Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 окт. 2006, 17:16 ч.

агитация за секцио

 • 5 477
 • 127
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 130
Вчера бяхме с мъжа ми при доктора , който ще ми води раждането и той много ни агитираше за  планово секцио. Верно , че бебето е бече 3 кила,поне така каза и главата в диаметър е 9,3 см., но все пак ми беше интересно защо толкова настървено ни тласкаше към това решение. Аз да си призная нямам нищо против и неговите аргументи ми се сториха разумни
1. за дедето е най- не стесиращо
2. за мен от една страна също ,защото много от ражданията нормално завършват със спешно секцио
3.имах преди време проблеми с пикочния мехур ,а при нормално раждане се притискат доста вътрешности и има риск и за смъкване на органи и др. гадости
все пак ми е интересно дали има разлика в цената на мен ми е казал,че да го ангажирам ще ми струва 650 лв. ще раждам в Света София.Дали заради това ни насочва към секциото или има друга причина?????Ние забравихме да питаме дали планово секцио ще е по скапо или цената е една и съща. newsm78

# 1
 • Мнения: 278
Родих секцио преди 20 дена. Така и не бях убедена, че толкова ми се налага. През цялата бременност и до сега съм убедена, че трябваше да родя нормално с епидурална упойка. Моите впечатления са, че в Св. София масово правят секцио, а нормалните раждания са без епидурална. Май само определени доктори я употребяват.

Мен ако питаш, послушай вътрешния си глас и направи така както смяташ, че е най- подходящо за теб. Аз определено съжалявам за секциото и на мен ми казаха, че бебето е над 3 кг, а то се роди 2950 малко, слабо и нямащо сила да засуче. Сега се мъчим с изцедена кърма и биберон. Убедена съм, че ако си я бях доносила още 10 дена ситуацията щеше да е различна.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 227
Има много за и против. Аз не съм съгласна, че секциото е най- не стресиращия вариант (въпреки, че и аз така родих и нямам забележки). Пусни една търсачка и ще видиш колко теми има за секциото. Много добре обмисли за начина на раждане, ако трябва направи консултация и с друг лекар, защото секциото все пак си е коремна операция.
Пожелавам ти здраво и красиво бебче с едно леко и бързо раждане (каквото и да е то)   bouquet

# 3
 • Мнения: 2 614
Аз също съм за нормално с епидурална! Така ще си спестиш болката а въстановяването е къде къде по-бързо.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 227
Аз също съм за нормално с епидурална! Така ще си спестиш болката а въстановяването е къде къде по-бързо.
Тук не съм много съгласна с теб, защото има много случаи, в които раждалите със секцио се възстановяват много по- бързо от нормално раждалите. Всичко си зависи от организма на човек.
П. П. На мен също много ми се искаше да родя нормално, но уви не стана.  Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 1 671
Аз родих нормално , без епидурална и въпреки малката епизиотомия 2 часа след раждането фучах из коридорите. Много от лекарите искаха да раждам секцио и дори в деня, в който родих искаха да ме вкарат в операционната. Имам силно късогледство, тесен таз, а контракциите ми бяха нерегулярни и тоновете на бебето падаха. А родих много леко за няма 4 часа. Посъветвай се и с друг лекар и решете какви са рисковете на нормалното раждане и на секциото. Едно травматично нормално раждане е по-лош вариант от операцията, както и не е нужно да те режат само за удобство на лекаря  Peace.

# 6
 • София
 • Мнения: 11 378
Аз родих планово секцио, но моят син бе 4400 гр и бе седалищно-крачно, така че нямаше и как да го родя нормално. Друга тема е и високият ми диоптър...Така че според мен 3-килограмово бебе не е голямо бебе и не виждам причина - поне ти не си написала, за да не родиш нормално. Да, много лекари казват, че секциото е по-щадящо за бебето, но рисковете от операцията също ги има. Лично аз, ако имах правото да избирам, бих родила нормално. Каквото и да решиш ти пожелавам успех и здраво бебе!

# 7
 • Мнения: 1 994
съветвам те щом нямаш показания за секцио да родиш,когато ти доиде времето  bouquet

# 8
 • Мнения: 131
Май най-добре е да се консултираш с още 1 лекар, щом имаш и най-малко съмнение

# 9
 • Мнения: 869
Определено има разлика в цената.Раждането със секцио е по-скъпо.Но съвета ми е да се консултираш с друг специалист за начина на раждане.Щом имаш и здравословни проблеми може би има резон в думите на доктора.Аз родих нормално преди 11 дни и раждането ми беше много трудно.И аз като теб имам здравословни проблеми-асма и съм алергична към почти всички упойки,които се използват при секцио.Затова избрахме нормално раждане,но ако беше възможно и бях родила секцио щях да си спестя куп неприятности.Така че съвета ми е не се доверявай само на един лекар,бил и той лекаря който ще те изражда.Чуй друго мнение.

# 10
 • Мнения: 5 399
съветвам те щом нямаш показания за секцио да родиш,когато ти доиде времето  bouquet

Подкрепям! Секциото е операция все пак! Но какво и да решиш, нека да мине гладко и да се възстановиш бързо покрай сладкия бебок!

# 11
 • Мнения: 380
Родих нормално с епидурална и два часа след това се разхождах. На следващият ден ме изписаха и сама се грижих за детето. Нямам смъквания или каквито и да било проблеми. Аз лично не бих избрала секцио, а и тук не се прави по желание освен ако няма медицински основания за това.
Ти естествено най-добре си знаеш какво искаш Grinning. Успешно раждане и сладко бебче ти желая Hug

# 12
 • Мнения: 503
Това са си типични приоми на българските лекари. И мен така ме убеждаваха, колко ми е едро бебето, колко му е голям диаметъра на главата, бил 10.1 см 37-ма седмица, колко ми е тесен тазът и т.н. Направиха секциото 13 дни преди термина, беба се роди 2750 гр, 48 см, с нормална за ръста глава, чийто диаметър далеч не беше над 10 см  #Cussing out . И понеже секциото беше направено прекалено рано, първия ден беба спря да диша, наложи се да я обдишват, беше в кувьоз няколко дни, 10 дни на антибиотик, с пневмония, инфекция, с която са я заразили в болницата, и с анемия, заради което й преливаха кръв. Всичко това - след напълно нормална бременност и единствено заради прекалено рано направено секцио  #2gunfire !!! Пиша това за пореден път (с риск вече да досадя на някои майчета), защото нашият случай не е изключение, в Неонатлогията на Педиатрията към МА масово имаше такива случаи.
Това първо. Второ, НЕ е вярно, че естественото раждане е по-стресиращо и натоварващо за бебето и майката. Не едно и две проучвания, направени в Западна Европа и Северна Америка доказват точно обратното. Последно четох, че рисковете от усложнения при секцио са 3 пъти по-високи, отколкото при естествено раждане! И някои майчета-акушерки тук бяха споделяли, че и в техните български учебници по акушерство пише, че секциото е тежка коремна операция, носи повече рискове и възстановяването след секцио е по-продължително и болезнено (това и аз го потвърждавам от моят опит).
И трето, за да не съм голословна, ето и малко статистика:
Сравнение между Цезаревото сечение и естественото раждане
Преглед на повече от 300 проучвания показва, че Цезаревото сечение повишава риска от инфекции, болка, ре-хоспиталозация и проблеми с кърменето при майката, и повишава вероятността от сериозни проблеми при майката и бебетата при следващи бременности, вкл. безплодие, проблеми с плацентата и смърт на зародиша.

Ню Йорк, 14 юли 2004 г. - Според Асоциация Център за Майчинство (Maternity center association – MCA), при жените, родили с Цезарево сечение, съществува значително по-висок риск от инфекции, ре-хоспитализация и разочарование от раждането, отколкото при естествено родилите. МСА, най-старата организация, защитаваща майките и бебетата, основава твърденията си върху преглед на повече от 300 от най-добрите проучвания върху начините на раждане. Проучванията установили също, че бебетата, родени с Цезарево сечение, са кърмени много по-рядко и са изложени на много по-висок риск от дихателни проблеми и астма през детството си и дори в зряла възраст, отколкото естествено родените. Освен това, има значителен риск за майката и бебетата през следващи бременности, вкл. проблеми с плацентата, извънматочна бременност, смърт на зародиша и безплодие.
“Отделните проучвания и доклади в медиите са фокусирани върху малък брой възможни ефекти от секциото в сравнението му с естественото раждане и дават непълна и подвеждаща информация за пълния набор от рискове и предимства, които засягат жените”, казва Морийн Кори, изпълнителен директор на МСА. “Ние предприехме по-обстоен преглед на проучванията с цел да определим истинските рискове, свързани с Цезаревото цечение, за да сме сигурни, че жените разполагат с най-пълната информация, за да могат да вземат решение въз основа на нея.”
Например, жените, родили с Цезарево сечение, са изложени на по-висок риск в сравнение с естествено родилите, от:
- Безплодие: жените, родили секцио, са изложени на много висок риск от безплодие (1 до 10 от всеки 10 жени, родили секцио, страда от безплодие), в сравнение с родилите естествено. При следващи бременности, зародишът и плацентата може да не функционират нормално в матката, тъй като тя има вече белег от операцията, както биха функционирали в матка без белег. Рискът от безплодие нараства пропорционално на броя Цезарови сечения.
- Инфекции: Жените, родили с Цезарево сечение, са изложени на висок риск (1 до 9 майки от всеки 100, родили секцио) от инфекции на раната, по-вероятно е и възникването на инфекция на матката.
- Болка: Жените, родили секцио, са изложени на висок риск от болки след раждането (1 до 10 от всеки 10 майки), и е по-вероятно да имат нужда от болкоуспокояващи.
- Разочарование от раждането: Жените, родили секцио, са изложени на висок риск (1 до 9 от всеки 100 майки) и на много висок риск (1 до 10 от всеки 10 майки) от разочарования от раждането. При тях е по-голяма вероятността да бъдат сами по време на раждането, както и да чувстват, че не контролират процеса на “раждане”.
- Психологическа травма: При жените, преживели непланирано Цезарево сечение(по спешност), съществува много висок риск (1 до 10 на всеки 100 майки) за поява на симптоми за психологическа травма (като страх и гняв), дори до покриване на критериите за пост-травматичен стресов шок.
Проучванията показват, че при Цезарево сечение съществуват рискове за новороденото, както и за бъдещите бебета:
- Хирургическо порязване: Вероятността за инцидентно порязване (обикновено минимално) на бебето при Цезарево сечение е висока (1 до 9 от всеки 100 бебета, родени чрез Цезарево сечение.
- Дихателни проблеми: Вероятността, бебе, родено чрез Цезарево сечение, да има дихателни проблеми, е висока (1 до 9 от всеки 100 бебета) до умерена (1 до 9 от всеки 1000 бебета).
- Трудности при кърмене: Вероятността бебето да има проблеми с кърменето или изобщо да не бъде кърмено, е висока (1 до 9 от всеки 100 бебета) до много висока (1 до 10 от всеки 10 бебета).
- Астма: Вероятността човек, роден чрез Цезарево сечение, да страда от астма като дете и в зряла възраст е много висока (1 до 10 от всеки 10 бебета).
- Ефект на секциото върху бъдещите бебета: Плацента, развиваща се в матка с един или повече белези, няма да изпълнява функциите си толкова добре по отношение осигуряването на кислород и хранителни вещества на развиващото се бебе, в сравнение с плацента, развиваща се в матка без белег от разрез. При бебето може да се развият животозастрашаващи проблеми. Вероятността за появата на такива проблеми нараства прпорционално на броя на Цезаровите сечения.

В цял свят се наблюдава главоломно увеличение на броя на Цезаровите сечения, като се смята, че Цезаревото сечение е безопасно, а естественото раждане може да бъде опасно. Смята се, че така жените ще бъдат предпазени от съществени наранявания на влагалището и пелвиса. В САЩ, например, през 1970 год. 5.5% от ражданията са били чрез Цезарево сечение, сравнено с 26.1% през 2002 год.
“Цезаревото сечение е основен елемент от грижата за родилката и бебето в ограничен брой спешни случаи. В много други случаи, рисковете за майката и бебето могат многократно да превъзхождат ползите от секциото. Подвеждащо е, секциотот да бъде наричано “безопасна” процедура. То винаги носи рисковете на всяка голяма абдоминална операция, и употребата му за всякакви случаи може да доведе до сериозни – и напълно предотвратими – усложнения за майката и бебето”, - казва Кори.

Затова секциото е животоспасяваща операция, която е редно да е прилага само в случай, че няма начин бебето да се роди естествено, или когато животът на майката и/или бебето е застрашен!

# 13
 • Мнения: 410
Родих секцио и причината беше,че бебка не се смъкна на долу.Водите ми изтекоха,а тя все още си стоеше точно под "лъжичката" ми и с дупето на долу.С моята лекарка планирахме нормално седалищно раждане,но така и не стана.При това положение при което и се явих в болницата посред нощ,тя се почуди какво да правим.Посъветва се с други лекари,събуди и доцента на отделението посред нощ и взеха решение да ме срежат.При мен имаше основателна причина,а след като ме резнаха видяха че пъпната връв се е омотала 2 пъти около врътлето на бебка и затова не е можела да слезе на долу.
mama_p разбирам че си против секциото и то с право,но не мисля че за една бъдеща родилка тази информация ще и се отрази добре  Naughty

# 14
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 610
Единствената индикацяа която аз виждам е проблема ти с пикучния мехур.
Консултирай се с друг или други лекари преди да вземеш окончателното си решение Peace
Разлика в цената има! Секциото е по - скъпо. А и по - лесно за лекаря. Ако се е ангажирал с теб секциото ще му отнеме само час, а нормалното доста повече Mr. Green

Аз родих два пъти секцио. Втория път нямах избор, но за първото секцио и до ден днешен си мисля че си беше презастраховане на доктора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт