Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

в крайния квартал

Мнения: 241
Знае ли някой как се приготвя гирос? Вчера си купих от супермаркета - накълцано е на малки късчета, има лук и е в някаква марината.
Та натам каква е процедурата?  Smile
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 116
Ами то това било(от Бон Апети-то съм чувала) гръцкия вариант на дюнера.
Та ти имаш месото newsm78, доколкото разбирам(или не ..., кое е на късчета)...трябват ти и питки, в които да го завиеш, след като е печено или каквото там + зеленчуци и сос.
Цитирай

Русе

Мнения: 4 406
и много магданоз!!!
Цитирай

в крайния квартал

Мнения: 241
Да, месото е на късчета. Ама не ми е ясно пече ли се, задушава ли се?
Цитирай

Русе

Мнения: 4 406
според мен, ще си най- близо до оригинала, ако го пържиш в тиган без мазнина
Цитирай

София

Мнения: 578
Аз съм взимала от хит и го приготвих малко по мой вкус. С готовите сосове на Ънкъл бенс /сладко кисел сложих/ го запържих в тиган и го сервирах върху сварен ориз. Страшно вкусно се получи.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 116
Да, месото е на късчета. Ама не ми е ясно пече ли се, задушава ли се?
Ами то това ти си го решаваш.

Ето рецептата на Бон Апети ако може да ти е от полза....въпреки, че начина ти го казах накратко.

Гирос със свинско 
 
за питките:
480–500 г брашно
100 г заквасена сметана
2 жълтъка
1 пакетче суха мая
3 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за свинското:
300 г свински котлет
50 мл червено вино
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
2 с. л. зехтин
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сол

за соса:
10–12 листа зелена салата
1–2 скилидки чесън
1 глава червен лук
1/2 домат
1/2 кофичка кисело мляко
1 с. л. наситнен копър
1 с. л. каперси
1 с. л. оцет
1 ч. л. доматено пюре
сол на вкус
   
Маята се полива с хладка вода, поръсва се със захарта и 1 ч. л. брашно, размива се добре и се оставя да шупне.   
В кухненски робот се поставят 400 г брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците и олиото, размесва се леко и се налива шупналата мая. След това се меси върху набрашнен плот, като се добавя и останалото брашно. Трябва да стане пухкаво тесто, което леко да лепне.   
Тестото се покрива и се оставя да втаса. След това се разделя на малки топчици, които се разточват върху набрашнен плот. Питките се пекат в предварително загрята на максимална мощност (350 градуса) фурна около 2 минути.   
Месото се обезкостява и на 5–6 места му се правят дълбоки разрези. Виното за маринатата се налива в тенджера, добавят се смачканите скилидки чесън, натрошените дафинови листа, риганът, солта и зехтинът, разбърква се добре. Котлетът се маринова поне 1 час, като се обръща.   
Маринованото месо се завързва с конец, така че да стане на роле, и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути, като периодично се полива с маринатата. Когато е готово, конецът се отстранява и месото се нарязва на тънки парченца.   
Сосът се приготвя, като киселото мляко се разбива с доматеното пюре, наситнените каперси, чесън и копър, оцета и обеления и нарязан наситно домат. Посолява се на вкус. Лукът се нарязва на тънки шайби.   
Във всяка питка се слагат лист маруля, парченца месо и шайби лук, полива се със соса и се завива на руло.

Цитирай

в крайния квартал

Мнения: 241
Благодаря ти Морена!
Да, явно това е класическата рецепта, но аз май ще прибегна до предложението на flea.  Smile
Цитирай


Мнения: 1 525
изпържвам го в уок-а на много силен огън и добавям гъби
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Прави се от свинско месо. Реди се на голям шиш, ред месо, ред сланина, всичко с много подправки. Върти се на грил (като арабския дюнер), от там е и името "гирос"- въртене, обиколка. Сервира се с нарязано на тънко в питка с пържени картофи, лук, пресни домати, кетчуп и горчица. Питките приличат на арабските, но имат мая и за това са по "пухкави". Може да се сервира и в хлебче (питка) или порция, като ядене.
Не мисля, че ако се пържи в тиган ще се получи "автентичен" гирос Wink.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
За първи път чувам за такова нещо, леле колко съм непросветена. Ама като ви четях ми се дояде, та дали да не взема да се пробвам да го приготвя?  newsm78
Цитирай

в крайния квартал

Мнения: 241
Снощи направо си облизахме пръстите  Smile страшно вкусно беше, та съм взела пак да направя.
То всъщност не се получи класическия гирос, ами някаква моя измишльотина - ама му викам гирос защото в магазина като такъв го продават. Свинско месо наклълцано на много малки дълги ивички и мариновано в някакви "вълшебни" сосове. Та просто това нещо го слагам в силно нагорещен тиган и пържа (леко тип китайска манджа). Единствено добавих много магданоз.
Това нещо го сервирах върху ориз- къри.
 Crazy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.