Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 521
Интересува ме когато си в неплатен отпуск по майчинство между 2-рата и 3-тата година какви обезщетения се полагат(ако е така), къде се подава декларация и какви документи са необходими? Една счетоводителката ми каза, че се полага 80% от минималната работна заплата. Вярно ли е това?
Досега не бях чувала подобно нещо. Shocked

И още един въпрос. Подава ли се специална молба, че искаш да си в неплатен отпуск по майчинство за този период от време или се разбира от самосебе си?

Благодаря!

Последна редакция: пн, 13 ное 2006, 10:09 от Синьорина Ломбарди

# 1
 • Видин
 • Мнения: 2 657
В платена или неплатена?

На мен майчинството платеното ми изтича декември и трябва да подам молба за платена отпуска,4е имам доста Winkта тези проценти за който говориш си мисля,4е става въпрос за платената отпуска...

# 2
 • София
 • Мнения: 521
Неплатена. Доколкото знам до втората година е платена. Моля, някой който наистина е наясно с нещата да ни осветли  Hug

# 3
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Никакви обезщетения не се полагат. Нали затова е "неплатен отпуск". Предимството е, че се водиш социално и здравно осигурен.
Аз в момента съм в това положение. Декември месец ми изтича третата година и тогава ще си ползвам натрупания платен отпуск за 2-те години.

# 4
 • София
 • Мнения: 521
Някой друг ще си каже ли мнението?

# 5
 • Софийското дъно на световните гащи:)
 • Мнения: 2 125
Никакви обезщетения не се полагат. Нали затова е "неплатен отпуск". Предимството е, че се водиш социално и здравно осигурен.

Така е  Peace Аз допреди два месеца бях в това положение (сега работя). Плаща се до навършването на 2 години и оттам нататък се оправяй.

# 6
 • Столицата-Разсадника
 • Мнения: 644
Щом си НЕплатена,значи НЕ получаваш нищо   Rolling Eyes

# 7
 • София
 • Мнения: 521
Знам,  НЕплатена какво означава  Sunglasses Според тази жена нещо от социалните се получавало.  Но и на мен ми се стори странно да не знам и затова питах.

А трябва ли да се подаде молба за неплатен отпуск след края на втората година?

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
Така, сега по- подробно...

Вече няма едногодишен неплатен оптуск за гледане на дете до 3-годишна възраст, както беше едно време.

В момента е предвиден неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст, който е в размер на 6 месеца за всеки от родителите. До края на тази календарна година единият родител има право да прехвърли правото си на ползване на този отпуск на другия родител. Но и двамата трябва да са на трудов договор!
От януари 2007 година, след приемането ни в ЕС, това право на преостъпване се губи. Тогава вече половете са равни, и или ще се възползваш от правото си на неплатен отпуск, или ги губиш тези 6 месеца.

Ако детето навършва скоро 2 годинки, и по принцип таткото няма да ползва неплатен отпуск, сега е удачен момента той да прехвърли на майката своите 6 месеца (преди 01.2007). Тя ще може да ги ползва в пълен размер.
Нейните 6 месеца не се губят. Може да се вземат след 6-те месеца от таткото, а може да се ползват след това когато си поиска до 8 годинки на детето. ЗА целта се подава молба поне 10 дена по рано. Работодателят не може да откаже този отпуск. Той може да се ползва на части, като минумум се вземат 5 дена наведнъж.

Аз в момента ползвам моите 6 месеца  неплатен отпуск. До преди 2 седмици ползвах 6 месеца на съпруга ми.
За прехвърлянето се иска молба (нормална) за неплатен отпуск. Когато се ползва този отпуск за първи път, се подава декларация от двамата съпрузи дали са ползвали този вид отпуск за детето и по колко дни (има готови образци: на мен ми ги даде счетоводителката на фирмата). Освен това се пише заявление (в свободен текст, а може би има и образци вече) от таткото, че преостъпва неплатенения си отпуск на майката.

По време на неплатения отпуск се дължат само здрави осигуровки (май са малко над 5 лв. при тази минимална заплата). Моите ги плаща работодателя ми.
Върви ти стажа, и другите социални осигуровки, които ги плаща държавата.

Май това е всичко...

# 9
 • Бг
 • Мнения: 493
Значи нещата стоят така. Понятието неплатен отпуск до навършване на 3-годишна възраст на детето вече не съществува, заменено е от неплатен отпуск до навършване на осемгодишна възраст на детето. Право на такъв отпуск имат и двамата родители, като размера е 6 месеца се полагат на единия и 6 месеца на другия. Когато реши родителят тогава може да го ползва, естествено с разрешението на работодателя и разбира се до навършване на 8-годишна възраст на детето. Или можеш да си го вземеш наведнъж, можеш и на части. Правото на този неплатен отпуск може да се прехвърля от единия родител на другия, в практиката доста често след изтичане на платеното майчинство бащата прехвърля правото на неплатен отпуск на майката и тя го ползва една година. При самотни майки правото е изцяло за майката или полага й се 1 година неплате отпуск. През време на този отпуск тече стаж за родителя, който го полза и му се внасят здравни осигуровки, като за неплатен отпуск, които осигуровки са за сметка на работодателя изцяло. През време на този отпуск не се плаща нищо и не се внасят социални осигуровки. За да ползваш този отпуск трябва да си пуснеш молба до работодателя, с която да ти разреши ползването на този отпуск.
Надявам се да съм била полезна и да съм го написала разбираемо. Ако има въпроси питайте няма проблем. И сори, че толкова дълго се получи.

# 10
 • София
 • Мнения: 521
Благодаря ви за изчерпателните отговори!

Аз не съм подала молба, а третата година изтича май 2007г. Какво трябва да направя?

# 11
 • Бг
 • Мнения: 493
Ами отиди при счетоводителката на фирмата и оправете документите, за да е всичко наред  Wink Успех !!!

# 12
 • София
 • Мнения: 521
Счетоводителката ме караше по собствено желание да напусна и да не си ползвам отпуската по майчинстово, така че тя не е вариант. Затова се обърнах към вас.

Благодаря!

# 13
 • Мнения: 5 700
Ами ТРЗ, ЛС нямате ли? Аз по принцип с тях си уредих неплатения отпуск. Иначе преди това говорих с Инспекция по труда, исках да знам дали може по някакъв начин да ме възпрепятстват. Но ми казаха, че няма такава вероятност.

# 14
 • Бг
 • Мнения: 493
В такъв случай пишеш молба от този сорт:

ДО
………………………………….
………………………………….М О Л Б А


от ..., ЕГН ...............................,

живущ/а/ в гр./с./......................................., ул. “........................................................” № .........


ГОСПОДИН УПРАВИТЕЛ,

МОЛЯ да ми бъде разрешено да ползвам неплатен отпуск в размер на ............ месеца, на основание чл. 167а, ал. 1 от КТ, считано от дата ............................ г.

Декларирам, че до момента нито аз, нито съпругът (съпругата ми сме ползвали неплатен отпуск за отглеждане на детето след навършването му на 2-годишна възраст и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Приложено: ксерокопие на акта за раждане на детето.

Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена.


................................... г.                                                                            С уважение: .............................

Към тази молба прилагаш ксерокопие от акта за раждане на детето и декларация за даване на съгласие на единия родител за ползване на отпуска по чл. 167а от КТ изцяло от другия родител
                   
ДЕКЛАРАЦИЯ
 Долуподписаният/та ....................................................,
                                            (трите имена)
ЕГН ....................., Л. К. № ....................., адрес .............
.............................................................................

                                 ДЕКЛАРИРАМ:
     Давам изричното си съгласие, съпругът/съпругата ми да ползва изцяло
неплатения отпуск по чл. 167а от КТ в целия му размер от 12 месеца за
отглеждане на детето ми ....................................................,
                                       (трите имена на детето)
ЕГН ..................... 
Шефа трябва да ти сложи резолюция, че е съгласен да ползавш този отпуск и тези документ тярбва да се съхранява в личното ти досие във фирмата, дали ти ще го оставиш шефа да го даде на счетито или ти лично ще си го занесеш на счетито, решаваш ти.

Последна редакция: пн, 13 ное 2006, 16:53 от alexa_a

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт