Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ноем. 2006, 11:16 ч.

ДОМЪТ - малко полезна информация "накуп"

 • 10 193
 • 12
 •   1
Отговори
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Момичета, скоро открих инфо, което повечето от вас сигурно знаят и което ми се стори доста полезно и занимателно и си позволих да го обобщя тук.

Интериор на кухня - какво трябва да знаем при избора [Интериор] 02-02-2006 

И по-рано, през комунистическо време, се изискваше голяма изобретателност, за да се разположат рационално в помещение от 5-6 кв. метра компонентите на стандартно кухненско обзавеждане и битова техника с различни размери.  А сега, когато се появиха  много възможности за избор на напълно окомплектована кухня,  просто трябва да станете специалист – и дизайнер и аналитик и маркетолог.

И така, какво и как да си изберете, ако сте решили да оборудвате кухнята от нулата?

Търсенето на кухня е най-добре да се започне от чертежа на проекта за бъдещия интериор. Трябва точно да се знаят конфигурацията и размерите на помещението (дължината на всяка стена, височината на тавана, размерите на издадените места и нишите), ясно да си представите как в този интериор ще се разположат мебелите и техниката. И преди да направите поръчката в мебелния магазин, си струва да посетите специализиран магзин за битова техника.

“вградена” или “соло” изпълнение (невградена)

След като си решил да си купиш нова кухня, на първо време се замисляш именно над това. И единият и  другият вариант си имат своите плюсове и минуси. Днес във вариант за вграждане се произвеждат почти всички видове битова кухненска техника: хладилници, готварски печки, фурни, съдомиални машини, микровълнови печки, аспиратори и дори пароварки и кафеварки. Изборът на невградена или вградена техника зависи както от размерите на кухнята, така и от нейното стилово решение, а също и от финансовите възможности  (вградените кухни са обикновено 1,5 – 1,7 пъти по-скъпи), както и от това какво планирате да ползвате по-дълго време – техниката или мебелите.

Основното предимство на “соловата” (невградената) техника се състои именно в нейната автономност и независимост от конкретните компоненти на кухненската мебел.
Вградената техника не можеш просто току-така да разместваш от място на място, а и по-сложно ще бъде да я смениш, ако по някое време започне да не ти харесва.

Но и вградените уреди имат своите предимства пред невградените. Например, обикновената готварска печка не е желателно да се поставя в непосредствена близост до мебелите. Фурната може да повреди стените на съседните шкафове, а освен това съществува мнение, че това не е безопасно.  Проектираната, с цел разполагане вътре в шкафовете, вградена техника  се вентилира отдолу, а корпусът й е снабден с по-добра изолация.

Вградените битови уреди имат размери, съответстващи на стандартните шкафове (в повечето случаи ширината е 60 или 90 см), докато  техниката, непредназначена за вграждане, не винаги се вписва в установените рамки . Височината и дълбочината на невградената техника може в известна степен да се различава от външните габарити на мебелите, разположени до нея. Вградената кухня има още едно предимство – липсата на пролуки и луфтове между елементите на  комплекта,  обхванати посредством един плот.

В случая, ако за Вас има голямо значение общият дизайн на кухнята, но Вие не искате сами да го правите по Вашия вкус, предимство ще има вградената техника. Например, болшинството вградени аспиратори имат декоративен кант, направен от същия материал, от който са направени фасадите на горните и долни шкафове.

От какво е направена кухнята

Времето на експлоатация на кухненската мебел зависи от това какви материали са използвани при изработването й. Като материал за корпуса при производството на кухни се използва (по нисходящ ред на цените) дърво, мултиплекс, МДФ и ПДЧ. За производството на кухненски мебели се използват повече от 40 вида дървесина. Ако кухнята е изцяло от дърво, то масивът преминава през скъпо  струваща обработка със специални проникващи вещества, в това число  антисептици, и се покрива със специален лак. Към естествените материали може да отнесем и мултиплекса. Така се наричат тънките слоеве дървесина от различни дървесни породи, залепени в различни направления. Този материал  е по-издръжлив на въздействието на водата, отколкото монолитното дърво и на практика не се деформира.

Най-често за изработването на кухни се използват съвременните  ПДЧ, МДФ и други видове плоскости. Ламинираната ПДЧ не се нуждае от представяне. Нейната популярност се дължи на относително ниската й цена и приемливото й качество. Ако средствата позволяват, най-добре е да се избере МДФ (MDF – Medium Density Fiberboard)  като по-здрав и екологично чист материал. В процеса на производството на мебели плоскостите МДФ прекрасно се поддават на обработване.  На тях може да им се придаде всякаква форма. От матова, покрита с лак или ламинирана МДФ плоскост често правят фасадите на кухните с различни декоративни бордюри.

В качеството на материал за работни повърхности – плотове, освен изброените материали се използват и естествени, синтетични и изкуствени камъни. Все по-голяма популярност получава корианът – високотехнологичен материал, създаден на основата на акриловата смола с минерален напълнител и пигмент. Той е здрав, устойчив на химическите въздействия и не е вреден. А между впрочем мраморните плотове при цялата им модност и изисканост, са чувствителни към киселините и, колкото и да е странно, са чупливи – те могат да се пропукат дори от разлята върху тях гореща вода.

Въпроси, които си задаваме, при закупуването на кухня

Ако сте решили да се спрете на вградена кухня, следващият въпрос е: трябва ли да се купуват мебелите и техниката от едно място.

Днес мебелните салони често предлагат определен асортимент техника за вграждане от няколко производители. От една страна, разбира се, по-бързо и по-удобно е всичките проблеми да се решават с една фирма. Сглобяването на мебелите и монтажа на уредите ще извършват едни и същи хора, при това срещу умерено заплащане и ако се случи нещо неприятно, ще има от кого да се търси вината. От друга страна, при закупуването на готова кухня с вградена техника с голяма степен на вероятност можем да се сблъскаме с две неприятни неща:

с ограничен избор на модели и със завишена цена.

Обикновено производителите и продавачите на мебели имат установени връзки с определени доставчици на техника и затова предлагат продукция далеч не от всички възможни производители. Но, дори и напълно да Ви устройва техниката, с която е окомплектована кухнята, която сте си харесали, си струва предварително да посетите специализиран магазин, за да се ориентирате в цените. Тъй като конкуренцията на пазара на кухни е много голяма, част от фирмите залъгва купувачите с ниската стойност на своите мебели, но в същото време максимално “натоварва ” цената на вградената техника.

Как да разположите кухнята

Окомплектоването на кухнята с вградена техника дава големи възможности за реализацията на разнообразни дизайнерски идеи.
При това не трябва да се пренебрегват някои препоръки от общ характер.

Например, в съседство с готварската печка или вградената в долен шкаф фурна не се поставя мивка, съдомиална машина или вграден хладилник. По-добре е между тях да се предвиди макар и тесничко 30-сантиметрово шкафче с вратички или с чекмеджета.

Традиционно, вгражданата техника се поставя в долните шкафове на комплекта. При такова разположение  се пести място.  Ако Вашата кухня не може да се нарече малка, съвсем не е задължителлно да се разположи долу цялата техника. Много по-удобно е да се поставят уредите, предназначени за приготвянето на храната, на нивото на очите, за да се наблюдава по-удобно процесът.

Фурните, микровълновите печки, кафеварките и пароварките често се вграждат във високи шкафове-колонки със специални изолирани места за техниката.

Ако може повече да се желае относно размерите на Вашата кухня, то в такъв случай можете да спестите място чрез подвижни работни повърхности, към които се отнасят дъски-масички с монтирани в тях подвижни кошове за кухненските прибори; ъглови подвижни елементи, “рафтове – въртележки” с по няколко контейнера, метални мрежи с различни размери, с които могат да бъдат запълнени подвижните колонки.

Помага  и Г-образната конфигурация на кухненския комплект. В такива случаи е удобно, например, да се разположи в ъгъла вграден шкаф с фурната долу (в случая със “солова” печка не можем да я сложим в ъгъла)

Ако всички членове на Вашето семейство са с висок ръст, кухнята може да се постави върху подиум. Стандартните мебели са предназначени за жени с ръст 160 см и за много хора е крайно неудобно да използват  мивката , предназначена за жени с ръст 160 см. Те трябва доста да се наведат.Цветове и интериор: Оранжево [Интериор] 16-01-2006 

Когато обмисляте какви цветове ще използвате в дома си, оранжевото вероятно не е начело на списъка. Що се отнася до боядисването на стените, повечето хора са нерешителни и избират жълтото, ако искат да използват ярък цвят, какъвто е и оранжевият. И с право.

Поставен неправилно, оранжевият цвят бързо може да развали визията на всяка стая. Все пак може да използвате ярки цветове в домашния интериор и не е нужно да се ограничавате само в няколко бледи нюанса. Може да използвате дори оранжевото. Може да започнете с него като ефектен акцент, особено в тъмна стая.

Купа, пълна с портокали или ваза от матирано оранжево стъкло ще добави светлина, ако е поставена върху мебел от полирано тъмно дърво. Ако търсите в последния момент нещо освежаващо за стая, която изглежда мрачна, решението е да отскочите до близкия магазин и да купите три портокала.

Поставени в синя купа, те ще придадат на стаята нужната светлина. Не трябва да се придържате към използването на оранжево само в малки акценти.

В действителност можете да боядисате цяла стена в оранжево и да не се стряскате всеки път, когато влезете в стаята. Ефектът му може да се смекчи, ако в стаята има големи позорци, през които да влиза не само светлина, но и други цветове. Ако решите да боядисвате стените си в оранжево, не забравяйте че в стаята ще имате нужда от много акценти в друг цвят, покривката на масата може да е в бяло и зелено, дори корнизите могат да играят ролята на контрапункт на агресивното оранжево, стига да са в подходящ цвят.

Белият таван придава неутрален баланс. Този баланс е решаващ, за да изглежда добре оранжевият цвят в дома ви. Бялото осветява оранжевото и омекотява достатъчно тоновете му, за да не се чувствате притиснати от цвета.

Ако все още не сте решени да го използвате, помислете как и къде оранжевият цвят се среща в природата. Например портокалите растат между тъмни зелени листа. Ето защо зеленото е чудесен вариант за комбинация. Не се колебайте да копирате природата.


Как да подредим офиса си [Интериор] 28-10-2005 


За да създадем делова обстановка и да повишим работоспособността на сътрудниците в офиса, трябва да обърнем внимание на следното:

- разположението на мебелите и оборудването
- цветовете на стените
- подходящо за работа осветление


В съвременните условия, когато всеки офис служител разполага с бюро и компютър, добре е площта, предвидена за него да е 3 – 4 кв. м. Ако помещението е малко, бюрата не трябва да се разполагат срещу прозореца или вратата. Ако е по-голямо и в него има много работни места, е желателно да се обособи самостоятелна зона за всеки един служител.

Добре е между отделните работни места да се поставят стелажи или леки прегради със звукоизолиращо покритие. Положителното на такава подредба е, че позволява бързо преобразуване на офис пространството, ако възникне необходимост.
Психолозите препоръчват част от офиса или отделно помещение да бъдат предвидени за отдих. Там е добре да се постави мека мебел, списания, стайни растения.

Цветови решения за офиса
Изборът на цвят за всеки офис или кабинет е въпрос на личен избор, но съществуват определени нормативи, проверени от дългогодишната практика, към които е добре да се придържаме. Оптималният вариант е стените, подът и таванът да са в светла гама, а ярките цветове - акцентът да се постави върху обзавеждането. Изборът на цвят зависи от това какви условия за работа са необходими.
Хладните, неутрални тонове създават делово настроение, а топлите наситени тонове са подходящи за творческа атмосфера и предразполагат към приятелски работен климат. Изборът на цвят зависи и от разположението на прозорците – ако са разположени на север, е добре да се предпочетат топлите тонове. Ако са разположени на юг или в офиса се използва изкуствено осветление – стените трябва да са със светли, хладни оттенъци.

Избор на мебелите
На пазара се предлага голямо разнообразие от бюра за компютри – от правоъгълни до такива със сложни форми и най-разнообразни приставки. Компактността и функционалността са главните аргументи при избора на работни маси.

Бюрото може да е опряно на стената или поставено в ъгъла. В никакъв случай не трябва да омаловажаваме значението на удобството на офис – столовете. Ергономичният стол на всяка цена трябва да може да се регулира спрямо индивидуалните потребности на ползващия го.

Осветление
Обичайно в офисите се използва силно, централно осветление. Много по-рационално и удобно е локалното, защото то създава отделни осветени зони. Настолната лампа трябва да е поставена близо до монитора.


Преди да купите диван [Интериор] 18-04-2005 


Износеният диван би състарил всяка стая. А диванът обикновено е един от централните елементи в стаята. Затова е изключително важно да потърсите модел, който да отговаря на всички ваши изисквания. Ако живеете в по-модерна обстановка, изберете по-съвременен дизайн. Ако обзавеждането ви е по-традиционно, потърсете подходящ диван с излъчване за уют.

Несъмнено е важно да купите диван в подходящ цвят, но не по-малко важно е да намерите такъв, който ще издържи дълго време. Евтините често се чупят, изскачат пружини и с времето изглеждат все по-зле. Качествената конструкция ще ви гарантира години качествена почивка. Има няколко основни фактора, с които е добре да се съобразите преди окончателния избор.

Възглавници за облягане
Преди всичко трябва да решите дали предпочитате свободни или постоянно прикрепени възглавници. Предимството на свободните е, че може да ги местите, както ви е удобно, докато прикрепените не трябва постоянно да се наместват или оправят. Задължително седнете на дивана, още докато сте в магазина – удобен ли е? А ще бъде ли удобен, ако легнете или се облегнете да четете книга?

Възглавници за сядане
Колко възглавници за сядане желаете? Само една създава впечатление за спретнат модерен вид, докато две или три са по-традиционни. Когато седнете върху тях, остават ли на място или краищата им се извиват нагоре? Закрепени ли са към рамката, за да не се разместват?

Какъв стил подлакътници предпочитате?
Изберете стил на подлакътниците – без никакви облегалки, традиционни облегалки тип руло, извити английски облегалки, прави облегалки Парсънс… Последните най-често се срещат при по-модерен дизайн.

Със скрити или открити крака
Има огромно разнообразие от крака за дивани – от масивни, квадратни, тежки крака до такива, които са елегантни, тънки, извити, както и в най-различни цветове и материали.

Конструкция на седалките
Разгледайте поддържащата система на седалките. Често в мебелните магазини има разрез на модела, където може да видите вътрешността на тапицираните мебели.

Конструкция на рамката
Разпитайте за рамката. Най-добрите рамки се правят от изсушена в пещ твърда дървесина (дъб, явор, топола и други), докато по-евтините се правят от по-мек чамов материал. Конструкцията също е важна. При по-евтините мебели елементите са свързани посредством скоби, а по-качествените са по-надеждно сглобени с винтове.

Пълнеж на възглавниците и седалките
Пълнежът е изключително важен. Дунапренът е евтин и има различни категории като плътност и тегло, но все пак най-добрите възглавници са пухени. За тях обаче трябва да се грижите всеки ден и да оправяте формата им. Има и комбинирани варианти, които съчетават пух с дунапрен.

Тъкани
Изберете внимателно тъканите. Плюшът е мек, а естествената кожа е издръжлива и привлекателна. Кадифето и подобни материи изглеждат прекрасно, но бързо се износват. Помислете и за гарнитурите. Много производители правят мебели по поръчка, включително и само калъфите за мебелите. Така може да разнообразите обзавеждането си.

И няколко общи съвета:
Ако помещението е по-обикновено, търсете по-уникален диван. Така той ще се превърне в център за стаята, нещо като изящно бижу за семпла черна рокля.

Ако обичате промените, изберете диван с неутрален цвят като неутрален не означава задължително бежов. Всеки цвят може да бъде неутрален, ако десенът не е претрупан. Изчистеният фон лесно може да се разнообрази с различни възглавнички и други аксесоари.

Размерът на дивана диктува размерът на останалите мебели в стаята. Твърде големият диван би засенчил някои столове или фотьойли. Ако пространството е малко, мислете вертикално. Потърсете стол с висока облегалка и строен силует, за да балансирате големия диван. В стаи с висок таван поставете по-големи мебели, за да избегнете впечатлението за миниатюра.

Разположението на дивана в стаята определя разположението на останалите мебели. Ако е възможно, първо определете мястото на дивана, а след това аранжирайте мебелите спрямо него. Може да се импровизира и с два дивана (по-малки) един срещу друг като място за разговори или под формата на латинската буква L.

И помнете, че вие и вашият диван ще бъдете доста време заедно – затова избирайте внимателно.


 Създайте успокояваща атмосфера в спалнята [Интериор] 05-04-2005 


Когато работите с пространство, винаги имайте предвид следното основно правило:
Възползвайте се от преимуществата на конкретното помещение.
Ето и няколко общи идеи как да се възползваме максимално от пространството в спалнята.


Помислете за леглото, все пак то е основната мебел в спалнята. Оставете една стена свободна за леглото, най-добре тази, от която се разгръща най-приятният изглед към цялата стая. Оставете достатъчно пространство, особено ако възнамерявате да поставите двойно легло. Ако го разположите до вътрешна стена, ще имате възможност да се възползвате от повече прозорци.


Съобразете се с линията на покрива. Когато спалнята се намира на по-високо ниво, се създава усещане за по-лично пространство. Може да превърнете чупките на тавана в интересен дизайнерски ефект.


Контролирайте светлината. Помислете как да контролирате дневната светлина по различно време на деня и годината. Има богат избор от щори и завеси, но може да помислите и за предимствата на различни тенти и корнизи, които хвърлят сянка върху прозорците.


Вграждайте. Дизайнерите редовно търсят поръчки за вграждане. Това е изключително ефикасен начин за икономия на пространство. Освен това, много хора предпочитат вградените мебели, защото се създава усещане за цялост.


Обособявайте пространствата чрез различни помещения. Примерна конфигурация е спалня и баня, разделени чрез малка стаичка с два гардероба.


10 съвета за по-успешно подреждане на дома [Интериор] 17-03-2005 Окачете картините на нивото на погледа на човек със среден ръст. Хората често правят грешката да ги окачват твърде високо.

Подреждайте аксесоарите на малки групи, като всяка група се състои от  нечетен брой. Нечетният брой създава усещане за по-добро равновесие.

Поставете обшивки или тапети на стените. Често те са не само декоративни, но и отразяват вашите интереси. На пазара има разнообразие – от природни мотиви до десен с Мечо Пух или като този на снимката – тапети на тема “Женска мода – Париж – лято 1920 г”.

Съобразете се със собствения си начин на живот. Ако често се местите, може би ще предпочетете неутрално обзавеждане, което да подхожда на всеки нов дом. Ако имате малки деца или домашни любимци, е добре да изберете килими, които лесно се почистват.

Използвайте боя, за са прикриете някои дефекти и да наблегнете на предимствата. Светли цветове например използвайте, за да изглежда стаята по-голяма, а тъмни, за да изглежда по-уютна. Може да подчертаете даден обект като го боядисате в по-различен цвят или да го слеете с околната обстановка като го боядисате в същия цвят.

Избирайте подходящи тапети. Светлите цветове и дребните десени са подходящи за по-малки стаи, а по-тъмните и по-едри фигури са за по-големи стаи. Вертикалното райе създава илюзията за по-висока стая. Избирайте еднакви или подобни десени за свързаните помещения (например кухня и прилежаща трапезария), за да създадете усещане за цялост.

Търсете продукти, които се комбинират приятно. Често на пазара се предлагат готови комбинации от различни мебели и аксесоари, които ще ви спесят време и нерядко средства.

Създайте център на стаята. Практически всичко може да се превърне в център – камина, картина, кът за забавления, вазата от снимката... По този начин може да организирате процеса на украсяване, като се съобразявате с този условен център на стаята.

Съберете от списания за мебели и обзавеждане снимки на стаи, които харесвате. Когато натрупате известно количество, може да прецените какъв стил ви допада – сравнете снимките, които сте събрали – кое е общото между тях – цвят, стил, мебели? След като определите кой стил ви допада най-много, лесно може да пристъпите към съчетаване на подходящите елементи в собствения ви дом.

Изрежете общ план. Когато декорирате къщата, не мислете за всяка стая поотделно. Мислете за дома като цяло, включително и като бюджет и време.


 
За кожените мебели [Интериор] 09-02-2005 

Несъмнено естествената кожа е най-здравата материя за тапициране – тя издържа 4 – 5 пъти по-дълго от всякакви други тъкани. Не гори, не се напуква, не се бели, устойчива е на топлина и слънце, с времето става все по-елегантна и мека и цветът й не избледнява. Накратко, закупуването на кожена мебел трудно може да се окаже грешка, но инвестицията си заслужава да се осведомите добре, преди да купите.

Основни показатели:

Категория

Категорията е най-важният показател за качеството
на кожата, както и за нейната издръжливост и цена. Производителите и търговците използват сходна терминология, което улеснява избора на купувача. Лицевата част на кожата (top grain) – тази, която е била външният слой, е за предпочитане. Тя е била изложена на природните стихии, следователно е най-здрава и съответно по-скъпа от по-вътрешния слой. Лицевите кожи се категоризират в зависимост от начина, по който се били обработени.

Анилиновата кожа се накисва в анилинова боя и не подлежи на третиране с други химикали. Получава се изключително качествена и мека кожа.  Полуанилиновите кожи са допълнително обработени с багрила, които им дават по-добра защита срещу петна или избледняване. Боядисаните или пигментирани кожи са напълно преработени като цвят. Те са по-твърди, но по-евтини и по-устойчиви на замърсяване.

Довършителна обработка

Кожи, които нямат никакви белези, се срещат много рядко и са високо ценени. Повечето анилинови кожи имат различни бръчки и белези, които допринасят за естествената им красота. Имайте предвид, че багрилата или други химикали не винаги са недостатък. Всъщност, ако предпочитате по-постоянен цвят, необработените анилинови кожи може би не са най-добрият избор. В този смисъл, “най-добрата” кожа не е задължително най-подходящата за вас.

Текстура

Освен горепосочените разлики в качеството на кожата, съществуват и разновидности, които са резултат от различни техники на третиране:
Набукът се получава от лицева кожа и е по-траен от велура. Той се обработва със специален химикал, който го прави по-устойчив на замърсяване от другите анилинови кожи. Велурът прилича на набук, но е направен от по-малко издръжливи слоеве от вътрешната част на кожата. Върху кожата могат да се щамповат различни десени, като по този начин се получава разнообразие от видове.

И не на последно място, след като вече сте закупили кожени мебели, има няколко основни правила, които трябва да се спазват, ако искате да ги поддържате в добро състояние:

- Поставете ги далеч от източници на топлина (радиатор, камина, печка), които биха изсушили кожата. Трябва да има поне половин метър разстояние между тях.

- Не излагайте кожените мебели на пряка слънчева светлина, от която цветът им, макар и бавно, би избледнял.

- Почиствайте ги редовно с прахосмукачка.

- Ако случайно ги замърсите с някаква течност, попийте я незабавно.

- Ползвайте редовно подходящи почистващи препарати, за да поддържате кожата мека и чиста.
Освежете старите мебели [Интериор] 28-01-2005 

Имате ли мебели, които са много износени, но не желаете да се разделите с тях? Или може би стол, който искате да приспособите за детето си? По-голямата част от хората имат поне едно столче, шкаф или друга мебел, които искат  да променят или освежат. Ето няколко идеи как да превърнем скучните мебели в интересни:

Украсете ги -  С шаблони и боички или спрей могат да се създадат забавни десени върху различни повърхности. Нарисувайте с шаблон цветя или пеперуди върху безличния градински сандък за инструменти и веднага ще му придадете стил и елегантност, както и собствен чар.

Придайте им автентичен вид – Старите скринове и библиотеки ще добият по-изискан и автентичен вид, ако “състарите” повърхността им. Покрийте предмета с един слой боя и след това с втори слой подобен цвят боя. Избършете с парцал малко от втория слой по ъглите и ръбовете. След това с четка за рисуване напръскайте повърхността с точки боя навсякъде. Това ще придаде на мебелите ви стилен, автентичен вид.

Придайте им уникален вид – Създайте уникална атмосфера във всяка стая като разнообразите мебелите в нея. Боядисайте в ярки цветове стар люлеещ стол за детската стая, изрисувайте бюрото на детето с буквите от азбуката или цифри – мястото веднага става по-уютно, по-забавно и същевременно полезно.

Възстановете ги – Ако не сте готови за драстични промени, но все пак мебелите остаряват – възстановете ги. Изчистете петната и пребоядисайте повърхността, за да върнете спретнатия вид на новата мебел.

Направете мозайки – Скучните маси и столове могат коренно да се променят, ако се покрият артистично с различни мозайки. Можете да създадете собствен десен с парченца от плочки или цветно стъкло, всяко от които се залепва към повърхността. Запълнете празнините с фугираща смес.


Ергономичност или как да познаем добрия продукт [Интериор] 18-01-2005 

Много продукти се рекламират като ергономични (гр. “ergos” – “работа, труд” и  “nomos” – “естествените закони на”) – от стола и работното място до клавиатурата и  осветлението. И все пак – как да направим разлика между “добра” и “лоша” стока? Какво прави един продукт по-ергономичен от друг?

Проявете здрав разум и разчитайте на своя опит. Независимо дали избирате стол за офиса или компютър, човешкият фактор е най-важен за ергономичната интуиция. Продуктът продължава ли да бъде удобен, след като сте го ползвали няколко часа? Лесен ли е за управление или трябва да се четат дълги инструкции и дори да се проведе обучение, за да се работи правилно с него?

Помислете логично – проверете дали е с меки заоблени ръбове и ъгли, за да се уверите в безопасността на продукта. Търсете меки материи и интуитивен контрол, който може да се обясни посредством пиктограми. Ако избирате монитор или електронни продукти, уверете се, че предпазват зрението (поне в някаква степен) и че могат да се приспособяват към различни позиции. Задайте си въпроса дали продуктът ще бъде удобен за различни хора с различна височина.

Това в крайна сметка означава, че задължително условие за много продукти е тяхната подвижност и регулируемост. Мебелите и машините в офиса трябва да бъдат удобни за всички служители, т.е. да да бъдат гъвкави, с различни механизми за регулиране и нагласяване.

Основни фактори за определяне на ергономичността
Това е списък на основните ергономични рискови фактори:

 Сила – Количеството налягане или сила, което определено действие изисква. Например, натискането на един клавиш изисква определен натиск от пръстите и свързаните мускули.

 Честота или повтаряемост – Колко често се извършва дадено действие.

 Вибрация – Вибрациите от големи двигатели и тежки машини също са вредни, особено в комбинация с други рискови фактори.

 Поза – Неудобните пози на тялото, особено в офис където прекарвате най-дълго време, са един от най-важните рискови фактори.

 Температура – Температурните крайности, независимо дали са твърди високи или ниски, могат да утежнят въздействието на други фактори.
Отчитането на тези общи рискови фактори помага при определянето на ергономичността на един продукт, т.е. на способността му да противодейства на негативните страни на тези фактори. Най-ергономичният дизайн трябва да предпазва човек от несвойствени и неудобни пози.
 

Зиданата камина отоплява цяла къща 

Горивните камери за вграждане са изборът на заможните българи. Търсенето им расте лавинообразно в последните години. Предпочитани са моделите с водна риза. Една такава камера може да отоплява цяла къща с 300-400 кв. м площ само с 12-15 кубика дърва на сезон.
Инвестициите в този вид отопление обаче са значителни. Самата камера не е много скъпа. В големите търговски вериги и най-вече в магазините около столичната Сточна гара могат да се намерят модели за по 380-450 лв. Те са с условна мощност 6 киловата и стигат само за отоплението на 1-2 стаи. Истинските горивни камери са с мощност 15-20 киловата. Цената им почва от 700 лв. и стига до 2750 лв. Ако са с водна риза, те могат да се свържат чрез тръби с радиатори във всички стаи. Често това е свързано със значителен ремонт и е по-разумно да се прави още при строежа на къщата. Радиатор за една стая от 25 квадрата струва около 150 лв., ако е стоманен, и 220 лв. - ако е алуминиев. Последните са по-трайни.
Общо инвестицията излиза не по-малко от 4 хил. лв., а понякога надминава 6000. Затова в някои магазини предлагат горивните камери на лизинг. Той обаче ги оскъпява с 23%, ако е за 18 месеца.
Всеки майстор на камини обича да плаши капризни клиенти със заканата "Ще ти сложа шапката".
Култовата реплика от филма с Кирил Господинов се разказва като виц в гилдията.
Ако майсторът ти мисли доброто, вместо шапка във вътрешната горна част на камината той слага специални клапи, които регулират изтичането на топлината. Това обяснява спецът по строежа на открити огньове в домовете Сашо Атанасов от Пазарджик.
Освен топлина камината трябва да носи уют и романтика. Съвременните имитации с вградени печки не пръскат сажди, но пък не носят очарованието на традиционните зидани модели, твърдят старите майстори. Да имаш камина с огнище, на каквато са се греели аристократите преди векове, обаче е повече от лукс. Изграждането на ретромодел излиза между 1000 и 1600 лева, според екстрите. Зиданата камина гарантира температура от 18 до 22 градуса и може спокойно да отоплява просторен хол от 80 кв. м. Ако има и водна риза, без проблеми ще сгрява още 1-2 стаи от 25-30 кв. метра. За традиционната камина трябват дърва. Обикновено на месец се изгарят около 1,5-2 кубика, но при по-ниски температури отиват повече. Камината може да работи и с нискокалорични брикети. Те обаче не са за предпочитане, защото тлеят и създават проблеми при чистенето.
Всяка камина се нуждае от аксесоари, които допълнително я оскъпяват. Така нареченият прибор обикновено включва маша, лопатка, вилица и налакътник за жарта. Цената му варира от 80 до 150 лева. Луксозните комплекти, изработени по поръчка, обаче могат да надхвърлят неколкократно тези суми.
Много комфорт в жилището през всеки сезон осигурява климатикът. Цената на различните видове не пада по 500-600 лева. А за толкова може да се вземе уред, който да топли само една стая. За оборудване на тристайно жилище трябват поне 2000 лева. Но за разлика от електрическите печки, климатиците харчат по-малко ток, а загрявят по-качествено помещението. За отопление на месец за апартамент от 70-80 кв. метра гълтат по около 150 лева. През лятото обаче служат и за охлаждане.
Все повече хора предпочитат и локалното парно на ток или нафта. Докато първият вариант е доста скъп, то вторият определено си струва. Котлетата на нафта са доста популярни за къщи и вили. С един голям резервоар от 2 тона гориво спокойно може да се топли двуетажна къща цяла зима.


Украса с есенни листа   


Есента е може би най - красивият и живописен сезон. Топлината на есенните цветове ще внесе уют в дома ви. За да украсите стаите си и да внесете част от красотата, която е навън, е необходимо да съберете паднали от дърветата листа и да ги изсушите между страниците на голяма книга.


След като разполагате с изсушените листа можете да използвате въображението си. По - малките листа сложете в пликчета и завържете с красиви лентички или панделки. Поставете ги на различни места - върху шкафчетата, на библиотеката.

Друг вариант е да прикрепите листата с безцветна лепенка към тънък конец или корда. Така ще може да ги окачите на тавана, от където да се спускат като в истинска гора. Ефектът е неповторим.
(Използвайте само добре изсушени листа, защото свежите ще се нагънат.)

Големите и здрави листа нарисувайте със сух или маслен пастел, или с водни бои, и просто ги прикрепeте с малки карфички на стената (ако имате тапет) или с безцветна лепенка.

Не пропускайте възможността да превърнете дома си в есенна картина.


Чудеса в декорацията ... с гребен   

По магазините можете да намерите различни видове гребени -  от гума, метал, дърво или пластмаса със зъбчета с различна дължина. Техниката за декориране, използвайки гребен има повече от един плюс: тя не е никак трудна, бърза е и е забавна, и позволява безкрайни цветови комбинации, някои от които с неочакван ефект. Принципът е прост: достатъчно е да нанесете една ръка цветен лак върху боядисана матова повърхност и да прокарате върху него гребена още преди лакът да е изсъхнал: това ще Ви даде като резултат оригинална двуцветна декорация.

Подготовката

Боядисайте повърхността с избрания цвят матова боя. Оставете я да съхне поне 16 часа. След това преминете към самата декорация, правейки опити с гребена, за да прецените успешността на различните декорации и възможните ефекти. Лакът съхне доста бавно, тъй че е възможно да се работи върху една и съща повърхност около 20 минути. Следователно е напълно възможно през това време да промените идеята си и да измените както най-много Ви хареса типа декорация, работейки без да бързате. Не забравяйте, че ще Ви трябват доста парцалчета или попивателна хартия за да почиствате гребена.

Когато парцалчетата или попивателната хартия, с които почиствате гребена, са пропити от лак, оставете ги да се изсушат на чист въздух. Това са лесно запалими вещества, които е опасно да бъдат държани в затворени помещения и близо до топлинни източници.

1. Как да приготвим лака:

Налейте малко маслена боя в малка чинийка и добавете темпертин докато получите кремовидна смес. Разбъркайте добре, след това го добавете в съда с лак. Трябва да сте сигурни, че приготвения лак ще е достатъчен за цялата работа, която Ви чака, защото ще Ви бъде трудно да получите отново същия цвят.

2. Как да нанесете лака:

Нанесете леко и равномерно лака по приготвената повърхност. След това проведете гребена, покривайки около 20 см по цялата дължина и довършете с вертикални равномерни движения, стремейки се да не оставяте следи от четката.

Какво ще Ви е необходимо:

1 литър бяла матова боя
четка от 75 мм или мече
поднос
четка от 50 мм
1 литър маслен лак
темпертин
маслени бои
2 гребена(може и ръчно изработени - дълги по 7см, със зъбци широки по 2 и 4см)
ваничка /съд за боята/
отвес
попивателна хартия или парцалчета за почистване

Указаните количества са достатъчни, за да декорирате в стая 2x4 метра, повърхност, която започва от пода и стига до височината от около 120см.

3. Отвес
За да направите вертикални линии, закачете отвеса на около 10 см над горната рамка. Ако го залепите с тиксо, ще можете да го премествате в процеса на работата.

4. Първата лента
Проведете инструмента за жилки или гребена с по-широки зъбци започвайки точно под горната рамка без да спирате чак до долната рамка, следвайки отвеса.

5. Втората лента
Нанесете по същия начин втората лента, отдясно или отляво на първата, този път използвайки гребена с по-тесни зъбци.

6. Вълнообразни линии

В процеса на работата нанасяйте нова лента лак, за да можете винаги да работите върху свеж слой лак. Изчистете зъбците на гребена с широки зъбци от остатъците от лак и го проведете на около 1 см от предишната лента, оставяйки регулярна вълнообразна следа.

7. За да почистите цокъла
За да премахнете евентуални остатъци от лак по рамката, прекарайте малко, пропито с темпертин парцалче преди лакът да е изсъхнал.

Малко помощ

* Лесно е да се оправят грешките, направени с гребена. Достатъчно е да се нанесе нов слой лак с четката и да се започне отначало. Ако е неоходимо, можете да нанесете нов слой лак повече от веднъж.

* Ако слоят лак е твърде гъст могат да се образуват бучки. За да ги премахнете, махнете малко от лака с четка.

Повърхности

Ако трябва да декорирате с гребен по ламинирани повърхности или подобни, първо трябва да ги изгледите със шкурка, преди да нанесете първия слой матова боя.

Примерна декорация на скрин

Благодарение на декорацията на карета на бяло върху син фон, скринът от естествено дърво е придобил съвсем нов външен вид.

1. Нанесете една ръка за фон и след като изсъхне, нанесете и белият лак (той се получава като се смеси малко бяла маслена боя с темпертина и лака).

2. Начертайте хоризонтални линии, използвайки гребен с много тесни зъбци. Опитвайте се да провеждате лентите на еднакво разстояние една от друга. Помнете, че трябва да почиствате гребена след всяко нанасяне.

3. Преди да изсъхне лакът, използвайте същия гребен, за да начертаете вертикални линии върху хоризонталните. Ще получите ефект, подобен на нишките на плат. Декорирайте по този начин целия скрин.

Съвети:

Импровизирани гребени

Гребените от картон, направени на ръка не издържат дълго. За да направите по-издържливи гребени използвайте например използвана фонокарта. Ще получите интересни резултати дори ако използвате гребени за коса с широки зъбци.

 

 

Изборът на цвят
Ако нямате много време, можете да използвате вместо маслените бои, акрилните полу-матови бои. Те са на водна основа, изсъхват за около 4 часа и изглеждат по същия начин, като маслените бои.

Как да изработите гребена:

За да изработите гребен, с помощта на линийка и молив, начертайте на малко картонче зъбците и ги отрежете с ножица.

Различни комбинации:

В зависимост от типа на гребена, който използвате, могат да се получат различни ефекти, понякога дори и триизмерни. Но не забравяйте, че и изборът на цвят има значение.

Използвайте два гребена -  единият с широки зъбци, другият - с тесни. Започнете с този с тесните зъбци и начертайте хоризонталните линии и продължете с този с широките за вертикалните линии.

Нанесете ленти на разстояние от 5 см една от друга, използвайки гребен широк 3,5 см с широки зъбци. В останалото пространство нарисувайте зигзагообразни линии.

Използвайте широк гребен и начертайте серия от вертикални линии на разстояние 7 см една от друга. Между тях нанесете две тесни зигзагообразни ленти с тесен гребен.

С гребен с широки зъбци, начертайте прави линии оставяйки около 3 см между лентите. Задържайки зъбците перпендикулярни спрямо повърхността, начертайте в останалото пространство вълнообразни линии.

За да направите ефектна имитацията на тъкан, използвайте различни по широчина гребени за вертикалните и хоризонталните линии.


 
Света на четките   

За всеки ефект, който бихте искали да пресъздадете, съществува подходяща четка. Ако желате да се задълбочите в бояджийските техники ще имате нужда от специализирани четки.

Открийте кои са задължителните (отбелязани с ***), тези, без които можете да се справите (**), и онези, които се смятат за лукс дори и сред експертите (*).

1. Ветриловидна четка *

Широка и плоска. Създава ефект на тъкан. Подходяща за деликатни и  преливащи се декорации.

2. Наклонена четка за начертаване на линии **

С твърд косъм, тя се използва за да се чертаят прави линии. Понякога се използва и в боядисването стил "напръскано". Може лесно да се замести от четка за зъби.

3. Мека четка за начертаване на линии **

Благодарение на това, че е мека и абсорбираща, тази четка се използва за начертаването на дълги линии, без да се налага линията да бъде прекъсната за да се вземе още боя. Използва се предимно за да се митират мраморни жилки.

4. Назъбена четка за имитиране на дърво *

Професионала четка, която се използва само от професионалистите, за да се предаде на повърхността вид на моаре.

5. Четка за прах **

Тази мека четка се използва суха, за да се премахнат частиците прах от повърхността, която трябва да бъде боядисана, но за тази операция е достатъчно и парче плат. Четката е подходяща също, ако искате да
приглушите твърде яркия ефект на гланцовата боя.


6. Ветриловидна четка за декорации *

Благодарение на формата си, тази четка е особено подходяща за реализиране на преливащи се цветове. 

7. Четка за имитиране на дърво *

Тази четка създава ефект на прави дървесни жилки. Двата цвята косъм са различно твърди и така създават ефект на случайни линии.

8. Четки за изобразително изкуство ***

Важно е да имате поне една мека четка, за да поправяте подтичанията или сложните детайли. Косъмът е на катеричка, самур или вол. Ако си купувате само една, изберете среден размер.

9. Четка с дълъг косъм **

Не я бъркайте с четките за изобразително изкуство: косъмът на тази четка е дълъг, което е идеално за да начертаете права линия. При работа с маслени бои използвайте твърди четки, а при акварелните -  меки.

10. Четка за пунктиране **

Тази четка създава деликатен ефект на петънца. Боядисването се извършва като се държи четката вертикална спрямо декорираната повърхност. Естествено, колкото е по-малка четката, толкова повече време ще Ви отнеме декорацията. Най-добър ефект се постига, когато се използват четки с естествен косъм, които, обаче, са твърде скъпи. Върху малки повърхности можете да получите по-деликатен ефект ако използвате
четката за прах.

11. Попиващи четки ***

 Някога тези четки се реализираха от козина на пор. В момента съществува богат асортимент от тези четки: с рядък или с гъст косъм, със заострено връхче, плоски, кръгли, тънки или дебели. Използват се за извършване на особено точни и детайлни работи, като имитирането на естествено дърво. Косъмът им е бял и дебел и задържа голямо количество боя, което позволява идеалното нанасяне на боя на плоска повърхност или по ъглите. Полезно е да имате поне няколко с няколко различни размери.
 
12. Тушовка **

Тази четка с естествен косъм на свиня или язовец, създава деликатен ефект и затова се използва в имитацията на дървесни жилки или в моарирането. Четките със свински косъм са по-евтини, но и по-малко еластични, което създава не толкова деликатен ефект. Направени са, за да смегчат боядисването на дърво, но можете да получите същия резултат, използвайки мека и плоска четка за декорация.

13. Четки за шаблон ***

Има ги в различни размери и с различен косъм. Макар че, за декорирането с шаблон можете да използвате и гъба, по-добре е да притежавате и няколко такива четки, защото те позволяват по-добро нанасяне на боята, особено за да оцветите тънки линии. Най-добре е да купите размерите 8, 12 и 14.

15. Бояджийска четка  **

Използва се за да се подчертае ефектът на боядисването, като се провежда по още неизсъхналата боя. Тази четка с деликатен конски косъм, е полезна също така и за техниките на остъргване на боята.


Да познаваме цветовете   

Човешкото око е способно да различи повече от 10 000 000 цвята. Цветовете, заедно с техния безкраен брой оттенъци, имат силно психологично влияние върху нас. Поради тази причина е необходимо да се научим да ги използваме, преди да изберем някои от тях, за да декорираме различните помещения на нашия дом.

Първото нещо, което ни прави впечатление като влезем в дадена стая, е комбинацията от цветове, на които се базира цялото обзавеждане. Може би става дума за подсъзнателна реакция, но всички ние чустваме влиянието, което цветовете и декорациите по стените, тавана, пода и тапицериите оказват върху средата и следователно и върху нашето натроение. Точно поради това влияние, което е доказано от многобройни задълбочени изследвания и екперименти, изборът на цветовете трябва да бъде извършен много внимателно. Затова би било много полезно да се знае, например, колко и кои вариации произхождат от основните цветове и как те могат да се комбинират помежду си. Следвайте ни и ще откриете заедно с нас света на цветовете.

Един единствен цвят,  безброй оттенъци

Употребата на един единствен цвят в неговия безкраен брой оттенъци създава приятен ефект и релаксираща атмосфера. В тази баня, в която преобладава зеленият цвят, пастелният тон, употребен за стените и тавана констрастира хармонично с тъмно-зелената облицовка на панелите. Растителната декорация, получена с помощта на шаблони и месинговите кранчета са подбрани специално, за да подчертаят монохроматичния ефект.

Цветове-приятели

Ако контрастът между цветовете е равностоен и се използват цветове, които се намират близо един до друг в цветовата палитра, общият ефект става изключително приятен. В този хол са били използвани цветовете между оранжевия и кафевия, оттенъците вървят от светлите тонове на естественото дърво през топлите цветове на глината до тъмнокафявото. Тъмносини, с цвят слонова кост и бежови петна създават необходимия контраст. Без тях, цялостният ефект би бил твърде безличен.

Игра на контрасти

От цветови комбинации с много силен контраст, като например тази между жълто, бяло и черно може да се получи много приятен ефект, но и понякога невероятно "изморителен", ако цветовете не бъдат добре уравновесени.
Точно за да се избегне това, в този хол контрастът между бялото и черното на килима и тапицерията е "омекотен" от светложълтия цвят на стените. Стаята е осветена от бял таван, от камината и от пода от теракот.

Идеи

Ако искате да обновите стая от вашия дом, но не Ви достига вдъхновение или не се чуствате сигурни за крайния резултат, съветваме Ви да се справите с проблема, опитвайки възможните цветови комбинации, набавяйки си и сравнявайки парченца от платовете, които смятате да използвате за тапицерията или тапетите, както и картончета, боядисани с боите, които смятате да използвате. Подредете всички тези елементи така, както биха се намирали в стаята - лака за пода отдолу, и над него останалите елементи. Опитайте се да си представите крайния ефект. Тази хитрост ще Ви позволи да изпробвате различни алтернативи, докато не намерите най-доброто решение.
След това може да се опитате да изберете и цвета на стените. Помнете да държите боядисаните картончета и парчетата тапети вертикални, защото когато са хоризонтални, цветовете изглеждат много по-светли. Ако следвате съветите ни, ще избегнете голяма част от грешките, и ще можете да бъдете сигурни, че крайният резултат ще бъде точно този, който сте очаквали.

Цветови кръг

Цветовият кръг представлява степенуван цветови спектър и е стандартен начин за описание и определяне на цветовете.
Тръгва се от трите основни цвята, които са червеният, синият и жълтият.
Ако смесите 1:1 по двойки основните цветове, ще получите трите второстепенни цвята: от червения и жълтия се получава оранжевият, от червения и синия - лилавият, от синия и жълтия - зеленият.
Ако смесим второстепенните цветове с основните, до тях в кръга се образуват 6-те третостепенни цвята.
От червения и оранжевия се получава тъмно оранжевият, от червения и лилавия - червеникавият лилав, от синия и лилавия - синкавият лилав, от синия и зеления - морско-синьото, от жълтия и зеления - лимоновото зелено, и от жълтия и оранжевия - тъмно жълтият. По този начин кръгът е завършен.

Цветове и тоналности

Ако сте разглеждали цветовете бои, платове, тапицерия, подови покрития, сигурно сте забелязали, че всеки цвят разполага с много богато разнообразие от тоналности. Ако добавите бяло, ще получите по-блед цвят, докато ако черно, то ще направи цвета Ви по-тъмен. Във всяка цветова комбинация е много важно цветовете да бъдат в равновесие.

Ако използваме само светли цветове, стаята може да изглежда бледа, ако пък използвате цветове със среден интензитет тя би могла да изглежда  твърде монотонна, а ако за декорация се използват само тъмни тоналности, стаята ще изглежда сенчеста и мрачна.

Топли и студени цветове

Кръгът разделя цветовете по естествен начин. От едната страна са разположени топлите цветове, като червеният, оранжевият, жълтият, розовият, прасковеният, теракота, златният, ярко кафявият и някои от лилавите цветове.
Топлите цветове изглеждат сякаш се проближават към Вас, смалявайки стаята; можете да ги използвате за да подчертаете някоя подробност или за да направите атмосферата по-уютна.
От другата страна се намират студените цветове, тоест синьото, зеленото, и др. Тези цветове, за разлика от предишните, изглеждат сякаш се отдалечават от Вас, уголемявайки помещението.
Ако прекалите с топлите цветове има опасност да създадете чуство за клаустрофобия, докато ако има прекалено много студени - ще предадат чуство за отчужденност. Затова е важно те да бъдат уравновесени помежду си. Използвайте също така и неутралните цветове (бяло, черно, сиво или бежаво) за да смекчите общия ефект.

Вдъхновение от природата

Ако прелистим мостри на бои, ще забележим, че най-чудноватите имена на цветове почти винаги са вдъхновени от природата: морско синьо, гълъбово сиво, тревно зелено, небесно синьо, лимонено жълто.

Природата е пълна с прекрасни или твърде смели комбинации, които, макар и нестандартни, нито контастират, нито създават неприярно впечатление. Не е трудно да се забележи, че в монохроматична естествена среда, например в гората, ярко зелените тонове биват подчертани от бледия цвят на листата и папратите. По същия начин, естествените цветове на върбовите клонки и на сламата се комбинират със своите "цветове-приятели" от онази част на палитрата, която се намира между кафявото и жълтото. В природата един от най-силните контрасти може да се наблюдава в центъра на чашката на лалето. Наситено жълтото и блестящо черното, сложени едно до друго, ослепяват -  по същия начин стая, декорирана с тези цветове би изглеждала стимулираща за очите и би зареждала с енергия.

Тоналности

Ако добавите бяло към чист цвят, ще получите по-блед оттенък.
Всички тези цветове са получени добавяйки към наситен цвят малко или повече бяло.

 

Цветовата палитра

Постепенния спектър ни показва първичните, вторичните и третичните цветове в тяхната действителна яркост, без добавяне на бяло или черно.

Оттенъци

Ако добавите черно към даден чист цвят, ще получите по-тъмен оттенък. Кръгът отдолу ни показва как, увеличавайки черния цвят, потъмняваме цветовете, създавайки серия от по-тъмни оттенъци.

 

Как да програмираме цветовете

Обикновено, комбинациите от цветове могат да бъдат разделени в 3 групи:
монохроматични, "съседни" или "свързани" и контрастиращи или допълващи се.

Монохроматични комбинации

Цветовете от този тип комбинации произлизат от един и същ сегмент от кръга, без да има преход от един на друг. Създайте комбинация използвайки различните тоналности на един и същ цвят. За да създадете различни вариации, използвайте аксесоари с контрастиращи или неутрални цветове.

Съседни комбинации

Тези комбинации се състоят от цветовете на 3 или 4 съседни зони на колелото.
В този случай успехът зависи от създаденият баланс между топлите и студените цветове: тоест ако сте избрали само топли цветове, опитайте се да балансирате ефекта като добавите цветове, които се намират от другата страна на колелото. Така ще постигнете по-неутрален и хармоничен краен резултат.

Комбинации с допълващи се цветове

Цветовете, които се намират един срещу друг на кръга, се наричат "допълващи се" и използвани заедно, създават изключително силен ефект. В тези комбинации се съюзяват топли и студени цветове, но тъй като обаче обикновено топлите цветове вземат надмощие, те ще получат главната роля в комбинацията. Затова, за да получите уравновесен ефект, използвайте  топлите цветове в пропорция 1:3 спрямо студените. Ако се колебаете, използвайте по-бледите и неутрални тоналности за основните повърхности и по-силните и ярки за детайлите.

Теория за цветовете

Широчина на стаята
Ярките и контрастиращите цветове създават много по-силен ефект ако бъдат използвани в широки пространства.
Те "се приближават" до Вас както топлите цветове, докато бледите, нанесени върху големи повърхности изглеждат по-леки и сякаш се отдалечават: Поради тази причина интензитетът на цвета трябва да бъде подбран спрямо обширността на пространството, в което той ще бъде използван.

Контрастиращи цветове

След като дълго и внимателно сте се вглеждали в даден ярък цвят, ще забележите, че след като преместите погледа си от него, ще Ви се стори, че виждате съотвеният му обратен цвят от кръга. Става дума за съвсем естествена реакция, но и за хитър трик, който бихте могли да използвате, ако искате да създадете схема от контрастиращи цветове.

Други схеми

Ако се комбинира даден основен цвят с двата цвята, които се намират отстрани на неговия допълнителен цвят се получава така наречената "разделно допълваща се" схема. Можете да я променяте, като използвате различните оттенъци на всеки от участващите цветове.

Пример монохроматична комбинацияНезависимо от това, че зеленият цвят се смята за студен цвят, в тази баня хитрата комбинация между жълто-зеления цвят на стените, заедно с топлите лилав и розоват цветове на декорациите, е създала
уютно помещение, без да отнема способността на студените цветове да разширяват стаята.

Пример комбинация от съседни цветовеБежавото и кремавите цветове са смятат за неутрални цветове, независимо от това, че са тоналности от гамата на кафявите и жълтите цветове. Ако тези цветове се комбинират помежду си, ще направят атмосферата отпускаща и тъй като се приближават много до белия цвят, ще създадат впечатление на широчина на стаята.

Пример контрастиращи цветовеБелият цвят е неутрален топъл цвят, докато черният - неутрален студен цвят. В тази комбинация черно-белите карета на килима и столовете биват смекчени от жълтия цвят. По принцип е хубаво да не се прекалява с декорацията на карета, защото може да надделее над останалите
елементи в стаята, правейки я да изглежда много по-малка отколко е.

 
Материалите са взети оттук
http://news.imoti.net/searchnews.php?page=1&emis_id=13&keyword=


Последна редакция: вт, 07 ное 2006, 11:34 от The Sun

# 1
 • Мнения: 1 447
Само прегледах, без да се задълбочавам, но положително всеки би намерил по нещо полезно! Браво за усилията! Би могло да има такава закотвена тема, в която да се пуска разнообразна информация от този сорт, подфорум май няма да има?!  newsm78

# 2
 • Мнения: 7 616
Ехаааааа.....тъкмо навреме ми идва тази информация....благодаря много , Слънце   bouquet

# 3
 • Варна
 • Мнения: 464
Суперско ...Благодаря ти!!

# 4
 • Popovo
 • Мнения: 571
Прочетох всичко, благодаря ти   bouquet

# 5
 • днес тук, утре там...
 • Мнения: 990
Доста неща понаучиш . Мерси много    bouquet

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 446
Благодаря ти!  bouquet Тъкмо направихме ремонт на кухнята , но още събираме пари за шкафовете. Точно навреме.

# 7
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Понеже има интерес към инфото, подължавам да събирам Peace

Имитация на дърво за скрин [Интериор] 28-03-2004 

Ето как може да трансформирате скрин с ламинирана повърхност, декорирайки го с тъмно кафяви жилки върху махагоново червен фон. Подгответе повърхността, както е описано в Изкуството на имитация на дърво  и следвайте инструкциите.


1. Започнете от горната рамка на скрина: първо нанесете лака и после прокарайте краищата на инструмента, държейки го здраво за да получите прави жилки. След това го прокарайте докосвайки леко повърхността по цялата дължина на чекмеджето за да получите жилки без възли.
2. Използвайте широка и плоска четка за да смекчите ефекта на жилките. Използвайки единствено връхчетата на четката, нанесете леко боята върху още влажния лак. По този начин няма да повредите жилките  и ще получите по-добър краен ефект, сякаш работата е била извършена от професионалист.

Цветно въображение

Забавлявайки се с цветовете можете да получите естествени ефекти или да намерите интересни решения и нови цветови комбинации.


 

Тези меки светлосиви жилки са много семпли, но изключително ефектни. За да ги получите, използвайте лак с този цвят върху бяла матова боя.

 

 

 Тези жилки са получени, използвайки сив лак на син фон: не винаги е задължително комбинациите от цветове да са естествени, за да бъдат удачни.

 

 

 На фон с жълта охра, реализирайте жилките със същия лак, смесен с малко землист цвят (terra di Siena): ще получите жива комбинация, съвсем малко по-ярка от тази естествения бор.

 

 

 Фонът на тази комбинация е бял матов, докато  жилките са бледо жълти. Ризултатът е много деликатен и приятен.

 

 

 

 Този ослепителен и ярък ефект е получен с алени жилки на оранжев фон: една наистина смела и оригинална комбинация.

 
За съжаление снимките няма как да ги кача, така, че ако искате и снимков материал  ще трябва да влезете тук:http://news.imoti.net/news.php?id=867Изкуството на имитация на дърво [Интериор] 27-03-2004 

Резултатът изглежда вълшебен. В действителност е много просто:
за няколко часа можете да подновите старите мебели, украсявайки ги
с жилките и възлите на естественото дърво. Достатъчно е да използвате
инструмента за имитиране на дървен материал. Не е необходимо да бъдете
експерти за да успеете да получите изненадващи резултати.

Изкуството на имитация на дърво не е ново. От векове експертите по декоративно бояджийство имитират елегантните дървесни жилки. Всъщност става дума за лесна и бърза техника: достатъчно е да имате под ръка подходящия инструмент и малко въображение.

С този инструмент можете да получите прекрасния ефект, който виждате по снимките. Ще е достатъчно да нанесете слой прозрачен цветен лак върху равна боядисана повърхност и след това да минете отгоре с инструмента:
с няколко докосвания могат да се пресъздадат правите и извитите
жилки, възлите, или, с помощта на назъбените окончания - леки черти.

Преди да започнем

За да получите максимално добър резултат, повърхността трябва да бъде идеално гладка. За фона се снабдете с матова маслена боя от избрания цвят (не се съветва да използвате гланцова, тъй като лакът не би се задържал по нея).

В зависимост от избрания цвят ще трябва да разполагате и с маслени бои (тубичките могат да се намерят във всеки магазин за художествени материали), терпентин и прозрачна маслена боя, която ще можете лесно да намерите във всеки магазин за бриколаж.

Инструкциите ни Ви показват как, стъпка по стъпка, да трансформирате
ламинираните мебелни вратички. Но можете да използвате същата техника за да декорирате по същия начин много други неща.

Да пресъздавате дървесни жилки е изключително забавна работа, която дава невероятни резултати.

Вашият инструмент за жилки

Винаги почиствайте зъбците и кривите с парцал, натопен в темпертин, за да не замърсите жилките с лака, който е останал по инструмента. След като сте свършили да го използвате, премахнете целия оставащ по инструмента лак със стара четка за зъби. Измийте го с топла вода и сапун и го изплакнете. Ако въпреки това остане някакъв лак, го премахнете с темпертин.  Оставете парцалчетата или кухненската хартия, с които сте почистили инструмента да изсъхнат и ги изхърлете едва когато са напълно изсъхнали. Масленият лак е изключително лесно възпламеним, затова не дръжте парцалчетата в затворени помещения близо до топлинни източници, защото това би могло да предизвика пожар.

1. Как да подготвим повърхността:

Повърхността, която искате да боядисате трябва да бъде идеално почистена от мръсотии и мазни петна. Измийте я с разтвор на основата на неутрален сапун и след това изгладете със шкурка, така че боята да се хване. Внимателно изчистете останалия прах. Това е особено важно при работа с ламинирани повърхности.

2. Как да боядисаме едната вратичка:

Нанесете избраната матова боя с регулярни вертикални движения по централната и страничните части. Горната и долната пластини ще боядисате с хоризонтални движения. Най-добрият резултат ще получите с два тънки слоя, нанесени през 16 часа.

3. Как да подготвим сместта за лакиране:

Капнете няколко капки боя в малък съд, добавете терпентин и разбъркайте добре. Ако разтворите първо боята, ще избегнете формирането на неразтворени съсиреци боя. Добавете лака на маслена основа в пропорции 1:1 и разбъркайте докато не получите кремовидна смес.

Какво Ви е необходимо:
- инструмент за имитиране на дървовидни жилки
- 1 литър матова боя за боядисване на фона
- 1 литър леново масло
- 1 литър темпертин
- маслени бои
- 1 четка 50 мм
- 1 четка за лак
- 1 четка с къс косъм
- попивателна хартия
- шкурка
(дадените количества са достатъчни за вратите на средна по големина мебел)

Лесно поправимо

Ако не сте доволни от ефекта, който получавате, или искате да промените цвета, прекарайте напоен с темпертин парцал по повърхността, премахвайки по този начин цялата досега нанесена боя. Сега може да започнете отначало. Лесно е да поправите грешките си, работейки с лак по матов фон.

Гъсти жилки

Ако получените жилки са твърде гъсти и дълбоко гравирани, това означава, че лакът е прекалено гъст. Премахнете го от повърхността с темпертин и пригответе нов по-рядък. Можете да го разредите няколкократно, ако това е необходимо.

Петна и подтичания

Могат да се получат, когато се нанася твърде гъст лак. Премахнете с четката излишния лак и го нанесете малко по-разреден. Най-добрите резултати се получават когато слоят лак не е прекалено дебели под него прозира цвета на фона.

Неприятни ефекти

Макар че възлите и жилките имат голяма декоративна сила,
не прекалявайте с тях: по този начин ще получите твърде разхвърлян ефект. Докато, ако ги редувате с прави черти общият резултат ще е по-подреден и по-приятен.

Прави жилки.

1. Нанесете лака върху сухата матова основа, както е показано вляво, покривайки
лента с ширина 15см по цялата дължина на вратичката. Нанесете го леко, така че
да прозира цвета на основата и изравнете с вертикални линии в посоката, в която искате да вървят жилките.

2. Тръгвайки от горния край, проведете инструмента надолу (вижте фигура А).
След това нанесете лака в съседната зона, така че да можете да работите
върху прясната боя. Изчиствайте инструмента след всяко минаване.

3. За да получите праволинеен ефект, използвайте назъбения край на
инструмента и го прекарайте два пъти по същата повърхност.

Криви жилки и възли.

1. Нанесете лака по вратичката както преди. Започвайки отгоре, облегнете долния край на кривата повърхност на инструмента и го проведете надолу към Вас, следвайки внимателно фиг.В, за да разберете как да държите и движите инструмента. По време на тази операция, накланяйте постепенно инструмента така че, когато стигнете до долната част на вратичката неговия горен край да е облегнат върху повърхността.


2. За да пресъздадете възлите, прокарайте инструмента към Вас клатушкайки го напред-назад.

3. Редувайте възлите и кривите жилки с обикновени прави линии. Ефектът става по-приятен и по-естествен.


Вратичка с рамка

Ако вратичката има централна плоскост, обработете първо нея и после обработете хоризонтално горния и долния й краища. Докато повърхността е все още суха, нанесете лака вертикално върху страничните плоскости, минавайки върху хоризонталната нанесена боя в ъглите и разположете жилките в посока отгоре надолу.

Прави жилки
За да получите прави жилки прокарайте инструмента без да го клатушкате
и внимавайки да не извивате ръчката. Изчиствайте инструмента след всяко нанасяне.

Криви жилки
Дръжте инструмента на разстояние и го сложете така че долният край на изкривената повърхност да докосва началната точка на зоната, която искате да украсите. Прокарайте го към Вас и, сгъвайки китката, накланяйте постепенно изкривената повърхност така че, на края на прехода горната част на инструмента да се окаже опряна във вратичката.

Възли
Хванете инструмента и, докато го влачите към Вас, наклонете го както когато правите изкривени линии и го клатушкайте напред-назад два или три пъти за едно единствено нанасяне, както е показано на картинката.

Как да се декорират рамките с жилки

1. За да се декорира с жилки рамката около централния панел, първо нанесете хоризонтално лака върху горната и долната ленти. Преди да изсъхнат, нанесете лака вертикално и върху страничните ленти, покривайки и ъглите и след това нанесете жилките в посока отгоре надолу.

2. За да запълните улея ограничаващ централния панел, покрийте го с лак с малка четчица и после със суха четка го притиснете към улея.

Златни правила
- преди всяко нанасяне почиствайте повърхността на инструмента с парцал, натопен в темпертин.
- не спирайте и не отделяйте инструмента от повърхността, докато обработвате лента от нея.
- Използвайте малко лак и го нанасяйте винаги в посока на жилките.
Оставете го да съхне поне 8 часа.

Изпипване
- ако са се формирали вертикални линии, обозначаващи краищата на нанесените ивици боя, попийте ги с леки докосвания на суха четчица.
- за да получите малки спираловидни възли, използвайте кръгла плътна четка и я завъртете така че космите да се раздалечават постепенно.

 


Деликатен ефект

Ако искате жилките да изглеждат деликатно, използвайте широка плоска четка и когато лакът още не е съвсем изсъхнал, смегчете ефекта с изключително леки докосвания в посока на жилките.

Грижи за детайла

Когато улеите на вратичка с рамка са широки, използвайте назъбените краища на инструмента по продължение на целия улей. А ако горната и долната ивици са леко извити и са част от панела, извършете няколко леки вертикални докосвания с назъбения край на инструмента, които да са паралелни на жилките.За снимките важи същото:
http://news.imoti.net/news.php?id=866


Как да украсим дома за празника  [Интериор] 13-12-2003 

Украсата на дома създава голяма част от празничното настроение. Как да я направим по-различна от друг път? По-семпла или по-тържествена? Ето няколко идеи за това.

За са направите стилна украса изберете цвят, в който да бъде тя. Например в преобладаващо синьо, червено или бяло. Набавете топки, гирлянди, панделки и свещи предимно в избрания цвят. При покупката на елхата вземете допълнително елхови клонки. Украсете елхата с топките и гирляндите. От елховите колонки направете коледен венец, който сплетете с панделките. Останалите клинки поставете във фруктиерата с плодове, във вази, оплетете малки клонки около свещниците.

Друга възможност за украса е да изберете стил рустик. За целта украсата се прави изцяло с естествена украса - играчките по елхата са дървени или естествени плодове - орехи, дребни ябълки, лук. Гирляндите се правят от нанизани пуканки.

Важни елементи от Българските коледни традиции е коледната елха, която се украсява на Бъдни вечер и под която се поставят подаръците. Подаръците трябва да се отворят на сутринта на Коледа.

Друг важен елемент е украсата на питките и погачите, както и поставянето в тях на късмети - пара за благополучие, дрянова пъпка за здраве.

Български обичай е и изработването на сурвачките - от дрянова клонка, украсени с нанизи пуканки, сушени сливи, чесън, разноцветна прежда, с тях децата сурвакат възрастните за здраве.


Леглото - символ на началото  [Интериор] 07-12-2003 

Неизменна част от жилището на човека, възприемано като символ на началото, леглото още от древността има важно значение в бита. В "Одисеята" на Омир е отделено специално място на кръглата царска спалня, разположена около ствола на маслинено дърво.

Леглото надживява всички други предмети от интериора на дома. През ХIХ век в Европа сред богатите кръгове от обществото било прието съпрузите да спят в отделни легла. Правилото обаче често е и нарушавано. Например Луи Филип обичал да показва на гостите си брачното ложе, споделяно с кралицата. В края на същия век във Франция и Англия става мода съпружеското легло да се поставя в средата на спалното помещение. В Русия пък, на общото легло се гледало с насмешка - местните буржоа го възприемали за вмешателство в лична свобода.
Двадесетте години на ХХ век разгарят битката между архитекти и дизайнери за формата на леглото - за двама души или само за един човек, с табли или без, кръгло, квадратно, правоъгълно и т. н. Спорът се настанява в реалния живот, в киното, в театъра, литературата. Повдигнат е и се разисква проблемът за разделянето на родители и деца в отделни стаи за спане.

В днешно време статистиците твърдят, че една трета от живота на човека преминава в кревата. Леглото се свързва обикновено и със спокойния сън и доброто здраве. Така че на удобството на тази специална мебел се обръща немалко внимание. Както при останалото обзавеждане, при дизайна на креватите също властват моментните модни тенденции. Сега ретростилът постепенно отстъпва на изчистените форми. Особено модерни са леглата с рамки от ковано желязо. Но най-важното за мястото за спане е удобството. Според едно изследване за условията за добър сън, най-много точки печели уютното легло, а едва на последно място е партньорът, с когото то се дели. Като че ли все повече хора възприемат старата руска идея за отделни легла, и то в различни стаи.


Рисувани бутилки - настроение в дома!  [Интериор] 07-12-2003 


Ако обичате в дома ви да има настроение, уют и вие да сте допринесли пряко за това - можете да опитате със създаването на рисувани бутилки за украса или друго предназначение - вази, свещници и други. Необходими са ви малко свободно време, бои и празни бутилки.

Какви бутилки? Подходящи са почти всички - и тези с обикновена форма и безцветно стъкло, и тези с по-сложни очертания и цвят. Не препоръчвам използването на бутилки с дозатор - в този случай употребата ще бъде сведена до минимум - ще остане единствено красотата.

За бои можете да ползвате както обикновени темперни, така и специални бои за стъкло, които се продават в книжарниците или специализираните магазини. Ще са необходими и четки, разбира се.

Подгответе боите. Бутилката следва да е чиста и суха. Помислете за формите. Започнете да нанасяте. Добре е да нанасяте цвят след цвят, а не да смесвате боите. Формите може да са - свободни очертания, цветя, кръгове, линии или просто цветни петна. Ефектът е положителен при всички случаи. При желание можете да апликирате или аранжирате с панделки, златисти елементи от станиол /от шоколад/ или каквото друго решите. Оставете да засъхне и новият свещник, ваза или просто украса за дома ви е готов!

Освен за украса на собствения дом рисуваните бутилки могат да бъдат красив подарък за всеки празник!


Домът е част от личността ни  [Интериор] 23-11-2003 Моят дом е моята крепост. Тази максима ни съпътствува много често, но рядко се замисляме над нея. А това значи, че понятието дом е много по-важно и по-широко от апартамент или къща. Защото домът – това са не само стаите, а постелките, вазичките и цветята в тях. Домът – това са спомените и картините по стените и т. н. Домът- това е част от душевността ни. Основна част в него заема интериорът, който е неотменна част от личността ни.


Родната ни традиция пази спомена, че нашите предци, преди да решат къде ще построят своя дом, пущали на избраната поляна кучето или коня си и там, където животното заспивало, там удряли колеца и полагали основите. Някои легенди пък разказват как в темелите на новия дом често са се вграждали, за любов или за зла магия, сенките на моми и реликви. Обичаите ни и днес ни задължават да внасяме в своя дом благословии и добри енергии, наречени на съдове, предмети и ритуали, пренесени чрез подарени картини и тъкани. Всичко това ни учи, че от древността до днес нашите предци и наследници интуитивно усещат огромното значение на енергиите, свързани с понятието ни за дом и уют. И по свои неписани закони ги спазват.

На първо място е съдбата, след нея идва късметът. След това е фън шуй, а после – филантропията и образованието. Това е древна китайска поговорка. Още преди пет хиляди години древните китайци са считали, че само ако построите дома си на правилната и точна местност, можете да бъдете щастливи в него. Тази мъдрост те нарекли в йероглифите хам и ю. Хам означава получаване на енергия от небето, а ю свързва земята с останалите небесни тела.

Терминът “фън шуй” е сравнително нов и означава буквално “вятър и вода”. Никой не помни кога точно е започнало да се практикува във всекидневния бит фън шуй за дома, но легендата за неговото начало обяснява някои неща. Така например се знае, че по време на първия от тримата легендарни китайски императори, който е правил напоителни съоръжения по Жълтата река, на строежа се появила голяма костенурка. Това се считало за добро предзнаменование. Тази костенурка обаче била и много различна от другите – резките на корубата и създавали съвършен магически квадрат. Всички мъдреци от онова време дълги години изследвали странното явление и този именно магически квадрат бил основата на фън шуй, на Дзин, както и на китайската астрология и нумерология. Развито през столетията, фън шуй по време на първите две и половина хилядолетия от историята си представлява най-вече географско изследване на земята. Този тип фън шуй бил известен като Школата на формата. Свързан по-късно с човека и компаса, става Школата на компаса. Този важен напредък позволил на експертите да избират правилната място за построяване на домовете на хората въз основа на рождените им дати. Днес има много разновидности на фън шуй, но не всички могат да бъдат причислени към тези две школи. Истината е обаче, че все повече хора не само в Китай осъзнават огромното влияние на околната среда върху нас и използуват всички способи, включително и тези, препоръчани от мъдреците на фън шуй, за да подобрят домашната си среда, за да има условия за повече хармония, равновесие и успехи в живота ни. Нищо не пречи да опитаме и ние. Така, че показвайки възможности за нов съвременен интериор в дома ни, помагайки на новодомците да се ориентират в съвремието, пълно с разностилие и разнообразие, ние ще се опитаме чрез новата ни рубрика за вътрешния интериор и обзавеждането на дома да обменим интересни мисли и в сфери, които правят от къщата ни именно дом – стаи с душа и стил, частица от собствената ни личност. И ни обогатяват да се чустваме по-щастливи. Така, че ако искате да си купите къща, помислете какво ще търсите чрез дизайна на стаите, дали я предпочитате на едно или на две нива, какви и къде трябва да са стълбищата, накъде ще гледа прозорецът и къде трябва да се постави вратата . От много други важни за енергиите на щастието ви неща зависи спокойствието и уюта в дома ви. Ако искате да подобрите живота си, помислете и съгласувайте с древните мъдрости къде трябва да има огледало, дали настоящият ви дизайн не създава отрицателни енергии и т.н.С помощта на хилядолетните техники, спазвайки и интуитивните наши обичаи, можете да допринесете много за хармонията в живота си и в живота на вашите любими същества. Ще се опитаме с новата ни рубрика да помогнем за това.


Плъзгащата врата увеличава пространството [Интериор] 09-07-2003 

Да построим или обновим дома, офиса или ресторанта обикновено е истинско предизвикателство. Особено, когато търсим оригинални решения и рационализиране на пространството. Първото и важно условие за максималното използване на възможностите, които предоставя то, е да изготвим няколко проекта с помощта на специалист.


Един от вариантите за ефективно свързване или разделяне на помещенията е поставянето на плъзгащи врати. В общоприетата представа те са хитрост за “разширяване” - особено при балконите, баните и кухните. Но в последните години плъзгащата врата се превръща във все по-предпочитано елегантно интериорно решение. Тя трябва да се слива с пространството като негова естествена част, обясняват консултантите. Плъзгащата врата може да бъде изцяло от метал и стъкло или да влиза в стената.

От Термакс ще ви предложат разнообразни решения за външни или вътрешни автоматични плъзгащи врати. Един от оригиналните варианти за спестяване на място са “извитите” плъзгащи врати. При тях движението става под ъгъл или по дадена крива навътре или навън. Подходящи за сгради, където има непрекъснат поток от хора, са въртящите врати.

Специално за вътрешни стени е системата за плъзгащи врати на Кнауф - каса за зидария или конструкция за вграждане в щендерни стени с различна ширина на рамката от 620 до 1020 мм, за свръхширини от 1800 мм, височина 2800 мм и максимална тежест на таблата на вратата 120 кг. Възможно е да се изгради и двукрилна плъзгаща врата. Системите могат да се монтират в щендерни стени с дебелина от 100 до 125 мм. При масивните стени минималната дебелина, при която може да разположи “вградена” врата е 125 мм.

Системата за вграждане в щендерни стени се използва най-често за разделяне на големи помещения. Напречните носещи елементи, които ще послужат за основа на рамката и стената се сглобяват лесно и бързо. След закрепването на предните и задните профили на системата грубата конструкция е готова. Прави се облицовка с гипсови плоскости като не е необходимо монтирането на стоманена каса.

Елементите са произведени от поцинкована стомана и са устойчиви на прах и влага, така че не се нуждаят от поддържане. Вратата се плъзга безшумно и при “продължителен режим на работа”. Шейната е снабдена със съчмени лагери и при движение осигурява оптимална безшумност.
Конструкцията е подходяща да издържи всякакви стандартни табли за плъзгащи се врати и такива, направени само от стъкло. Всички известни производители на врати предлагат голямо разнообразие от табли и облицовки за врати, предназначени за тази система.

Поставянето на “вградената“ по този начин врата осигурява безпроблемно движение във вътрешността на стената. Предимството е, че чрез това решение помещението изглежда много по-просторно, а около стената могат да бъдат подредени мебели, които при стандартно отварящите се врати не биха могли да се поставят. Окачените стени могат да се използват за разделяне на пространството на всяко едно място върху вече готови подове и при нужда да се демонтират. Така по всяко време и безпроблемно могат да се инсталират и врати.
Цената зависи от използваните механизми и сложността на изпълнението. Плъзгаща врата със стъклопакет е около 200 лв. за кв. м.

Елена Маркова
 


Входът - и вече сме у дома  [Интериор] 02-12-2002 


Във входното антре не прекарваме толкова време, колкото в кухнята или хола. Но от това, какъв е той зависят не само минутите преди да излезем или след като се върнем от работа, а и част от настроението ни за целия ден. Как да направим дома още от входа по-приветлив, подреден и красив. Това зависи от нас и от това как ще успеем да организираме това малко, но така важно място.


Чести ни се приисква да освободим максимална част от пространството у дома, да махнем мебелите и не нужните вещи. Но така рискуваме да заживеем в спартански празен дом. Но реалността е сурова и пълна с проблеми. Щом се приберем у дома трябва някъде да се събуем и оставим обувките, ключовете, мокрия чадър, чантата и шапката, палтото, пощата и т.н. … Добре е да сложим и телефона в това помещение, да предвидим място за пантофите за членовете на семейството и за гостите, ако имаме куче - каишки, а ако имаме бебе - количка, обувалки и мазила за обувки. Всички тези вещи трябва да заемат своето място във всеобщия хаос и това да стане със стил, за да ни е приятно. Ето списък на вещи, които могат да ни помогнат в организацията:

Шкафче - дори и малко, шкафче за обувки би вършило добра работа. Ако има и горна част за закачване на дрехите би било още по-добре, а ако е съчетано с огледало (най-добре в пълен ръст) и чекмедженце за дребните вещи - идеален вариант. Добре е да се предвиди място за сядане - ако помещението позволява - табуретка или дори малко диванче. За да украсим тривиалния шкаф можем да поставим в единия край естетично подредени стар часовник, чадър и в зависимост от сезона - сухи (много подходящи, защото най-често помещението е без пряка слънчева светлина) или свежи цветя.

Пода на помещението е добре да бъде лесен за почистване, защото именно във входното антре се цапа най-много, с влизането от улицата с обувки. Паркетът не е удачен поради много причини, а най-неподходящ е балатума. Бабините черги също вече не са на мода, предвид последните тенденции в хигиенизирането и естетиката на дома. За предпочитане е теракота - най-удобен за поддръжка.

Осветлението е важно за малкото пространство на входа. За да се получи максимален обем и уют поставете повече от едно осветителни тела и "заиграйте" светлината. Огледалата също спомагат в това отношение.Латексът не отстъпва на шарените тапети  [Интериор] 05-10-2002 


Вероятно в отговор на тиражираното мнение, че боядисването на стените с латекс не е в крак с модните тенденции, производителите предлагат нови видове, конкуриращи с успех изобилието от тапети, а и задоволяващи най-изискания вкус на клиентите. За хора с алергии и за привържениците на екологичния начин на живот има различни серии от екобои - латексни, блажни, подови.


Освен в традиционния бял, се продават си във всички цветове на дъгата, а уханието на багрилата е на цитросови плодове. От техните кори и масла, съдържащи се в естествения латекс, помещенията ухаят приятно седмици след нанасянето. В магазините има английски - една кутия от 2,5 литра струва 36 лв. и е достатъчна за покриване на 35 кв. м, една ръка. Специален латекс създава ефект от сатенени тапети. Вносният - от Англия и Италия, се продава за около 15 лв. литърът. Кутиите са по 2,5 л и стигат за 17 кв. м, за две ръце. Латексът с метализирани оцветители е по-скъп - разфасовките от един литър - за 27,50 лв. - покриват 20 кв. м. С тях би могло да се постигнат интересни ефекти и щампи върху по-евтина основа. За тази цел най-подходящ е италианският сатениран акрилен латекс. Друг вид - релефен (пак внос от Италия), прави стената да блести на слънчева и електрическа светлина. Нанасянето му изисква майсторство и е най-добре да се извърши от специалист. В този случай се полагат три слоя боя, като последният е от т. нар. брокатен латекс.


Щори и сенници - красота и удобство  [Интериор] 27-09-2002 


Допълнителните аксесоари за прозорците, предлагани на пазара, са твърде много и разнообразни. Понякога за търсещия не е лесно да се ориентира сред изобилието от артикули, даже да е решил да си вземе обикновени алуминиеви щори.


Изборът е голям - освен традиционните хоризонтални вътрешни, има вертикални от инпрегниран и антистатичен плат, външни ролетни - от различен материал и пълнеж, както и немалко видове сенници.
Вътрешните алуминиеви щори са най-често предпочитаните и са най-евтиният вариант. Обикновено са с широчина на ламелите от 16 до 25 мм, с цена 8-9 долара на кв. м. По-тесните са по-изящни, но малко по-скъпи - между 10 и 13 долара квадратният метър, а и по-трудно се почистват. 25-милимитрови могат да се намерят дори по 7 долара/кв. м. Някои фирми вземат с 10-20 цента по-евтино за бели щори, но по принцип цветът не се отразява на стойността. Изключение правят рисуваните, продавани за около 14-15 долара на кв. метър.

Поставящите се пред прозорците алуминиеви щори са по-скъпи. Освен това имат и още един недостатък - като се нагреят от слънцето, температурата в помещенията се повишава с 1-2 градуса - нежелателно през лятото. Алтернативно може да се поставят пластмасови - по 30-35 лева квадратният метър. Те нямат толкова дълъг живот като алуминиевите, изкарват най-много до 10 години. Все пак изборът е личен, според вкуса и финансовите възможности.

Платнените вертикални (вътрешни) щори са с цени, вариращи от 7,50 до 13-14 долара кв. м, в зависимост от материала. Отделно се купува механизмът за тях - по 15 лева на линеен метър. Проблемът е, че колкото и качествен да е импрегнираният плат, шарките рано или късно избеляват. Все пак има решение в някаква степен - щорите от специална антистатична полиестерна материя. Те имат сравнително дълъг живот, не задържат прах и не се нуждаят от почистване минимум 5 години.

Сенниците са също доста по вид, размер и модел. Има ролкови - широкоплощни и балконски, раменни, ветрилообразни и тип шатра. Цените им се изчисляват по таблици и не са фиксирани на квадратен метър. За ориентация - сенник, с чупещо се рамо, с размери 2 на 3 метра излиза близо 730 лева, с допълнителни 50 лева за монтаж.

Постепенно стават хит - предимно за административни сгради -алуминиевите сенници. Те са хоризонтални, вертикални и подвижни. Изпълнението им е от леки алуминиеви компоненти с покритие срещу корозия в широка цветова гама. Световен лидер по производство на щори и сенници в света е фирма "Хънтър Дъглас", която има представителство и в България.


Гардеробът в стената спестява пространство и е удобен  [Интериор] 05-09-2002 


Мечтата на всяка домакиня е голям гардероб, в който да се събере всичко необходимо за обличане - от краката до главата. За съжаление, могат да си го позволят предимно притежателите на големи апартаменти и къщи (в тях се правят и стаи-гардероби). За живеещи в традиционния едно- и двустаен апартамент добро решение е вграденият гардероб. Тъй като пести място, а и пари - по-евтин е от предлаганите в магазините масивни негови събратя, удобният вграден дрехопазител се сочи за екстра в офертите на агенциите за недвижими имоти.


Нишата в някоя от стаите най-лесно се превръща във вграден гардероб. Вече съществуват фирми, занимаващи се с осъществяването на подобни идеи. Поставянето на плъзгащи врати с огледала превръща скритата мебел в луксозен интериор. За подреждането на вътрешното пространство на вградения гардероб всеки решава сам. Предлаганите на пазара аксесоари са най-различни - етажерки, рафтове, закачалки за вратовръзки, за поли и панталони, кошнички, чекмеджета.
Неизползваните части на коридорите в апартамента също могат да се пригодят за гардероби. Както във вградените, в тях е възможно - за по-голямо удобство, да се постави и вътрешно осветление. Импровизираният коридорен гардероб спестява значителни средства, особено ако човек успее да си го измайстори сам.
Специалистите са изчислили, че и за най-луксозния вграден трикрилен гардероб - с раздвижена вътрешност, с огледала и плъзгащи се врати, са достатъчни 500 лв. Също трикрилен, но масивен, струва поне 800 лв. Най-малките и нискокачествените гардероби не са по-евтини от 450 лв. По-големите - в зависимост от материала, чекмеджетата, огледалата и други допълнителни приспособления, са по 1500, а има и по 2000 лв.


Скъпата дамаска е с по-дълъг живот и създава усещане за лукс  [Интериор] 12-08-2002 

Решението как и с какво да се подмени старата "дреха" на любимите фотьойли, табуретки и канапе зависи от общата атмосфера в жилището, от вкуса на обитателите, от техните възможности. Едва ли на някого не е ясно, че по-скъпият плат осигурява по-дълъг живот на мебелите.
На пазара предлагат от евтина басма до ефектни и здрави вносни дамаски. В магазините разнообразието от цветове и материи е богато и изборът е голям. Според специалистите, най-добри са изработените от естествени материали - памук, лен, кожа. Те са противоалергични и приятни през всички сезони. Линеен метър памучна дамаска струва около 20 лева, от нея може да се направят и покривки за фотьойли и дивани, без да се сваля вече овехтялата. Изкуствените материи също имат някои предимства - запазват цветовете си, издържат по-дълго. Но не винаги са по-евтини - метър вносна дамаска стига и до 50 лв. Производителите най-често съчетават изкуствени с естествени съставки. Цената на линейния метър при ширина 140 см е между 30 и 40 лв. Могат да се намерят и дамаски на много ниски цени - за около 6 лв. за линеен метър.

Естествената кожа е много скъпа - тапицирането на едно канапе може да излезе и 1500 долара. Изкуствените кожи са сравнително евтини. Вносните - около 18 лв. за метър, българските - 13-14 лв./м.
Цветовете на дамаската у дома си всеки подбира по собствено желание. Но и при тях са в сила определени модни тенденции. Напоследък за хит се считат жълтото и тъмносиньото. Дизайнерите обаче определено сочат за непреходни в модата бежовото - от най-светлите до най-тъмните тонове, и златистото. Приятно допълнение са декоративните възглавнички в тон с дамаската на мебелите. От 1 метър плат могат да се ушият три с размери 20 на 20 см. В някои от големите магазини за платове извършват подобна услуга. Една възглавничка - материал и шев - излиза 8 лева.

Огледалните стени - екстравагантност и усещане за простор  [Интериор] 31-07-2002 


От дълбока древност огледалото е съпътствало живота на хората. За да видят лика си, те използвали идеално полирани, кръгли метални плочи. Египтяните се оглеждали в медни, а римляните - в златни и сребърни огледала. Смятало се, че те са врати към отвъдния свят, на тях гадаели съдбините си. Прадедите ни вярвали, че огледалото има способността да пази отражението и духа. Оттам идва и обичаят то да се закрива с плат при покойник в дома. Предшествениците на съвременните огледала се появяват в края на ХIII в. Изработвали ги вдлъбнати, от стъкло, залято с разтопено олово. През ХV-ХVI в. вече били от плоско стъкло - с покритие от живачна и оловна амалгама. Стрували твърде много и малцина си позволявали да ги притежават.


С повече огледала в интериора се постига простор в жилището, твърдят архитекти. Огледалната стена е подходяща за тесни помещения, антрета и коридори. В банята огледалото е задължително и необходимо. Монтирано върху мебели, освен че е удобно, създава особена атмосфера и уют, усещане за неповторимост. Новите технологии при окачените тавани позволяват и лукса да се постави изцяло огледален таван.

Ателиетата в столицата и страната предлагат белгийски кристални огледала по 30 лв./кв. м. Има и чешки, но те са с по-ниско качество. За монтиране майсторите вземат по 10 лв. на квадрат. Цените на огледалата-аксесоари са относително високи. Антично огледало със старинна рамка с дърворезба е близо 1000 лв. Хит на пазара са гардеробите с огледални врати. Най-големите се продават по около 700 лв. Ефектът на повече пространство може да се постигне и с огледални витрини на шкафове, а в спалнята - с огледало на тоалетките. Огледалната баня излиза по-евтино от облицованата с традиционни фаянсови плочки. По-малко са и разходите по поставянето. Белгийските огледала са влагоустойчиви и без проблем могат да се използват в мокри помещения. В антикварните магазини се предлагат антични огледала с красиви дървени рамки. Има разнообразие от видове и стилове - стенни и настолни, барок, рококо, ампир. Те обаче са доста скъпи - в зависимост от размера, годината на производство, майстора, материала на рамката. Например настолно огледало с размер 30/40 см с месингова рамка е с цена между 500-600 лв. Според специалисти, старинната амалгама почти не се поддава на реставрация и в антиквариатите нерядко огледалата са с неоригинално покритие. Не е страшно - тъй като в действителност по-ценна е рамката. За нея може да се поръча ново огледало, и то пак ще запази древната си автентичност, а оглеждането в него ще е истинско удоволствие.


Последна редакция: ср, 08 ное 2006, 14:16 от The Sun

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 108
Много благодаря!
Страхотна информация

# 9
 • Мнения: 3 340
Благодаря много за информацията и най-вече,защото ми предстои ремонт в къщи Hug

# 10
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Радвам се, че ви харесва инфото. И на мен ми бе много забавно да понауча разни неща. Ето още малко посъбрана информация - този път от http://www.napravisam.bg/

Влияние на цветовете върху психиката на човека.

Белият цвят действа приповдигнато и възвисяващо, и има нах - здравословно влияние. Той подтиква към благодарност, чистота, пълна власт над себе си. Съдържа в себе си качествата и въздействията на всички цветове едновременно, т.е. Ако нямаме нуйда да предпочетем конкретен цвят, ние избираме бялото.Във големи площи той носи скука, еднообразие. Ако установим, че бялото ни дразни би трябвало да се вгледаме дълбоко във себе си, защото това може да се дължи на алчност и прекаленни амбиции. Тези, които предпочитат белия цвят са упорити, издръжливи хора, с ясна цел.Розовият цвят предизвиква любов и чувства на радост, подмладяванею, дружески отношения. Розовото е цветът на хуманизма, преданността.


Оранжевият цвят е наречен душата на енергията. Той е цвят на мъдростта , на индийските йоги.Насочва към дълбокомисленост, уравновесеност.


Златисто Оранжевият цвят засилва мъдростта , мисловната дейност, дава духовна енергия, прогонва страха и води до радост и оптимизъм.


Лимонено жълтият цвят стимулира умствената дейност и творческите способности. Всички нюанси на синият цвят влияят благотворно на човека, предизвикват вдъхновение, миролюбие и честност - предпочита се от спокойни и уравновесени хора, но и от такива който се дистанцират от света и се затварят в свой свят.


Синият цвят се избира и от тези който имат нужда да се успокоят, да се пречистят от лоши мисли.


Зеленият цвят - влияе върху растежа , възстановяването на организма, предизвиква покой, надежда, чувство за изобивилие. Този цвят е любим на хора обичащи природата.Зеленото предразполага към отпускане.Тъмно зеленият цвят говори за притежание на изтънченост и духовно богатство. Резедата се предпочита от хора отворени към света с много приятели и отговорности.Виолетовият цвят символ на скромност, духовитост, физическа сила и воля, обожание. Този цвят разширява хоризонтите. Той взема огъня на червеното и прохладата на синьото, за това е и любим цвят на хора с раздвоени чувства.


Кафявият цвят символ на земята, предизвиква желание за дела, за постоянство. Ако това е любимият ни цвят околните знаят, че могат да разчитат на нас.Сивият цвят на болестите , а в нюансите с черният показва безчуственост, мъка, загуба.


Жълтият цвят стимулира интелектът, спомага за по-добро запаметяване и отстояване на информацията. За хора предпочитащи жълтият може да се каже, че са щедри, чувствителни, емоционални, но лесно попадат под чуждо влияние.Те са творчески натури радващи се на обществено призвание, но понякога предизвикват завист. Жълтото развеселява и повишава апетита.


Червеният цвят стимулира жизнените процеси, действа тонизиращо на душата и тялото. Той е извор на енергия. Повишава работоспособността, но трябва да се знае че при продължително въздействие е изтощително и предизвиква умора.


Черният предпочитащите този цвят трябва да бъдат душевно силни, защото той изсмуква както злото , така и доброто. Черното е цвят на нощта, тъгата , хладнокръвието и мъжествеността. Той има тържествен и празничен характер. В съвременната мода се използва за да разкрие сексуалността на човешкото тяло.

# 11
 • Сливен
 • Мнения: 369
Хубава тема! newsm10

# 12
 • Мнения: 6 395
мерси   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт