Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 137
Здравейте, майчета? Някоя от вас слагала ли е в бебешките пюрета? Тя е доста тежка май и има странен вкус...но пък е полезна..обаче според вас става ли за 8 м бебенце? Благодаря.
Цитирай


Мнения: 271
Не съм много сигурна newsm78, но май ряпата не се препоръчва за деца. Тя е трудна за храносмилането и предизвиква много газове. Относно това, че е полезна - не зная много, но пък има други толкова полезни зеленчуци.
Цитирай

наоколо

Мнения: 532
Аз също не бих сложила ряпа за момента.Като мине годинка може и да пробвам.Наистина има и много други полезни зеленчуци.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Много често пренебрегвана днес, някога преди откриването на Америка и картофите, ряпата е била един от основните кореноплодни зеленчуци, наред с цвеклото и гулията на Стария континент. Ряпата е била високо ценена в Древна Гърция и Рим. В някои области на Римската империя, ряпата е била на трети по важност хранителен продукт след хляба и виното. Смята се, че ряпата произхожда от Средна Азия, но според някои най-вероятната й родина е Средиземноморието. По нашите земи, тя е позната още от древността и е била важен хранителен продукт в живота на средновековните българи и може да се види изобразена на много средновековни стенописи. В ряпата се съдържат захари, (предимно фруктоза), целулоза, малко ненаситени мазнини и малко белтъци, но много ензими и витамини. В корените се съдържат етерични масла, които подобряват храносмилането и сърдечната дейност, и гликозиди които също подпомагат сърцето, но и придават известен лютив вкус. Ряпата съдържа много калиеви соли (черната - 3 пъти повече от бялата). Тя съдържа витамин В1, който нормализира дейността на нервната система Веществата в ряпата възбуждат отделянето на стомашен сок и така повишават апетита. Тя активизира дейността на черния дроб и отделянето на жлъчен сок, което пречи на образуването на жлъчни камъни. Целулозата подпомага активизирането на чревната перисталтика и пречи на застоя на хранителни вещества. Това оказва много благоприятен ефект и за намаляване на холестерола, което е отлична профилактика за атеросклероза.

Наистина е много полезна, но все пак изчакай да стане на годинка. Или ако държиш да даваш, хубаво я сварявай с другите зеленчуци и не слагай много (варена предполагам, че вече не е с всичките си полезни съставки).
Цитирай


Мнения: 271
Леле Блонди, ти направо ме закопа с тази изчерпателна информация за ряпата, като че изкарана от енциклопедия. Браво! Hug Отново се уверих, че човек се учи докато е жив. Наистина не знаех колко е полезна. Вече със сигурност зная, че като направим годинка и ние ще си похапваме ряпа. Искрени благодарности!!! omm
Цитирай

Варна

Мнения: 2 873
браво блонди
ама кажи от каде е сваляш тази информация , скоро четох и за корфлеикса от теб много полезно
Цитирай

London, Sofia

Мнения: 8 914
По-добре изчакай, както ти е обяснила подробно Блонди Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Лони, Лили, нищо сложно и кой знае какво - отваряш Гугъл, пишеш ряпа или корефлейкс или каквото и да било, което те интересува, и готово - всичко изскача и четеш  Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.