Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

Sofia

Мнения: 575
Момичета имам нужда от помощ!
Решила съм утре за прощъпалника на дъщеря ме да направя питата аз. Купих мая, а на нея пише, че е за 2 кг. брашно. Да де, ама рецептата ми е с 2 кг. брашно и 1/2 кубче мая. Сега съм в много-умение да следвам ли рецептата или да сложа цялото кубче мая. За пръв път ще правя питка с мая и затова съм затруднена. Много ще съм благодарна на отговорилите! Hug
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Следвай рецептата SmileАко сложиш цялото кубче, има опастност да се развали вкуса и обема на питката.Един път бях прекалила с маята и миризмата беше ужасна.Тъй, че придържай се към рецептата за да няма издънки.Естествено +5,10 грама мая не са фатални.
 Успех!
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Биляна мерси!  bouquet
Цитирай

Gabrowo->Sofia

Мнения: 1 431
Моята рецепта за питка е за около килограм брашно 1/2 пак. прясна мая. Не бива да се прекалява с нея. Биляна ти е писала, че така се разваля и вида, и вкуса на питката.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Един съвет FlutterАко до сега не си работила с жива мая, направи опит с нея, преди да започнеш да месиш питката утре сутринта!Оползотвори за тази цел другата половина от маята.Сложи да да шупне с каквото пише в рецептата и виж как става за да няма издънки утре сутринта.Че и това ми се е случвало SmileПри мен най-хубаво шупва като я сложа в стъклен буркан и след това в  съд с топла вода.
 И утре чакаме снимки!
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Биляна ами то аз пробвах днес питките на Карина. 
Добре станаха. Ама аз разтворих маята във вода, както е описано в рецептата, на маята въобще не е шупвала. Ох! Сложно е това! Тук ме хвърли в чуденка Sad
Цитирай


Мнения: 8 603
Според мен, щом рецептата ти е с два кг брашно, сложи цялото пакетче. Иначе има вероятност да не втаса добре.
Цитирай


Мнения: 8 505
Момичета имам нужда от помощ!
Решила съм утре за прощъпалника на дъщеря ме да направя питата аз. Купих мая, а на нея пише, че е за 2 кг. брашно. Да де, ама рецептата ми е с 2 кг. брашно и 1/2 кубче мая. Сега съм в много-умение да следвам ли рецептата или да сложа цялото кубче мая. За пръв път ще правя питка с мая и затова съм затруднена. Много ще съм благодарна на отговорилите! Hug

Мисля,че разминаването се получава от грамажа на пакетчетата-има по 20 и по 50г.
Цитирай


Мнения: 8 603
Момичета имам нужда от помощ!
Решила съм утре за прощъпалника на дъщеря ме да направя питата аз. Купих мая, а на нея пише, че е за 2 кг. брашно. Да де, ама рецептата ми е с 2 кг. брашно и 1/2 кубче мая. Сега съм в много-умение да следвам ли рецептата или да сложа цялото кубче мая. За пръв път ще правя питка с мая и затова съм затруднена. Много ще съм благодарна на отговорилите! Hug

Мисля,че разминаването се получава от грамажа на пакетчетата-има по 20 и по 50г.

Понеже в момента имам пакетче от турската жива мая, на него не пише грамажа /или поне не видях!/, но пише, че е за 2 кг брашно. Предполагам, че и на другите марки си пише за какво количество брашно са.
Цитирай

София

Мнения: 9 168
На 2 кг. брашно аз лично бих сложила цяло кубче мая.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
 Аз също бих сложила цялото пакетче на 2 кг брашно.Трябва да се гледа и грамажа и на маята,защото има разлики,но щом пише,че е за 2 кг значи слагай без да се притесняваш. Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 115
На много от рецептите ми пише 1 кубче мая на 1 кг брашно. Купувала съм и френската- 50г и 42 г , както и турската 42г и слагам цялото кубче независимо дали е 50 или 42г за килограмова питка или каквото е там. Значи за 2кг са 2 кубчета/ пакетчета.

Освен това, за да шупне маята трябва топло разбира се ... лятото и в кухнята да я оставя на открито пак шупваше, сега слагам в съд, който похлувам и във фурната на 50°С - за 10 минути се удвоява ... не, утроява се и ми повдига капака на съда.

Разтварям маята в топла вода/мляко  + малко захар и брашно(необходими на дрождите) в повечето случаи(сол- не Naughty), но и само с топла вода ми шупва без проблем.
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Много благодаря за отговорите. Аз все пак пробвах да вървя спрямо рецептата. Маята ми беше турска 42 гр.   и питката стана!  Hug
Ето го и резултата.
Другият път ще пробвам и с цяло пакетче.
Цитирай


Мнения: 8 603
Резултатът..................нещо не ми се отваря........... Embarassed Пък ми се искаше да го видя.
Цитирай

София

Мнения: 199
Онзи ден месих точно с Жива мая, на около 1.5кг брашно сложих малко повече от  половин пакетче мая!!! Внимавай много защото това е турска мая, а тя е много по-силна от българската и френската. Затова по-добре на 2 кг си сложи едно пакетче мая както си пише. И не слагай захар и сол, като размиваш маята!!!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора