Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Варна
  • Мнения: 1 612
Реших да споделя прочетеното с Вас. Може би много от Вас са я чели, а може би не. Все пак реших да я препиша тук.

ПРАВЯТ БЕБЕ В ИЗКУСТВЕНА МАТКА
Шансът за забременяване скачал с 30 на сто, твърдят лекари
Инвитро метод чез създаване на изкуствена матка повишава шанса за забременяване с 30%, обяви доц. Атанас Щерев. тя се нарича кокултивиране.
Месец преди оплождането от матката на майката се вземат клетки и в съда за оплождане се прави "гнездо". Там ембрионът прекарва 3-5 дни и започва да разпознава истинската утроба. Трикът улеснява "захващането" след имплантирането му, което е трудната част от инвитрото.
У нас процедурата се прави от месец в клиниката на доц. Щерев.
230 000 са бездетните двойки у нас.
Причините са и в двата пола. При част от жените с проблеми става дума за хормонален стерилитет или кистозни яйчници, при които инвитрото не е решение, обясни д-р Таня Тимева. При други пречка са запушени тръби или разрастване на лигавицата на матката. В този случай инвитрото давало резултат.
Успешни са около 25% от опитите, признават специалистите. За 1 г. у на с се разждат по 100-иина бебета по този начин.
Процедурата започва смъжа, който в специална обеззвучена стая дава материал за оплождане. Спермата се изследва, пречиства и може да се замрази в течен азот при минус 196o. Имало дори бебе от сперматозоиди, замразени преди 20 г. Следващата стъпка е вземането на яйцеклетка от жената. По това инвитрото се различава от инсеминацията, където сперматозоидите се вкарват директно в матката.
Изваждането на яйцеклетката е болезнено и все по-честосе прави под упойка - локална или венозна. Ако сперматозоидите са нормално подвижни, те се слагат при яйцеклетката и се оставят да я атакуват сами. Когато е невъзможно, сперматозоидът се инжектира в яйцеклетката.
След 3-5 дни се избират най-добрите ембриони и ги имплантират в матката. По правило се поставят до 3, но трябва законово да се намалят до 2, убеден е доц. Щерев. При многоплодна бременност бебетата често се раждат недоносени. Възможни са мозъчни травми и зрителни проблеми. "Критерий за добра медицинска практика е успешно имплантиране на максимум 2 ембриона, а в скандинавските страни е ограничен до 1", обясни доц. Щерев.
"Аз лично бих забранил повече от 3 ембриона и бих препоръчал максималният им брой при оплождане инвитро да е 2", каза независимо от Щерев шефът на център "Варна" проф. Иван Козовски.
Все по-често у нас се прави и предимплантационна диагностика. Тя позволява чрез генетичен анализ да се изберат най-здравите ембриони и да се предотвратят наследствени болести.
28-годишните ги броели за възрастни първескини. За второ раждане максималната въраст била 32-35г.
Както за инвитрото, така и за естественото забременяване е добре майката да е по-млада, препоръва Щерев.

Това е цялата статия. Не правя реклама, просто исках да споделя прочетеното с Вас.

# 1
  • Burgas
  • Мнения: 547
Лили,благодаря ти че си преписала за нас статията от вестника.Със сигурност ще включа "изкуствената матка" в списъка който ще обсъдя с лекарите преди следващия опит.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 120
Лили, благодаря за статията.

Щерев да отиде да се гръмне. Много ме нервира на възрастова основа този лекар, толкова много, че аз спокойната избеснявам.
Какво е седнал да обяснява, че на 28 години вече са стари за първескини. Ако има дъщеря ще го питам такива ли ще ги ръси. Дано да чете тук. Той сляп ли е кога раждат жените по света?
Какви са тия изказвания за възрастта или отново ни делят на - надеждни  и не.
Позеленях от нерви. 

# 3
  • Мнения: 235   Благодаря, Лили.

   И аз ще включа тази възможност като въпрос в списъка, преди Икси-то. 

   Даре, не се ядосвай. Всички знаем, че Щерев има доста "особени" мнения по някои въпроси.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 378
За мен тези изказвания говорят много за морала на въпросния доктор. Впрочем, сигурно са голяма рядкост жените които отговарят на идеалната според Щерев възраст и са стигнали до ин витро (слончито е такъв случай  Heart Eyes). А и възрастта не дава гаранции за нищо - аз бях на 24 като забебеправихме, а сега съм стигнала до стара първескиня  Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт