Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

София

Мнения: 737
Искам да правя един сладкиш, но той е със сурови яйца. Много пъти съм го правила и никакви проблеми не сме имали, та не знам сега защо ме хвана страх да не се разболеем от Салмонелоза или нещо друго... Та какво е вашето мнение да го правя ли?
« Последна редакция: чт, 09 ное 2006, 14:22 от nadezhda »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 410
Какво значи " сладкиш със сурови яйца"? Нали винаги се слагат сурови и после се пече?
Цитирай

София

Мнения: 737
Ще правя Тирамису, а то не се пече и всичко в него остава сурово. Пък и почти всички кремове заторти са със сурови яйца (и кремът не се пече, а само блатовете)
Цитирай

Пловдив

Мнения: 410
ОК! Съгласих се, извинявай, просто тортите не са в нашето меню и не ми дойде на ум!

Ами ако отидеш да ги ядеш на сладкарница, нали пак ще са приготвени със сурови яйца! Споко си ги бъркай!

А за кремовете - не може ли да са просто от бита сметана?
Цитирай

София

Мнения: 737
ОК! Съгласих се, извинявай, просто тортите не са в нашето меню и не ми дойде на ум!

Ами ако отидеш да ги ядеш на сладкарница, нали пак ще са приготвени със сурови яйца! Споко си ги бъркай!

А за кремовете - не може ли да са просто от бита сметана?
Може и да може , но не и за Тирамисуто(поне за това, което аз правя)...там ефекта е в крема - другото са обикновени бишкоти (заляти с въпросния крем)
Цитирай

София

Мнения: 737
А по въпроса дали ме е страх от тортите по заведенията отгорът е ДА. Преди няколко месеца една приятека яла торта в сладкарница НЕДЕЛЯ, дала на детето си само да близне от крема и после и двете бяха болни от Салмонелоза (май заради този случай взех да се шашкам от суровите яйца)

P.S.: А уж сладкарници НЕДЕЛЯ се водят като много реномирани.
Цитирай

София

Мнения: 167
И аз ще правя тези дни тирамису, винаги го правя със сурови яйца, както си се прави. Въздържах се известно време, докато бях бременна, сега още кърмя, но се надявам да няма проблеми...
Чудех се какви яйца да купя... newsm78 
Цитирай

София

Мнения: 3 255
Когато се избират яйца се гледа повърхността им да е гладка, лъскава, а когато го счупиш яйцето въздушната ми камера ( нали има една бяла ципичка вътре в тях, която образува нещо като мехурче), трябва да е възможно най - малка, почти да я няма. Вече се гледа и цвят на жълтък, дали се разлива и т.н, но това са най - сигурните признаци за качеството им.
Та това е гаранцията за пресни яйца Hug.
Успех при купуването им  Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 812
пресните яйца също могат да имат самонела.
не, не ям сурови яйца. след всяко пипане на сурово яйце си мия ръцете със сапун.
и не съм сигурна, че в сладкарниците предлагат продукти със сурови яйца. те обикновено ползват яйца на прах, т.е. яйцата се претърпели някаква смъртоносна за бактериите обработка.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 614
и аз правя един много готин яйчен ликьор, а в него яйцата остават сурови и винаги ме е било страх... затова обикновено гледам да го правя с домашни яйца, ама няма никаква гаранция, де...
Не знам каквод а те посъветвам... Confused
Цитирай

София

Мнения: 3 387
В заведенията за обществено хранене задължително се ползва яйчен прах,ако се ползват цели яйца,то задължително минават дезинфекция през специален хлорен разтвор,това е задължително изискване на ХЕИ(друг е въпроса до колко се спазва)От много отдавна търся яйчен прах,но явно се продава само по борсите и то на едро.Ако някой знае от къде мога да си купя ще съм много благодарна!  bouquetНе експериментирайте със здравето си и това на вашите деца! Naughty
Цитирай


Мнения: 6 026
Яйчен меланж се продава в метро на щандовете с нишесте...има на Меркурий.....
..........чрез суровите яйца много страшни неща се предават, салмонелата пасти да яде.......има някакъв пилешки рак и други ужасии.........не го прави със сурови яйца
Цитирай
Това можеш да направиш за собствено спокойствие  Smile

"Спазва се следния начин на обработване на яйцата: -отстраняване на нестандартните яйца/пукнати, счупени/ -накисване в 2-3 % разтвор на натриев бикарбонат при температура на водата 30-40°С за 30 минути.
- измиване с течаща топла вода до отстраняване на всички видими замърсявания
- потапяне в 2% разтвор на хлорен препарат за 10 минути.
- кипенето на яйцата се извършва поединично с цел отстраняване на
тези с видими отклонения от органолептичните показатели."

А Тирамусу.....ммммм, и аз обичам !
Цитирай

София

Мнения: 9 122
Ям. Да ни пази Господ от болести Praynig
Цитирай

София

Мнения: 167
Аз се стреснах сега... ами доста съм изяла вече...  Shocked
Добре де, ами яйцата на очи броят ли се за сурови, когато жълтъкът е течен?  Thinking
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора