Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 6 737
Може да ви се стори смешно, посмейте ми се, но помогнете МОЛЯ  Praynig
Синът ми е в 5 клас и в момента учат старогръцка, скандинавска митология и библейския мит за сътворението на света и човека.
Миналата седмица писахме домашно което според мен си беше ок, но госпожата му написала рецензия "Пиши по задълбочено"  Shocked И за мой ужас му дала за домашно няколко въпроса на които според мен тя желае да развие цяла тема ....и аз съм в шах.
Ето въпросите:
1.Според един от митовете на древните гърци бог Прометей създал древните хора от пръст и вода.Сравнете идеята за произхода на човека в старогръцката и скандинавската митология с тази в библейския разказ.Какви представи за природата и мястото на човека в света стоят в основата на тези разкази?
2.Каква е основната разлика между историята на възникването на света в митовете, в които има много божества, и в библейския разказ?Помислете кои истории подчертават повече самото творение и кои открояват и ролята на твореца;в кои стабилността на света се постига чрез преминаване през дълъг процес на сътресения и борби и в кои не е така и защо?
 Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Честно казано първо съм в потрес как един петокласник би разбрал всичко това  #Crazy, и как би отговорил така, че да не личи родителска намеса , а в същото време да задоволи госпожата която желае по-задълбочени размисли???
На мен ми идват идеи за конкретни отговори с по едно - две изречения само  Blush
Моля дайте съвет и идеи  Hug   bouquet

# 1
 • Мнения: 2 096
Тази госпожа да не е объркала 5 и 9 клас?
Въпросите биха могли да се зададът и по просто. Тя какво лексика ли демонстрира?
По въпроса: незнам какво точно учат в 5 клас. Аз лично бих искала среща с учителката? Съжелявам че не мога да помогна по темата.

# 2
 • Мнения: 3 424
Бих пратила Жоро нула едно
да я поразклати тази другарка,
пардон, госпожа. Друго спасение
няма. Какви са тези дълги изречения,
какъв е този зор, не запек, ами
хемороиди ще му излязат на човек,
докато се задълбочи в смисъла.
По точка две основната разлика е,
че в митовете има много божества, а
в библейския разказ Бог е един. Точка.
Няма какво да се задълбочаваме.
Другото е четене на основния материал,
чертане на таблици, плюсове и минуси.
И много псуване по адрес на госпожата.
Впрочем аз бих я попитала, как дефинира
"задълбочено". Какви са критериите й.
Най-сериозно. Бих отишла и бих поискала
писмено да си каже, какво точно иска.
Ти що не говориш с нея?

# 3
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 186
Леле, божке! Ами тези умници ще карат децата да четат "Златната клонка" във втори клас! Shocked

# 4
 • Мнения: 4 806
Май си е за Инспектората ...
Това, обаче, след като се изпълни рецептата на Лиска.
Гротескно е да се избиват комплекси чрез деца. И жалко до немай къде.

# 5
 • Мнения: 6 234
Ох, честна казано, не знам какъв е скандинавския мит. И защо учат скандинавски митове Shocked
Иначе можех да ти го напиша като петокласник, то акълът ми е толкоз...и с малкото филология, щях да звуча като задълбочен петокласник. А така зададени тия въпроси са за дипломна работа по културология Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 1 178
Лелеее какви са тези въпроси  Shocked Shocked Shocked ???
Съжалявам, че не мога да помогна  Confused

# 7
 • Мнения: 3 447
Кажи й на тая госпожа, като е толкова отворена, първо, че не Протеметей създава хората от пръст и вода, а синът му - Девкалион, барабар с жена си Пира, ги създава от камъни. Второ, става дума не за първоначалното им създаване, а за пре-създаването им след Потопа. Така че би следвало да се търсят паралели между митовете за Потопа в едната и другата митология и съответно, между Девкалион и Ной. Пусто, не ми е тука Скандинавската митология и не помня как беше там сътворението newsm78 Твърде е възможно да е имало Потоп и там, обаче, в повечето митологии го има.
По втория въпрос: при монотеистичните религии (християнството) ролята на Твореца е водеща, много ясно. Той е единствен, абсолютен и безгрешен, затова прави света от раз такъв, какъвто е (е, Грехопадението малко му разваля работата Wink). При политеистичните религии (древногръцка, скандинавска) равновесието в света се установява с цената на много битки, кръвопролития и династични борби - нормално, много богове, всеки иска да докопа баницата. В тези религии боговете имат много повече човешки черти и далеч не са безгрешни. В общи линии, тъй като политеизмът датира от по-предишен етап на общественото развитие, божествата са директно отражение на действителността. След това вече хората започват да мислят по-абстрактно и създават идеализации.
Ако се сетя още нещо, пак ще се включа Simple Smile

# 8
 • Мнения: 15 119
Ба...му, това българският образователен чиновник няма спирка, бе!  ooooh! Да оставим настрана изказа и трудността на задачите, ама има и фактологически грешки или аз понятие си нямам от гръцката митология (пък що така си мислех обратното досега?  newsm78).
Първо, Прометей не е бог, а титан - има известна разлика.
Второ, доколкото си спомням, не той създава хората, но за това няма да споря, не ми се рови сега да видя кой аджеба точно ги създаваше според древните гърци.
Най-значителното и човеколюбиво дело на Прометей е, че дава огъня на хората и затова е наказан - прикован на скала и т.н., и т.н.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 737
Благодаря ви момичета  Hug   bouquet
Аз най-първо се засилих да и напиша една дъъъълга бележка на госпожата, но после реших, че ще отида лично  ooooh!, защото инак, ще ми трябва цяла тетрадка  Mr. Green
А въпросите са от учебника за 5 клас на "Азбуки - просвета"  Shocked #Crazy Shocked #Crazy
Написахме домашното.Той се сети за доста неща, но мен ме подаразни забалежката в предното домашно  Rolling Eyes
Не знам какво да ви кажа , освен, че съм наистина в потрес  ooooh! ooooh! Tired

Дона, а аз изобщо не бях чела скандинавска митология  Embarassed .Там мъжът и жената са направени от два дънера, които боговете (трима на брой - Один, Вили и Ве) намерили на брега наморето  Rolling Eyes

# 10
 • София
 • Мнения: 6 737
А в предното домашно писахаме за разликите и приликите между гръцката и скандинавската митология.Описахме наистина важните такива , а тя беше изпраскала въпросната рецензия  Close

# 11
 • Czech Republic
 • Мнения: 2 627
Не знам защо ми се струва, че въпросната учителка е доста вярваща и по този начин явно се опитва да насочи вниманието на сина ти към християнството. Може и да не съм права, но начинът по който са поставени въпросите и се изисква сравнение говори, че това сравнение според нея, трябва да е в полза на христянството! Може би е достъчно, ако напишете няколко добри думи за Библията. Във всички случаи обаче, си поговори с нея и ако е необходимо с директора на училището!

Успех!

Написах това преди половин час, но имах поблем със сървъра...
От отговoра ти Дамаянти виждам, че преди е писал само за скандинавската и гръцката митология - значи може би съм права - това я е подразнило, искала е да пишe повече за Библията.

# 12
 • Мнения: 3 217
Добре де,но не трябва ли ,за да има задьлбочен отговор да се изучва и вероучение? Аз не бих могла да отговоря на тези вьпроси. А и нямам спомен да сме изучавали скандинавска митология. Няма лошо да я изучават децата-даже много хубаво,но как може да изискват  сравнения. Ми ако в класа има деца от друга вяра и не са запознати с християнството?

# 13
 • Мнения: 3 447
А и нямам спомен да сме изучавали скандинавска митология.
Скандинавска не сме учили изобщо... а не помня старогръцката кога се е учила и по какъв предмет, но не е било в 5 клас, де. Тия се оляха отвсякъде Tired

# 14
 • Мнения: 3 217
Малеееее какво ли ще учат като дойде на моят синковец времето ooooh!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт