Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MA

Мнения: 820
Ако ви се яде нещо различно, ето едно предложение:

Доматена Рава Упма (индийска закуска)
Пикантна доматена грис

за 2 порции

2 с.л. гии (или масло)
1/2 чаена чаша грис
1/2 ч.л. семена горчица
1/2 ч.л. кимион
1/2 с.л. джинджифил (нарязан на ситно)
1 люта чушка (нарязана)
1 домат (нарязан)
1 глава лук (нарязана на ситно)
1 с.л. кокосови стърготини
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
листа кориандър (или магданоз) нарязани на ситно
по желание 1 с.л. пържено кашу (разполовено)



1. Половината от маслото се стопява и гриса се запържва до златисто.

2. В другата половина от маслото се слагат първо семената горчица и след това кимион. Пържат се докато спре разпукването на семената. Добавя се джинджифила, лютата чушка и лука. Пържи се докато лукът омекне и стане прозрачен.

3. Добавят се доматите и се пържат докато омекнат.

4. Добавя се гриса и солта, след това топлата вода. Разбърква се добре и се готви на бавен огън  докато сместа поеме почти цялата вода.

Гарнира се със кашу, кокосовите стърготини и листа кориандър (магданоз)


« Последна редакция: ср, 15 ное 2006, 17:50 от Didka_M »
Цитирай


Мнения: 86
Ако ви се яде нещо различно, ето едно предложение:

Доматена Рава Упма (индийска закуска)
Пикантна доматена грис

за 2 порции

2 с.л. гии (или масло)
1/2 чаена чаша грис
1/2 ч.л. семена горчица
1/2 ч.л. кимион
1/2 с.л. джинджифил (нарязан на ситно)
1 люта чушка (нарязана)
1 домат (нарязан)
1 глава лук (нарязана на ситно)
1 с.л. кокосови стърготини
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
листа кориандър (или магданоз) нарязани на ситно
по желание 1 с.л. пържено кашу (разполовено)



1. Половината от маслото се стопява и гриса се запържва до златисто.

2. В другата половина от маслото се слагат първо семената горчица и след това кимион. Пържат се докато спре разпукването на семената. Добавя се джинджифила, лютата чушка и лука. Пържи се докато лукът омекне и стане прозрачен.

3. Добавят се доматите и се пържат докато омекнат.

4. Добавя се гриса и солта, след това топлата вода. Разбърква се добре и се готви на бавен огън  докато сместа поеме почти цялата вода.

Гарнира се със кашу, кокосовите стърготини и листа кориандър (магданоз)





Дай още някоя индийска рецепта, аз досега съм готвила само леща по индийски и много ми харесва. Нямам други рецепти,а из форумите рядко пишат за тази кухня
Цитирай

MA

Мнения: 820
С удоволствие ще напиша още, ето една рецепта за картофена манджа

Картофена корма


за 2 порции

2 средно големи картофа (нарязани на  средни кубчета и полусварени)
1 глава лук (нарязана)
1 голям домат (нарязан)
2-3 с.л. олио
2-3 карамфила
2 см. парче канелена кора (или 1/2 ч.л. канела на прах)
5 скилидки чесън    |двете неща се правят на
2 см джинджифил   |паста (смилат се)
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
по желание
1 с.л. кокосови стърготини
1/2 ч.л. лют червен пипер или едно люто чушле

за гарниране листа от кориандър (или магданоз)


Олиото се нагрява и в него се слагат карамфила и канелата (ако канелата е на прах сложете я след лука) подправките се запържват 1-2 мин. и се прибавя лука, лютото чушле/червен пипер и пастата от чесън и джинджифил. Пържи се докато лука стане прозрачен.

Слагат се полусварените картофи и се запържват за няколко минути.След това се слагат доматите и всичко се готви докато доматите омекнат (4-5 мин).

Прибавя се водата и кокосовите стърготини, вари се докато сосът се сгъсти и картофите са напълно сварени.

Гарниране с листа кориандър (магданоз)
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
 Didka_M, чудесни рецепти - с удоволствие ще ги опитам, ние с мъжа ми сме големи почитатели на индийската кухня!   bouquet

А ето и моето индийско предложение - много любимо в къщи!
Пилето на крал Притхвираджа

Цитирай

MA

Мнения: 820
Чудесно!
Нека и други, които знаят рецепти се включат.

Ето едно предложение за мекички

Пури


1 чаена чаша брашно
1 ч.л.олио или масло
1 щипка сол
1/4 чаена чаша хладка вода

Замесва се твърдо тесто, оставя се да престои 30 - 40 минути

Вземат се малки топки тесто (горе долу колкото топче за пинг понг) и се разточват кръгчета с дебелина 3-4 мм.

Пържат се в дълбок съд с повече олио. В олиото се слага малко сол. Пуска се пурито в нагрятото олио и е много важно да се потопи цялото за 10-20 секунди (например с решетъчна лъжица). След кати мекичките се издуят се обръщат за да се изпържат от двете страни.Пържат се до бледо златисто. Ядът се топли, като изстинат не са толкова вкусни.

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.