Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 413
Мили момичета, чета историите ви и съм толкова горда и щастлива, че има хора като вас! Вие сте най-хубавата част от обществото ни и го казвам с абсолютна сериозност!
След твърде дълго отлагане на момента за забременяване и един аборт на младини, се оказа, че желанието ми за дете е напразно. Тоест - имам пред себе си варианти като ин-витро, но след дълги размисли реших, че мога да си съхраня психиката и да дам любовта си на детенце, което не съм родила, но бих обичала повече от свое.
Нямам сили за повече ходене по лекари и повече разочарования.
Изчетох всички нормативни документи и не мога да разбера как може държавата да отказва по такъв брутално бюрократичен начин желанието на хора като мен. Осъзнах, че пътят, който съм избрала е също толкова труден.
Но тъй като съм твърдо решила, не искам да губя нито миг в напразни самосъжаления, затова - кажете ми откъде да почна?
Заради каузата с мъжа ми ще сключим брак, макар че сме от 10 години заедно и се чувстваме прекрасно така...
От това, което прочетох, разбрах, че първо се подава молба и чак след това ти изискват евентуално всичките тези идиотски документи.
Мога ли да я подам преди да се оженим, докато чакам тромавата бюрократична машина да се задвижи?
И какво друго ме съветвате да направя оттук насетне?
Благодаря ви много! Бъдете благословени.

# 1
 • Трявна
 • Мнения: 147
Мила Dazy,
Нямам конкретен отговор на въпроса ти дали първо трябва да сключиш брак със партньора си и след това да подаваш документи за кандидат осиновител, само мога да ти кажа, че това е една доста дълга процедура, така че ако решението ти е твърдо просто реагирай веднага.
Аз съм още в началото на процедурата - само че, за разлика от теб имам сключен брак и съответно желаем да осиновим детенце заедно със съпруга ми и вече съм разочарована от мудността на социалните служби. Живея в малко градче / доколкото разбрах няма друго семейство кандидатствуващо за осиновители т.е. социалните служители в момента проучват само нас/Първата ни среща беше на 11.10.2006 г.-мина според мене успешно, но какво беше разочарованието ми след като социалният работник насрочи следващата чак на 13 ноември.
На моят въпрос- не може ли да съкратим периода между срещите, ми бе отговорено че не може да се осигури стая и спокойна атмосфера преди тази дата, посочена за втора среща.
Може действително да е така,но на мен ми прозвуча като " дай да не си даваме много зор".
Оттогава преглеждам форума в БГ МАМА и виждам колко много време се чака след влизане в регистрите на кандидат осиновителите.Оставам  единствено с огромното си съжаление, че толкова време узрявахме за това решение.Пиша всичко това за да ти кажа,ако си категорична започни да подготвяш документите/и те отнемат поне една седмица/,подайте молба за сключване на граждански брак/мисля си че като семейство ще имате повече шанс/ и дерзайте. Пожелавам ти скоро да имаш щастието да гушнеш едно малко същество, което да осмисли дните ти.   

# 2
 • Мнения: 3 672
Ние имаме брак, но сме с различен постоянен адрес и затова сега съм в процес на смяна на личните документи, за да сме с еднакъв постоянен адрес с мъжа ми. Ние решихме да подготвим всички документи и тогава да ги подадем всички наведнъж, а не първо да подадем заявлението и после да вадим документите един по едни. Просто за нас така е по-удобно. До края на ноември смятаме да сме готови с всичко и да занесем документите в социалната служба. Малко се забавихме, защото мой близък почина, но сега продължаваме. Междувременно съм си набелязала един списък с въпроси, които ме вълнуват и чета и се ровя и търся отговорите, защото искам да съм най-добрата мама, искам да се подготвя за това, което ме очаква.
Не знам дали ти бях полезна, просто реших, че ако разкажа какво правим ние, може по някакъв начин да помогна. Харесва ми идеята да се отчитаме с някого кой докъде е стигнал, така се вижда по-реално отстрани кой какво е направил. А е и някакъв вид обмяна на опит.

# 3
 • Мнения: 441
Момичета, поздравявам ви, много ви се радвам Simple Smile

Dazy , отиваш в отдел "Закрила на детето " - там ще ти дадат списък с документите, които ще са ти необходими, за да започне процедурата по изготвяне на социалния доклад. След като си готова с всички док и медцинско, тогава се подава молба, тогава в тримесечен срок се изготвя доклада, та сетне ще ви запишат в регистрите т.н....време ще имате да сключите брак.

Времето тече бавно в тези месеци, но повярвай - след това ще забравиш всичко това. Приеми го така - ти и твоето дете вървите вече един към друг и с всяка една минута и секунда пътят между вас се скъсява, нетърпението става голямо. Нищо друго на света не е по-важно.

Желая на всички, които чакат сила и търпение Hug

# 4
Ако подадеш документи като несемейна, ще те третират като такава. Ако пък в процеса на процедурата си промениш семейния статус, ще трябва да събираш всичко отначало. Затова по-добре сключете брак сега и тогава започвайте да действате. Успех.

# 5
 • София
 • Мнения: 413
Благодаря ви, момичета!
Толкова е топло при вас!
Стискам палци на всички, които са тръгнали по този път да успеят да дадат цялата обич на света на една малка душичка!
Ще бъда благодарна, ако ми дадете и други полезни съвети!
Явно по-добре епърво да сключим брак, преди да подадем молба!
Не е уместно в молбата да посоча, че сме женени, преди да стане това факт!
Макар че ми се иска по някакъв начин да прескоча условностите! Cry

# 6
Процедурата по одобрението на кандидат осиновители е 3 месеца.

През това време може да се промени свяка информация.

Освен това след одобрение с молба в писмен вид може да се променят важни за осиновяването данни като адрес, семеен статут, доказан доход и каквото още се сетите и  може да помогне да ви изберат като подходящи зе детенце по домовете.

Доколкото знам осиновяват и несемейни както и самотни майки и бащи.

Не се притеснявайте и ако сте решили започвайте. Пътя е доста дълъг стискам палци  bouquet

# 7
Здравейте!
Искам да отговоря едновременно на няколко въпроса: добре е първо да сключите брак и тогава да подавате документите /искат да приложите копие от акта за брак/. Пък и шансовете на семейни са по-големи.
По отношение на различния адрес - може да подадете в службата по постоянен адрес на единия, а само декларация, че не сте лишавани от родителски права се взема от общината по постоянен адрес на другия.
При нас мина 3-месечното проучване, в 7-дневен срок директора на социални трябва да издаде заповед за включване в регистъра, след което оригиналите ги пращат в областната служба и взависимост от това колко региона си посочил - получаваш потвърждение от тях.
Не се притеснявайте от срещите със социалния работник - пита за много неща, но в рамките на нормалното.

# 8
 • София
 • Мнения: 413
Благодаря за ценната информация.
Искам да попитам :ако нямаш деца изобщо, трябва ли да представяш такъв документ, че не си лишаван от родителски права? Cry

# 9
Да, трябва. Ако те интересуват и другите документи - пиши. Ще ви кажа всички подробности.

# 10
 • София
 • Мнения: 413
Бих била много благодарна, ако споделиш опита си досега, предполагам, че и всички тук, тръгнали по този път!Знам, че информацията е разпръсната по много теми, но наистина ще бъда щастлива да науча ти откъде почна, кои документи къде се вадят, къде се подават молби и всякакви такива неща...
Кои са другите фактори, които ти осигуряват предимство, освен брака Sad
Какво се случва с доходите например, аз почти не познавам човек, който да не го исигуряват на минимален доход, а всъщност това не отговоря на истината, но и няма к кда го докажем, нали?
Все такива въпроси ми се въртят в главата.
а какво значи "колкото региона си посочил"? Това в молбата ли се упоменава?аз гледах образеца, но не видях такова нещо!
Благодаря ти много,много и горещо!

# 11
 • Мнения: 14
Поздравления за решението!
 
Документът, че не сте лишавани от родителски права си го набавят социалните работници по служебен път. Не е нужно вие да си го изкарвате. Април ти е описала подробно какво ти е необходимо. Наистина първо трябва да отидеш в служба " Закрила на детето". Там ще ти дадат списък на всички необходими документи. Моят съвет е да започнете със следствието, защото там най-много се бавят. Всичко друго се събира за седмица.
Скоро минах по този път, ако имаш въпроси- на разположение съм.
УСПЕХ!!!

/Първата ни среща беше на 11.10.2006 г.-мина според мене успешно, но какво беше разочарованието ми след като социалният работник насрочи следващата чак на 13 ноември.
  

И аз реагирах като теб, но се оказа, че трябва да се проведат 3 срещи в рамките на 3 месеца, т.е. по една всеки месец. Като едната е задължително в дома на кандидат осиновителите.

# 12
 • Мнения: 120
При мен аз ходих да си го вадя.
Dari кажи на кой етап си, за да обменяме информация.Вчера ни изтече 3-мес.срок на проучване и сега в 7-дневен срок ще излезе заповедта на директора на социалните за вписване в регистъра.
И после ...

# 13
 • Мнения: 14
А ние вчера получихме заповедта. Сега предстои най-страшното- чакане.

# 14
 • Мнения: 1 629
Желая на всички, които чакат късмет !  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт