родителка, си е направила извода, че дъщеря ми е много агресивна, "пребива" (!) децата, и трябва да се работи усилено с нея. Обясни ми, че това ще бъде проблем за нас, както сега (т.е. каза ми се в прав текст да очаквам оплаквания от родители), както и в училище, дори тогава щяло да бъде по-лошо.
Цитирам:
"Хайде, сега 4 години тук, как да е, но като отидете в училище, не знам как ще се справяте. Разбрах, че в яслата също много е биела Д, детето непрекъснато се оплаквало. Тук вече децата се страхуват от нея, но въпреки това има една приятелка." и прочие и прочие.
Че Кейти не търпи възражение, зная, че поступва децата, а и брат си у дома-ми е ясно, както и разбирам, че предпочита да е лидер и да всява респект. Наистина работим по въпроса-говорим, обясняваме, караме се, налагаме наказания, поощряваме доброто поведение, пошляпваме (рядко, но винаги като съвсем крайна мярка). В яслата ми бяха казали, че се поступва с децата, в първата ДГ също, но никога не са употребявали определения като "пребива", "проблемно дете", "не зная как ще се справяте", "ще имате проблеми" и т.н. Дори в ДГ в края на лятото госпожите отбелязаха напредък, като ми казаха, че вече не се държи така с децата и че е променена в положителна посока.
Затова и снощи бях като попарена.
Мисля си няколко неща.
Възможно е това да е някаква отбранителна реакция, продиктивана от стреса на новото място и срешата с новите хора.
Възможно е да се опитва така да се наложи (не че одобрявам).
Възможно е проблема да е преекспониран от госпожите, на които им е писнало да се занимават с подобни деца (в групата такива като нея били още 2 момиченца и 1 момченце).
Възможно е (и съм убедена)че майката на Д е подсилила съвсем умишлено осторожното внимание на госпожите към дъщеря ми (случи се така, че на един детски рожден ден същата майка под формата на шега каза, че вечните оплаквания в яслата от нейното дете били, че моята дъщеря я бие. Странно, ако е било така, защо не е донесено на сестрите, на директорката, на мен?).
Как мислите, какъв ход трябва да предприема, за да не се окаже, че:
 • детето има проблем, но го омаловажаваме
 • детето няма чак такъв проблем и сме на път да подобрим поведението, но има опасност да му излезе име, и съответно негативно отношение от страна на госпожи и родители?
Благодаря предварително на всички включили се. Hug

# 1
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 237
Това е твърде пресилена квалификация и ми звучи доста тенденциозно. Някак не мога да си представя дете на 4 години да пребива друго дете на неговата възраст. Конфликти и съперничество винаги са възможни, но ролята на персонала в градината е да потушава подобни прояви. Несъмнено промяната в обстановката има значение и е една от причините за агресивното, ако изобщо го има, поведение на детето. Попитай я да ти разкаже за новата градина и си направи изводи. Лошо е, че госпожата е позволила някой да й създава мнение, вместо сама да види как стоят нещата. За жалост едно такова специално негативно отношение към дъщеря ти ще се усети от детето и може да влияе негативно върху ситуацията. Поговори и с други хора от персонала - лели, другата госпожа ... Поговори с други родители - дали имат някакво по-различно впечатление за детето ти, на основание разказите на децата си. И накарая - две седмици са нищожно кратко време да се правят изводи за нечиий характер - тази госпожа твърде много избързва с изводите.
Сега си спомням една такава ситуация, която не е същата, но по нещо прилича на вашата: свекърва ми пазеше моят син / 2.5 години / и братовчетка му / 7.5 години / и той я ударил. Бабата каза, че той набил кака си. На прима виста това звучи доста нелогично и пресилено. Всичко е въпрос на гледна точка и при нас се дължи на слабостта на бабата към внучката, която носи името й  Mr. Green Разбра се накарая, че синът ми наистина е ударил как си, но защото тя го дразнела и му криела играчките.
Горното написах, за да обрисувам факта, че е възможно нещата да изглеждат по един начин, ако не се знае първоприината.

Последна редакция: вт, 31 окт 2006, 10:06 от Incandescent

# 2
Моят съвет е да се консултираш с психолог.Ако не помогне няма и да навреди.Водила съм голямата дъщеря при психолог по други причини и останах доволна.Разбрах много неща за които не съм и подозирала.
Аурелия,надявам се нещата да се оправят бързо и това да е бил просто някакъв преходен период за детето.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Incandescent , благодаря ти много. Наистина ми се струва че две седмици са твърде кратък период, за да се опознае едно дете. Освен това госпожата се оправдаваше, че били 40 деца и не можела да обръща внимание на всяко. Т.е. оправете си го вкъщи и ми го доведете кротко като агънце.
Направих й забележка за използваната дума "пребива", а тя не остана длъжна и каза, че след като всеки ден дадено дете е бито от друго това било пребиване!
Довечера ще говоря с дургата госпожа.
Как смятате, трябва ли да говоря и с мяйката на Д, която е говорила по този начин?
мама М, нямам никакъв проблем да отида и на психолог, дори снощи сериозно се замислих за това. Но искам първо да разбера дали не се преувеличава проблема.

# 4
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Може би не е лоша идея да се срещнеш с майката и двете деца и да си поговорите на 8 очи, но спокойно!!!
Кейти налага ли другите горки дечица в групата или само това ?
Да не би то да я провокира с нещо?

# 5
 • Мнения: 13 732
Наистина 2седмици са много кратък период, за да се опознае едно дете!!! А да се лепва на тази възраст, че пребива другите деца ми се струва доста пресилено. При всички положения промяната на обстановката оказва влияние. А защо приемат по 40деца, като не могат да им обърнат внимание на всички? Вярно е, че недостигът на детски градини, особено в София е голям, но как се работи пълноценно с толкова много деца? Говори първо с другата госпожа и леля,с други родители, а после предприемай други действия!!! Защо не опитат учителките да използват лидерските й наклонности да им помага в организацията на работата или нещо подобно...

# 6
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 425
Струва ми се че доста се преувеличава това с "пребиването".Миналата година моя син също така да се каже пребиваше всички на ред,тъй като и той като твоята дъщеря е със характер на лидер,което не може да се промени.Това беше по думи на други майки,но не и на госпожите ни.Те бяха казали че са имали спречквания децата и съответно моя им изиграл по един шамар.Това за някои родители е пребиване и системен тормоз.Бях се видяла в чудо.Водих сина си на психолог от когото разбрах,че просто другите са го дразнили и той не се оставял.И след като се е наложил над всички се укроти.От доста време вече нямаме този проблем,сега пък е на обратната крайност-страхотен кавалер към всички.Незнам дали психолога помогна или от само себе си отмина,но за сега сме добре.Предполагам че и твоята дъщеря се опитва в момента да се наложи и да си покаже лидерството,което за мен е много хубаво нещо.А не се знае дали децата не я предизвикват............ newsm78 Не е зле да направиш и една консултация с психолог,но предполагам че след известно време ще отшуми не се притеснявай!  bouquet

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Дали ще сложим думата в кавички или не, явно проблем има. И трябва да се намери решение. Така като чета, определено не е нещо, което да се подмине, като се вторачим в неправилно употребен израз или легнем на кълката "другите я предизвикват".

Предполагам, детето е притеснено и все още свиква с новото място, с новите учителки, с новите деца и това малко й се отразява. Сигурно с времето ще се уталожат нещата, но едва ли това е изцяло в основата на всичко. Аз бих говорила и с двете госпожи, за да си изясна дали проблемът се вижда по един и същи начин и от двете. Това е важно.
Бих говорила и с родителите на "пребитите деца". /Моят син беше много жестоко нахапан от едно детенце. Случката беше еднократна, Крисо не беше потресен чак, прецених, че такива неща се случват и не потърсих родителите на хапещото дете за разговор. Но госпожите се бяха паникьосали, показали раната - защото беше направо рана, не само зъби и синина - на родителите и те се били притеснили страшно. По тази причина два дни са ме издирвали, за да ми се извинят, обяснят и обещаят, че няма да се повтори. Аз ги успокоих като казах, че щом е еднократно, не е тенденция и е изключение разбирам, случват се такива неща. Тези хора само дето не ме разцелуваха, не знам какво са очаквали/. Та мисълта ми е, че пострадалите деца може да са нещо подобно изстрадали - инцидент, еднократно, да не са травмирани, родителите да не са нахъсани и т.н.

Ако от разговорите се окаже, че наистина тя е по-агресивна от допустимото, свръхреагира и търси конфликт, тогава наистина взимате мерки. Разговори с детето, психолог, пак разговори с детето и т.н.
Освен това, учителките не са там за красота. Ако има наистина проблем, не бих приела обяснения от сорта "имам 40 деца да гледам". Детето е под нейните грижи по цял ден. Ако тя не вземе мерки веднага, щом стане конфликт, то ти ли постфактум? Ефекта тогава се губи. Заедно трябва да се борите за решаването му. Такава примиренческа позиция, меко казано, не бих приветствала.

Колкото до това, че има потребност да е лидер и така задоволява тази си потребност... Не бих го нарекла похвално. Лидерски позиции не се завоюват с терор. Така ставаш не лидер, а аутсайдер. Бих намерила начин да й го обясня.

Последна редакция: вт, 31 окт 2006, 11:14 от dara

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 540
А на мен ми се струва, че бъркате нещо с лидерството. newsm78 Да удряш шамари, блъскаш и щипеш децата говори за слабост, а не за лидерство Naughty Да се налагаш с бой, от гледна точка на силата... явно не можеш да се наложиш по друг начин. Децата се дразнят и провокират, но не може с бой да се налагаш, само защото са ти казали:"А на мен ще ми купят.. и няма да ти го дам.", "Ти си лош!", "А пък аз съм по-голям, а ти си бебе.", "Х не може да се обува, не може, не може.."

Аурелия, мисля, че е добра идея да поговориш с психолог, още повече, че това поведение не е от скоро (не търпи възражение, поступва децата да всява респект..), а детето вече не е малко. А за конкретния случай - говори с другата госпожа дали и тя забелязва същите проблеми, говори и с майката - за да си изясниш ситуацията.

# 9
 • Мнения: 924
Постави се на мястото на другите майки и деца. Ако 1 дете системно поступва детето ми, хич няма да съм толерантна.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 447
Изумявате ме. Ясно ми е, че всяка майка гледа да защити и оправдае детето си, но като употребявате евфемизми като "поступва" и "пошляпва" няма да промените факта, че децата са агресивни. Да, едно дете на 4 не може да пребие възрастен, но може да набие доста успешно връстник. И ако мойто дете системно започне да се връща от градина нахапано, изподрано и насинено, хич няма да ме интересува, че другото дете било "родено за лидер" (струва ми се даже, че долавям майчина гордост в тези обяснения за "лидерството").
Извинявам се за резкия тон, но всяка ситуация има две страни   bouquet

# 11
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 829
Вярно, че не съм виждала Кейти от 1г. и нещо, но чак пък агресивно и пребиващо другите деца дете не е...  Stop

Сега, ще се опитам нещо да обясня...
Децата - всички знаем, са много жестоки понякога. И има разните му там различни, особени и т.н. дечковци, които винаги са на прицел. Явно това дете Д (дано не бъркам нач. буква) е такова дете и явно Кейти е усетила, че може да го побутва и тормози и просто си го прави.
Ми, питам аз - къде са учителките през това време?

Имам познато дете, което наистина е супер агресивно. Когато е с баба си, тя ни предупреждава жената и винаги застава м/у него и останалите, така, че да е готова да защити другото дете.
Нима г-жите не могат да овладеят ситуацията?! Пък и децата толкоз бързо се променят... това си е период с елемент на защитна реакция от преместването. Освен всичко останало, децата имат различно поведение в ДГ и у дома... Не може да се предвиди нищо  Crossing Arms

Туф - споко  Hug. Поговори си с Кейти, с родителите на др. дете и с г-жите. Но не мисля, че Кейти е за психолог или каквото там измислиш.

Предииии доста години, когато частното образование и ДГ бяха в зората си, имах щастието да си поговоря с една д-рка на подобно заведение. Жената каза така:" Не толерирам и не подстрекавам към насилие, но съм казала на родителите: ако някое дете удари друго, то последното има всички мои адмирации да отвърне на удара!"  Thinking

# 12
 • Мнения: 433
Какво лидерско има в това да биеш другите? Така не се печелят приятели, съгласна съм с dara, че по този начин ставаш аутсайдер. Ами ако детето усеща отношението ви "това е до характер", "обича да се налага", "то не е виновно, дразнили са го", "на мама лидера" - ще продължава, ама не живеем в джунгла все пак.

Бих се консултирала с психолог в този случай, без да омаловажавам случките.

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 039
И дете от групата на Мая ступва децата и нея включително. Не знам и аз вече какво... За мен това определено е проблем, да. Но не мисля, че е моя работа да правя забележка - т.е. това е работа на майката.
Туфи, ти защо смяташ, че се държи така, какво мислиш я кара да се държи агресивно?

# 14
 • Outside the Matrix
 • Мнения: 1 581
Изумявате ме. Ясно ми е, че всяка майка гледа да защити и оправдае детето си, но като употребявате евфемизми като "поступва" и "пошляпва" няма да промените факта, че децата са агресивни. Да, едно дете на 4 не може да пребие възрастен, но може да набие доста успешно връстник. И ако мойто дете системно започне да се връща от градина нахапано, изподрано и насинено, хич няма да ме интересува, че другото дете било "родено за лидер" (струва ми се даже, че долавям майчина гордост в тези обяснения за "лидерството").
Извинявам се за резкия тон, но всяка ситуация има две страни   bouquet

Напълно съм съгласна с това мнение, като само ще добавя, че подобно "лидерство" на тази възраст означава обикновено две неща - детето страда от липса на внимание и се опитва да го привлече със сила, защото подсъзнателно се чувства нехаресвано или лошо. В другия случай детето е свикнало всяка негово желание вкъщи да бъде задоволявано и съответно пренася това си очакване сред другите деца /а понякога и възрастни/ - проявява агресия в момент, в който не получава исканото, било то играчка или обожание. Това разбира се е по принцип, за конкретния случай нямам представа. Мисля, че все пак има проблем, предвид споделеното "...Че Кейти не търпи възражение, зная, че поступва децата, а и брат си у дома-ми е ясно, както и разбирам, че предпочита да е лидер и да всява респект"... Аз лично бих взела мерки, докато е време.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт