Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Christchurch/New Zealand

Мнения: 6
Здравейте "мами"! В събота/4.11.2006/ гледах предаването "Бон Апети" по BTV, на гости на предаването беше народната певица Донка Кожухарова и нейният съпруг. Представиха много хубави рецепти едната е "Пилешко филе по тракийски", а другата "Торта Зебра". Дотук добре:-) Записах си рецептите, в един файл обаче после приятелят ми ги е изтрил без да иска. Е сега мен много ме е яд #Cussing out за рецептата на тортата, защото много ми хареса. Ще се радвам много ако някой от вас я е записал и може да ми я даде! Wink А за пилешкото филе я правих   chef и я знам така, че ако някой има желание мога да му я кажа, става много хубао ястие. Надявам се, че все някой я е записал тази торта. Поздрави Дани!!!!! Very Happy
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 110
заповядай! Very Happy

Торта "Зебра" 
 
Блата:
8 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. брашно
3 с. л. какао

за глазурата:
80 г орехови ядки
1 пакетче краве масло (125 г)
1/2 ч. ч. пудра захар
3 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао

за захарния сироп:
1 1/2 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар

Белтъците на яйцата се отделят и се разбиват на сняг, като постепенно се сипват 2 ч. ч. захар. В отделен съд се разбиват жълтъците с 1/2 ч. ч. захар. Накрая разбитите жълтъци и белтъци се смесват.   
Получената смес се разделя на две равни части. Едната половина се смесва с 1/2 ч. ч. брашно и с какаото, а другата – с 1 ч. ч. брашно. Разбърква се добре.   
В покрита с хартия за печене тавичка последователно една върху друга се сипват по една лъжица от двете смеси, така че да се получат концентрични кръгове от бялата и кафявата смес.
   
Блатът се пече 40 минути в предварително загрята фурна при температура 150-180 градуса.   
Водата за захарния сироп се загрява в тенджера, сипва се захарта и се бърка, докато се разтопи. След това се сваля от котлона и се оставя да изстине.   
Ореховите ядки, кравето масло, пудрата захар, прясното мляко и какаото за глазурата се слагат в малка тенджера и се нагряват постепенно, докато се получи хомогенна смес.   
Щом е готов, блатът се охлажда, обръща се в подходяща чиния и се сиропира с охладения сироп. Отгоре равномерно се разпределя глазурата и се поръсва със смлени орехови ядки.

Цитирай

Бургас

Мнения: 828
Пробвах тортата и смело мога да ти кажа, че брашното е доста. С по- малко ще стане по добре. Също като опечеш блата го разрежи като изстине за да се сиропира по-добре.Иначе е доста оригинална на вид Wink
Цитирай


Мнения: 519
Покажете някаква снимка на тортата.Преди няколко дена една позната ми каза за тази торта.Интересно ми е как изглежда.
Цитирай


Мнения: 4 745
така изглежда - интересно е, защото се слага лъжица по лъжица бяла върху какаова смес и взаимно се изместват

Цитирай

Christchurch/New Zealand

Мнения: 6
Mnogo vi blagodarq sladuri Hug
Ve4e ne me e qd, znaeh si, 4e tuk e mqstoto na, koeto moga da namerq tazi recepta  Love
Pozdravi!!!!!!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 363
Имам два въпроса  Embarassed
Захарта в блата какво количество е , защото в продуктите пише 1 1/2 ч.ч. А в приготвянето, че в белтъците се слагат 2 ч.ч. захар ?
Може ли някой да сложи снимки как точно се изсипва сместа в тавата , че нещо не мога да разбера. Embarassed
Благодаря ви предварително   bouquet
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 110
...
Захарта в блата какво количество е , защото в продуктите пише 1 1/2 ч.ч. А в приготвянето, че в белтъците се слагат 2 ч.ч. захар ?
Може ли някой да сложи снимки как точно се изсипва сместа в тавата.....

Ами аз не съм правила тортата, но мисля че има грешка тук - 2ч.ч.   ..и трябва да е 1ч.ч. ... аз поне така бих действала...
Снимки ще сложа, но няма да са с особенно добро качество, защото са ми в world формат и не зная по-добър начин Thinking..


п.п. ето снимките Sick ...ужасни са ..дано послужат поне малко..

 

Пък и момичетата по-долу много добре са обяснили.
« Последна редакция: вт, 21 ное 2006, 16:46 от Morena »
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Може ли някой да сложи снимки как точно се изсипва сместа в тавата , че нещо не мога да разбера. Embarassed

Снимка не мога да ти предложа, но мога да ти обясня. С малък черпак или голяма лъжица гребеш от двете смеси и последователно ги насипваш една върху друга все в центъра на тавата. Те ще се наместят от само себе си.   
Цитирай


Мнения: 973

Може ли някой да сложи снимки как точно се изсипва сместа в тавата , че нещо не мога да разбера. Embarassed
Благодаря ви предварително   bouquet


Аз нямам снимки, ама ще се пробвам да ти го обясня по-подробно Hug
Взимаш една лъжица (избери си по-голяма, че да стане по бързо) и слагаш в центъра на тавата от бялата смес....после с друга лъжица слагаш от кафявата смес директно отгоре върху бялата. Така вторият пласт избутва настрани първият...и отново същото с бялата...и т.н докато ти свърши тестото. Все едно правиш пясъчен замък. 35 ..слагаш един пласт и дирекно върху него друг, но понеже тестото е по-течно се разлива настрани и образува тази концентрична шарка.
Може да пробваш и с черпак, ама няма да се образуват толкова много кръгове

Успех  bouquet

ooops arina ме изпревари Embarassed Hug
Цитирай

София

Мнения: 363
Благодаря на всички ви за обясненията. Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.