Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 891
Реших да пусна темата не само, за да ви предупредя, а и за да поискам мнението ви.

В събота вечер, в детски клуб "Хвърчило" дъщеря ми си разби устичката и зъбките. Не искам да ви описвам ужаса, които изживях, и болката, с която още живее дъщеря ми, нито евентуалните последици за нея - увредени зародиши на постоянните зъбки, опасност от некроза на венчетата и умъртвяване на млечните зъби, невъзможността й да се храни и да пие..... Cry Cry Cry

Как е станало - опитвайки се да излезе от мрежата на детския център с топки, дете я блъска и тя политайки, пада директно върху стърчащото желязо на радиатора, където е термо-главата.

Не казвам, че подобна трагедия не може да се случи в къщи, или докато аз съм при нея, но се случи в детски клуб. Където, а) се предполага, че си плащаш, за да наглеждат детето ти, и б) би трябвало да е БЕЗОПАСНО! Не виня и какичката (въпреки, че бяха 3-4 деца и все може да се реагира). Виня клубът, че не са обезопасили мястото. Въпросният радиатор е на 50 см. от изхода на детския кът с топките, който е с мрежа и за да излезеш, трябва да прескочиш 30-тина сантиметра оградка.

На всичко отгоре, от клуба се опитаха да ме излъжат, че се е ударила в стената  Close В деня на случката въобще и не съм се занимавала с тях, хвърчахме по Пирогов, успокоявах си детето. На другият ден обаче майка ми отиде да види и поиска да й опишат как е станало. Когато й обясняват, че се е ударила в стената, тя отива да огледа и вижда веднага радиатора. При оглед й видяла кръвта да стои още по ръчката, а единственото, което онези са направили, е да сложат надпис, че деца под 2 години се приемат само с придружител. Снощи в телефонен разговор им казах, че искам веднага да махнат от там този радиатор, за да не остане някои детенце без оче или не дай боже, на място.

Каква е отговорността за децата на детските клубове? Къде да пусна жалба и да го правя ли? Не търся възмездие за случката, нищо няма да компенсира болката на детето ми и последиците (дано да няма!), но не искам и друго дете да пострада!

# 1
 • София
 • Мнения: 193
Много съжалявам за случката с детенцето ти.
И аз си задавам този въпрос напоследък, тъй като обикаляме по детските центрове в студа. И синът ми има вече неприятен опит в един такъв клуб.
Според мен трябва да имат вътрешни правилници, които да запознават родителите с условията които предлагат и отговорността, която поемат. Но досега не съм попадала на такъв клуб.
Впечатленията ми от клубовете, които сме посетили досега са, че разполагат с добра база, но персоналът им е неквалифициран. Ще се радвам, ако някой ме опровергае .... 

# 2
 • София
 • Мнения: 193
Ще си позволя да разширя въпроса ти.
Някоя институция контролира ли дейността им? Кой издава разрешителните им или това е просто търговска дейност

# 3
 • София
 • Мнения: 430
Ще следя темата с интерес! И мен особено ме вълнува въпроса на елен.
Дъщеря ми си сцепи главата на рожден ден в "Ментов носорог". Бутнало я детенце, двете каки през това време са си бъркали в носа явно, защото всички останали хлапета били в "клетката". Целия клуб е постлан с мокет, но по необясними причини около "клетката" са плочки. Е, точно там и падна Маги. Слава богу, само я лепиха, не си беше пукнала черепа. И ако не бях толкова притеснена и изплашена през дните след инцидента, бих се върнала поне да им тегля една и да им обърна внимание, че това НЕ е обезопасена среда за деца.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 7 032
Много съжалявам за това, което сте преживяли  Sad
Аз редовно водя Влади в различни детски клубове- почти през ден, но НИКОГА не го оставям сам, винаги съм в кафето.
Не ползвам услугата почасово гледане на деца- да го оставя и да ходя да свърша нещо  Naughty, може би защото не ми се налага, незнам.
Предпочитам детски кътове, където кафенето за родители е в едно помещение с къта за игра, защото постоянно е пред очите ми и мога да вляза веднага,когато видя,че се налага.
Струва ми се несериозно да разчитам,че непознати момичета ще заобичат детето ми за половин -1 час.
Единствено в детския кът в МОЛ- София, записват името на детето и РД, искат да има навършени 20 месеца.
Доволна съм от "БАрбарони" в Манастирски ливади, както и от "Двете феи" - там има камера, която предава от къта за игра.

# 5
 • София
 • Мнения: 891
Gena, аз бях там! В кафето, пред залата. И не очаквам никой да заобича детето ми, очаквам, като съм в ДЕТСКИ клуб, да е помислено за БЕЗОПАСНОСТТА на децата. Дори не става въпрос читави ли са какичките или не, винаги може детето да се изпусне от поглед, бели стават. Въпросът е, че когато и ако детето падне, да няма в близост нещо, което да го осакати. То и на играчка може да се нарани, ама радиатор с оголени железа на 1/2 метър от мястото, където децата излизат от мрежите, си е БЕЗОТГОВОРНОСТ! Би трябвало да има някакви норми, с които да се съобразяват. Моля мамите с повече информация за правилниците и регулациите за детски заведения (включително градини) да дадат повече инфо. Имаше една мама собственик на детски клуб, моля ако някой се сеща за ника, да ми го пусне, за да я питам на лична.

# 6
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Ужасно съжалявам за случилото се.  Sad
Предполагам, че има някакви норми, но никой не се занимава с безопасността на съоръженията в детските клубове, а също и по детските площадки. Не искам да измествам темата, но за мен е едно и също - там, където играят деца, трябва да се мисли за тези неща. Naughty
Колко от пързалките, люлките, катерушките са с подходящия дизайн? Ами онези нестабилни люлки и пр., които продават в Метро и ги купуват именно собственици на заведения с детски кът, собственици на клубове и пр.?
Пълно безхаберие... #Cussing out

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 7 032
mkp, права си,че трябва да има контрол за безопасността в тези детски заведения Peace
За съжаление го осъзнаваме, когато се случи инцидент с децата ни  Confused
Незнам какви са изискванията и нормите, които спазват подобен род забавни дестки кътове  newsm78
Явно и ние родителите трябва да огледаме къта за игра и тогава да си оставяме децата  Thinking
Определено в "Хвърчило" няма да ходим  Naughty
Сега като се замисля, никъде не съм оглеждала терена  Tired
Ох, дано не се случва на никое детенце да пострада  Praynig

# 8
 • usa
 • Мнения: 3 491
И аз съжалявам за случилото се. Би трябвало според мене да има някакви договорни отношения - тук в супермаркетите, които предлагат забавачка, е така. Четеш условията преди първо посещение на детето, съгласен-несъгласен, всеки си носи отговорностите, решаваш дали ще си оставяш детето там.
Аз лично имам навика да оглеждам, макар че кой ли може да си гарантира 100% наблюдателност. Във всеки случай имам много хубави спомени от един детски център в "Дървеница" това лято, точно на спирката на ТУ, "Лейди" май се казваше. Не видях нищо стърчащо или пък желязно, ниски и меки мебели и играчки, малките деца под 2г. бяха с придружител вътре в стаята. Ходихме със съпруга 3 пъти да пием кафе там, а децата да поиграят, аз на около 15-20 минути надничах да видя какво е положението, и ми правеше добро впечатление, че нерядко си намирах децата седнали на масичката да рисуват с някоя кака. На моите в един момент им писва да се мотаят самоинициативно сред стая с играчки, искат си програмата, и персоналът усещаше това.

# 9
 • Мнения: 104
съжалавам за случката

по принцип отговорносста за децата си я носим ние, но в случая наистина собствениците на клуба не са осигурили достатъчно безопасна среда.
като че ли никой не се замисля и за оголените контакти, острите ръбове на мебелите и какво ли още не.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Когато детето е в детски клуб, където:

А) не се изисква или (още повече) е забранено моето присъствие
     и
Б) си плащам за въпросната услуга,

отговорност за детето по време на престоя му там носи изцяло клуба. След това дали собствениците ще си търсят отговорност от каката или от дизайнера на помещението е съвсем друга тема, която не ме касае.

Това е моето мнение, рядко съм толкова категорична, но в случая никой по никакъв начин не може да ме убеди в противното.
За съжаление не мога да дам съвет жалба до коя институция би имала най-голям ефект. Преди време dodo_dodo имаше подобна случка с друг детски клуб. Ако искаш пусни и бележка, предполагам е доста наясно с това какво и как може да се направи.

# 11
 • sofia
 • Мнения: 3 494
Не си спомням дали в `Уондър уърд` в МОЛ-а на Стамболийски или другаде,но попълвахме някакъв договор.Ако и на въпросното място сте го направили си мисля,че можеш да търсиш права.Дали това не е въриант за по-добро наблюдение и грижа от страна на `каките`.

# 12
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
За съжаление на този етап регламент няма.
Отговорността е огромна, независимо колко големи са децата.
Големите пък се удрят един друг примерно, очите трябва да са не на шест, ами на осем.
Колкото и да е обезопасено, опасности никога не могат да се елиминарат докрай.
Избирайте си местата, където оставяте децата...
Преди да ги оставите, наблюдавайте хората, които ги гледат.
Те са най-важните, по-важни от всичко.
Много се надявам детето ти е добре и да забрави бързо! Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт