Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ноем. 2006, 18:22 ч.

ОТКРИТО ПИСМО ДО ИНСТИТУЦИИТЕ- проект!

 • 4 294
 • 123
 •   1
Отговори
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Момичета, ето проект на писмото до институциите, нека тези, които вече са го правили да кажат как да съберем подписите!

До
Министерски съвет
МТСП
НС на Р България
Агенцията за закрила на детето
Медиите


Уважаеми дами и господа,
Обръщаме се към Вас, провокирани от поредното нехуманно и зверско деяние, извършено върху дете.
Случаят с Даниел Асенов ни разтърси дълбоко и ни накара да се ангажираме публично, да потърсим отговори и реакция.
Тревожното е, че подобни случаи зачестяват. Това говори за слаби звена и в нашето общество и в нашата система. Липсата на контрол и качествена преценка, води до подобни трагедии.
Апелираме към Вас, да бъде подета инициатива за промяна и въвеждане на нови и по-строги критерии както за оценката на подобни случаи, така и за качеството на работа на органите, която я извършват.
Обществото ни страда от липса на ценности и морални устои. Страда от липса на топлота и съпричастност.
Съгласно чл.74 от СК:
“Чл. 74. (1) Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, районният съд служебно или по искане на другия родител или на прокурора взема съответни мерки в интерес на детето, като при нужда го настанява в подходящо място.” и съгласно чл. 75 т. 1, ал. 1от СК:
“Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права: 1. при особено тежки случаи по предходния член;.", Стоилка Асенова трябва да бъде лишена от родителски права.
Ние настояваме да се вземат спешни мерки по конкретния случай, и така да се спазят приетите закони, да се намери система, която да бъде ефективна и бърза, най-вече при случаи като този, когато има рецидив.
Нека “родители”, които не са способни да отглеждат децата си, които ги малтретират физически и психически, да бъдат лищени от възможността да повторят злините си, а да се даде шанс на децата, и на хора, готови да дарят любов, да бъдат щастливи заедно!


благодаря на freak_man за бързата реакция и помощта!!!  Hug Hug Hug


# 1
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Добавям и мненията на crazy_chick и jullianna от предишните теми, чакам реакции!!!

Аз не съм юрист, но според мен в една такава подписка или декларация, или както се нарича, трябва да се настоява за промени в Закона за закрила на детето и в процедурата по решаването на подобни казуси. Бюрокрацията при случаи на доказано малтретиране на дете да бъде сведена до минимум и да съществува ефективна и бърза схема сигнал - проверка - съдебно решение - мерки.

Наказанието да е повече от година, защото не ми се вижда редно това да е максималния срок за излежаване, понякога става въпрос за трайно осакатени или психически травмирани деца, все пак.

Това с отглеждането в "семейна среда" също е странно - майката пребива сина си, но по презумпция най-доброто място за това дете е собственото му семейство и затова социалните и го връщат.

Да се уреди въпросът с деца, оставени на произвола на съдбата от родителите си, които обаче не се отказват от тях и по този начин обричат шанса им да бъдат осиновени или настанени в приемно семейство. Да има някаква "давност" на родителските права, да речем - да се губят, ако в продължение на 3-4-5 години не си се грижил и не си се интересувал от детето си. Процедурата по осиновяване също плаче за спешни мерки.

Това няма много общо, но ще го напиша - надбавки за деца да се полагат само на семейства с доказан месечен доход, поне на единия родител или пък с платени осигуровки, или не знам... нещо, което да възспре множенето на малцинствените групи с едничката заветна цел да се докопат до 100 лв. повече на месец. Ето, тази жена... дете след дете - за 18лв. на месец, толкова струва за нея живота им.

Под друга точка може да е настояването за отпускане на повече средства от държавата за Агенцията за закрила на детето. Предвидените такива са крайно недостатъчни, главно за наемането на повече квалифицирани кадри - ако не ме лъже паметта, в момента на 2000 деца се пада 1 служител на Агенцията.

Това се сещам засега. Простете, ако някъде съм сбъркала термин или друго  Embarassed

Сега чета "24 часа" и не вярвам на очите си  Shocked Според статията има вероятност бащата, който по закон не е такъв да припознае децата и да ги вземе от дома. Така на практика те пак ще бъдат при "майката" Стоилка  #Crazy #Crazy #Crazy Също така дори и след отнемането на родителските права тя ще има право да ги вижда когато поиска  #Crazy
Питам аз какви са тези недомислици в законите ?
Според същата статия отговорност да се стигне до тук имат съседите, лекуващия ги лекар /педиатъра/ и социалните, които са знаели за всичко, което се случва в това псевдо семейство, но никой никога не е алармирал компетентните органи  #Cussing out

Писмото е много хубаво, но не е ли прекалено общо?? В крайна сметка стана ясно, че на тази жена ще и бъдат отнети родителските права - има ли смисъл да правим подписка за нещо, което е вече факт? Мислех си, че би било добре да се изискват някакви конкретно споменати промени в законодателството и процедурите, инак няма много голям шанс да обърнат внимание на инициативата ни. То всички апелират към действие на институциите, ама много зависи кой какво разбира под "действие"... затова ми се види по-удачно да се апелира не по принцип, а с кристално ясна цел.


Не искам да обидя ничий труд, в никакъв случай! Пак казвам, писмото е хубаво и вълнуващо, но хората, към които е адресирано, едва ли ще схванат деликатната молба в него  Thinking


P.S. Сега видях написаното от jullianna...ми не знам какво да кажа... ясно е, че сегашната законова уредба позволява какви ли не еквилибристики и защитава всички други права, но не и на детето  Sick Така като чета, дори и случаен чобанин от гората може да довтаса и да припознава деца, без да има никакво касателство с тях! Промени в закона трябват - незабавни и конкретни - това е.


crazy_ chick, съгласна съм, че писмото е общо и затова е проект, добави каквото сметнеш за нужно, обработи го и го пусни! Hug

Хайде, дами, вие сте!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 2
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Нали затова пиша, че е проект, хайде, ти беше написала доста конкретни неща, доработи го и пусни нова версия! Съгласна съм, че е общо, но отнякъде трябва да се започне! Hug


Ами за жалост моята "конкретност" се изчерпва с предложенията ми по-назад в темата  Embarassed Нямам необходимите юридически познания, за да се задълбая - страхувам се, че можа да напиша нещо неадекватно или неизпълнимо. Все пак това не трябва да е художествено произведение, а компетентно искане. Не знам дали съм права така да мисля... Нека помогне някой по-образован по отношение на закони, съдилища и петиции, please! Поне да започне и да удари едно рамо с термините и алинеите, нататък мога да се включа.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 076
Хубава инициатива, но така представено това писмо или протест няма да доведе до нищо.
Само по себе си е твърде общо и на мен ми звучи пожелателно.
Честно казано ми е трудно да дам някакво конкретно предложение, защото в случаи като този нещата опират не толкова до законодателни пропуски, колкото до незаинтересованост и неизпълнени задължения от страна на компетентните органи.
А това как може да бъде коригирано с един граждански протест? Измества се плоскотта на темата за насилието на деца, щото както ви е известно повсеместно е претупването на работата, не само в съдебната система. Sick Да, заявил е вчера главният прокурор, че ще и бъдат повдигнати обвинения на майката за средни телесни повреди. Но кел файда. Защото ако органите на прокуратурата си бяха свършили работата като хората още веднага и бяха квалифицирали правилно деянието, нямаше да пострада и малкото дете впоследствие.
Според мен първо трябва да се реши какво точно искаме и търсим и тогава да го формулираме, но трябват конкретни цели задължително. Иначе повече прилича на масово негодувание и нищо повече.

# 4
 • Мнения: 1 046
Абсолютно съм съгласна с теб, и тук е мястото ти и други хора отдадени на каузата за по-добър живот на децата, да направят конкретните предложения.
Все пак, ако не вие, които се занимавате ежедневно с тази тематика, кой друг ще може да даде конкретни предложения?
Както написах вече, аз не съм компетентна по въпроса, но с каквото мога ще се включа.

# 5
 • Мнения: 15 113
А от законова гледна точка издържани ли са нещата? Не само да има предвидени наказания, но и минимални (експресни) срокове за реагиране?
Дали не трябва да се тръгне по каналния ред, т.е. от Народното събрание (изменение на закони, ако е необходимо) и тогава да се търси изпълнителната власт?  newsm78

# 6
 • Мнения: 1 581
Е какво сега, няма ли тук адвокати, прокурори, съдии, социални работници, студенти по право, няма ли кой да помогне с насоки?!? В темата за пребитото дете има 300 мнения, изпълнени с възмута, закани и призиви за действие, а в тази тема - 5 мнения /3 от които с цитати/  Thinking

Срамота е да цъкаме с език пред телевизора и във форума, да леем крокодилски сълзи, а когато някой /браво за което/ се заеме с активна работа по въпроса, да е глас в пустиня...

Предлагам авторката да прекръсти темата на "Скандално! Брат Пит има 2 пениса" или "Номинации за златен сутиен"... белким хвърли някой едно око и тука  Mr. Green

Dodo, зная, че си заета, но понеже си отзивчива - погледни т.нар. мои предложения и кажи, моля те, има ли начин да бъдат формулирани по-така, хм... културно? Трябва ли в такова едно искане за промени в Закона да се цитират конкретни точки и алинеи? Към кого всъщност трябва да се адресира? Isa не беше ли и тя адвокат?? Айде, дами, аааайдееееее   bouquet

# 7
 • Мнения: 2 826
Тъй като разпознавам себе си сред някои от изброените, все пак държа да поясня защо не се включвам.

По закон, а и по лично убеждение съм абсолютно и напълно аполитична. Ето защо не бих положила подписа си, нито бих участвала по какъвто и да било начин в инициатива, която би могла да има някакъв политически подтекст или да бъде използвана от недобросъвестни общественици/и в случая не визирам тези, които са писали преди мен/.
Който ме разбрал - разбрал...
Само ще кажа, че лично аз правя всичко, зависещо от мен, подобни случаи да не се случват. В моя си живот, с моите си сили, по моя си начин.

Но и на мен ми е интересно защо не се включват призоваващите за крути и незабавни мерки, свързани пряко с убийство, кастрация и други подобни...

# 8
 • в гората
 • Мнения: 1 474
АЗ бих добавила следното:

Настояваме още:
1. Да бъда потърсена отговорност от социалните служби конкретно, а не само на думи, да бъде извършена проверка, данните от която да бъдат оповестени публично, а именно - брой на посещенията в дома на Стоилка, констатации, история на случая. Отговорният социален служител да бъде уволнен.
2. Във връзка с предходното да бъде изнесена информация в медиите за бройката социални служители, които функционират на територията на дадена община и за съкращенията в тази сфера.
-----------------------
Лично мен като данъкоплатец особено силно ме засягат действията на т.нар. социални. Защото те са отговорните в случая. Майката е луда, изрод - хубаво, ще влезе в затвора, няма да се измъкне. Но социалните, които са допуснали това да се случи.... За тях прошка не трябва да има според мен. Защото парите от моя джоб отиват в техния, не за да се мотат по цял ден, а именно да следят подобни случаи и да не ги допускат.
Разбрах, че има много съкращения в тази сфера, което сигурно също се отразява на работата им. Thinking

# 9
 • Мнения: 4 068
Не виждам общо между тази тема и аполитичността. И аз съм аполитична, но се включвам в инициативи от този род и съм член на СНБМ. Това не не политика. Нашата цел е да подобрим живота и бъдещето на децата си пък който политик иска да го обръща на политика нека го прави стога крайната цел за нас да е постигната. Мен лично не ме вълнува кой ще се окичи със заслугите за промяна в закона за майчинството или за детското насилие. За мен е важно такива промени да има и те да са в полза на децата. Това е.

Иначе съм съгласна с Додо. Закон по този въпрос има, но просто не се изпълнява. Идея нямам как постъпим точно в случая. Няма лошо в гражданския протест. Той може да е срещу безхаберието на институциите, а не за промяна в закона. Каква да е промяната? Ами може би трябва да има наказания и за социалните работници дето спят и не си вършат работата знам ли. Да не говорим, че 1 година затвор е безсрамно малко време за подобно зверство извършено от майка спрямо нейното дете.

# 10
 • Мнения: 2 826
Не виждам общо между тази тема и аполитичността. И аз съм аполитична, но се включвам в инициативи от този род и съм член на СНБМ. Това не не политика. Нашата цел е да подобрим живота и бъдещето на децата си пък който политик иска да го обръща на политика нека го прави стога крайната цел за нас да е постигната. Мен лично не ме вълнува кой ще се окичи със заслугите за промяна в закона за майчинството или за детското насилие. За мен е важно такива промени да има и те да са в полза на децата. Това е.


renci, всеки преценя как може да помогне. Аз не мога да помогна в случая, но съвестта ми, уверявам те, е чиста. Защото го правя по друг начин.
Писах единствено и само, защото ми се искаше да обясня на онези, които очакват да се включат повече юристи, защо лично аз не го правя.

# 11
Тони, много добре си обяснила!
В темата за Светлана от ББ3 същите тези "общественички" ме обвиниха в неразбиране, тъпотия и прочие, когато писах, че трябва да се отнеме незабавно бебчето на шаврантията и че има много ясна законодателна уребда по въпроса.
Много ми е интересно инициаторите на подобни подписки, петиции и прочие направили ли са труда предварително да проучат законодателството?

# 12
 • Мнения: 15 113
Аз ли криво чета, вие ли имате някаква странична информация, която липсва в тази тема?  Thinking
Къде я видяхте тази политика?  Shocked newsm78 newsm78 newsm78
И ако е политика, не е ли по-добре това да е политиката на страната, а не заклеймяването на някой пишман диктатор от Задника на географията, та и войски да пращаме срещу него?  Sick

# 13
 • Мнения: 4 181
Момичета, нека някой да си направи труда да прочета Закона за закрилана детето и Наказателния кодекс, не знам в коя част са тези проблеми.
Съжалявам наистина, че не мога аз да се заема, но подготвяме кръгла маса за Майчинството и отглеждането на деца и просто имам страшно много неща да върша, които правя само вечер, че заради малкия няма как.
Няма нужда да се предлагат промени с конкретни текстове с членове и алинеи, но трябва да изглежда горе-долу така:
Настояваме за увеличаване на санкциите при престъпления срещу деца. и т.н. за другите неща, ако кажете какви са конретните текстове в момента, ще мога да помогна в оформянето на писмото Peace

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 4 076
Абсолютно съм съгласна с теб, и тук е мястото ти и други хора отдадени на каузата за по-добър живот на децата, да направят конкретните предложения.
Все пак, ако не вие, които се занимавате ежедневно с тази тематика, кой друг ще може да даде конкретни предложения?
Както написах вече, аз не съм компетентна по въпроса, но с каквото мога ще се включа.

Работата е там, че по конкретният и сходните му случаи, последиците на които сме свидетели не се дължат на законодателни пропуски. Това казах и в първият си пост. А се дължат на престъпно нехайство от страна на компетентните органи. Затова и ми е ужасно трудно да изведа някакви конкретни предложения извън апела към тези органи да се сбогуват с бездействието си и съвестно да изпълняват вменените им служебни задължения.
А също и към всички нас, които всъщност сме част от гражданското общество.
По силата на Закона за закрила на детето всяко лице на което му стане известно, че дете се нуждае от закрила е ДЛЪЖНО НЕЗАБАВНО да уведоми дирекциите по Социално подпомагане, ДАЗД или МВР. Същото важи и за всяко лице на което подобен факт е станал известен във връзка с упражняваната от него професия, та дори и това да е предмет на професионална тайна. Казвам това защото е ясно, че в конкретният случа и и съседи и доктори са знаели какво се е случвало, но никой не си е мръднал пръста.
След това идват Социално подпомагане, които са длъжни да изготвят доклад за това дете, с оглед на това, че излиза от дом за медико-социални грижи и са длъжни да следят процеса по реинтеграция. Къде са спали те през това време?
Накрая стои прокуратурата с неправилната си квалификация на престъплението.  Ако беше правилно квалифицирано деянието още от самото начало, можеше да се избегне трамата върху най-малкото детенце. Защото имаме средна телесна повреда и то квалифициран състав, опасност от извършване на ново престъпление/което не закъсня/ и на майката можеше да и бъде взета постоянна мярка още веднага поради тези обстоятелства.
Затова си мисля, че ако ще се протестира за нещо то може би трябва да бъде насочено именно срещу липсата на достатъчно сигурност за  деца в риск, а и не само, която липса идва от не марливи държавни служители. Да се иска санкциониране, гластност по случая и последиците за лицата, чийто не професионални действия доведоха до тази трагедия.

Пиша направо по темата, без да отговарям по конкретни постиги. Джулианна, дори и бащата да направи припознаване, СК дава възможност на другият родител или детето ако е пълнолетно/ или в срок от три години след навършване на пълнолетие/ да оспорят припознаването. В случая тези хипотези са неприложими с оглед обстоятелствата, но закона дава възможност в случаи извън визиранете припознаването да бъде оспорено от прокуратурата или Агенцията за социално подпомагане. Т.е. отново закона дава инструмент да бъдат защитени тези деца от подобна опасност. Но това само в случай, че съответният орган влезе и упражни задълженията си или казано с думи прости - си размърдат частите на които седят.

Относно въпроса за приоритетното отглеждане в семейна среда, на всяка цена дори и с риск за детето. Да, това е така. Но не е задължително да става в семейството на родителите. Може да бъде в семейството на близки или роднини. Закона е създал и института на приемното семейство. Друг е въпроса, че според мен лично достатъчно подготвени за подобни кризистни ситуации семейства - няма.

Пак ще пиша по темата. Съжалявам, че така накъсано и неползотворно, но в случая на законодателят колкото и да ми е неприятно да го  призная най-накрая може да се търси някаква отговорност и то тя няма да е напълно относима....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт