Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 214
Здравейте, всички майки!
Както е добре известно, от 01.01.2007г., освен влизането ни в ЕС и друга много важна промяна ще настъпи за нашите деца, а именно болничният за отглеждане на дете вече ще стане 315 [/b]дни, а не както досега 135дни! Поздравления за тази промяна към всички, които са дали своя принос!
Остана обаче отворен въпроса с майките в т.н. заварено положение, а именно тези чиито дечица към 01.01.2007 няма все още да са навършили 9 месеца, но болничният йм е изтекъл.Според сега приетите промени, тези майки са вън от промяната.Но същите тези майки не намират това за правилно и се обявяваме против и настояваме за допълнителна разпоредба, даваща възможност и ние да се възползваме от промените в закона.Така че, давайте предложения как точно да действаме!
Ако СНБМ е съгласно, може би ще е добре да се направи Подписка-Отворено писмо, което те на срещата с Масларова да предадат-смятам че така ще има повече тежест искането!
Ако СНБМ не желае да се присъединим - то тогава ще трябва да действаме сами!
Нека всеки каже мнението си и да действаме бързо , че идва края на годината....;
[/b]

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Сега рискувам да ме нападнат доста мами за думите, които ще напиша по-долу, но това е мнението ми. Много от нещата са справедливи за едни и неизгодни за други, така е и в този случай. Но си има закон и добър или лош това е положението. Аз не получавам детски, но не съм седнала да роптая срещу въведения минимум 200лв, въпреки че голяма част от родителите влизат в него, защото се осигуряват на заплата доста по-ниска от реалната, която получават.А аз плащам високи осигуровки и данъци и като капак на всичко детето ми го считат по-малко дете та тази държава. Наложи ми се да си платя здравните осигуровки за втората година, в която бях в майчинство със сина си към соц.грижи по стария Указ за  насърчаване на раждаемостта само заради една дума в него - плащане, а не помощ. И то не върху размера на майчинството, а като самоосиг. се лице. Но такъв беше закона. Сега тези осигуровки са за сметка на държавата и какво трябваше да направят мамите като мен тогава, нямаше кой знае какво, платихме си и това е.
Така е и сега с новите изменения в КСО. Ще е заварено положение за тези,на които все още не са изтекли 135-те дни. За другите освен законови има и редица други пречки. Как ще ви се сметнат болничните например - взема се дохода 6 месеца назад, а вие имате вече месеци в майчинство. Това е и допълнителен разход за бюджета, който не е предвиден и едва ли ще бъде одобрен.
Не ме разбирайте погрешно, не се противопоставям на желанието ви, но погледнете реално на нещата. Вероятността да се случи исканото от вас клони към нула и то главно поради финансови причини.

# 2
 • София
 • Мнения: 214
.........................
 Вероятността да се случи исканото от вас клони към нула и то главно поради финансови причини.
Да , сигурно ще има много майки, които смятат като теб, но важното е че има и такива като мен, които ще се борим за правата си.Не е редно при едни и същи условия, едни да получават повече или по-малко!Аз също съм от майките, които поради висок доход няма да получавам детски надбавки.
Що се отнася до финансовите причини, то все още не егласуван бюджет 2007- т.е. все още могат тези разходи да бъдат предвидени...Въпросът опира в желанието на власт-имащите и право-ползващите....

Последна редакция: нд, 10 дек 2006, 00:14 от Аурелия

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Няма да споря, но това ще е борба с вятърни мелници. Изходът е предрешен още преди да е започнала борбата.

# 4
 • София
 • Мнения: 214
Извинявам се за предният пост, исках да кажа че и аз съм от майките , които няма да ползват детски надбавки поради висок доход и също като теб не го намирам за редно.Това е нещо, което също трябва да бъде повдигнато и да се търси равенство!
Важното е да се борим за правата си.Не е редно при едни и същи условия, едни да получават повече или по-малко!
Що се отнася до финансовите причини, то все още не е гласуван бюджет 2007- т.е. все още могат тези разходи да бъдат предвидени...Въпросът опира в желанието на власт-имащите и право-ползващите....

Последна редакция: нд, 10 дек 2006, 00:15 от Аурелия

# 5
 • София,Младост
 • Мнения: 109
Ще се присъединя към мнението на gmsvetla.Много неща не са справедливи,но реалния момент е такъв.Всеки може да намери нещо, от което не е доволен. Давам пример с мен-5години преди малката ми дъщеря болничния  за раждане се изплащаше 100% от последната заплата.Аз губя и от това ,че след 01.01.2007 тя няма да е 2год.,но аз няма да получа повече пари.Яд ме е многооо   smile3511 ,но времето е друго


# 6
 • София
 • Мнения: 5 442
Мила gmsvetla,

Не ти се нахвърлям, но не мисля, че си права. Първо, аз също не получавам детски. Също така не получавам помощи за ток, отопление. Абе изобщо има много помощи, които не ползвам. И също не роптая. Примера ти обаче не е много коректен, тъй като детските са помощ за семейства с ниски доходи, а обезщетението за бременност и раждане е право на всяка осигурена родилка. То не е помощ! То не се отпуска, защото семейството е с ниски доходи, а защото жената е родила дете. И доколкото всички извършваме едно и също, т.е. раждаме, държавата трябва да ни третира по един и същи начин.
Колкото до това как ще се изчисли обезщетението, този въпрос е решен много отдавна, още преди въникването на този кодекс. Не знам дали си чела КСО, но там пише, че ако аз например родя и пет месеца след това забременея отново, когато дойде време да ми се изплаща болничен за бременност и раждане аз имамправо на избор на базата на която ще ми се изплати обезщетението. Така например, ако аз съм се върнала на работа и са ми увеличили заплатата, мога да избера обезщетението да ми се изчисли на база дохода от предходните 6 месеца. Ако обаче съм била в отпуск за отглеждане на дете и съм получавала 160 лева, тогава имам право да ми се изплати обезщетение за болничен и раждане в размер, равен на размера, който съм получавала за първото си дете.
Така, че то начин си има. Колкото до това кой какво ще одобри като разход в бюджета - това не можем да го знаем, ако не опитаме.

И нещо към всички твои съмишленички. Тази тема сме я започнали, за да се опитаме да променим положението, в което сме. Опитваме се да накараме майките да защитават правата си, а не да ги разубеждаваме да го правят. На който не му харесва- може просто да не отваря темата.
Ако не искаш да ти се нахвърлят - не се ври между шамарите. Противно на твоето мнение, аз смятам, че всеки, който се чувства ощетен, трябва да направи нещо по въпроса, не просто, както ти си направила за осигуровките си - да си каже, че това е положението и да се примири.
Не твърдя, че задължително ще постигнем успех, но аз съм борбен човек и ако сега не опитам да направя нещо, няма да си го простя. Може да успеем, а може и да не успеем. Няма как да знаем, ако не опитаме.

Надявам се по-малко от майките да мислят така примиренчески, както ти.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 1 132
И аз се оказвам в заварено положение и се присъединявам. А на тези, които мислят, че е безмислено да "роптаем", тъй като и на тях нещо не им е изплатено както трябва или пък някакъв закон не ги "хваща" ще отговоря - ами пробвайте, борете се и си търсете правата, ние също трябва да опитаме, поне. smile3521

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Мила gmsvetla,

Не ти се нахвърлям, но не мисля, че си права. .
................................
Надявам се по-малко от майките да мислят така примиренчески, както ти.
Съжалявам, обаче точно като нахвърляне ми прозвуча! Не търпим различно мнение явно щом се навирам между шамарите! Дала съм пример не само с детските, ако четеш написаното от мен, а и сас здр.осигуровки, които определено не са помощ. Чела съм КСО и то доста обстойно, защото ми се налага да го ползвам. Но не обичам да смесвам нещата. Дайте тогава и майките, които си пущат деццата на ясла и в един момен се оказват без майчинство, защото преди промените то се спираше само ако детето е на пълна държавна издръжка, а сега ако е настанено в детско заведение , да започнат да роптаят да се върне старото положение! Те са още по-зле, защото ако детето ти не е на ясла няма да тръгнеш да търсиш работа, но ако пък е на ясла дори и по 1 час дневно, за да свиква, то се оказваш без майчинство. Все роптаем, че не се спазват законите, но явно когато не ни засягат лично. Има си закон и това е. Мнението ми е такова.

Последна редакция: нд, 10 дек 2006, 00:16 от Аурелия

# 9
 • София
 • Мнения: 422
Да дам и аз един пример , с положението в което се оказвам.
Незнам за каква справедливост се говори изобщо.....аз като студентка не получавам майчинство, а помощи като неосигурена.Как става номера точно не ми е ясно...като държавата ме осигурява, защото уча редовно.Не стига че една година се изплаща тази помощ..ми на всичкото отгоре и след първите 6 месеца се подавало молба на ново.Е на мен ми беше казано след сепетември да отида да си подам молба....без каквито е и да било други обяснения.Отидох вчера, нямах възможност по-рано да отида и ми обясниха как съм си губела парите за два месеца и ще получавам само до януари включително, не повече понеже детето навършвало годинка тогава.Т.е губя пари за три месеца, защото молбата ми е подадена в края на февруари .. след безброй връщания понеже не могат да се сетят да кажат на веднъж какво им трябва.
Честно казано ми писна от глупостите и бюрокрацията в тази държава.Към какъв ЕС сме тръгнали незнам........в нормалните страни те викат, за да ти дадат това, което ти се полага..
а тук гледат какво да не ти дадат.........въпреки че  си в правото да си го вземеш!

# 10
 • София
 • Мнения: 5 442
Мила gmsvetla,

Първо, както се сещаш, аз също съм от тези майки, които ако дадат детето си на ясла, ще загубят правото на обезщетение. Струва ми се справедливо и затова не роптая. Но не виждам нищо лошо в това, на който не му се струва справедливо, да се опита да направи нещо по въпроса.
По повод на здравните осигуровки, ти си се примирила и си ги платила. Аз посъветвах служителките в нашата фирма да изчакат, те ме послушаха и нищо не им се наложи да плащат за децата си. Твоя си е грешката.

Има съмнение, че си объркала темата. В заглавието пише, че търсим съмишленици Simple Smile

Бих била много благодарна на опоненти, които обаче имат логични и юридически издържани доводи. Защото аз от август досега не съм чула нито един такъв, който да ме убеди че не съм права. Единственото, което съм чула е - " Еми, това е положението".
Съжалявам, това за мен не е довод.

Съветвам те следващия път, когато нещо ти се струва несправедливо, преди да се примириш, да потърсиш съмишленици и да се опиташ да го промениш. Ако не заради себе си, то заради другите след теб.

Колкото до битката с вятърни мелници, факт е, че ако вятърът е достатъчно силен, мелницата може и да се счупи.....Simple Smile

Повече оптимизъм, мила gmsvetla.Simple Smile


# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 1 264
Аз ви подкрепям.  Peace
Както доста пъти съм писала справедливо е всички майки, чиито 315 дни не са изтекли към 01.01.2007 да се възползват от промяната за периода (остатък) от 01.01.2007 до изтичане на 315 дни. Така закона влиза в сила от определената дата и важи за всички след тази дата.

# 12
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
Първо AM моля те изчисти си кутията. Отдавна се опитвах да ти пиша, но не ми дава.
   Така и аз да се включа че съм от потърпевшите  и това е ясно. Нестига че се осигурявам на доста  висока заплата заради което не получавам детски еми сега се оказа че нямам право на деветдесет процента от заплатата 315 дни, а трябва да си цели 160 лв за две бебета без право не детски.
    Е определено и аз не съм съгласна.
    Сигурна съм че сме доста майките в това положение. Всички родили август и други близки месеци.
    Въпроса е някой знае ли какво точно можем да направим. Как да протестираме.
    От писане само тук надали нещо ще направим. Аз лично не съм запозната с възможните начини за официален протест.
    Знам че от СБНМ ще споменат нашия проблем в писмото до Масларова, но ако може и ние допълнително да дадем гласност на проблема няма да е никак лошо.
   

# 13
Здравейте, съмишленички!

И при мен положението е прецакващо. Моята дъщеря се роди през август.  Zina, какво си проучила през изтеклото време и какво можем да направим, за да помогнем за промяната на положението, в което се намираме?

# 14
 • София
 • Мнения: 214
Аз пазя варианта на Отвореното писмо, което сътворих през август.Ако се реши, че ще търсим още съмишленици , които да подкрепят писмото и да го връчим на когото трябва, ще го пусна всички да го разгледат и да го дискутираме.После трябва да се качи някъде, където всички ще имат достъп и да го разпратим на всичките си близки за подкрепа.Доколкото знам, след като съберем достатъчно гласове , то се носи в канцеларията на съответното лице/министерство до което сме го адресирали , издава ни се входящ номер и можем да запазим час за среща.За целта трябва да имаме солидна подкрепа и добри аргументи. можем да организираме среща с пресата, като за целта трябва да резервираме зала и да ги поканим.Ако някой е по- навътре , нека да сподели знанията си:) и да действаме !

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт