Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 531
скъпи и прескъпи бъдещи и настоящи майки,
много бих желала да съм максимални информирана по тази ЖК и ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите подробно на следните няколко въпроса, които се постарах да направя възможно най-ясни:

1. ако сте на ЖК, плащате ли си ехографите след двата безплатни, които се полагат, или съответният лекар ви прави компромис и не взима пари
    + къде сте на ЖК: по здравна каса, в Шейново или ???, за да се ориентирам...
    + ако взима пари, макар и по здравна каса, по колко лв?
    + нормално ли е да взима пари по здравна каса - за какво са му взе пак и кой го следи, че съм над 2 ехографа, че да вземе пари, тъй като не го покрива касата, т.е. какъв разход е за него прегледът на ехограф???
    + поне не ви ли ехографира на месечните консултации, макар и да не се полага, ей така като екстра

2. мога ли да си сменя ЖК и как и кога? примерно, ако реша към 6ти месец по определена причина, да се отпиша от там, където съм, и се запиша в Шейново как да го направя, може ли, нали не е късно (предвид че и ще раждам там, ако се запише, де), колко плащам и кои изследвания влизат във въпросните платени пари?

предварително ви благодаря за отделеното време и за информативните ви отговори   bouquet

п.с. аз самата съм на ЖК по здравна каса, но:
      1. някои неща не ме кефят (нямам мобилния на лекарката = не мога да разчитам на нея при нещо спешно + ако я търся в работно време, поне 5 пъти звъня, докато я улуча в кабинета, щото ходи в операционна и т.н., взема ми пари за ехограф = 20лв, не е много заинтересована = не ме разпитва, съветва, туй-онуй...) като се интересувам да знам да не би да са нормални навсякъде и аз да съм супер претенция,
      2. а и там е частна болница и, въпреки че самата ЖК си е безплатна по касата, за раждането ще ми искат класическите към 1400лв, които може би ще мога да договоря да слязат до 800, което, обаче пак ми е много, та сигурно ще предпочета така или иначе да родя в Шейново (живот и здраве  Praynig )

Последна редакция: чт, 02 ное 2006, 12:32 от ninochka

# 1
 • Мнения: 577
Не съм от София и не знам какво е положението със записване за ЖК в Шейново, но аз лично смених гинеколога си през 5ти месец след много пререкания с личната си лекарка. Реално имаш право на два избора за гинеколог. Вече си направила първия, сега можеш и втория. Направлението се взема от личната лекарка. аз ходих на ЖК по здравна каса макар и в частен медицински център.  На всеки преглед (всеки месец) ме гледа човекът на ехограф и то доста добър, за което не платих и стотинка. Жалко само че не израждаше Sad Кабинетът беше частен, ехографът беше личен на лекаря, може би затова толкова пъти ме гледа. Аз лично съм много доволна. Но наистина по здравна каса се полагат само 3 прегледа със ултразвук. Ако ти беше в Пловдив, щях да ти препоръчам моя гинеколог... Разгледай здравния справочник във форума или разпитай познати за по-добър и заинтересован гинеколог в София, който работи по здравната каса. Човек на който му пука за теб, на който ще можеш да имаш телефона при спешност и да отговаря на всичките ти въпроси както беше и моя. Обикновено такива са тези, които работят на частно, но сигурно има някъде в софия някой който е частник, но има договор и с касата... разпитай повече и спокойно! Спокойствието ти ще е само от полза за бебчо! Като гледам ти рано си тръгнала на прегледи. Аз започнах от края на 4ти месец.

# 2
 • Мнения: 2 677
Аз не съм сменяла гинеколога си, затова не мога да отговоря на въпросите относно смяната на наблюдаващите лекари. Но, въпреки че ходих на женска консултация в кварталната поликлиника, лекарят беше страшно внимателен и отзивчив и всеки месец ме е гледал на ехограф, без да иска каквото и да било заплащане. Явно това си е до разбиране и желание от страна на лекаря. А на въпроса ти дали е нормално да взима пари по здравна каса - не, не е нормално. Здравната каса плаща споменатите два ехографа, ако след това започне да ти ги таксува, трябва да е като за частна практика. И съответно да ти издаде необходимия документ, че си ги платила.  Mr. Green
А щом се опасяваш, че във въпросната болница ще ти вземат толкова много пари, защо не разгледаш сайта на Св. София. Там поне хората са си изкарали ценоразпис. Направи си сметката. Ако си решила да плащаш за раждането, според мен там ще ти излезе доста по-евтино от споменатите 1400 лева.
Поздрави и лека бременност!  Hug

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
На този адрес, раздел Национален Рамков договор (в лявата част на страницата)приложение №7 е програмата "Майчино здравеопазване", в която са описани всички изследвания и прегледи, които се правят по ЗК. В зависимост от вида на бременността - дали е с риск, дали имате кръвногрупова или Rh несъвместимост и т.н. има и допълнителни ехогравски прегледи и изследвания. А ето го и адреса:
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=740
Колкото до смяна на гинеколога - нямаш ограничение колко пъти можеш да го смениш и ОЛП няма право да ти отказва направление за нов избор. Тези направления са извън регулативните им стандарти. На тази страница(началната) най-долу има и брошура "Майчино здравеопазване", в която на достъпен език е описан пътя на бременната жена по НРД. Има картинка с една бременна мама Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 ное 2006, 11:53 от gmsvetla

# 4
 • София
 • Мнения: 1 531
да, аз съм го гледала този сайт, както и броушурката  Peace
за изследванията в Шейново се чудех кое влиза в тези 200лв за ЖК и примерно, ако аз цъфна там, към 6то месец, ще ме запишат ли и кои изследвания влизат в  тази сума: примерно въпросната фетална морфология??? и там на всяка месечна ЖК ли гледат с ехограф???

а иначе не съм притеснена за щастие, спокойна съм и просто размишлявам как да постъпя и решението ми да е обосновано  Wink

благодаря ви за отговорите към момента   bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 3 244
Това ти се полага по каса:
1. Анамнеза на рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения от предишни бременности, вредни навици, професионални, други), определяне на вероятния термин на раждане – при първо посещение.

2. Артериално кръвно налягане, антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) – в I триместър – един път; по един път във всеки следващ лунарен месец; в IX и X – по два пъти.

3. Гинекологичен статус – един път при първо посещение; един път в IV лунарен месец; в следващите – по преценка.4. Сърдечна дейност на плода – от V лунарен месец – по един път във всеки лунарен месец; в IX и X – по два пъти.

5. Клинична лаборатория – хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген, кетони (до VI лунарен месец) – един път в първи триместър; по един път в V, VIII и X лунарен месец.

6. Определяне на кръвна група и Rh-фактор – един път в I триместър (или при първо посещение).

7. Онкопрофилактична цитонамазка – изследване за сифилис, изследване за хепатит B (HBSAg), изследване за HIV (при съгласие) – един път при първо посещение.

8. Влагалищен секрет за микробиологично изследване – един път при първо посещение; един път в IX лунарен месец.9. Акушерска ехография – един път – в I триместър; един път от 16-20-та гестационна седмица.Забележка: При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността или след раждането до 42-дневна възраст на детето, се извършва консултация със съответния лекар специалист.

В случаите, когато профилактичните прегледи и изследвания на жени с нормална и рискова бременност се осъществяват от лекар специалист по акушерство и гинекология, родилката следва да уведоми личния лекар за датата и изхода от раждането.

Профилактичните прегледи на бременните с повишен риск се осъществяват от специалист по акушерство и гинекология.

Обемът и честотата на прегледите и изследванията според срока на бременността, са същите като при нормална бременност.


По повод плащането,за кръвни изседвания по каса плащаш 2 лв потребителска такса и за кръвна група 8,плащаш си СПИН и Васерман,но пак потребителска по каса и всичко друго ти е безплатно.Ако се запишеш на ЖК в шейово плащаш 200лв(поне до миналата година) и изследванията,за които питаш не влизат в тях.А раждането би трябвало да ти е по клинична пътека и да не плащаш нищо,ама...

# 6
 • Мнения: 89
galentse,
bi li mi kazala koi ginekolog bi mi prepory4ala.Az sy6to kato tebe sym ot Plovdiv.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 531
bubche, благодаря! аз имам представа от полагащите, но определено не мисля по псиък да изисквам това и това: имам й дотолкова доверие на лекарката  Peace
по-скоро ме интересува практическата страна...  newsm78

# 8
 • София
 • Мнения: 4 076
Да ти отговоря и аз  Peace
1. Ходя на ж.к. в Св.София- бившата Т.Киркова, засега съм ходила вда пъти и двата ме гледаха на видеозон, а и сега след две седмици пак съм там и доколкото разбрах пак ще ме гледат.
 Още с регистрирането за ж.к. с талон от личната лекарка ми казаха щом съм осигурена няма да плащам нищо, освен един секрет който не го поема здравната каса, всикчо друго ми е безплатно, сега понеже ми пуснаха едно изследване за урина, което не било важно ама искат да видя там някъкви показатели понеже спрях фолиевата киселина и ми се извина два пъти че трябва да си платя 1.20лв.
 2. Предполагам, че можеш по всяко време да си смениш гинеколога който искаш да ти следи бременноста,  Peace

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
За практическата страна не мога да ти дам много ясна представа, защото се записах на ЖК едва тази седмица. Гледа ме на видеозон. Пусна ми изследвания за ПКК, кр.захар, васерман, хепатит Б, спин, изследване на урина, изследване за антитела(имаме Rh несъвместимост, първото ми дете е с Rh+), теглене, мерене и т.н. Каза ми, че ми пуща още 2 показателя за кръв, които не се поемат от ЗК, но не ги разгледах кои са. При първо посещение трябваше да ми направи цитонамазка и да ми пусне микробиология(това е по мед.стандарт), но той дори не ме попита за тях. После като си четох амболаторния лист, който трябва да занеса на личната, видях че срещу гинекологичния преглед с цитонамазка и микробиология е написал - отказва. Ядосах се, но не ми се разправяше, защото имам правени такива точно преди да забременея и просто щях да му дам да си препише резултатите, но поне да ги беше споменал. До колкото знам от други мами този лекар специално гледа на видезон на всяка консултация, но ще видим как е. Иначе беше много любезен, показа ми на ехографа кое какво е на бебето, как го замерва и т.н., изобщо отношението му не беше лошо.Аз така или иначе се записах на ЖК само заради изследванията по ЗК, а иначе си ходя при друг лекар на частно. Скоро моят лекар ще има и договор със ЗК и ще се местя при него на ЖК, та от там знам, че няма проблм за ново направление за избор на гинеколог. Тези направления, както и направленията за педиатър на деца до 14г са извън регулативните стандарти на лчните и няма проблем да ги дават по всяко време.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 325
galentse,кажи кой е твоят гинеколог в Пловдив от който си доволна и къде е кабинета му?

# 11
 • София
 • Мнения: 1 531
добавяйки още един въпрос - КАК става смяната на ЖК 9взимам си от стария неща, изследвания и т.н. и нося на новия или ?! - ви моля още веднъж за отговорчета   bouquet

# 12
 • София
 • Мнения: 1 729
Да, взимаш си от стария доктор всички изследвания и личната амбулаторна карта и ги даваш на новия.
На мен ми следяха бременността в Тина Киркова. Платената такса беше 200 лв - плащаш си и забравяш за други пари за прегледи. Предвид факта обаче, че аз се записах там в края на 6 месец, реших, че ще ми е по-изгодно да не съм на платен абонамент. Така че след двата безплатни ехографа, си плащах всеки път по 20 лв + 10 за запис на тоновете.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 531
а по принцип спестявам ли нещо с тези 200лв? аз сега съм в средата на 3 месец, така че е поносимо време за нова ЖК, но всъщност примерно до момента никакви излседвания не съм плащала... има ли тепърва някакви, които при обикновена ЖК ще платя, а при платената е Шейново/Тина Киркова няма да платя, щото влизат в 200-те лева?

# 14
 • София
 • Мнения: 1 729
Спестяваш ако не от друго, то поне от стандартните ехографи. Но за съжаление не мога да ти кажа дали ако си платиш 200 лв после трябва да плащаш отделно за фетална морфология например. Нека мамите, които са били на платен абонамент да кажат!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт