Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

USА

Мнения: 1 435
Оказах се с към 2 кг филе от сьомга в хладилника и ми се иска да я сготвя, за да не се развали. По принцип с половинката сме фенове и я ядем печена, обаче ако опека цялото това нещо, ще има да ядем едно и също 4 дена  Sad.

Не можах да намеря нищо с търсачката, така че събирам всякакви идеи за приготвяне  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 371
Филе от сьомга на фурна със сос "Кресон е перси"

Списък на необходимите продукти:
250 г филе от сьомга, 100 мл вермут, масло за намазване
за соса: 100 мл готварска сметана, 20 мл бяло вино, 20 г масло, 10-12 бр. стерилизиран арпаджик, 1 шепа рукула, 10 стръка магданоз, 1/2 кубче зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:
1. Филето от сьомга се поставя в намазнена тава и се залива с вермут. Тавата се завива с алуминиево фолио и рибата се задушава 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
2. Рукулата и магданозът се нарязват наситно и се запържват за 1 минута в предварително загрятото масло.
3. След това се налива виното, задушава се 2-3 минути и се стрива бульонът. Сипва се арпаджикът, налива се сметаната, разбърква се и се оттегля от котлона.
4. Филето от сьомга се сервира върху соса. Може да се декорира с ивици морков, листа босилек и червена салата.

Може да погледнеш и тук http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=products&pid=5&id=40

Цитирай

София

Мнения: 371
А ето тази рецепта е с 2 кг сьомга
http://www.menumag.bg/recipes/view/130
Цитирай


Мнения: 974
Леле какво количество  Shocked .... Very Happy ами  радвай се дееее.....
можеш част от рибата да я мариноваш, друга част да я замразиш във фризера, а трета да сготвиш.
Така ще имаш възможност и по-нататък да мислиш за различни рецепти.
Или не разбрах....искаш всичко на веднъж да сготвиш ли? newsm78
Цитирай

USА

Мнения: 1 435
Kristal, мерси  Hug

Anim, не държа наведнъж да я сготвя (даже предпочитам да е на 4 пъти ако може), но ме е страх да не се развали докато се чудя какво да я правя. Не знам защо бях решила, че ако я замразя, после ще се "разлигави"  Embarassed.
Цитирай


Мнения: 143
Значи най-лесно, пък и много вкусно е на скара!!!
Накисвам около 30мин. в сос от зехтин, лимонов сок /изцеден 1/2 или цял лимон/, сол, и после мятам на скарата.Става супер, крехко, сочно, ароматно и полезно!
Добър апетит! Hug
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Първи вариант /това ве4еряхме в4ера/

Правиш каши4ка от мед и соев сос /пропорциите на вкус/. Аз слагам 2 с л мед и заливам със соев сос до добра консистенция и вкус. Омазваш пар4етата сьомга и оставяш да постоят. Аз я слагам в съд в хладилника за около 4ас/може и пове4е, предполагам, но обикновено я правя след работа и нямам време да 4акам/. В намаслена тави4ка редиш рибните филета и запи4аш. На сьомгата не й трябва много време във фурната. Обожаваме тази рецепта. Хапваме я с гарнитура от задушени броколи и карфиол с 4есън4е и зехтин или просто с 4еснов маргарин.

Втори вариант

Пар4етата сьомга посоляваш и ръсиш с копър. Мяташ в тавата и пе4еш.

Трети вариант - за мезе, а аз я ползвам и за направата на суши.

Каза ми я един Москов4анин. Филетата или стековете риба се по4истват от кожата и се овалват в суха смес от сол и захар /2:1/ и се поставят в съд с капак в хладилника. След 2-3 дни е готова. Изплакваш и папкаш. Ако ти се стори доста по-солена, отколкото ти се иска, поизкисваш. Затова е добре да опиташ на втория ден и да прецениш дали още да стои. Мммм, супер вкусотийка. Сега не се сещам дали беше съотношението сол/захар 2:1 или 3:1 Embarassed Но ще проверя, а и съм убедена, 4е съм я пускала някъде тук тази рецепта.

Отивам да събуждам де4ко за градина, та не мога сега да ровя из рецептите.
Цитирай

USА

Мнения: 1 435
Maika, мерси   bouquet

Това с осоляването непременно ще го пробвам. Признавам си, че не разбирам нищо от консервиране, ама 2 дена не е ли малко време -- все пак сурова риба е това  newsm78
Цитирай


Мнения: 2 392
Няма и нищо на рибата като се замрази.

Нарежи предварително на порции и замразявай спокойно.

С една порция - на фурна, това, което правя

намазваш с разтопено масло филето, чер пипер, сол, лимонов сок, по желание може копър. Оставяш за около 15-20 мин, след което печеш на 375 Ф (виждам, че си в Щатите) - зависи от големината на парчето, но при мен обикновено е 20 мин с фолио и 15 без фолио. Ако нещо остане си правя пастет.

С вилица намачкваш филето и добавяш малко майонеза (ама съвсем малко) или сирене филаделфия, нарязани на дребно маслинки, кислели краставички, едно сварено яйце, овкусяваш ако има нужда от сол и черен пипер и мажеш на филия Wink

Знам, че повече от 2 пъти в седмицата не се препоръчва да се яде риба, а е желателно също вида да се сменява.

« Последна редакция: чт, 09 ное 2006, 16:19 от Niki1 »
Цитирай

София

Мнения: 1 312
Скоро майка ми беше приготвила сьомга във фурната с нарязани лимончета отгоре. Много вкусно беше, но не знам точната рецепта - с такова количество обаче можеш да експериментираш Wink
Цитирай

София

Мнения: 7 613
Последния път я направих така:
Сьомгата се нарязва на порции и всяко парче се поръсва със сол, черен пипер и естрагон. Капва се и по малко лимонов сок и малко зехтин. Слага се в алуминиево фолио, заедно с едно рулце от раци, една филийка лук и филийка домат. Запича се във фурната и накрая фолиото се отваря за да се позапече отгоре.

Рецептата е моя измишльотина, но всички, опитали я, много я харесаха  Mr. Green
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Признавам си, че не разбирам нищо от консервиране, ама 2 дена не е ли малко време -- все пак сурова риба е това  newsm78

Не емалко време, маааааааааксимум 3 дни,  ина4е ще стане "отровно" солена. Нищо й няма. Японците сурова я ядат даже. То и ние  Embarassed Едва до4акваме двата дни и само я опиваме междувременно, дали пък ве4е не е готова. А като е готова, й виждаме сметката за отрицателно време  Crazy
Ина4е, ве4е осолена, я хапваме по три на4ина - в суши; нарязана на много тънко върху препе4ена филийка с/без масълце; и най-ве4е нарязана на тънко за мезе  bouquet
« Последна редакция: чт, 09 ное 2006, 20:34 от Maika »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.