Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 ноем. 2006, 14:49 ч.

хемангиом

  • 950
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 29
На малката й  излезе хемангиом преди 2 седмици.Ивинете ме, вероятно темата е повдигана доста пъти, но просто не можах да открия къде.Който се сеща моля нека да ми прати някакъв линк, за да прочета малко инфо.Благодаря предварително

# 1
  • Където пожелая
  • Мнения: 518
Нemangiomas (Хемангиоми):

Те се причиняват при наличието на оплетени тънки кръвоносни съдове. Съществуват три основни вида хемангиоми:
Повърхностни или капилярни хемангиоми (често се наричат и ягодови хемангиоми) – това са удебелени места, които са меки, лилаво-червени, гладки или съвсем леко грапави. Те могат да са както по рождение, така и да се появят и развият няколко месеца след самото раждане. Най-често тези хемангиоми се развиват по лицето, черепа, гърба и/или гръдния кош, но може и навсякъде другаде по тялото. Те може да останат със същите размери, но може и да ги увеличат рязко за няколко месеца;
Дълбоки хемангиоми – те са удебелени, дълбоки  и грапави петна, които често са лилаво-сини на цвят. Те могат да изглеждат като гъба, пълна с течност. Този вид хемангиоми често избледняват, докато детето израсне. И все пак, тъй като те са дълбоки, може да не изчезнат напълно или да оставят лека бледа грапавина. Дете с такива петна може да се нуждае от операция за премахването им или премахването на остатъчните белези;
Смесени хемангиоми – комбинация от повърхности и дълбоки хемангиоми;
Нemangiomas (Хемангиоми) може да не са по рождение, а да се появят няколко седмици след раждането. Те са най-честите туморни образувания при бебетата, срещат се при около 1-2% от новородените и около 10-12% при бебета до 1 година. Повечето хемангиоми се развиват по главата и врата. По-често се срещат бебета само с едно такова петно, но има и с повече. В много редки случаи хемангиоми могат да се развият и върху вътрешни органи – стомах, черва, черен дроб, бъбреци. Те могат да създадат усложнения в зависимост от органа, върху който са се развили.
Хемангиомите, които са по рождение, може да изчезнат бързо след раждането. Повечето други хемангиоми преминават през рязко нарастване – полиферация, след което преминават през по-плавно ниво на свиване и избледняване. Някои изчезват напълно до 18-месечна възраст. Повечето изчезват окончателно до 10-годишна възраст. Но те може и да оставят белег, тогава се налага козметична операция.

Симптоми

Няма симптоми, породени от петната по рождение – те просто са видими белези по кожата. Техният вид и характеристики могат да бъдат много разнообразни:

да бъдат гладки или изпъкнали;
да имат определени или неопределени граници;
да бъдат различни по цвят – кафяви, жълто-кафяви, черни, бледосини, розови, червени, лилави;
да бъдат само на повърхността на кожата или да се разпространяват и по тъканите под нея;
да растат бързо, да останат със същите размери и количество или да изчезнат.
Всички петна по рождение трябва да бъдат прегледани от специалист. Някои симптоми, които се получават, означават, че петното трябва да бъде изследвано внимателно и може да се наложи лечение. Обърнете се веднага към специалист, ако:

петното кърви;
от петното се развие отворена рана;
петното се инфектира.
Изследвания и тестове

Поне 90% от петната по рождение могат да бъдат диагностицирани при внимателен медицински преглед и чрез определени изследвания. Всички петна трябва да бъдат прегледани от специалист. Понякога лекарят ще трябва да наблюдава петното за известен период от време, да му прави снимки, с които да документира развитието му.
Ако специалистът подозира, че детето ви има други здравословни проблеми, той може да назначи кръвни и/или други изследвания, за да провери вътрешните му органи – черен дроб, бял дроб, стомах, черва. Тези изследвания включват изследване чрез магнитен резонанс или ултразвуково изследване. В редки случаи лекарят може да вземе част от петното (биопсия), за да се увери, че не е раково образование.

Лечение

Много петна по рождение избледняват с времето и не се нуждаят от специално лечение. Въпреки че някои – петната тип кафе със сметана и монголоидните петна обикновено не избледняват, те също не се нуждаят от лечение. Ако петното се развие на място, от което детето се притеснява, гримът би бил подходящ, за да го скрие.
Когато такова петно не се нуждае от лечение, лекарят трябва да обясни на родителите какво да очакват – дали петното ще нарасне, дали ще избледнее или ще изчезне. Така специалистът помага на родителите, като ги информира и насърчава да търсят и друга информация, свързана с петната по рождение.
Други петна като някои хемангиоми може да се нуждаят ото лечение. Това лечение е разнообразно в зависимост от типа, размера, нивото на развитие и мястото, на което се намира петното. Например, бързо растящ хемангиом около окото на детето или тези, за които се предвижда да оставят дълбоки белези, трябва да се лекуват. Хемангиоми по вътрешни органи задължително се лекуват.

Лечението на хемангиомита включва:

костикостероиди като преднизон – те могат да бъдат приемани като хапчета или да се инжектират направо в хемангиома, за да предизвикат свиването му или да спрат растежа му. Страничните ефекти на костикостероидите – увеличаване на теглото и закръгляне на лицето – обикновено изчезват при приключване на лечението. В редки случаи, ако костикостероидът не помогне при редуцирането или изчезването на хемангиома, може да се използват и други лекарства, например интерферон алфа-2а;
лазерна терапия – тази терапия се прилага, когато петната са близо до повърхността на кожата, например при лечение на port-wine stains.  Понякога  лазерната терапия е ефективна при спиране растежа на някои хемангиоми, но тя не може да се справи с по-дълбоките. Лазерната терапия може да се направи на всяка възраст;
хирургическа намеса – операция – хемангиомът трябва да бъде оперативно премахнат, когато никакви други лечения не са дали желания резултат или когато хемангиомът се намира върху вътрешен орган. Такава операция може да остави белег, за премахването на който също е необходимо специфично лечение.
Лечение вкъщи

Въпреки че повечето петна по рождение не са опасни, те могат да причинят неудобство както за родителите, така и за по-големите деца. Понякога лечение се налага именно поради козметични причини според мястото, размера, формата и цвета на петното. И все пак всеки човек е различен и реагира различно на появата и развитието на такива петна, това, което за един е безразлично, може доста да тревожи друг.
Има няколко начина, които родителите могат да използват, за да намалят негативното влияние на такива петна върху живота на детето. Например грим и прическа са много подходящи при скриването на петната по рождение.
Ако вие и вашето дете се притеснявате поради наличието на петно по рождение, говорете със специалист относно различните лечения, включително и психотерапевтично консултиране.
Ако детето ви има изпъкнало петно по рождение, следващите съвети могат да бъдат полезни:

избягвайте търкането или раздраскването му. Хемангиомите се получават при наличие на оплетени тънки кръвоносни съдове и може да причините кръвотечение;
ако хемангиом бъде наранен или започне да кърви, притиснете силно с чиста марля за около 10 минути. Ако продължи да кърви, веднага се обадете на специалист;
използвайте антибиотичен мехлем за малки наранявания при тези петна. Ако нараняването е по-голямо, веднага се свържете със специалист;
когато хемангиомът започне да се свива, кожата може да стане много нежна и уязвима особено от слънцето или по-грубо третиране. Допитайте се до лекуващия специалист какви грижи да полагате, докато раната заздравее окончателно;
след оперативна или лазерна терапия режете ноктите на детето си много дълбоко, за да не надраска раната. Много важно е да пазите детето си от излагане на пряка слънчева светлина поне няколко седмици. Когато се налага да излезе на слънце, използвайте нещо да покриете раната, докато заздравее напълно.
Петната по рождение най-добре се лекуват от козметични хирурзи или дерматолози.           

/източник : биберон.бг/

# 2
  • Мнения: 7 836
Samorasliche е изчерпателна отвсякъде smile3501
На нашият син се появи на пръстчето на крачето 2седмици след раждането /ягодов /, мислех да го водим на хирург, но след прочетеното във форумите разбрах че в нашия случай няма смисъл.
Дано и при вас не е много и на кофти място!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт