Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

Русе

Мнения: 5 578
... погледнах в готварската, но нещо не съм задоволена откъм идеи и пускам тема.

До сега само веднъж съм готвила цяло пиле (на фурна). Винаги вземам отделно бутчета, крила, филе ... така като са заедно ме стряскат.

Ама ей сега влязох в магазина, гледам го тоя красавец, охладен, че и пресен и го забърсах.  Blush
Че и кило и половина.

При положение, че ще готвя и супа не искам да пека цялото пиле. Няма да се изяде.

-> Мога ли да отделя месо от него, другото да замразя?
-> Как се готви пиле с гъби (и гъби взех, тях пък никога не съм готвила, например да откъсна бутовете и да ги опека с гъби, дали ще стане)?
-> Как се разчленява/чисти пиле (предното ми беше изчистено, това не е)?

Помогнете да решим съдбата му, как да направя да ми е удобно - хем да сготвя сега с гъби, хем да ми остане подходящо за после? Гледам го, гледам го ... не ми говори нищо.
Цитирай

Русе

Мнения: 5 578
Сетих се - искам пържолки да направя, ама кое месо се взема, грам не ми е ясно?
Като извънземно го гледам.

Хепл...
Цитирай

Софийското дъно на световните гащи:)

Мнения: 2 124
Режеш му кълките и крилата, чистенето е малко като геникологичен преглед... Mr. Greenот гръбчето също вземаш месото, а другото, което остане го замразяваш (за супа например).
Посваряваш го леко месцето и го мяташ или с картофи или с ориз..

За рязането можеш да използваш ножици.
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 195
Не разбрах кое не му е изчистено - вътрешностите ли?
Ако е така разрязваш корема и изчистваш, като отделяш карантията - дроб, сърце, воденичка...
За пържолки се ползва бялото месо обикновено - като гътнеш пилето по гръб - от двете страни на голямата кост си вземаш филетата.Аз ги овкусявам с малко соев сос и подправки и мятам на оребрения тиган.
Останалото направи на порции - за супа можеш да отделиш крилата, карантията и част от бялото месце например, а и шийката.
Разрежи останалото на порции - горни и долни бутчета, другото както свариш.
За пиле с гъби процедирам така - най-вкусно става в гювеч, ако нямаш и йена ще свърши работа - овкусяш с подправки и сол, мяташ го в йената заедно с почистените и нарязани гъби, може да сложиш и картофки, топено сирене и сметана, похлупваш и печеш...
Друг вариант - в плик за печене, наливам и малко бира...
Ако нещо не съм обяснила както трябва - питай...

Цитирай

гр. Русе

Мнения: 497
Можеш да приготвиш това:
Пълненото  пиле.
Малко  бавно се приготвя, но става превъзходно.
Така, започвам:
Първо вземаш едно пиле (по-дбре да е охладено не замразено) около 1.500 кг. Обезкостяваш го, като го цепиш до половина откъм гърба, бялото месо да остане цяло. (отначало ми отнемаше около час, но после го правя за 15 минутки  )
След това се захващаш да правиш плънката:
7-8 супени лъжици ориз
1 глава лук
гъби
100 гр. бекон
нарязваш лука, бекона и гъбите и задушаваш, като са готови слагаш ориза и наливаш една чаша вода (горе долу като плънка за сарми или пълнени чушки). Когато ориза попие водата плънката е готова.
и тук започва "тънката работа" Първо зашиваш шията на пилето. Завързваш с конец на възел (за да излиза плънка през дупките) бутчетата и крилата (от крилата трябва да ти останат само бутчетата, другото си го отрязваш) и след това започваш да шиеш пилето от шията към дупето. Оствяш си дупка, колкото да можеш да го пълниш. Слагаш плънката, разпределяш я навсякъде  и дозашиваш.
Поставяш го в тенджера от йенско стъкло, като го оформяш, т.е. леко го спескваш така че бялото месо да е нагоре. Мажеш го с маргарин, наливаш една чаша бира, поръсваш с Маги вълшебен вкус за пиле.
Печеш на 150 градуса, около час и половина и е готово!
Става много много вкусно!!! и е оригинално.
А да забравих от подправките слагам малко сол на пилето преди да го напълня и черен пипер.
Нарязва се след като стои поне 30 минути на филийки, има вид на пилешко роле.
Да ви е сладко, ако ти се занимава.  
Цитирай


Мнения: 4 735
абе, уж си у гълъбите  Laughing

Вземи с остър нож.
Първо изчисти от остатъци от перушина. Измий хубаво и подсуши, за да го режеш по-лесно.
Първо махаш бутчетата - по-лесно е да махнеш цялото - след това на дъската го режеш на 2 - винаги гледаш къде е ставата и там режеш. Така първо от едната страна, след това от другата махаш.
После крилата - режеш едно крило - мъничката част и другата - по-голяма, без малкото бутче дето е до него - е не го знам как се  казва - то е всъщност най-месестото при крилата (малко чопанче му казва щерката, знам ли го кво е  Embarassed)
След това хващаш самото него - пак търсиш ставата - тя е закрепена до гърдите с бялото месо. Режеш през ставата.
След това от другата страна пак така.
Сега остава трупа на пилето. Като погледнеш към задната му част - от двете страни е по-тънко.  Режеш там еднакво от двете страни към гърба (тази част с трътката на пилето и едни "лопатки") - остава свързано за гръбнака само. Извиваш го обратно с ръка и то се отчупва - режеш го и с нож на дъската го разделяш на 2 еднакви части - странично по трътката.
Остават гърдите с гръбнака. Режеш го от двете страни - така че се отделят гърдите от гръбнака. Може на дъска - по-лесно е - пък и  са крехки пилетата.
Така отделен гръбнакът има едни ребра и в тях - бял дроб - махаш дроба и ако можеш отрежи тънката част на ребрата  - напреко на ребрата и ги махни.

Бялото месо се отделя по костта -а гърдите - с остър нож се изцепва по костта - така се отделят пържолите (които естествено не са само за пържоли, стават си за всичко). Ако ти е по-лесно - махни кожата и тогава ги режи.  От тук са най-хубавите пържоли. Други пържоли са от бута - там изцепваш месото по костта с остър нож и вземаш месото.
 Ако искаш да използваш тази част с гърдите с костта - постави цялото парче на дъска и срежи през костта на 3 или 4 части - тук вече с по-голям и тежък нож и натискаш здраво.

Накрая измиваш всичко на течаща вода, а ръцете с ломонов сок, да не ти ухае на живо месо  Laughing
Малките части и тези, накоито няма много месо можеш да си замразиш за супа или готвене.

Ама че обясних, но ако обясни някой по-научно ще се радвам и аз да прочета.

За гответе - има достатъчно рецепти за пиле с  гъби - може и със сметана, може с лук, - приготвяш всичко, овкусяваш и в тава/йена с капак във фурната.


Всъщност ето какво намерих тук като можеш да прескочиш идеята с пълненето на пилето.  Май не става - това е да му извадиш костите и да го напълниш така.
Цитирай


Мнения: 1 400
Направи го на бутилка  Crazy
Пълниш една бирена бутилка с вода, нахлузваш пилето. Намазваш го със сол+4ервен пипер.  С нож правиш цеп4ици  и пъхаш масло в дуп4иците. В тавата отделно слагаш вода+бира. Поставяш бутилката с нахлузеното пиле.Пухаш го във фурната.. Отвреме на време отвряш и слагаш масло отгоре така, 4е да се сти4а по пилето. Аз го пека на вентилатор с горещ въздух. Става страшно  Crazy
Цитирай

Русе

Мнения: 5 578
хаха, хубаво обяснение

За пиле с гъби процедирам така - най-вкусно става в гювеч, ако нямаш и йена ще свърши работа - овкусяш с подправки и сол, мяташ го в йената заедно с почистените и нарязани гъби, може да сложиш и картофки, топено сирене и сметана, похлупваш и печеш...

А не може ли в обикновена тава? И кое месо се взема, май се спрях на това.

Можеш да приготвиш това:
Пълненото  пиле.

Благодаря за рецептата, слагам я в любими за другия път. Днес няма смисъл да готвя цялото, защото имам сварено агнешко от свекърва ми, което в момента правя на супа ... и много яденета ще се съберат. Това ще го направя със салатка, да сме по-гладни.  Wink

pep-4o да питам и теб - защо в йена с гъби? И колко водичка се слага?

dorotey  Crazy, изби рибата!!! И това ще пробвам другия път. Виж ти колко рецепти с цяло пиле, аз незнаех.
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 195
[

За пиле с гъби процедирам така - най-вкусно става в гювеч, ако нямаш и йена ще свърши работа - овкусяш с подправки и сол, мяташ го в йената заедно с почистените и нарязани гъби, може да сложиш и картофки, топено сирене и сметана, похлупваш и печеш...

А не може ли в обикновена тава? И кое месо се взема, май се спрях на това.

.
Може - покриваш я с фолио, за да стане задушено.Накрая махаш фолиото да се задуши.
Зависи за колко човека готвиш...ние вкъщи сме много и обикновено слагам цялото пиле.Ти ако искаш сложи само бутчетата.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 819
Как се разчленява животното?
Търсиш ставата и режеш върху нея, като се стараеш така да прережеш, че да отделиш на точното място двата кокала. Въртиш малко парчето, което ще отделяш, за да прецениш във вярната посока ли си забила ножа...Иначе с каквото и да режеш, може да се получи пихтия, но не и прилични парчета месо.
Надявам се, да съм била полезна.  Crazy
Цитирай

Пазарджик

Мнения: 603
Вергилия  докато се помотам с отговора за разфасоване и те са те осведомили  Wink .Аз също го приготвям с гъби и картофки във фурната,в тава и става супер-слагам 3-4 глави лук,гъби,сол,червен пипер,моркови и задушавам,заедно с месото,после добавям и картофите и става екстра.
А за пържолки отделям филетата ,начуквам ги слагам малко сол и чер пипер,нареждам ги в някакъв съд и заливам със соев сос и малко оцет,след това ги мятам в оребрения и сервирам с гарнитура пожелание.
Да ти е сладко и после кажи как си го приготвила ти  Naughty
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Напълни го с ориз и гъбки, отстрани на тавичката добави 5-6 обелени и нарязани на едро картофи, добави 1 чаша вино и 1 чаша вода, покрий с фолио и го "забрави" във фурната на 250 градуса за 2 часа. После ще си оближете пръстите!
Цитирай

Русе

Мнения: 5 578
Надявам се, да съм била полезна.  Crazy

Разбира се, всяко инфо е необходимо в момента, т.к. още ме е страх - стоя и го гледам красавеца. Не смея да го подхвана.

Вергилия  докато се помотам с отговора за разфасоване и те са те осведомили  Wink .

Но още събирам смелост ... та, значи с гъби в тавичка ще се прави. Пържолки - нямам такъв тиган.  Sad
И морков ще сложа, дето каза пепи.
Pepi:
А картофките може ли веднага да ги сложа, защо после? Гъбите нарязани ли?
А водичка, трябва малко нали? Бутчетата ли да взема, какво каза и Мариетка?
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Вергилия, аз ти предлагам нещо друго.
Ако си успяла да отделиш пържолки, сготви си ги както искаш - на скара или панирани. Кокалите с останалото по тях месо свари добре, изчопли месото и с него според количеството можеш да сготвиш супа или/и някакво ястие с ориз. От голямо пиле като твоето спокойно можеш да направиш 3-те манджи.
Ако филето е на малки парченца, можеш да направиш пилешки шишчета (след мариноване със соев сос и черен пипер).
Друг вариант е да запържиш (задушиш) месото с гъбите и когато са почти готови, да им пльоснеш една сметана отгоре плюс подправки на вкус. Бъркаш, докато се омеси добре и ще си оближете пръстите.  Wink
Абе не му се стряскай, както и да го направиш, все ще е вкусно!  Laughing
Цитирай


Мнения: 4 735
А картофките може ли веднага да ги сложа, защо после? Гъбите нарязани ли?
А водичка, трябва малко нали? Бутчетата ли да взема, какво каза и Мариетка?


в йена, защото ще се задуши. НАли искаш и гъби - може и гъби и картофи и морков - всичко наведнъж, тя като е с капак (и друга тава става с  капак или просто завиваш с фолио)  всичко ще се задуши. Накрая махаш капак/фолио - каквото е отгоре и запичаш леко.
Трябва малко вода - да, на около 1кг продукт - около 150мл вода. Добре е ако сложиш малко вино, или бира или соев сос. Като ти е  голямо пилето - малко олио,  около 50 мл

Вземи бутчетата и крилата, ако трябва и бяло месо (за повече порциийки)  Laughing


пп: пържолите ще станат и във фурната, и печени на тефлонов или нормален, но по-дебелодънен тиган, като при всички случаи трябва да са мариновани и леко начукани предварително.
« Последна редакция: пт, 10 ное 2006, 13:52 от pep-4o »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора