Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора


Мнения: 1 498
Здравейте момичета!
Аз не съм голяма ентусиастка по отношение на готвенето, но съм твърдо "за" домашно приготвените ястия. Ненавиждам полуфабрикатите, тъй като тъкмо в тях блъскат какви ли не неща,а напоследък и генно модифицирани храни. И така- опитах се няколко пъти да правя тесто за пица- пълна трагедия. Първият път(със суха мая) въобще не се надигна.Вторият- взе, че вкисна (с нормална мая). Вече съм в отчаяние.Тъкмо се ентусиазирам и не вадя нищо от фризера, казвайки на мъжа ми- тази вечер ще ядем пица, и трите пъти се наложи да ходи да купува ядене. Не зная брашното ли им е кофти, маята ли......
Ако имате опит- моля ви мопогнете!
Цитирай
Здрасти, аз го правя така:
1 пак. Гранулирана мая + 1 ч.л. захар + 3 с.л. прясно мляко на стайна температура след като се надигне го прибавям към:
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
Щипка ч.л. сол
Брашно колкото поеме до средно твърдо тесто, но да не лепне много.

За да втаса по-бързо зимата използвам парното, слагам съдът с тестото покрит с кърпа на някой радиатор, когато няма парно го слагам на отворената врата на фурната, а нея включвам на едно докато удвои обема си. После с ръце намазани с олио го разстилам в тава и слагам каквото съм решила. Слагам олиото, солта и подправките в настърганите домати.
Цитирай

Turku, Finland

Мнения: 3 634
Оооо... Най- сетне нещо с което и аз мога да помогна!!!

1.5 децилитра вода
20 грама   мая
половин ч. лъжичка сол
2 с. лъжици олио
около 3,5 децилитра брашно

Водата е хладка при разбъркването с маята. Прибавяш олиото, солта и брашното. Запушваш мивката с тапа и пълниш мивката до половината. Слагаш съда с тестото закрит с кърпа във водата докъто втаса.

Аз лично не съм по тестата и тяхното разточване. Късат ми се нервите и за това оставям мъжа си да се бори с тях... ама само какви пици прави той....мммммм....!
Цитирай
Ето ти една страхотна рцепта -бърза,лесна и вкусна:
около 1/2 кг. брашно
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. хладка вода в която е разтворено 1 пак. мая
щипка сол
Омесва се и се оставя да втаса.Разстила се в тавичка,намазнена предварително. Тестото в тавичката трябва да е тъничко, защото при печене се надува.
Първо се изпичат за около 20 мин. блата, намазан с дом.пюре и парченца маслини, след това слагаш каквато искаш плънка и печеш за още около 10 мин.
Невероятно вкусна и сочна пица става.Успех
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 865
Аз рядко меся тесто, просто не ми се отдава тази наука Smile, купувам готово от магазина на хлебозавода.
Но иначе е възможно и брашното да ти е изиграли лоша шега. Скоро ми се наложи да хвърля току-що изпечения блат за тортата за рожденния ден на майка ми... Изобщо не се наду и приличаше на подметка. Следващия опит беше успешен, ама смених брашното.
Цитирай


Мнения: 1 498
Тя и майка 10 пъти ми обяснява как да го правя ама пусто....
Сега за маята- как да я измеря като нямам теглилка? За нормалната- колкото 1 орех ще стигне ли за 1 кг? Майка ми казва- колкото кутийка кибрит и гледай- как се прави кутийка кибрит, защото аз купих много в насипно състояние. С орех ще ми епо-лесно;). За сухата- тя е на едни гранулки... Там пък още ще ми е по-трудно. Ще опитам де- няма да се предам и пак ще ви кажа какво е станало:)
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 70
здравеи ето няколко рецепти които аз приготвям Very Happy  Very Happy  Very Happy


Калцоне (затворена пица)
 
ПОРЦИИ: 4
ПРОДУКТИ:
1 1/2 топла вода
1 пакетче суха мая
2 с.л. зехтин (олио)
1 с.л. сол
4 ч.ч. бяло брашно
2 големи червени пиперки
2 с.л. зехтин (олио)
350 г. лук ( по-възможност червен), нарязан на тънки колелца
4 парчета пушена наденица, нарязана на кръгчета
4 ч.ч. настърган кашкавал
4 с.л ситно нарязан риган (орегано)
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете 1 1/2 ч.ч. топла вода в дълбов съд. Изсипете маята, разбъркайте и оставете за няколко минути да се разтвори. Добавете олиото и солта. Добавяйте постепенно бразното като разбърквате. Сложете на посипана с брашно повърхост и месете до получаване на еднородно, еластично тесто, като посипвате с брашно ако е необходимо за около 1 мин.
Сложете тестото в голям, намазан с олио съд. Покрийте с капак или фолио. Оставете тестото да втаса (да увеличи двойно обема си) за окло 1 час и 15 мин в топло помещение.
(За да проверите дали тестото се е надигнало достатъчно, натиснете с два пръста тесто, на 2 см един от друг. Тестото е втасало ако се запазят следите от пръстите и видомо си е увеличило обема(обикновено двойно).)
Междувременно изпечете пиперката, обелете я и изчистете от семките. Нарежете на ивички. Загрейте олиото, сложете червения лук, нарязан на кругчета и пържете до златисто. Извадете и сложете да се изцеди от мазнината. Запържете наденицата, нарязана на 1 см кръгчета. Извадете и изцедете на кухненска хартия или решетка. Смесете в съд настъргания кашкавал и нарязания на ситно риган, овкусете с черен пипер и сол.
Разделете тестото на 4 равни топки и разточете всяка върху набрашнена повърхност на 20 см кръг.
Разстелете 1/3 ч.ч. от кашкавала върху половината от всеки кръг. като оставите 2 см празна ивица по крайщата. Покрийте със 1/4 от лука, 1/3 ч.ч. кашкавал, 1/4 от наденицата, 1/3 ч.ч. от кашкавала и накрая 1/4 от пипера. Прегънете на две тестото над плънката, като оформите половин кръг. Притеснете много добре краищата, като оформите бюрдюр.
Като използвате шпатула преместете пиците в съда за печене(предварително намазан с олио.Надупчете повърхостта с вилица. Печете до златисто кафяво.
===========================================
 Пица със спанак

ПРОДУКТИ:
250 г брашно
щипка сол
1 с.л. зехтин
вода
100 г спанак, изчистени измит
3 яйца
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. вода
1 червена пиперка, изчистена и нарязана на кръгчета
100 г сирене ементал, настъргано
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете брашното в голяма купа, добавете 1 с.л. зехтин, щипка сол и малко вода и замесете тесто. Разточете тестото във формата на 30 см кръг и го разстелете в намазана с масло тавичка. Намажете тестото със доматеното пюре и запечете основата за около 3-4 минути в загрята до 220 градуса фурна.
В това време задушете спанака в малко вода, отцедете много добре и нарежете на ситно. Разстелете спанака върху основата за пица, отгоре подредете кръгчетата пиперка и поръсете с настърганото сирене, поръсете със зехтина и малко смлян черен пипер. Запечете за още 3-4 минути. Счупете яйцата едно по едно и ги поставете върху пицата. Върнете във фурната и печете още около 3-4 минути.
Цитирай

Turku, Finland

Мнения: 3 634
При нас маята е продават в 20гр. пакетчета и е много лесно да се измери колко ти трябват... Не знам при вас как е... много е гадно като на едно място е едно, на друго друго.... защо не може да има една мярка за всичко...
Цитирай


Мнения: 1 498
Тук я купих насипно от една фурна.
Цитирай

София

Мнения: 289
Здравейте мами,
ето една рецепта за тесто за пица, което няма начин да не стане и най-важнотоНЕ СЕ МЕСИ2 чаши брашно
1/2 кубче мая
1 1/2 чаши вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Маята се разтваря в половината чаша ХЛАДКА вода и се прибавя към останалите съставки. За разкош може да сложите 1 яйце, но аз не го правя. Оставя се така покрито с кърпа за 30мин. Получава се гъсто лепкаво тесто, което изсипвате в намазана с масло /повечко/ тава /аз използвам голямата тава на фурната/ и отгоре слагате каквото искате.
Добър апетит!
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Аз обожавам да готвя, обаче да меся не ми е силна страна.  Embarassed И вместо да се мъча и всичко в кунята да става в брашно и тесто, просто не правя пица-пицарии има колкото си искаш, а и разнос по домовете вече не е новост и в България! Very Happy  Very Happy  Very Happy Така аз реших въпроса с пиците! Very Happy
Цитирай

БУРГАС

Мнения: 1 545
Рецептата за тесто на zveti е страхотна.и аз така го правя.
Цитирай
Здравейте момичета!
Аз не съм голяма ентусиастка по отношение на готвенето, но съм твърдо "за" домашно приготвените ястия. Ненавиждам полуфабрикатите, тъй като тъкмо в тях блъскат какви ли не неща,а напоследък и генно модифицирани храни. И така- опитах се няколко пъти да правя тесто за пица- пълна трагедия. Първият път(със суха мая) въобще не се надигна.Вторият- взе, че вкисна (с нормална мая). Вече съм в отчаяние.Тъкмо се ентусиазирам и не вадя нищо от фризера, казвайки на мъжа ми- тази вечер ще ядем пица, и трите пъти се наложи да ходи да купува ядене. Не зная брашното ли им е кофти, маята ли......
Ако имате опит- моля ви мопогнете!

Ето отговора:
В Sansburys (на щанда до брашното )се продава готова смес за тесто за пица.Има две пакетчета в кутийката.Ние сме 4 човека,правим 3 пици от 1 пакетче,като добавяме още толкова брашно,колкото е съдържанието.
Втасва.
Разтилаш го в 3 тавички за пица (ако нямаш,има в повечето паундшопове),отгоре нареждаш каквото ти харесва.
Печеш.

Приятно хапване!
Цитирай

Велико Търново/Бургас

Мнения: 1 154
Ето моя вариант на тесто:
20гр.мая
300гр.брашно
1/2 ч.л.сол
и щипка захар

Омесва се тесто и се оставя на втаса,след което се разточва с точилка
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
А от тесто за пици могат да се правят и мекици, нали? Или не е съвсем така?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора