Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 март 2004, 18:10 ч.

Моля ви- рецепта за тесто за пица!

  • 78 485
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Мекиците в България (тези,който ги продаваха някога) ги правят от тесто за хляб

*брашно
*сол
*вода
*мая
Месиш не много твърдо тесто.Оставяш го да бухне.Премесваш.Ако е необходимо добавяш още брашно.Разтичваш с ръце и пържиш в горещо олио.

От същото тесто можеш да разточиш и кори за баница.Аз не мога да ги правя с права форма (кръг ако е кръгла тавата) и затова винаги правя вита баница...
Върху разточения лист слагам смес от яйца,сирене и кисело мляко (понякога +спанак).Завиваш и слагаш в тава предварително намазана с олио.Отгоре  мнооооого финно изсипваш вече разтопено масло.(това всъщност е бюрек,а за обикновенна баница се слага олио)
Подреждането започва винаги от центъра на тавата,ако е кръгла тавата,а ако е правоъгълна подреждаш в прави ивички,но е по трудно защото за целта всички кори трябва да бъдат еднакви,а затова се иска малко повече майсторлък:)
Не мога да кажа пропорции.Аз приготвям за 4 човека и меся около полувин килограм брашно за мекици и малко повече (750 гр да речем) за баница.
Ако тестото е повече от необходимото можеш да го съхраниш в торбичка в хладилника.

!!! Всички теста съдържащи захар втасват по бавно.

!!! При месене на тесто винаги се ползва хладка,но не гореща вода ( малкото прътче да се чувства добре)

!!! Когато ферментира тесто се държи на топло.
Хареса ми идеята на МОФ за топлата вода в мивката.

Приятен апетит.

# 16
  • New Zealand
  • Мнения: 5 183
Мекиците в България (тези,който ги продаваха някога) ги правят от тесто за хляб ...
*брашно, *сол, *вода; *мая
...Не мога да кажа пропорции.Аз приготвям за 4 човека и меся около полувин килограм брашно за мекици и малко повече (750 гр да речем) за баница.
Мерси за идеите, но кажи все пак на колко брашно колко мая!!!

# 17
Основно тесто за пици, фокачи


250 г брашно
125 мл вода
3. 5 г мая суха ( 1/2 пакет от 7 г)
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л мас (олио, зехтин)

. Маята се разтваря в топла вода .. добавя се захарта и солта...
. Брашното се пресява и се замесва тесто
. Накрая се добавя олиото.. и още един път се омесва тестото.
. Оставя се на топло място да се надигне

  chef Пицата става наистина страхотна, опитайте!!!!!

# 18
  • някъде в края
  • Мнения: 262
цвети,аз знам същата рецепта наистина е хубава.но  може вместо  вода да се сложи  pr.мляко и  знам че се слага и  малко  олио  в самото  тесто:)наистина е ок:)








-----------------
Пиши на кирилица!

Последна редакция: нд, 03 дек 2006, 17:16 от Аурелия

# 19
  • София
  • Мнения: 1 983
1/2 кубче мая (от "живата")
1 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.л. сода
1 ч.чаша кисело мляко
1 яйце
брашно


живата мая се размива в прясното мляко, а содата се гаси в киселото, слага се яйцето и брашно колкото поеме, омесва се меко тесто, което освен за пица става и за мекици, аз също така и го замразявам в камерата, нямам проблеми Peace

# 20
  • София
  • Мнения: 7 071
Рецепта не мога да ти дам, защото не съм правила, но купувам тестото за пица на "Мис Каприз" от Била и съм страшно доволна... Simple Smile

# 21
  • Там край гората
  • Мнения: 202
Потърси тук из форума с търсачката. Знам ,че имаше една рецепта с бира. Страхотна е! Пробвала съм я и остава мека и на другия ден.
Намерих рецептата-на Mamica e:
Виж какво е написала тук тя-
Mamica

 
  Re: тесто за пица
« #7 събота, 17 декември 2005, 00:22 » 

--------------------------------------------------------------------------------

Писала съм някъде, че тази рецепта я знам от една пицария от главния готвач. Правя само нея от години. Тестото е меко, надува се малко ( така че имайте предвид като правите блата да не е много тънко) и пицата може да се яде и судена на следващия ден.

Равни части вода и бира. ( да са гладки) около 500мл. общо
сол- 1 шипка
олио около 7-8л.
1 пак. мая ( суха)
брашно колкото пеме

Може да се съхранява и във фризера тестото. При нужда се изважда предишната нощ от вризера и се слага в хладилника.

Когато с егарнира пицата над блата се слага доматено пюре, кашкавал и после всички други продукти.
 

# 22
  • градът на правите улици
  • Мнения: 52
Аз я правя с най-обикновено, купено тесто и става супер.

# 23
  • Варна
  • Мнения: 416
Ето ти една страхотна рцепта -бърза,лесна и вкусна:
около 1/2 кг. брашно
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. хладка вода в която е разтворено 1 пак. мая
щипка сол
Омесва се и се оставя да втаса.Разстила се в тавичка,намазнена предварително. Тестото в тавичката трябва да е тъничко, защото при печене се надува.
Първо се изпичат за около 20 мин. блата, намазан с дом.пюре и парченца маслини, след това слагаш каквато искаш плънка и печеш за още около 10 мин.
Невероятно вкусна и сочна пица става.Успех

Пробвах тази рецепта днес! Тестото стана невероятно! Аз прибавих в топлата водичка и маята и 1/2ч.л. захар. Сипах всичко в машинката за хляб - на програма тесто. Бърка, втасва, бърка и на второто втасване извадих 20 минути преди края на програмата /тя е общо 1:30ч./. Направих още едно тесто и го оставих в хладилника. Утре сутринта ще станат чудни мекици с него....само дето талията ми съвсем ще изчезне  hahaha

# 24
  • Мнения: 154
В темата за ресторански рецепти има рецепти за пиците на "Верди"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.120

Страхотно тесто и пици. Хиляди благодарности на sylya, че я сподели с нас  newsm10

# 25
  • Мнения: 2 381
500г. брашно
1 мая на прах на Др. Йоткер
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
6с.л. олио
1/4 топло(не горещо) прясно мляко

Продуктите се смесват и се омесва тесто.Покривам с кърпа и оставям да втаса 30мин.След това разточвам хубаво.На дъното на тавата слагам хартия за печене, върху нея тестото и отгоре продуктите за плънката на пицата.Пека в предварително загрята фурна на 220 град. ок.40 мин.

# 26
Моята рецепта е много проста лесна и вкусна.
продукти
1 яйце
1 ч. ч. пясно мляко
щипка сол
 брашно колкото поеме- до получаването на меко разтегателно тесто без да лепне/всичко това го разбивамра с миксера с
приставките за тесто.След като се умеси добре го думесвам малко на набръшнена повърхност
докато спре да лепне/
Расточвам тестото с точилката и го поставям в тавата,/тавата предварително съм я намазала с малко олио и съм наръсила малко брашно за да не залепне тестото/

 Обилно намазвам блата с доматено пюреили лютеница-спорет случея и нареждам отгоре каквото съм решила, като накрая разбира се поръсвам обилно с настърган кашкавал.
Пекъя на умерена фурна.
Опитаите я -ЩЕ ВИ ХАРЕСА Peace Peace

# 27
  • Bahrain
  • Мнения: 569
 
Моята рецепта е много проста лесна и вкусна.
продукти
1 яйце
1 ч. ч. пясно мляко
щипка сол
 брашно колкото поеме- до получаването на меко разтегателно тесто без да лепне/всичко това го разбивамра с миксера с
приставките за тесто.След като се умеси добре го думесвам малко на набръшнена повърхност
докато спре да лепне/
Расточвам тестото с точилката и го поставям в тавата,/тавата предварително съм я намазала с малко олио и съм наръсила малко брашно за да не залепне тестото/

 Обилно намазвам блата с доматено пюреили лютеница-спорет случея и нареждам отгоре каквото съм решила, като накрая разбира се поръсвам обилно с настърган кашкавал.
Пекъя на умерена фурна.
Опитаите я -ЩЕ ВИ ХАРЕСА Peace Peace
Страхотно- ще пробвам тази тъй като е без мая , а няма от къде да си набавя...благодаря за рецептата... но моля- малко милост- следващият път използвай проверка правопис , че направо Shocked

# 28
  • Варна
  • Мнения: 700
 Eто и моята рецепта за ароматно тесто:

 За 2 големи пици:
 500гр.брашно приблизително (повече ми харесва,когато част от количеството,половината или по-малко замествам с пълнозърнесто брашно Peace)
 1 яйце
 150мл пр. мляко
 150мл хладка вода
 1 п. суха мая
 1/2 ч. л. сол
 3-4 с.л. зехтин
 1 ч.л. чубрица
 1 ч.л. босилек
 
 Яйцето,млякото,зехтинът, солта и подправките се разбъркват.Брашното се преситва и се смесва с маята.Добавя се и се меси.Пицата я разтеглям с пръсти и пека върху хартия за печене в тавичка (става по-хрупкава и не е мазна).Отгоре слагам доматен концетрат Supercirio в тънък слой,който поръсвам с чесън на гранули (малко).Гарнирам с гъби,царевица,яйце и т.н. каквото ви се хапва.

# 29
  • София
  • Мнения: 5 001
В темата за ресторански рецепти има рецепти за пиците на "Верди"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.120

Страхотно тесто и пици. Хиляди благодарности на sylya, че я сподели с нас  newsm10

Пицата Верди е най-доброто,което може да си направи човек в къщи.И всеки път с един и същ СТРАХОТЕН резултат!

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт