Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ноем. 2006, 13:45 ч.

Детска градина за деца с увреждания

 • 16 024
 • 38
 •   1
Отговори
Здравейте,темата ми е по-скоро нещо като анкета,интересува ме дали родителите на дечица с определен проблем биха пуснали децата в детска градина?Тъй като в София няма такива,интересува ме  мнението на всеки родител-неговите "за" и "против" детето му да е в подобно заведение

# 1
 • Мнения: 2 543
В София има различни специални детски градини, които са за деца с увреждания. Моето момченце ходи в детска градина за деца с увреден слух. Преценихме, че там ще е по-добре за него на този етап, за да има усилена рехабилитация поне на първо време. А в бъдеще смятаме да го преместим в масова градина, ако е готов. В краен случай - чак в ученическа възраст ще го интегрираме. Аз лично не виждам никакви отрицателни страни на точно тази специална градина. Много родители се притесняват от това, че средата е затворена и не се общува с "нормални" деца, но моето лично мнение е, че децата трябва да са готови на това общуване, а не да им го натрисаме на всяка цена.
А каква е целта на тази анкета?

# 2
Питам,защото имам идея за отварянето на деъска градина и ме интересува мнението на родителите,защото съм говорила с родители,които не искат да пуснат детето си дори на училище,а какво остава за детска градина

# 3
 • Мнения: 2 233
Аз мисля, че вече има такива градини, някой са логопедични , друга 112 май беше в Драгалевци(тя е стара), и тази също:
http://esagen.hit.bg/
има и в Младост до колкото знам, не ги знам всичките....
но нищо не пречи да има още, аз лично не бих се притеснявала ако детето ми е в такава градина ако с него се занимават специалисти и сме доволни....Зависи от атмосферата вътре, базата ,   отношението, и специалистите които ще се занимават с децата.

# 4
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
С най-голямо удоволствие бих си пуснала детето на градина, стига да видя, че там има разбиране и правилно отношение.
Моят син не го взеха в логопедичните градини, защото не говорел и те не може ли да работят с него.
Сега ходи на частна занималня, почасово, където педагозите проявиха търпение и вникнаха в неговите навици и особености, така че го разбират и без говорене.
Той още не дава знак за ходенето до тоалетна и трябва някой да го следи кога последно е пишкал и да го води, иначе пишка и ака в гащите.

Не бих го пуснала в градина, в която го обиждат, изолират или тормозят.
Той не е виновен, че е такъв, той е усмихнат, добродушен и миличък и не бих искала някой да ми го тормози само защото не говори.

# 5
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
Аз мисля, че вече има такива градини, някой са логопедични , друга 112 май беше в Драгалевци(тя е стара), и тази също:
http://esagen.hit.bg/
има и в Младост до колкото знам, не ги знам всичките....
но нищо не пречи да има още, аз лично не бих се притеснявала ако детето ми е в такава градина ако с него се занимават специалисти и сме доволни....Зависи от атмосферата вътре, базата ,   отношението, и специалистите които ще се занимават с децата.

Да те допълня и поясня:
112 в Бояна - целодневна и седмична, за деца със средно и тежко умствено изоставане, двигателни проблеми и тн.
134 - логопедична - ул Урвич
логопедична - до Хемус
дом Надежда в Младост
към болницата за ДЦП има градина
Има за незрящи дечица и за деца с увреден слух

Съвременната тенденция е да не се делят децата с увреждане от другите, защото така специализираните градини не са най-доброто решение.
Пример - дете, което не казва определени звуци, отива в логопедична градина, където има деца със заекване. Резултат -  децата си подражават и "усвояват" и чуждите проблеми, вместо да имат правилен модел за подражание.

# 6
 • Мнения: 2 543
Питам,защото имам идея за отварянето на деъска градина и ме интересува мнението на родителите,защото съм говорила с родители,които не искат да пуснат детето си дори на училище,а какво остава за детска градина

Не зная каква е професията Ви, но ако имате желание да правите нещо такова, би трябвало да сте наясно, че  уврежданията са твърде много, за да може една градина да ги обхване. Или поне, ако има такива претенции, за това ще са необходими страшно много средства. Не може просто да се вземат децата и да се държат в градината един работен ден. Там е място за рехабилитация и обучение. В този смисъл, трябва да  има осигурени специалисти, специални кабинети и т.н. На мен лично ми се струва невъзможно да се направи градина, в която да има място за деца с всякакви увреждания. Ако това е идеята, де.

# 7
Ами професията ми е специален педагог-модул-деца с умствена изостаналост и съм  наясно с това какво е необходимо на едно дете,което има даден проблем,също така съм наясно че не може да има детска градина,в която да са всички деца с определено заболяне

# 8
 • София
 • Мнения: 4 407
bebe_geri, много се радвам че искаш да помагаш на децата и да практикуваш специалността си  bouquet

# 9
 • В една Дупка.
 • Мнения: 618
Аз съм "за" правенето на такива детски градини,защото за съжаление все още се раждат деца с увреждания.Тези деца имат нужда от ранна рехабилитация и обучение.Но не мога да разбера , каква точно е идеята ви, ще бъде градина в , която ще има много видове увредени деца, ИЛИ САМО ЗА ДЕЦА С ИНЕЛЕКТУАЛЕН ДЕФИЦИТ.Тъй като разбрах, че това ви е специалността, с такава насоченост ли ще бъде?Защото, вие много по добре от нас знаете, че някои увреждания и тяхната рехабилитация не са съвместими.

# 10
ами мисля да е детска градина за деца само с определени заболявания,за тези,които е по-трудно да са в останалите детски градини за деца с определено увреждане,тъй като смятам че и те имат правото да имат нормално детство и да общуват с връсници

# 11
 • Мнения: 1 710
В момента тенденцията е в повечето детски градини да се приемат деца с увреждания. Както знаем всички, това е труден процес, който сега стартира. Искрено се надявам, че нещата ще тръгнат в правилната посока. Градините, в които вече има деца с увреждания са доста - предполагам, че скоро ще имаме списъка с градините. Малка част са:
17 ОДЗ - Младост
59 ОДЗ - Младост
9 ОДЗ Младост
40 ОДЗ - Красна поляна
Има още една в Красна поляна, ама не съм сигурна в номера и - там ходи синът на Йосарян
В Красно село има, но и там не съм сигурна за номера.
Ще допълвам списъка, със сигурност има още. Това е малко инфо, но вече започна работа Ресурсния център за София град и предполагам, че там скоро ще има пхълния списък на градините и училищата, които са приели деца с увреждания.
бебе гери - това е хубава инициатива, ще те подкрепяме, ако имаш нужда от помощ - всяка градина повече е добре дошла за децата ни.

# 12
 • Мнения: 2 543
Бебе Гери, със сигурност, ще има желаещи за такава градина. Ето, firebird ти писа през какви неща са минали, въпреки че за нейното момченце няма причина да не го искат в обикновена градина - в смисъл, че е самостоятелен, доколкото няма нужда от помощ за придвижването си, съвсем здрав е иначе, но не говори. Точно този тип проблеми като че ли наистина убягват на персонала на детските градини. Изглежда не са зпознати достатъчно добре и се страхуват. Би било добре междувременно да има място за децата като Насето. Идеята е добра и ще се раадваме да помогнем с каквото можем.  bouquet

# 13
 • В една Дупка.
 • Мнения: 618
Знаете ли според мен освен персонала в детските градини, проблеми правят и самите родители.Има много необразовани хора, които като чуят, че в групата на детето им ще има дете с увреждане страшно недоволстват.А тяхното отношение за съжаление се пренася и върху рожбите им.Не мислете, че София е България.но поне се радвам, че има градове(само големите), в които няма този проблем.

# 14
 Наистина освен проблемен персонал има и много необразовани родители,в това се убедих при една практика в 6-то помощно.Там ни разказаха за случаи,в които родителите се срамували да признаят,че децата им имат определен проблем и ги държали скрити вкъщи,за това и повечето дечица,които бяха 1-ви клас,тръгнали доста по-късно от връсниците си.Според мен,това че едно дете не говори не е кой знае какъв проблем,тъй като ако имаш достатъчно търпение и проявяваш любов ще свикнеш да общуваш с него и по друг начин,а това че има детски градини,в които се страхуват да приемат дете с подобна особеност говори лошо за тях.
Наистина много се радвам,че идеята ми среша одобрение,макар че знам колко ще е трудно тъй като всичко е все още в етап на обсъждане и не съм до никъде,а и съм наясно че в България доста хора не говорят за проблемите си,а ги крият.

Общи условия

Активация на акаунт