Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Алтернативна медицина
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София - България

Мнения: 1 994
Някъде из форума беше пускано нещо подобно, но информацията в тази статия ми се струва по лесна за възприемане и ми се иска да я споделя с тези от вас, които не са я срещали.


 

Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас.  Става дума за добавките - вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи - подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?
Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето.  Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено.  Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания.  В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.

Безопасните добавки

Оцветители:

Е100 (куркумин - жълт оцветител №7)

Е101 (рибофлавин - водоразтворим витамин В2)

Е140 (хлорофил - зелен оцветител №1)

Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)

Е162 (оцветител от цвекло)

 

Консерванти:

Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)

от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)

Е270 (млечна киселина)

Е290 (въглена киселина)

Е296 (ябълчена киселина)

 

Подкислители:

от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)

Е322 (лецитин)

от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)

от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)

 

Подсладители:

Е950 (ацесулфат)

Е959 (неохесперидин - портокалов глюкозид)

 

Емулгатори:

Е440 (пектин)

 

Желиращи:

Е422 (глицерин)

Е415 (ксантин)

 

Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки

Е121 - цитрусов червен оцветител

Е123 - оцветител амарант

Е240 - консервант формалдехид

 

 

Как да изберем правилно  подходящата стока?
Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки.  Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като "без консерванти".

По възможност се откажете от продукти с подсладители.

Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.

Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.

В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни.  За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.

 

Група добавки Вид Качества Приложение
E100 - E182 Оцветители
 Оцветяват продуктите
 Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед
 
E200 - E299 Консерванти
 Удължават срока на съхранение на продуктите
 Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка)
 
E300 - E399 Антиокислители
 Предпазват продуктите от разлагане на въздуха
 Млечно-кисели продукти - подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
 
E400 - E499 Стабилизатори, Сгъстители
 Запазват консистенцията на продукта
 Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти
 
E500 - E599 Емулгатори
 Запазват формата на продукта
 
 
E600 - E699 Ароматизатори и подобрители
 Засилват вкуса и аромата на продукта
 
 
E900 - E999 Пенорегулатори
 Използват се в газираните напитки
 Газирани напитки
 

 
 

Цитирай
Благодаря за статията.
Бях чела подобно нещо, но в много по-разширен вариант, като имаше конкретно посочено коя добавка как вреди на човешкия организъм, кои водят до пристрастяване (затова не слагам готови бульони в супата). За мой ужас купувах на детето дъвка Орбит, но после прочетох в съдържанието и аспартам.  Sad 

Относно храните без консерванти - при тях също трябва да се внимава, поне така четох, за съжаление беше отдавна. В храните без консерванти бива постигната дълготрайност чрез облъчване.... Hug

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.