Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

София

Мнения: 2 002
Дайте идеи за нещо вкусничко с бутер тесто!
Утре съм решила да пекна нещичко, ама аз занм само банички с квото има в хладилника!
Цитирай

София

Мнения: 3 231
...бутер-баклава, шаум-ролки или крем-пита. Ако искаш рецепти, дай знак.
Цитирай

София

Мнения: 2 002
давам! Flutter
и соленичко ако имаш и него давай!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Аз правя от половинката -сладки тип"Сълзица"-излизат много.
Навиваш по малко от двете страни тестото,докато се срещнат двете завивки/ама че обяснение ти направих!/Режеш на тънки резенчета и омазваш с разбит белтък от двета страни и обилно поръсваш с кристална захар.Печеш до зачервяване,но трябва да отлежат в затворен съд за да поомекнат малко преди консумация!
Цитирай

София

Мнения: 293
Ето рецепта за многолистното тесто

Брашно 40 г, масло 20 г, вода 15 мл, сол, оцет за подправка. Средна порция  55 г.


Брашното се пресява, отделя се 3/4 от него, прави се кладенче, в което се сипват определеното количество студена вода, малко сол и оцет. Замесва се основно тесто. Меси се продължително, за да стане гладко и сухо. Тестото се прави на топка, покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои 15-20 минути на студено. Маслото и останалото брашно (1/4) се омесват, докато тестото добие твърдостта на основното тесто. Разточва се на малък квадрат и се оставя на студено. Престоялото основно тесто се разточва с дебела точилка на по-голям квадрат с дебелина около 3/4 см. В средата се слага малкият квадрат от масленото тесто. Краищата се загъват във форма на плик и леко се притискат.

Тестото се разточва с точилка с леко натискане, за да се получи правоъгълник, който се прегъва 3 пъти по дължина и 3 пъти по ширина. Получава се малко квадратче. След като се сгъне, тестото се оставя да почива 15-20 минути на студено, като се покрива с влажна кърпа, за да не хваща кора. Разточва се отново на правоъгълник и пак се загъва по гореописания начин, оставя се да почива, след което отново се разточва на правоъгълник. Това се повтаря 34 пъти (ако не те хване охтиката) . Накрая се разточва на кора, дебела около 1/2 см. Разрязва се на платки, които се поставят в намокрена със студена вода тава. Платките се набождат с върха на вилицата на няколко места. Пекат се в силна фурна 7 минути, след което на по-слаб огън се допичат още 7-10 минути.

...............................

а ето и няколко рецептички които съм събрала:

350гр.бутер-тесто
900 гр.кремообразно сирене
2 ч.л лимонов сок
сол
щипка червен пипер
2 сл.л нарязан копър
2 сл.л.доматена паста
5 с.л.майонеза
5 с.л. разбита сметана
450 гр.скариди
Бутер-тестото се разрязва на правоъгълници и се пече.Всички ингредиенти(освен скаридите и копъра) се смесват и разбиват (разтриват) в купа.Намазват се правоъгълниците и се покриват с друг (на големина и ворма като пастички).Украсява се със скаридка и копър.
..............................
Банички със спанак и извара

Продукти:
• пресен или замразен спанак (коприва)
• обезмаслена извара
• 1 скилидка чесън
• 1/4 чаена лъжичка лимонов сок
• Сол и черен пипер на вкус
• растителна мазнина

Приготвяне
Задушете ситно нарязания спанак, докато омекне, но без да губи цвета и формата си. Изцедете го от евентуално отделената вода и го оставете да се охлади. Прибавете изварата и подправките и разбъркайте добре, за да се образува гъста каша за плънка.
Поръсете плънката и завийте под формата на банички или триъгълници (тригуни). Запечете баничките във фурната, докато добият златист цвят. Сервирайте ги горещи.
......................................
Тригуни с крем

Крем патисе: прясно мляко, захар , яйце, нишесте, ванилия

Многолистното тесто, се разточва на пласт с дебелина 45 мм. Нарязва се на квадратчета. Във всяко се поставя плънка от жълт крем. Квадратчетата с плънката се сгъват на триъгълник, нареждат се в тава, намокрена със студена вода, намазват се с яйце и се пекат в умерена фурна. Още топли се поръсват с пудра захар.
.....................................
Тригуни със сироп

Сироп: захар, вода

Работи се както при рецепта тригуни с крем, с тази разлика, че не се слага плънка от крем. Тригуните, след като изстинат, се заливат със сиропа, приготвен от захарта и водата, и се отцеждат.
.........................
кифлички. С плънка от мармалад, орехи, канела.
Цитирай

София

Мнения: 3 231
Цитат на: Ybag
давам! Flutter
и соленичко ако имаш и него давай!

За бутер-баклава: правиш си плънката, както за баклава с точени кори - орехи, захар, канела. Спестява се само олиото, че тестото е маслено. Разстилаш в тавата пласт от масленото тесто, разпределяш отгоре плънката, покриваш с останалото тесто, нарязваш на малки ромбчета или на "клавишчета" и печеш, докато порозовее и отгоре, и отдолу тестото. Заливаш с контрастен на температура сироп - студена баклава - горещ сироп, или студен /предварително приготвен/ сироп - горещата баклава. Лично аз предпочитам първия вариант, като в сиропа не пропускам да сложа както ванилия, така и настъргана на ситно лимонена кора.
......................................

За крем-пита: приготвя се млечен крем - 3-4 яйца, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 5-6 с. л. брашно, 2-3 ванилии /във врящото подсладено мляко се сипват бавно и при непрекъснато бъркане разбитите с брашното яйца; за да се избегне пресичането на яйцата, към сместа от яйца и брашно може предварително да се добавят няколко лъжици от горещото мляко - пак при непрекъснато бъркане, и след това да се изсипят на тънка струя в останалото мляко/. Ванилиите се добавят към готовия крем. От масленото тесто се изпичат две кори с еднаква форма и големина, втората се оставя в тавата и върху нея се изсипва готовият крем, изчаква се малко да попие и се поставя отгоре другата кора. Необходимо е сладкишът да престои поне 12 часа, преди да бъде предложен за консумация. При сервирането се поръсва с пудра захар.
/Същата рецепта може да се направи с блатове, приготвени с амонячна сода, например/.
.................................................................

Шаум-ролки

Рецептата е почти същата, като за крем-питата/не случайно, когато се приготвя с многолистно тесто, тя се нарича шаум-пита/. Разликата е в оформянето на тестото - изисква се да бъде нарязано на лентички, които се навиват около метални формички във формата на фунийки и така се пече. Като се изпече, се освобождава от формичките и получените фунийки се пълнят с предварително приготвения домашен крем. Отворчето на всяка ролка може да бъде поръсено накрая с кокосови стърготини /върху крема/.

Наздраве! Smile

П. П. Соленки можеш да направиш с каквато се сетиш плънка, а и само от тестото - да нарежеш част от него на лентички, да ги осучеш, да ги намажеш с жълтък и да ги поръсиш с маково или сусамено семе. Въпросът е само как да посолиш предварително тестото, което се продава неутрално на вкус...ако си го приготвяш у дома, можеш да предвидиш, че ще правиш соленки, и да сложиш сол в процеса на приготвяне на тестото, а тук...ще помисля и ще пиша пак. Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 770
Аз правя и пица с бутер тесто - един лист тесто и отгоре каквото има в хладилника. За доматено слагам кетчуп, но не бива да е много, защото бутер тестото не бива да е много мокро, за да не остане глетаво.
Цитирай

Лас Вегас

Мнения: 470
виж тук:
http://www.btv.bg/week/?magic=coming&tale=156
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
А като е на 2 пласта - примерно, баклава или баница с пълнеж посредата, изпича ли ви се долният пласт? Аз имам някакъв спомен отпреди няколко години за една печално завършила живота си баница, понеже долният бутер пласт си остана живо тесто, тъй като мократа плънка попречи... После някой каза, че първо пече долния пласт до леко бухване и порозовяване, после слага плънки-млънки, но ми се видя трудоемко за пробване.
И още: бутер-баклавата звучи супер лесно, добра ли е, или да си стоя при класическата? (т.е. сравнена с класиката как я оценяваш?)
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Ето един вариант на Торта Наполеон, копирала съм рецептата от друг форум, няколко пъти вече съм я правила и много ни харесва:

1 опаковка бутер-тесто
2 яйца
1,5 чаши захар
1/2 л.мляко + още 1 чаша
2-3 лъжици брашно
1 пакетче масло
аромат по желание

Рстилам бутер-тестото и го разрязвам на равни части.От моето се получават точно 8 правоъгълници с големина 25/13 см. приблизително.Разрежете такава големина,каквато ви се получи,но да са еднакви.Пека всеки правоъгълник отделно върху лист за печене.Топлите правоъгълници не слагам един върху друг,а оставям настрани добре да истинат.
Докато се пекат,правя крема.

1/2 л. мляко слагам да заври.През това време разбърквам хубаво яйцата със захарта (става консистенция на гъста каша)
2-3 л. брашно разреждам с 1 ч. студено мляко и добавям към яйчената смес.Хубаво разбивам заедно.
Когато млякото заври,дръпвам от котлона и на лека струйка прибавям яйчената смес с непрекъснато бъркане.Слагам отново на котлона и без да преставам да бъркам докарвам крема до сгъстяване (без да завира) и го дръпвам отново.
Предварително размекнатото масло добавям към крема след леко истиване и непрекъснато разбивам.Добавям също аромат-може 1 ванилия,може настъргана лимонова кора и 1/4 изстискан лимон (придобива приятен леко кисел вкус) или друг ваш аромат по желание.
След изстиване на крема,редим в тавичка изпечените ни кори и мажем с крема.Седем кори по този начин и хубаво намазваме от всички страни с крем.Осмата кора я стриваме на трохи и с тях посипваме тротата навсякъде. Така престоява една нощ на топло и чак на другия ден се слага в хладилника и се консумира.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Di5
Ето един вариант на Торта Наполеон, копирала съм рецептата от друг форум, няколко пъти вече съм я правила и много ни харесва:.....

Да разбирам ли, че се получава торта с размери 25/13 см и  със 7 ката Embarassed Нещо не схванах май реденето  bawling Извинявам се  за малоумието  Embarassed
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: anomalia

Да разбирам ли, че се получава торта с размери 25/13 см и  със 7 ката Embarassed Нещо не схванах май реденето  bawling Извинявам се  за малоумието  Embarassed

Правилно си разбрала, 25/13 см и със 7 ката, между тях крем, осмото изпечено парче се натрошава и се посипва върху тортата и отстрани.
Значи това което постнах е точно както съм го копирала, не знам в България колко е един пакет бутер тесто, но тук един пакет е 450г и ми излизат 4 кори с долу горе такъв рамер и една по малка която натрошавам.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Di5
Цитат на: anomalia

Да разбирам ли, че се получава торта с размери 25/13 см и  със 7 ката Embarassed Нещо не схванах май реденето  bawling Извинявам се  за малоумието  Embarassed

Правилно си разбрала, 25/13 см и със 7 ката, между тях крем, осмото изпечено парче се натрошава и се посипва върху тортата и отстрани.
Значи това което постнах е точно както съм го копирала, не знам в България колко е един пакет бутер тесто, но тук един пакет е 450г и ми излизат 4 кори с долу горе такъв рамер и една по малка която натрошавам.

И как се реже - като руло ли?
Цитирай

Лас Вегас

Мнения: 470
Цитат на: Di5
Ето един вариант на Торта Наполеон, копирала съм рецептата от друг форум, няколко пъти вече съм я правила и много ни харесва:

1 опаковка бутер-тесто
2 яйца
1,5 чаши захар
1/2 л.мляко + още 1 чаша
2-3 лъжици брашно
1 пакетче масло
аромат по желание

Рстилам бутер-тестото и го разрязвам на равни части.От моето се получават точно 8 правоъгълници с големина 25/13 см. приблизително.Разрежете такава големина,каквато ви се получи,но да са еднакви.Пека всеки правоъгълник отделно върху лист за печене.Топлите правоъгълници не слагам един върху друг,а оставям настрани добре да истинат.
Докато се пекат,правя крема.

1/2 л. мляко слагам да заври.През това време разбърквам хубаво яйцата със захарта (става консистенция на гъста каша)
2-3 л. брашно разреждам с 1 ч. студено мляко и добавям към яйчената смес.Хубаво разбивам заедно.
Когато млякото заври,дръпвам от котлона и на лека струйка прибавям яйчената смес с непрекъснато бъркане.Слагам отново на котлона и без да преставам да бъркам докарвам крема до сгъстяване (без да завира) и го дръпвам отново.
Предварително размекнатото масло добавям към крема след леко истиване и непрекъснато разбивам.Добавям също аромат-може 1 ванилия,може настъргана лимонова кора и 1/4 изстискан лимон (придобива приятен леко кисел вкус) или друг ваш аромат по желание.
След изстиване на крема,редим в тавичка изпечените ни кори и мажем с крема.Седем кори по този начин и хубаво намазваме от всички страни с крем.Осмата кора я стриваме на трохи и с тях посипваме тротата навсякъде. Така престоява една нощ на топло и чак на другия ден се слага в хладилника и се консумира.

В БГ се продаваха едни наполеончета,много ги хапвахме,благодаря за рецептата,ще ги направя много скоро Very Happy
За какви листи за печене става дума и къде мога да ги намеря Embarassed все ми залепва бутер тестото  Embarassed
Цитирай


Мнения: 3 452
Цитат на: boo
А като е на 2 пласта - примерно, баклава или баница с пълнеж посредата, изпича ли ви се долният пласт? Аз имам някакъв спомен отпреди няколко години за една печално завършила живота си баница, понеже долният бутер пласт си остана живо тесто, тъй като мократа плънка попречи... После някой каза, че първо пече долния пласт до леко бухване и порозовяване, после слага плънки-млънки, но ми се видя трудоемко за пробване.
И още: бутер-баклавата звучи супер лесно, добра ли е, или да си стоя при класическата? (т.е. сравнена с класиката как я оценяваш?)


и аз така.....имам кошмарен спомен от един тиквеник с бутер-тесто. всичко ми остана сурово. оттогава го ползвам само за един слой. така правя лучена пита. не си и помислям вече да пробвам баници и други подобни с повече пластове бутер-тесто....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора